Blog

Creatief denken stelt je in staat om nieuwe en unieke benaderingen te vinden voor alledaagse uitdagingen. Je kunt je creatieve denkvaardigheden demonstreren in je cv, sollicitatiebrief en interview om de unieke waarde die je brengt te laten zien. Als je creatief denken leuk vindt, kun je die vaardigheid in verschillende functies gebruiken.

In dit artikel bespreken we wat creatief denken is en onderzoeken we een verscheidenheid aan banen die dit vereisen.

Wat is creatief denken?

Creatief denken is het op een nieuwe en andere manier naar een situatie of probleem kijken. Het kan gaan om het bedenken van een unieke oplossing voor een veelvoorkomend probleem, het creëren van een nieuw systeem voor het uitvoeren van een taak of het vinden van een onorthodoxe aanpak om een ​​uitdaging aan te gaan. Je kunt creatief denken gebruiken om lopende problemen aan te pakken, conflicten op te lossen of processen of producten te verbeteren.

Banen die creatieve denkvaardigheden gebruiken

De meeste van deze functies bieden zowel instap- als seniorfuncties, wat betekent dat je ervaring kunt opdoen en een portfolio van werk kunt opbouwen voordat je in de toekomst een hogere functie gaat vervullen. Hoewel bijna elke baan een bepaald niveau van creatief denken vereist, hebben we een paar voorbeelden van creatieve functies op verschillende niveaus en sectoren geselecteerd. Voor de meest actuele salarisinformatie van Carrieree, klik op de salarislink.

Hier zijn 10 rollen die creatieve denkvaardigheden op de werkplek vereisen.

1. Ontwerper van videogames

Nationaal gemiddeld salaris:  $ 12,24 per uur

Primaire taken: Een game-ontwerper is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en ontwerpen van videogames en is doorgaans gespecialiseerd in ontwerp, kunst of programmeren. Ze kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het schrijven van code, het beheren van projecten of het uitvoeren van kwaliteitscontrole. In veel gevallen zijn ze verantwoordelijk voor het maken van de verhaallijnen voor videogames, waardoor een sterke achtergrond in creatief schrijven een waardevolle vaardigheid is voor deze functie.

Vereisten:  voor deze functies is vaak een bachelordiploma of certificaat in gamedesign of creatief schrijven vereist. Als je je wilt specialiseren in programmeren, heb je misschien een bachelordiploma in computerwetenschappen, de ontwikkeling van videogames, game- en simulatieprogrammering of een gerelateerd vakgebied nodig. Als je geïnteresseerd bent om videogamekunstenaar te worden, heb je misschien een twee- of vierjarige opleiding in beeldende kunst nodig.

Bedrijven die voor deze functie inhuren:

 • Disney-parken, ervaringen en producten
 • Speel station
 • Overleven

2. Grafisch ontwerper

Nationaal gemiddeld salaris:  $ 17,34 per uur

Primaire taken:  Grafisch ontwerpers maken afbeeldingen voor webpagina's, sociale media, advertenties, brochures, tijdschriften, logo's, boeken, rapporten en ander marketingmateriaal. Grafisch ontwerpers werken in verschillende sectoren, waaronder reclame, uitgeverijen of intern bij bedrijven die regelmatig ontwerpwerk nodig hebben.

Vereisten:  Functies voor grafisch ontwerpers vereisen doorgaans een bachelordiploma in kunst, grafisch ontwerp of een gerelateerd vakgebied. Ook bij een sollicitatie is vaak een portfolio van werkzaamheden vereist. Sommige werkgevers kunnen afzien van opleidingsvereisten als u voldoende ervaring heeft.

Bedrijven die voor deze functie inhuren:

 • Raad, Inc.
 • Epson Amerika, Inc.
 • Ipsy

3. Beheer van sociale media

Nationaal gemiddeld salaris: $ 48.311 per jaar

Primaire taken:  Een socialmediamanager is verantwoordelijk voor het creëren van boeiende inhoud - tekst, afbeeldingen en video - om op sociale media te plaatsen. Als social media manager zou je kunnen werken binnen een reclamebureau dat meerdere klanten bedient of binnen de marketingafdeling van één bedrijf. 

Vaardigheden in creatief denken zijn essentieel omdat een manager van sociale media vaak nieuwe manieren moet bedenken om een ​​doelgroep aan te trekken en ermee in contact te komen. Deze persoon kan ook creatief denken combineren met data-analyse wanneer ze de resultaten van geplaatste inhoud meten om de sociale-mediastrategie dienovereenkomstig aan te passen.

