Blog

Aangezien veel werkgevers hun vacatures online plaatsen om meer gekwalificeerde kandidaten te verzamelen, is het belangrijk om te weten hoe u op internet kunt solliciteren. Als u weet hoe en waar u online naar banen kunt zoeken, kunt u een functie vinden die bij uw kwalificaties past. Elk online sollicitatieproces is anders, maar er zijn enkele basisprincipes die u kunt leren om het solliciteren gemakkelijker te maken. In dit artikel bespreken we de stappen die je kunt nemen om online te solliciteren.

Gerelateerd: De essentiële gids voor het zoeken naar werk

Hoe solliciteer je online?

U hebt een computer, internettoegang, een e-mailadres, een cv en een begeleidende brief nodig om online te solliciteren. Volg deze stappen om uw online zoeken naar een baan en sollicitatieproces te vereenvoudigen:

 1. Werk je cv bij.
 2. Update uw profiel op professionele netwerkplatforms.
 3. Gebruik trefwoorden.
 4. Gebruik banenzoekmachines en bedrijfswebsites.
 5. Wees selectief.
 6. Stel voor elke aanvraag een aparte begeleidende brief op.
 7. Vul een online sollicitatie in.
 8. Zorg ervoor dat uw antwoorden foutloos, nauwkeurig en volledig zijn.
 9. Volg en volg uw sollicitaties op.
 10. Blijf solliciteren.

1. Werk je cv bij

Werk je cv bij en maak een eenvoudige sollicitatiebrief voordat je solliciteert naar online vacatures. Uw cv moet uw huidige contactgegevens en uw volledige arbeidsverleden bevatten. Sla uw cv op onder een eenvoudige titel met het woord 'cv' dat gemakkelijk te herkennen is aan personeelsmanagers, met uw voornaam, uw achternaam en het huidige jaar.

U kunt Google Docs gebruiken om gratis uw cv op te stellen, het vervolgens op Google Drive op te slaan en als pdf-document te exporteren wanneer u online moet solliciteren.

Lees meer: ​​10 stappen voor het maken van een cv

2. Werk uw profiel bij op professionele netwerkplatforms

Sommige recruiters en bedrijven kijken liever naar je profiel op professionele netwerkplatforms dan naar je cv, aangezien de indeling van het platform voor elk profiel vergelijkbaar is. Zorg ervoor dat uw profiel up-to-date is en dat u geen afbeeldingen of berichten heeft die wervingsmanagers ervan kunnen weerhouden u aan te nemen. Als je een professionele website hebt met voorbeelden van je werk, voeg dan een link naar je online portfolio toe aan je cv.

Gerelateerd: Hoe u uw werkportfolio kunt opbouwen

3. Gebruik trefwoorden

Zoek trefwoorden in de functiebeschrijvingen voor functies waarop u wilt solliciteren. Door relevante zoekwoorden in je cv te gebruiken, kan een recruiter je cv gemakkelijk scannen. Sommige bedrijven gebruiken ook volgsystemen voor sollicitanten die zoeken naar trefwoorden in sollicitaties. Door enkele van die trefwoorden toe te voegen, kan de ATS uw cv naar de wervingsmanager sturen voor verdere beoordeling.

Bekijk je cv en neem deze zoekwoorden op als ze van toepassing zijn. Als in de beschrijving bijvoorbeeld staat dat je uitstekende teamworkvaardigheden nodig hebt, probeer dan voorbeelden van je teamworkvaardigheden op te nemen in je cv.

Gerelateerd: Gids: Carrieree.com Job Search gebruiken

4. Gebruik banenzoekmachines en bedrijfswebsites

Veel bedrijven plaatsen hun vacatures op websites van vacaturesites. U kunt op deze websites, zoals Carrieree.com , zoeken naar vacatures waarin u geïnteresseerd bent door verschillende filters te gebruiken, zoals functietitel, salaris en locatie. Er zijn ook vacaturesites voor nichevelden en industrieën. Zorg ervoor dat je grondig zoekt om alle vacatures te vinden die je interesseren.

Als je weet voor welke organisaties je wilt werken, kijk dan direct op hun websites voor vacatures onder het gedeelte Carrière van hun site. Wanneer u solliciteert op een bedrijfswebsite, gaat uw sollicitatie naar het sollicitantenvolgsysteem waar u de status zo vaak als u wilt kunt controleren.

