Blog

Als u in de informatietechnologie (IT)-industrie wilt werken, zijn er veel verschillende loopbaantrajecten en functietitels om uit te kiezen. Opleiding, ervaring en vaardigheden kunnen uw baankeuzes beïnvloeden en uw kansen op vooruitgang binnen het IT-veld vergroten. Door uw onderzoek te doen voordat u op zoek gaat naar een baan, kunt u uw volgende stappen voor een toekomstige baan plannen.

In dit artikel definiëren we wat IT is, wat er van je wordt verwacht om in de IT te werken en geven we je een lijst met enkele veelvoorkomende IT-functietitels met beschrijvingen.

Wat is informatietechnologie (IT)?

Informatietechnologie, ook wel gewoon IT genoemd, is de ontwikkeling, het onderhoud en het gebruik van computersystemen, netwerken en infrastructuur. IT wordt voornamelijk gebruikt op werkplekken om gegevens te organiseren en problemen op te lossen met operaties, efficiëntie en andere interne en externe technologische functies. Technici slaan elektronische gegevens op, halen ze op, verzenden en verwerken ze. IT-medewerkers beheren en lossen over het algemeen hardware, software, netwerken en andere computertoepassingen en -processen voor bedrijven en organisaties op.

Gerelateerd: Meer informatie over het gebied van informatietechnologie

Wat zijn de vereisten om in IT-banen te werken?

Je hebt niet per se een hbo-opleiding nodig om in de IT te werken. Sommige technici kunnen collegecursussen, opleiding, training of certificeringen volgen, terwijl andere sommige werkgevers ten minste een bachelordiploma nodig hebben. Afhankelijk van je rol in de IT, kan er zelfs van je worden verwacht dat je een masterdiploma in informatica, informatiewetenschappen of technologie hebt.

Een andere overweging die van werkgever tot werkgever verschilt, is hoeveel werkervaring er wordt verwacht. IT-banen op instapniveau kunnen kandidaten met minder dan een jaar ervaring op de werkplek of eerdere ervaring als stagiair in aanmerking nemen. Mid-level IT-banen vereisen doorgaans ten minste drie jaar aan het werk, terwijl senior-level banen negen of meer jaar werkervaring kunnen vereisen. Een andere overweging is dat een gebrek aan opleiding met meer ervaring kan worden bespreekbaar of andersom.

Ongeacht de precieze functie, is het voor de meeste IT-specialisten handig om uitzonderlijke analytische, organisatorische, besluitvormings-, leiderschaps- en communicatievaardigheden te hebben. Het zal ook nuttig zijn om bekend te zijn met software voor projectbeheer en klantenbeheer, serverbesturingssystemen, software voor de ontwikkeling van webplatforms en verschillende computerapparatuur om uw aantrekkelijkheid voor werkgevers te vergroten.

Gerelateerd: 17 vaardigheden die je nodig hebt voor een IT-baan

IT-functietitels

IT is een breed veld dat blijft groeien, waarbij expertise van toepassing is op verschillende functietitels, waaronder:

1. Software-ingenieur:

Software-ingenieurs maken software met behulp van vaardigheden in wiskundige analyse, informatica en technische principes en kennis van programmeer- of codeertalen en algoritmen. Ze kunnen software ontwikkelen voor besturingssystemen, computerspelletjes, middleware (dwz software die diensten levert aan softwaretoepassingen), bedrijfstoepassingen of netwerkcontrolesystemen. Een software-engineer blijft op de hoogte van snel veranderende technologieën die verband houden met het beroep en ontwerpt, test en ontwikkelt software om aan de behoeften van zijn klanten te voldoen.

2. Netwerkbeheerder

Netwerkbeheerders beheren de dagelijkse activiteiten van computernetwerken. Ze bevelen upgrades aan als de technologie verandert om het netwerk van het bedrijf up-to-date te houden en veilig en efficiënt te laten werken. Ze installeren ook alle netwerkhardware en -software, trainen teamleden in het gebruik ervan, bieden technisch toezicht en onderhoud en lossen eventuele problemen op.

3. Webontwikkelaar

Webontwikkelaars bouwen, creëren, onderhouden en wijzigen websites. Het ontwerp is afhankelijk van de behoeften van de klanten en hoe ze hun consumenten willen bereiken of hen toegang willen geven tot hun producten of diensten. Er zijn verschillende soorten webontwikkelaars, waaronder degenen die aan de achterkant van een site werken en degenen die aan de voorkant werken. Front-end-ontwikkelaars voegen gebruiksvriendelijke lay-outs, stijl en functionaliteit toe aan de website, terwijl back-end-ontwikkelaars code maken om gebruikers te helpen indirect toegang te krijgen tot applicaties aan de serverzijde.

4. Computerprogrammeur

Computerprogrammeurs creëren code, of instructies die een computer volgt wanneer gebruikers toegang krijgen tot verschillende functies, voor softwaretoepassingen en besturingssystemen. Eenmaal ontwikkeld, testen ze het programma om ervoor te zorgen dat het goed werkt en herschrijven het indien nodig. Ze beoordelen programma's regelmatig of als er zich problemen voordoen om eventuele verstoringen of fouten in de code te evalueren en te corrigeren.