Vereisten: Voor deze functie is doorgaans een bachelordiploma in communicatie, journalistiek of marketing vereist, hoewel relevante ervaring in sommige gevallen een diploma kan vervangen. Deze functie vereist bekwame schrijfvaardigheid en een goed begrip van marketingtechnieken. Sterke kandidaten moeten ook een goed begrip hebben van virale marketingtechnieken, online adverteren en zoekmachineoptimalisatie.

Bedrijven die voor deze functie inhuren:

 • Harp Adverteren + Interactief
 • Y&R
 • MBO-partners

4. Tekstschrijver

Nationaal gemiddeld salaris:  $ 50.275 per jaar

Primaire taken:  Een copywriter creëert boeiende inhoud voor verschillende media, waaronder sociale media, digitale platforms, televisie of print. Naast een sterke schrijfachtergrond en communicatieve vaardigheden, vereist deze rol aandacht voor detail, het vermogen om meerdere projecten in evenwicht te brengen en creatief denken.

Door middel van schriftelijke communicatie kan het nodig zijn dat een copywriter contact maakt met de emoties van de lezers om hen te overtuigen een aankoop te doen of een andere specifieke actie te ondernemen. Copywriters kunnen zowel binnen reclamebureaus werken als binnen de marketingafdelingen van afzonderlijke bedrijven.

Vereisten: De meeste werkgevers geven er de voorkeur aan een copywriter in te huren met een bachelordiploma in Engels, journalistiek, creatief schrijven, reclame of marketing. Werkgevers hebben doorgaans een portfolio met schrijfvoorbeelden van de schrijver nodig en willen misschien specifieke ervaringen zien, zoals schrijven voor advertenties, catalogi, toespraken of verkoopbrieven.

Bedrijven die voor deze functie inhuren:

 • Hanna Andersson
 • CLEARresultaat
 • Lucid Motors

5. PR-manager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 53.693 per jaar

Primaire taken:  PR-managers (PR) werken over het algemeen binnen PR-bureaus en helpen klanten een positief imago bij het publiek te behouden. Enkele van hun primaire verantwoordelijkheden zijn het beantwoorden van mediavragen, het voorbereiden van mediakits en het organiseren van persconferenties. Deze rol vereist sterke schrijfvaardigheid, aangezien pr-managers waarschijnlijk persberichten, toespraken, artikelen of reclamemateriaal zullen schrijven.

Vereisten:  PR-managers moeten vaak een bachelor- of masterdiploma hebben in communicatie, public relations of journalistiek. Sterke kandidaten moeten een specifieke opleiding hebben genoten op het gebied van spreken in het openbaar, schrijven en marketing. Stagemogelijkheden in public relations zijn beschikbaar bij PR-bureaus of PR-afdelingen binnen bedrijven. 

Bedrijven die voor deze functie inhuren:

 • Kunstmuseum van Seattle
 • Nestlé Nespresso
 • Laureaat Internationale Universiteiten

6. Digitale marketeer

Nationaal gemiddeld salaris:  $ 59.909 per jaar

Primaire taken: Een digitale marketeer is verantwoordelijk voor het online promoten van een bedrijf en zijn producten of diensten. Deze persoon beheert marketingcampagnes, waaronder het schrijven van online advertenties, het maken van budgetten en het monitoren en meten van campagneprestaties. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het zoeken naar nieuwe mogelijkheden om online verkeer te stimuleren en om nieuwe trends te identificeren. Deze rol is sterk afhankelijk van creatief denkvermogen om nieuwe manieren te verkennen om verkeer te genereren, campagneprestaties te verbeteren en conversies voor online verkeer te verhogen.

Vereisten: Voor deze functie is doorgaans een bachelordiploma in marketing, internetmarketing of een gerelateerd vakgebied vereist. Een sterke kandidaat moet een goed begrip hebben van online advertentieplatforms, zoekmachineoptimalisatie en webanalyse. Functies op hoger niveau vereisen doorgaans een masterdiploma in digitale marketing of een vergelijkbaar vakgebied.

Bedrijven die voor deze functie inhuren:

 • J&L Marketing
 • WebFX
 • Enkele worp, Inc.

7. Advocaat

Nationaal gemiddeld salaris:   $ 70.216 per jaar

Primaire taken: Advocaten zijn verantwoordelijk voor het opstellen van juridische documenten en kunnen namens cliënten voor de rechtbank verschijnen voor strafrechtelijke of civiele procedures. Advocaten kunnen zelfstandig werken, voor een groot bedrijf of een advocatenkantoor. Hoewel sommige advocaten een brede praktijk uitoefenen op veel gebieden, hebben de meeste een gespecialiseerd rechtsgebied. Deze persoon gebruikt creatieve denkvaardigheden bij het interpreteren van de wet en juridische precedenten en past deze toe op het unieke geval van hun cliënt.