Kleinere bedrijven kunnen een e-mailadres opgeven waarnaar u uw begeleidende brief en cv moet sturen. Voeg in de onderwerpregel van de e-mail uw volledige naam en de titel van de functie toe. Gebruik de hoofdtekst van de e-mail als een verkorte versie van uw begeleidende brief. Geef een korte reden waarom je naar de functie solliciteert. Voeg je cv en motivatiebrief toe aan de e-mail.

5. Wees selectief

Zorg ervoor dat u de vereisten voor een baan begrijpt. Solliciteer alleen als je voldoet aan de functie-eisen. Het is beter om alleen te solliciteren op banen bij organisaties waarvoor je wilt werken en die passen bij je doelen en vaardigheden. Aangezien het enige tijd kan duren om voor elke vacature een sollicitatie in te vullen, kunt u meer tijd besparen door selectief te zijn tijdens uw zoekproces.

6. Stel voor elke aanvraag een aparte begeleidende brief op

Uw begeleidende brief moet ingaan op de specifieke functie-eisen en uw vaardigheden en prestaties benadrukken. Geef aan hoe u uw kennis en vaardigheden in de functie zou gebruiken en geef voorbeelden van hoe u voormalige werkgevers met soortgelijke problemen hebt geholpen. Houd uw sollicitatiebrief gericht en kort om de interesse van de recruiter te behouden.

Gerelateerd: V & A: moet u een begeleidende brief opnemen?

7. Vul de online sollicitatie in

Om online te solliciteren, moet u zich registreren bij vacaturesites of websites door een account aan te maken. Hierbij kiest u een inlognaam en wachtwoord. U kunt voor de eenvoud meestal uw e-mailadres gebruiken als uw inlognaam.

Voeg na het aanmaken van een account je cv toe. U kunt dit op een van deze manieren doen:

 • Een bestand van je cv bijvoegen door het van een USB-stick of computer naar de website te uploaden
 • Kopieer en plak je cv in de velden van de applicatie
 • Handmatig uw werkgeschiedenis invoeren in de vereiste velden

Sommige websites hebben een functie die automatisch sollicitatiegegevens uit je cv invult. Bekijk de geüploade gegevens om er zeker van te zijn dat ze overeenkomen met uw gegevens.

8. Zorg ervoor dat uw antwoorden foutloos, nauwkeurig en volledig zijn

U moet ervoor zorgen dat uw spelling, grammatica en inhoud foutloos zijn om uw kansen op een interview te vergroten. Alle informatie die u in uw aanvraag verstrekt, moet eerlijk en nauwkeurig zijn om misverstanden te voorkomen.

Soms moet u arbeidstests afleggen die uw vaardigheden of persoonlijkheid beoordelen om erachter te komen of u geschikt bent voor de functie of het bedrijf. Er zijn veel pre-employment tests, zoals cognitieve tests en emotionele intelligentietests. Zorg ervoor dat u alle tests voltooit om er zeker van te zijn dat de personeelsmanager u voor de rol beschouwt.

Gerelateerd: 8 gratis loopbaantests voor volwassenen

9. Volg en volg uw sollicitaties op

Door uw sollicitaties bij te houden, weet u naar welke functie een personeelsmanager verwijst wanneer ze u bellen voor een gesprek.

Als je iemand kent bij het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd, bel of mail hem dan om de status van je sollicitatie te controleren. Het is meestal acceptabel om een ​​week na het indienen van een aanvraag een follow-up te geven. Als er een specifieke periode was om op een baan te solliciteren, zoals een maand na de plaatsingsdatum, probeer dan na die maand een vervolg te geven, aangezien sommige personeelsmanagers wachten om alle sollicitaties tegelijk te beoordelen.

Lees meer: ​​Hoe een sollicitatie op te volgen

10. Blijf solliciteren

Het vinden van een nieuwe baan kan enige tijd duren. Blijf online en offline netwerken, ook nadat u online op verschillende banen heeft gesolliciteerd. Je netwerk kan je helpen om niet-geadverteerde vacatures te ontdekken. Blijf zelfverzekerd met de steun van uw vrienden en familie. Als je blijft solliciteren, kun je succesvol zijn in het vinden van een nieuwe baan.


About author

Daan Eijsink

Aangezien veel werkgevers hun vacatures online plaatsen om meer gekwalificeerde kandidaten te verzamelen, is het belangrijk om te weten hoe u op internet kunt solliciteren. Als u weet hoe en waar u online naar banen kunt zoeken, kunt u een functie vinden die bij uw kwalificaties past. Elk online sollicitatieproces is anders, maar er zijn enkele basisprincipes die u kunt leren om het solliciteren gemakkelijker te maken. In dit artikel bespreken we de stappen die je kunt nemen om online te solliciteren.


Scroll to Top