5. Informatiebeveiligingsanalist

Informatiebeveiligingsanalisten beschermen computernetwerken en -systemen tegen beveiligingsinbreuken. Hun doel is om aanvallers die bekend staan ​​als hackers buiten het systeem van een bedrijf of organisatie te houden om gevoelige informatie te beveiligen. Ze bewaken de netwerken, installeren firewalls en andere software voor gegevensbescherming en simuleren cyberaanvallen om mogelijke problemen op te sporen. Analisten identificeren problemen en doen aanbevelingen voor wijzigingen.

6. Gegevensarchitect

Data-architecten bouwen en integreren datasystemen en hun gevarieerde componenten. Op werkplekken met meerdere databronnen op verschillende systemen zorgt een data architect ervoor dat het computersysteem van het bedrijf of de organisatie de verschillende stromen effectief en met minimale tot geen fouten aankan. Als er complicaties optreden, lossen ze de problemen op en elimineren ze deze, zodat het bedrijf door kan gaan met het gebruik van ononderbroken informatiestromen. Mogelijk moeten ze structuren bouwen om nieuwe gegevensbronnen mogelijk te maken voor groei en verandering. Beveiliging, de integriteit van het systeem, onderhoud en duidelijke normen voor het beheren van resultaten zijn ook een integraal onderdeel van deze rol.

7. Bedrijfssysteemanalist

Bedrijfssysteemanalisten helpen bedrijven technologie effectief te gebruiken om oplossingen voor prestatieproblemen te implementeren via op onderzoek gebaseerde technologische middelen. In wezen beheren en gebruiken ze de computersystemen van het bedrijf om efficiëntere bedrijfsprocessen en -methodologieën te ontwikkelen. Ze gebruiken hun technische expertise, computervaardigheid en bestaande zakelijke softwaretechnologieën om de huidige werkoutput en -procedures te bewaken en aanbevelingen te doen voor betere prestaties en resultaten, waaronder hogere productiviteit, lagere kosten en hogere winsten.

8. UX- en UI-ontwerpers

Hoewel zeer verschillende rollen, werken UX- en UI-ontwerpers nauw samen om superieure resultaten te leveren. UX-ontwerpers richten zich op gebruikerservaring, terwijl UI-ontwerpers zich concentreren op het optimaliseren van de gebruikersinterface. UX-ontwerpers besteden veel tijd aan het coderen en werken met ontwikkelaars. Ze kunnen prototypes en ontwerpspecificaties maken terwijl ze de gebruikerservaring of de gevoelens van een gebruiker op basis van een ervaring nauwkeurig analyseren, en hun gedrag om de kwaliteit en interactie te bepalen die wordt gedeeld tussen de gebruiker en een digitaal facet van een bedrijf.

Integendeel, UI-ontwerpers creëren het uiterlijk en de functionaliteit van de interface van een product of site. Net als UX-ontwerpers gebruiken ze echter ook onderzoek en analyse om gebruikerservaringen te meten, maar voor verschillende doeleinden. UI-ontwerpers gebruiken hun onderzoek en gegevens om afbeeldingen, animaties, branding en interactieve elementen te bepalen die de reacties van gebruikers vergroten en verbeteren.

9. Computerwetenschapper

Computerwetenschappers gebruiken hun expertise om nieuwe informatiesystemen te creëren of bestaande algoritmen te verbeteren. Ze bepalen manieren om computers en technologie te gebruiken om problemen op te lossen en processen te verbeteren. Ze creëren of gebruiken bestaande programmeertalen en software om nieuwe taken uit te voeren of bestaande taken uit te voeren of om gegevens effectiever en efficiënter te verzenden. Ze richten zich voornamelijk op de theoretische kant van computers in een verscheidenheid aan industrieën, waaronder hardware- en softwareontwerpbedrijven, verschillende overheidssectoren (bijvoorbeeld de federale defensiesector) en academische en onderzoeksbureaus.

Gerelateerd: Wat is een computer- en informatiewetenschapper?

10. Chief information officer (CIO)

Chief information officers zijn leidinggevenden die toezicht houden op alle IT-behoeften en technologische strategieën van een bedrijf of organisatie. Ze stellen op technologie gebaseerde en informatiedoelen vast die leiden tot meer bedrijfsgroei en waarde en zorgen voor meetbare resultaten via operationele activiteiten, maar ze zijn niet direct verantwoordelijk voor het zelf beheren van de activiteiten. Hun primaire focus blijft op het bedrijfstraject, serviceanalyse, gegevensbeveiliging en marktbereik.


About author

Yasmijn Beugelink

Als u in de informatietechnologie (IT)-industrie wilt werken, zijn er veel verschillende loopbaantrajecten en functietitels om uit te kiezen. Opleiding, ervaring en vaardigheden kunnen uw baankeuzes beïnvloeden en uw kansen op vooruitgang binnen het IT-veld vergroten. Door uw onderzoek te doen voordat u op zoek gaat naar een baan, kunt u uw volgende stappen voor een toekomstige baan plannen.


Scroll to Top