Blog

Als je geïnteresseerd bent in een carrière om mensen in nood te helpen, zou een rol als maatschappelijk werker iets voor jou kunnen zijn. Er zijn veel verschillende velden om in te gaan op basis van uw interesses, opleiding en vaardigheden. Voer zorgvuldig onderzoek uit naar beschikbare banen als maatschappelijk werker om erachter te komen wat hun dagelijkse verantwoordelijkheden zijn. In dit artikel bespreken we wat maatschappelijk werkers doen, de verschillende niveaus van sociale praktijk, de verschillende soorten maatschappelijk werkers en vakgebieden die je kunt uitoefenen.

Wat doen maatschappelijk werkers?

Maatschappelijk werkers zijn werknemers die een breed scala aan cliënten ondersteunen, waaronder kinderen, ouders, volwassenen en ouderen, om ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot basiszorg, zoals goed voedsel, huisvesting en veiligheid. Ze zullen doorgaans patiënten helpen die lijden aan persoonlijke problemen zoals geestelijke gezondheid, huiselijk geweld, verwaarlozing en misbruik. Maatschappelijk werkers ontwikkelen innovatieve manieren voor cliënten om moeilijke obstakels te overwinnen om hen te helpen een stabielere en gezondere levensstijl te leiden.

Andere verantwoordelijkheden van maatschappelijk werkers zijn onder meer:

  • Persoonlijk of telefonisch contact opnemen met klanten om hun problemen te identificeren en op te lossen
  • Het aanbieden van educatieve informatie en financiële of emotionele steun aan cliënten in nood
  • Cliënten doorverwijzen naar andere specialisten, waaronder professionals op het gebied van geestelijke gezondheid, lichamelijke gezondheid of beroepsbeoefenaren, afhankelijk van hun behoeften
  • Op de hoogte blijven van en het volgen van lokale, provinciale en federale overheidsvoorschriften
  • Zorgplannen maken voor cliënten, gebaseerd op hun gezondheid, levensstijl en doelen

Gerelateerd: Leer meer over het zijn van een maatschappelijk werker

Niveaus van de praktijk van sociaal werk

Er zijn doorgaans drie verschillende niveaus van sociaal werk. Elk van deze niveaus vertegenwoordigt het aantal mensen dat maatschappelijk werkers assisteren en de basistaken waarvoor ze verantwoordelijk zijn. De drie niveaus van sociaal werk zijn:

Micro

Maatschappelijk werk op microniveau omvat het rechtstreeks ondersteunen van individuen bij het vinden van middelen om obstakels of uitdagingen in hun dagelijks leven te overwinnen. Ze zullen ook counselingsessies houden en middelen zoeken die individuen aanmoedigen om hun fysieke of mentale welzijn te verbeteren. Degenen die één-op-één met patiënten werken, dienen in de praktijk van sociaal werk op microniveau.

Gerelateerd: Leer meer over het zijn van een klinisch maatschappelijk werker

Mezzo

In sociaal werk op mezzo-niveau zullen professionals kleine groepen mensen ondersteunen. Deze maatschappelijk werkers voeren groepsbegeleidingssessies, maatschappelijke organisaties of behandelgroepen. Veel maatschappelijk werkers zullen zowel op micro- als mezzo-niveau werken, omdat ze regelmatig therapiesessies zullen faciliteren, zowel in individuele als in groepsverband.

macro

Op macroniveau helpen maatschappelijk werkers talloze mensen om individuen te promoten en voor te lichten over het belang van maatschappelijke, culturele en gemeenschapsverandering. Veel maatschappelijk werkers die op macroniveau opereren, versterken, ondersteunen en assisteren grotere groepen mensen, in plaats van individuele individuen of kleine groepen.

De meeste maatschappelijk werkers op macroniveau pleiten voor en vertegenwoordigen personen die niet de steun krijgen die ze verdienen. Een meerderheid van hun werk gaat naar het verbeteren van de behandeling van leden van de gemeenschap en individuen in nood. Veelvoorkomende velden waarin maatschappelijk werkers op macroniveau werkzaam zijn, zijn lobbyen, administratie en onderzoek.