Vereisten: Voor deze functie is een driejarige graad in de rechten vereist, genaamd Juris Doctor, na het behalen van een bachelordiploma. Als u weet dat er een gespecialiseerd rechtsgebied is waarin u geïnteresseerd bent, kunt u overwegen uw bachelordiploma op dat gebied af te ronden voordat u rechten gaat studeren. Na het afronden van de rechtenstudie moeten studenten slagen voor het bar-examen voor de staat waarin ze zich bevinden voordat ze de wet kunnen uitoefenen.

Bedrijven die voor deze functie inhuren:

 • Zinda Law Group
 • Genova Burns LLC
 • Medische kantoordiensten

8. Onderzoekswetenschapper

Nationaal gemiddeld salaris:  $ 75.640 per jaar

Primaire taken:  Hoewel ze op veel professionele gebieden kunnen worden ingezet, zoals biologie, scheikunde, geneeskunde, antropologie en milieuwetenschappen, bekleden onderzoekswetenschappers vaak professionele, niet-faculteitsfuncties aan universiteiten of onderzoeksinstituten. Onderzoekswetenschappers voeren experimenten uit, doen observaties en rapporteren hun bevindingen in gedetailleerde papers. Deze persoon is sterk afhankelijk van creatieve denkvaardigheden terwijl ze brainstormen over nieuwe en zelfs onorthodoxe ideeën voor hun experimenten en onderzoek.

Vereisten: voor posities als onderzoekswetenschapper is doorgaans een master of doctoraat in een specifiek vakgebied vereist. Voor posities aan hogescholen en universiteiten is doorgaans een doctoraat vereist, terwijl voor een functie in de publieke of private sector mogelijk alleen een masterdiploma vereist is. 

Bedrijven die voor deze functie inhuren:

 • Appel
 • eBay Inc.
 • New York Universiteit

9. Ontwerper gebruikerservaring

Nationaal gemiddeld salaris:   $ 86.299 per jaar

Primaire taken: Een user experience (UX) designer is verantwoordelijk voor het ontwerpen van software en websites die voldoen aan de behoeften van de consument en tegelijkertijd de gebruikerservaring verbeteren. Deze rol omvat doorgaans het uitvoeren van onderzoek, testen, het ontwikkelen van wireframes en het samenwerken met een team om een ​​product te maken. UX-ontwerpers gebruiken creatieve denkvaardigheden bij het bedenken van nieuwe, mogelijk nog nooit eerder geprobeerde, manieren om een ​​website of software te ontwerpen om de gebruikerservaring te verbeteren.

Vereisten: Voor een functie als ontwerper met gebruikerservaring is een bachelordiploma vereist, hoewel het gewenste diploma kan variëren afhankelijk van de specifieke functie. Enkele van de meest voorkomende graden voor deze functie zijn psychologie, informatica, visueel ontwerp en communicatie.

De kandidaat moet bekend zijn met besturingssystemen en codeertalen. Creativiteit en aandacht voor detail zijn belangrijk om te anticiperen op de interactie van een gebruiker met een computerprogramma of applicatie en om die kennis toe te passen om een ​​zo gebruiksvriendelijk mogelijk ontwerp te maken.

Bedrijven die voor deze functie inhuren:

 • Bose
 • Benchmark onderwijsbedrijf
 • IBM

10. Software-architect

Nationaal gemiddeld salaris:   $ 140.776 per jaar

Hoofdtaken: Een software architect ontwikkelt en ontwerpt software en applicaties. Ze kunnen producten voor consumenten maken, zoals applicaties of games, of ze kunnen software maken voor specifieke klanten. Sommige software-architecten leiden projecten, creëren tijdlijnen voor belangrijke resultaten en beheren ontwikkelingsteams. Deze rol maakt gebruik van creatieve denkvaardigheden tijdens het proces van het ontwerpen van nieuwe software en applicaties, het ontwikkelen van nieuwe en unieke oplossingen om een ​​probleem op te lossen of het doel van de eindgebruiker te bereiken door middel van technologie.

Vereisten: Voor deze functie is doorgaans een bachelordiploma vereist, meestal in computerwetenschappen, software-engineering, informatiesystemen of wiskunde. Voor geavanceerde of hogere functies is mogelijk een masterdiploma vereist. 

Bedrijven die voor deze functie inhuren:

 • Riot Games
 • Questar
 • Trisept-oplossingen

About author

Arend Groenhof

Creatief denken stelt je in staat om nieuwe en unieke benaderingen te vinden voor alledaagse uitdagingen. Je kunt je creatieve denkvaardigheden demonstreren in je cv, sollicitatiebrief en interview om de unieke waarde die je brengt te laten zien. Als je creatief denken leuk vindt, kun je die vaardigheid in verschillende functies gebruiken.


Scroll to Top