Blog

Er is veel meer variatie in brandweerfuncties dan alleen het blussen van woningbranden. Houd bij het kiezen van een baan in de brandbestrijding rekening met de verschillen tussen elk type baan en hoe uw vaardigheden overeenkomen met de verantwoordelijkheden van de rol. De meeste rollen vereisen fysieke mobiliteit, kracht en training. In dit artikel bespreken we een paar verschillende soorten brandweermannen die u kunt uitoefenen, waaronder jaarsalaris en primaire taken.

Gerelateerd: Leer meer over het zijn van een brandweerman

10 soorten brandweerlieden

Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten banen voor brandweerlieden:

1. Vrijwillige brandweerman

Nationaal gemiddeld salaris: $29.800 per jaar

Primaire taken: Vrijwillige brandweerlieden bieden parttime ondersteuning aan hun lokale brandweerkazernes. Ze blijven paraat om te reageren op noodsituaties en behandelen vaak bosbranden op plaatsen waar er niet genoeg bezoldigde brandweerlieden zijn. Na een periode van trainingslessen en het ontvangen van medische basiscertificeringen, kunnen vrijwillige brandweerlieden vrachtwagens besturen, eerste hulp verlenen en brandbestrijdingsmiddelen gebruiken om branden te blussen. Vrijwillige brandweerlieden zijn onbetaald of betaald een percentage van de lokale brandweerlieden salarissen.

2. Inspecteur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 33.480 per jaar

Primaire taken: Een inspecteur zorgt ervoor dat gebouwen voldoen aan de brandveiligheidscodes. Als de inspecteur een probleem constateert, zoals geblokkeerde evacuatieroutes of brandbare materialen op gevaarlijke plaatsen, handhaaft hij de brandcodes om het gebouw en de bewoners veilig te houden. Hoewel voor alle soorten brandweerlieden inspanningen op het gebied van brandpreventie nodig zijn, werken inspecteurs rechtstreeks samen met mensen om hen voor te lichten over het voorkomen van branden voordat ze zich voordoen. Inspecteurs hoeven geen opleiding te volgen om brandweerman te worden, maar velen komen nog steeds uit een brandbestrijdingsachtergrond en kunnen werken met het blussen van branden en het inspecteren van gebouwen.

3. Wildland brandweerman

Nationaal gemiddeld salaris: $ 35.380 per jaar

Primaire taken: Wildlandbrandweerlieden richten zich op het stoppen van bosbranden in natuurgebieden die vatbaar zijn voor branden. Ze reageren op noodoproepen, redden burgers en onderhouden gereedschappen, zoals kettingzagen, waarmee ze door bomen kunnen hakken. De taken van een bosbrandbestrijder zijn vergelijkbaar met die van andere soorten brandweerlieden, maar ze werken meestal alleen in de zomer wanneer de kans op bosbranden het grootst is. Daarnaast trainen ze om bepaalde branden te bedwingen in plaats van te blussen om ruimte te maken voor nieuwe plantengroei. Hierdoor kan bosbranden erg gevaarlijk zijn en moet je dagen en nachten buiten doorbrengen.

Lees meer: ​​Hoe word je een Wildland Firefighter

4. Brandweeringenieur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 40.763 per jaar

Primaire taken: Een brandweeringenieur werkt voornamelijk met de brandweerwagens en vrachtwagens die brandweerlieden naar de plaats van een brand vervoeren. Ze rijden in noodsituaties en stellen gereedschappen zoals waterslangen en ladders op die andere brandweerlieden kunnen gebruiken. Daarnaast repareren en onderhouden brandweermonteurs de voertuigen van de brandweer en reinigen en onderhouden ze gereedschappen. Ingenieurs van brandweerlieden hebben mogelijk een speciale opleiding genoten om in gevaarlijke omstandigheden te rijden. Dit werktype vereist mechanische kennis, naast kennis over brandpreventie en -bestrijding.

5. Luchthavenbrandweerman

Nationaal gemiddeld salaris: $44,441 per jaar

Primaire taken: Een luchthavenbrandweerman is gespecialiseerd in het omgaan met vliegtuigbranden op start- en landingsbanen en andere noodsituaties op luchthavens. Ze gebruiken mogelijk vaker specifieke apparatuur, zoals blusschuim en chemische middelen dan andere brandweerlieden, vanwege de gevaren van het mengen van water met olie of elektrische branden. Sommige luchthavens houden hun eigen brandweerploegen ter plaatse om de responstijden te versnellen en ervoor te zorgen dat ze alle passagiers veilig kunnen evacueren in geval van brand. Het zijn van een luchthavenbrandweerman vereist een vergelijkbare opleiding als andere soorten brandweerlieden, maar de nadruk ligt op snelheid en vliegtuigkennis.