Gebieden van sociaal werk

Er zijn veel verschillende soorten maatschappelijk werkers die u kunt worden op basis van de specialiteit die u verkiest. Veel werkgevers eisen van kandidaten dat ze een bachelordiploma in sociaal werk behalen. Om meer geavanceerde taken uit te voeren, zoals het diagnosticeren van psychische aandoeningen of het aanbieden van psychotherapeutische behandelingen, hebben veel werkgevers een masterdiploma nodig. Hier zijn enkele gebieden van sociaal werk die u kunt overwegen op basis van uw interesses:

Bestuurlijk, beleid en onderzoek

Deze personen dienen doorgaans in hoge functies als directeuren of managers voor zorginstellingen of sociale dienstorganisaties. Ze werken op macroniveau om overheidsprogramma's te beheren, te pleiten voor mensen in nood en een gemeenschappelijk sociaal werkbeleid op te bouwen om leden van de gemeenschap te ondersteunen.

Deze maatschappelijk werkers stellen doorgaans beleid vast door gemeenschappelijke uitdagingen en behoeften van leden van de gemeenschap te lokaliseren door middel van uitgebreid onderzoek. Veel maatschappelijk werkers op dit gebied hebben een hogere opleiding genoten, aangezien de meesten van hen hun Ph.D. en dienen in academische of onderzoeksinstellingen.

Veroudering en gerontologisch

Degenen die in dit soort maatschappelijk werk werken, voorzien de ouderen van middelen en gemeenschapsdiensten om hen te helpen functioneren in het dagelijks leven. Deze maatschappelijk werkers zullen doorgaans pleiten voor hun oudere cliënten en hen in contact brengen met middelen en mogelijkheden die ze nodig hebben om een ​​gezonde en stabiele levensstijl te behouden.

Ouder wordende en gerontologische maatschappelijk werkers zullen ouderen inschrijven voor betaalbare gezondheidszorg, goede geestelijke gezondheidszorg vinden voor mensen met psychische aandoeningen en goede huisvesting en voorzieningen vinden die de ondersteuning en zorg bieden die ze nodig hebben.

Kinderwelzijn, gezin en school

Deze maatschappelijk werkers zijn gespecialiseerd in het bieden van zorg en ondersteuning aan gezinnen, kinderen en studenten. Maatschappelijk werkers op school brengen mogelijk het grootste deel van hun tijd door in academische instellingen en helpen studenten bij het omgaan met uitdagingen zoals pesten of onveilige woonomgevingen.

Maatschappelijk werkers voor kinderen en gezinnen bieden begeleiding aan kinderen of andere familieleden die een trauma ondergaan. Velen van hen werken nauw samen met familieleden om hun relaties met elkaar op te bouwen en te verbeteren door middel van counseling en gezinssessies. Maatschappelijk werkers voor kinderwelzijn zorgen ervoor dat ouders hun kinderen een veilig en verzorgd thuis bieden. Als een kind wordt blootgesteld aan mogelijke schade in zijn thuisomgeving, kan de maatschappelijk werker ingrijpen en het kind in een veilige omgeving plaatsen.

Gerelateerd: Leer meer over het zijn van een schoolmaatschappelijk werker

Gemeenschap en belangenbehartiging

Maatschappelijk werkers in de gemeenschap en belangenbehartiging zijn doorgaans in dienst van non-profitorganisaties of overheidsinstanties om gemeenschapsprogramma's te beheren. Ze zorgen ervoor dat alle leden van de gemeenschap de middelen krijgen die nodig zijn om hen gezond en veilig te houden. De meeste maatschappelijk werkers in de gemeenschap zullen een bachelordiploma behalen, waardoor ze een breed scala aan taken voor gemeenschapsbereik en belangenbehartiging kunnen voltooien.

Degenen die een masterdiploma behalen, zijn gekwalificeerd om deze basistaken uit te voeren, samen met meer verantwoordelijkheden op microniveau, zoals klinisch werk en adviesdiensten om de gezondheid en mentale toestand van leden van de gemeenschap te verbeteren.

Gerelateerd: 6 stappen om een ​​gezondheidswerker te worden

Strafrecht en correcties

Deze maatschappelijk werkers werken in een rechtbank, crisiscentrum, penitentiaire inrichting of politieafdeling. Ze bieden ondersteuning aan voormalige veroordeelden, gedetineerden en hun familieleden door middelen aan te bieden zoals conflictbemiddeling en rehabilitatiediensten. Wanneer ze in crisiscentra werken, zullen ze dienen als pleitbezorgers van slachtoffers voor degenen die een ernstige traumatische gebeurtenis of recente pijn hebben ondergaan.

