Blog

een baan zoeken

10 Tips Voor Het Solliciteren Naar Een Baan Met Minder Ervaring Dan Vereist

Als je een baan hebt gevonden waarop je wilt solliciteren maar niet aan alle eisen voldoet, is het vaak toch de moeite waard om te solliciteren. Zelfs zonder elke kwalificatie is het mogelijk om een ​​interview en een jobaanbieding te ontvangen. De sleutel is om je toonhoogte te verschuiven naar je sterke punten om je te concentreren op de kennis en ervaring die je wel hebt. In dit artikel bespreken we de beste manieren om te solliciteren als je minder ervaring hebt dan vereist.

Wat zijn functie-eisen?

Functie-eisen zijn de loopbaanrichtlijnen die wervingsmanagers stellen bij het zoeken naar potentiële werknemers. Ze willen gekwalificeerde kandidaten aantrekken, dus lijsten ze specifieke parameters op om te specificeren waarnaar ze op zoek zijn. Zie de functie-eisen als het verlanglijstje van de personeelsmanager. Natuurlijk beschikt hun ideale kandidaat over zoveel mogelijk vaardigheden en zoveel mogelijk opleiding. Personeelsmanagers kunnen echter ook realistischer en flexibeler zijn in hun wervingsaanpak dan je zou denken.

Hier zijn een paar soorten vereisten die werkgevers opnemen in functiebeschrijvingen:

  • Jarenlange ervaring
  • Veld training
  • Formele educatie
  • Software kennis
  • Vaardigheidscertificaten

Lees meer: ​​Wat zijn functie-eisen?

Is het mogelijk om te solliciteren naar een baan met minder ervaring dan vereist?

De meeste wervingsmanagers blijven openstaan ​​als ze denken dat een kandidaat goed bij een functie past. Het is tenslotte hun taak om de juiste persoon te vinden, niet het juiste cv. Dit betekent dat zelfs als je cv niet aan al hun vermelde functie-eisen voldoet, ze misschien nog steeds bereid zijn om je te ontmoeten.

Dit betekent voor jou dat het zeker mogelijk is om te solliciteren als je niet aan alle eisen voldoet. In feite is de vraag niet of je het kunt - het is of je het zou moeten. Stel jezelf de vraag: "Zou ik dit werk kunnen doen?" Als het antwoord ja is, maar je hebt niet zoveel werkervaring als ze vragen, dan ben je misschien nog steeds geschikt voor de baan omdat je de kennis hebt om met de verantwoordelijkheden om te gaan. Solliciteer dan alsnog naar de functie.

Uiteindelijk wil de personeelsmanager een kandidaat vinden die de taken van de functie gemakkelijk kan uitvoeren. Compenseer dus uw ontbrekende criteria door uw cv en begeleidende brief te concentreren op manieren die aantonen dat u de verantwoordelijkheden van de functie aankunt. Onthoud dat wat een bedrijf helpt gedijen, niet zijn professionele vaardigheden zijn, maar persoonlijke eigenschappen. Als je hen ervan kunt overtuigen dat je capabel bent, kun je misschien een interview regelen.

Tips voor het solliciteren naar banen met minder ervaring dan vereist

Om een ​​goede indruk te maken en een werkgever te laten zien dat je serieus bezig bent met een baan, volgen hier 10 handige tips die je kunt gebruiken als je solliciteert naar een baan met minder ervaring dan vereist:

Benadruk je overdraagbare vaardigheden

Richt je met je cv op alle overdraagbare training, ervaring en vaardigheden waardoor je een sterke kandidaat voor de functie lijkt. Als de functie bijvoorbeeld vijf of meer jaar werkervaring vereist, maar je hebt er maar drie, kun je ervoor kiezen om je ook te concentreren op je vrijwilligerswerk of stagemogelijkheden om het gebrek aan ervaring te compenseren.

Stel dat u solliciteert naar een functie in de verpleegkunde, bijvoorbeeld, maar niet over de vereiste werkervaring beschikt. In dit geval zou je je vrijwilligerswerk in een plaatselijk bejaardentehuis kunnen benadrukken. Voor de personeelsmanager kan dit illustreren dat je de vaardigheidsvereisten van de functie hebt, zonder dat je daadwerkelijk de functie-eisen hebt. Door overdraagbare vaardigheden te demonstreren, kunt u de discussie van relevante ervaring naar een relevante reeks vaardigheden verplaatsen. Onthoud dat een deel van uw taak in het wervingsproces is om manieren te vinden die uw achtergrond aansluiten op de functie.

Lees meer: ​​Overdraagbare vaardigheden: definities en voorbeelden

Vraag om een ​​aanbeveling

Als je niet aan de eisen van een baan voldoet, zoek dan iemand die denkt dat je dat wel kunt. Een verwijzing van een werknemer kan niet alleen helpen om uw zaak te verdedigen, maar het kan u ook helpen op te vallen. Als je niet het geluk hebt iemand in het bedrijf te kennen, wees dan brutaal en stel jezelf voor aan iemand die je misschien kan helpen. Netwerken is de tijd en moeite meer dan waard. Als u zich niet helemaal op uw gemak voelt om een ​​verwijzing te vragen, overweeg dan om advies te vragen. Vaak is de vraag "Hoe zou je het doen?" verrassende resultaten kan opleveren.

Het kan ook helpen om aanbevelingen te vragen van buiten dat specifieke bedrijf. Door sterke aanbevelingen te krijgen van eerdere werkgevers of professoren, kunt u wervingsmanagers laten zien dat u een sterke kandidaat bent die een goede indruk heeft gemaakt op andere werkende professionals.