6. Brandweerman/EMT

Nationaal gemiddeld salaris: $ 46.211 per jaar

Primaire taken: Een brandweerman / EMT reageert op medische en brandnoodgevallen. Veel brandweerlieden hebben EMT-certificering, zodat ze medische diensten kunnen verlenen aan mensen en dieren terwijl ze zich op de plaats van een gevaarlijke situatie bevinden. Net als andere brandweerlieden blust een brandweerman/EMT lokale branden, maar ze moeten meer training volgen om de EMT-certificering te ontvangen waarmee ze elementaire medische noodmaatregelen kunnen uitvoeren. Soms kan een brandweer vereisen dat al hun brandweerlieden worden opgeleid als EMT's voor efficiëntere reddingen. Brandweerlieden die zijn opgeleid als EMT kunnen patiënten ook in een ambulance naar ziekenhuizen vervoeren.

7. Brandweerman/paramedicus

Nationaal gemiddeld salaris: $ 57.907 per jaar

Primaire taken: Een brandweerman / paramedicus is een medische professional die traint om branden te bestrijden en te reageren op levensbedreigende noodsituaties. Om dit werk te doen, moeten brandweerlieden eerst gecertificeerde EMT's zijn en aan bepaalde kwalificaties voldoen, zoals veldervaring en gezondheidschecks. Brandweerlieden/paramedici blussen branden en reageren op noodsituaties, maar ze stellen ook diagnoses en medische procedures ter plaatse. Ze maken en archiveren ook incidentrapporten om naar ziekenhuizen te sturen na het toedienen van zorg.

Gerelateerd: Leer meer over paramedicus zijn

8. Brandonderzoeker

Nationaal gemiddeld salaris: $ 60.501 per jaar

Primaire taken: Brandonderzoekers komen binnen na het blussen van een brand om te bepalen wat de oorzaak is. Tijdens een onderzoek analyseren ze bewijs om verdachten van brandstichting of nalatigheid te vinden die de brand mogelijk hebben veroorzaakt of laten groeien. Dit type baan vereist kennis van de brandweer, de wetenschappelijke methode en soms politieopleiding. Afhankelijk van de locatie kan een brandonderzoeker deel uitmaken van een politiekorps in plaats van een brandweer. Brandonderzoekers kunnen ook trainen als brandweerlieden om branden te helpen blussen en burgers te redden voordat ze de bron van de brand onderzoeken.

9. Brandmaarschalk

Nationaal gemiddeld salaris: $66,648 per jaar

Primaire taken: Brandweerlieden zijn brandweerlieden op hoog niveau die brandcodes handhaven, branden onderzoeken en toezicht houden op de inspanningen voor brandpreventie. De taken van een brandweercommandant zijn vergelijkbaar met de taken van inspecteurs en brandonderzoekers, maar afhankelijk van de lokale regels kunnen brandweerkorpsen verdachten van brandstichting arresteren. Ze kunnen werken bij een lokale brandweer, een politie-afdeling of hun eigen gebouw als lid van de overheid. Gewoonlijk hebben brandweerkorpsen jarenlange ervaring met het blussen van branden voordat ze worden gepromoveerd, en ze putten uit hun ervaring om branden te helpen voorkomen en problemen te identificeren voordat zich noodsituaties kunnen voordoen.

Lees meer: ​​Hoe word je een brandmaarschalk

10. Brandweercommandant

Nationaal gemiddeld salaris: $ 95.650 per jaar

Primaire taken: Een brandweercommandant is een van de hoogste functies bij een brandweer. Brandweerchefs hebben de leiding over brandweerlieden in hun stations of speciale divisies. Terwijl ze nog steeds branden in het veld bestrijden, beheren brandweercommandanten ook de zakelijke kant van hun stations, zoals het indienen van papierwerk, het leiden van fondsenwervers en het organiseren van educatieve evenementen voor het publiek. Om brandweercommandant te worden, moeten brandweerlieden jarenlange ervaring hebben en gepromoveerd worden tot de functie. Brandweercommandanten moeten ook hun opleiding voortzetten, bijvoorbeeld door een graad in brandwetenschap te behalen, en een EMT- of paramedische certificering behouden.


About author

Katrijn Cremers

Er is veel meer variatie in brandweerfuncties dan alleen het blussen van woningbranden. Houd bij het kiezen van een baan in de brandbestrijding rekening met de verschillen tussen elk type baan en hoe uw vaardigheden overeenkomen met de verantwoordelijkheden van de rol. De meeste rollen vereisen fysieke mobiliteit, kracht en training. In dit artikel bespreken we een paar verschillende soorten brandweermannen die u kunt uitoefenen, waaronder jaarsalaris en primaire taken.


Scroll to Top