Ontwikkelingsstoornissen

Deze maatschappelijk werkers helpen mensen met een handicap en ouders van kinderen met een handicap. Ze leren de personen of de ouders van de kinderen wat hun wettelijke rechten zijn en verbinden hen met middelen die de persoon leren om de dagelijkse basistaken zelfstandig uit te voeren.

Gerelateerd: 15 Carrières werken met gehandicapten

Gezondheidszorg en ziekenhuis

Individuen die medische problemen ondergaan, kunnen ondersteuning krijgen van de gezondheidszorg en maatschappelijk werkers in het ziekenhuis bij het overwinnen van deze medische uitdagingen en het verkrijgen van de betaalbare gezondheidszorg die ze verdienen. Klinische gezondheidszorg en ziekenhuismaatschappelijk werkers met een masterdiploma in sociaal werk zijn gekwalificeerd om eventuele psychische problemen te diagnosticeren en de nodige zorg en behandelingen te coördineren voor degenen die deze gezondheidsproblemen ondergaan.

Hospice en palliatief

Patiënten met chronische ziekten of aandoeningen kunnen ondersteuning krijgen van hospices en palliatieve maatschappelijk werkers. Deze professionals zullen patiënten en hun families bijstaan ​​door ondersteuning en middelen te bieden om hen voor te bereiden op het levenseinde van de patiënt. Ze zullen ook pleiten voor cliënten en hun familieleden die niet de medische, emotionele en mentale steun krijgen die ze nodig hebben.

Geestelijke gezondheid, psychiatrische en middelenmisbruik

Dit soort maatschappelijk werkers dient voornamelijk patiënten die lijden aan psychische aandoeningen of middelenmisbruik. Zij treden op als case-workers voor deze personen en zullen middelen ter beschikking stellen om patiënten te helpen bij het overwinnen van middelenmisbruik. Maatschappelijk werkers op het gebied van geestelijke gezondheid en middelenmisbruik kunnen revalidatiecentra aanbevelen aan patiënten en zullen hen helpen bij het ontslag uit de faciliteit wanneer ze er klaar voor zijn.

Als deze professionals hun licenties en masterdiploma's in sociaal werk behalen, zijn ze doorgaans gekwalificeerd om psychotherapie toe te dienen aan patiënten die lijden aan psychische aandoeningen. Ze kunnen ook counselingsessies aanbieden aan familieleden van patiënten om hen te leren hoe ze om kunnen gaan met de geestelijke gezondheid van hun geliefde of met middelenmisbruik.

Militairen en veteranen

Deze maatschappelijk werkers richten zich nauw op het helpen van cliënten met een succesvolle overgang van het militaire naar het burgerleven. Ze zorgen ervoor dat veteranen voldoende financiële en mentale steun en stabiliteit hebben om dagelijkse taken uit te voeren. Veel van deze maatschappelijk werkers verbinden deze cliënten met bronnen en professionele gezondheidsexperts om ervoor te zorgen dat ze veilig en verzorgd blijven als hun dienst eindigt.

Militair maatschappelijk werkers helpen families nauw met counselingdiensten of andere middelen om hen te helpen omgaan met de inzet of het verlies van een geliefde tijdens de dienst. Als deze maatschappelijk werkers hun masterdiploma in sociaal werk behalen, kunnen ze eventuele posttraumatische stressstoornissen diagnosticeren en psychotherapeutische behandelingen aanbieden om patiënten te helpen deze psychische problemen te overwinnen.


About author

David Woker

Als je geïnteresseerd bent in een carrière om mensen in nood te helpen, zou een rol als maatschappelijk werker iets voor jou kunnen zijn. Er zijn veel verschillende velden om in te gaan op basis van uw interesses, opleiding en vaardigheden. Voer zorgvuldig onderzoek uit naar beschikbare banen als maatschappelijk werker om erachter te komen wat hun dagelijkse verantwoordelijkheden zijn. In dit artikel bespreken we wat maatschappelijk werkers doen, de verschillende niveaus van sociale praktijk, de verschillende soorten maatschappelijk werkers en vakgebieden die je kunt uitoefenen.


Scroll to Top