Gerelateerd: Hoe u om verwijzingen kunt vragen

Bewijs dat je het werk aankunt

Als je cv aan de meeste vereisten voldoet, bewijs dan dat je bereid bent om de afstand in te halen met een pre-interviewproject. Je zou bijvoorbeeld naar hun productlijn kunnen kijken en met ideeën voor nieuwe producten komen. U kunt uw vrienden ook informeren over hun bedrijfsservices. Verander de gegevens die u verkrijgt in een unieke presentatie en laat u leiden door uw creativiteit. Misschien kun je zelfs indruk op ze maken door een perspectief te bieden waar ze nog niet eerder aan hadden gedacht.

Word enthousiast van de kans

Erken dat je enthousiast bent en klaar om aan het werk te gaan. Laat je persoonlijkheid en creativiteit tot uiting komen in je sollicitatiebrief en in alle e-mails die je stuurt met vragen over de functie. Soms is de zin: "Ik weet het nog niet, maar ik zal!" is precies wat de personeelsmanager wil horen. Het is een houding die laat zien dat je vindingrijk bent en bereid bent om te doen wat nodig is om nieuwe dingen te leren en het bedrijf vooruit te helpen.

Passen bij de bedrijfscultuur

Het hebben van het soort waarden dat past in de bestaande cultuur van een bedrijf is ook een belangrijke overweging. Een personeelsmanager kan u een kans geven als ze uw potentieel herkennen om bij de bedrijfscultuur te passen. Dus doe je onderzoek en laat zien dat je er goed bij zou passen. Dit kan verschillende dingen betekenen, zoals het delen van een positieve houding, het uiten van soortgelijke liefdadigheidsbelangen of zelfs het demonstreren van kernwaarden voor teamwork.

Onthoud dat erbij horen niet altijd betekent dat je moet samensmelten met wat iedereen doet. Vaker kan het betekenen dat er op een zinvolle manier wordt afgeweken op basis van een gedeeld waardesysteem.

Verwant: Wat is werkcultuur?

Focus op de kernvereisten

Elk bedrijf wil de perfecte kandidaat vinden, dus het is geen verrassing als sommige vacatures extra voorkeuren bevatten. Als u bijvoorbeeld 'Voorkeur voor moedertaalspreker Frans' ziet, laat dit u er dan niet van weerhouden te solliciteren voor de functie. Als u uit Frankrijk komt, kunt u die informatie in uw voordeel gebruiken. Als dat niet het geval is, richt uw pitch dan in plaats daarvan op de kernvereisten van de functie.

Vermeld je prestaties

Het delen van prestaties die aansluiten bij de verantwoordelijkheden van de functie is een geweldige manier om de personeelsmanager te laten zien dat je een capabele kandidaat bent. Laat uw prestaties spreken tot uw vermogen. Als je bijvoorbeeld solliciteert om docent creatief schrijven te worden zonder de vereiste werkervaring, kan het de moeite waard zijn om andere prestaties te noemen, zoals eventuele lofbetuigingen die je hebt ontvangen voor je meest recent gepubliceerde fictie.

Benadruk je opleiding

Als u voor het eerst de arbeidsmarkt betreedt of overstapt naar een nieuwe branche, kan het een uitdaging zijn om aan de slag te gaan. Als je nog geen ervaring hebt kunnen opdoen, richt je pitch dan op je opleiding. Een snelle leerling die nieuw is in een vakgebied, kan vaak aantrekkelijker zijn voor een personeelsmanager dan een doorgewinterde werknemer die een lange carrière met slechte gewoonten heeft ontwikkeld.

Wees resultaatgericht

Gebruik je cv en later je sollicitatiegesprek om je te concentreren op de positieve impact die je hebt gehad op eerdere bedrijven. Het hele punt van een functievereiste is immers om consistente resultaten te garanderen. Als de personeelsmanager van mening is dat u die resultaten kunt bereiken, is hij misschien meer bereid om af te zien van de afwezige vereisten. Wees voorbereid om specifieke prestaties in uw loopbaangeschiedenis te laten zien die aansluiten bij wat de werkgever zoekt, en gebruik kwantitatieve gegevens als bewijs van die prestaties.

Gerelateerd: Een resultaatgericht cv maken

Maak je verhaal interessant

Om je sollicitatiebrief te laten opvallen, voeg je je verhaal toe. Onder de training en opleiding, wat een kandidaat gedenkwaardig maakt, is vaak waar ze vandaan komen en waar ze naartoe gaan. U kunt bijvoorbeeld uw langetermijndoelen uitleggen in de samenvatting of objectieve verklaring van uw cv. U kunt uw begeleidende brief ook gebruiken om aan te geven hoe uw arbeidsverleden u op een unieke manier heeft voorbereid op deze nieuwe kans. Als de personeelsmanager voelt dat je iets nieuws in de functie kunt brengen, kunnen ze contact met je opnemen voor een gesprek.


About author

Annemarieke Loode

Als je een baan hebt gevonden waarop je wilt solliciteren maar niet aan alle eisen voldoet, is het vaak toch de moeite waard om te solliciteren. Zelfs zonder elke kwalificatie is het mogelijk om een interview en een jobaanbieding te ontvangen. De sleutel is om je toonhoogte te verschuiven naar je sterke punten om je te concentreren op de kennis en ervaring die je wel hebt. In dit artikel bespreken we de beste manieren om te solliciteren als je minder ervaring hebt dan vereist.


Scroll to Top