Blog

Ziekenhuisvrijwilligers bieden cruciale ondersteuning aan patiënten en medische professionals. Wanneer ze hun tijd en energie vrijwillig besteden, stellen ze artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers in staat zich te concentreren op het geven van de best mogelijke zorg aan patiënten. Als je een speciale vaardigheid hebt, of je vindt het erg leuk om mensen in nood te helpen, dan ben je misschien geïnteresseerd in vrijwilligerswerk in een ziekenhuis. In dit artikel beschrijven we 10 vrijwilligerswerk in een ziekenhuis en leggen we uit hoe je een ziekenhuisvrijwilliger kunt worden.

Waarom vrijwilligerswerk doen in een ziekenhuis?

Vrijwilliger worden in het ziekenhuis is een dankbare manier om je tijd door te brengen. Mensen die hun tijd, vaardigheden en energie doneren aan ziekenhuisgemeenschappen, spelen een cruciale rol in de gezondheidszorg en het emotionele welzijn van patiënten die zorg ontvangen. Door tijd door te brengen met patiënten, geschenken te bezorgen of met familieleden te praten, maken vrijwilligers mensen enthousiast. Evenzo, wanneer vrijwilligers taken en andere taken uitvoeren, kunnen verpleegkundigen, pleitbezorgers van patiëntenzorg, artsen en technici hun tijd en energie besteden aan het verstrekken van medische diensten aan zieke of gewonde mensen.

Gerelateerd: Wat zijn de voordelen van vrijwilligerswerk? Belangrijkste redenen om vrijwilligerswerk te doen

10 vrijwilligersvacatures in het ziekenhuis

Hier zijn 10 soorten vrijwilligerswerk in het ziekenhuis om te overwegen:

Kassa

Ziekenhuizen hebben vaak cadeauwinkels waar mensen speelgoed, bloemenkaarten of andere cadeaus kunnen kopen voor mensen die zorg ontvangen. De meeste ziekenhuizen hebben fulltime of parttime kassamedewerkers in deze winkels, maar ze kunnen vrijwilligers nodig hebben om de kassa te beheren of de winkel te bedienen wanneer betaalde werknemers niet beschikbaar zijn.

Voorraad

Ziekenhuizen huren voorraadbeheerders en stockers in om de activiteiten en functionaliteit te helpen behouden. Soms helpen vrijwilligers bij het inventariseren en opslaan van medische benodigdheden wanneer andere medewerkers niet beschikbaar zijn.

deur begroeter

Ziekenhuizen hebben veel afdelingen en sommige afdelingen hebben hun eigen vleugels, gebouwen, verdiepingen of units. Voor grote ziekenhuiscampussen zijn vrijwillige deurgroeten essentieel voor een soepele werking. Mensen in deze functies helpen patiënten, familieleden en andere bezoekers om de afdelingen te vinden waarnaar ze op zoek zijn. Een bezoek aan iemand in een ziekenhuis kan een vreugdevolle, stressvolle of emotionele tijd zijn. Deurbegroetingen bieden informatie en helpen bezoekers en patiënten zich zelfverzekerder en minder gestrest te voelen.

Verwant: Hoe u vrijwilligerswerk op uw cv kunt vermelden (met voorbeeld)

receptioniste

Ziekenhuizen krijgen dag en nacht veel telefoontjes binnen. Vrijwillige receptionisten helpen telefoons beantwoorden, berichten aannemen en bellers doorsturen naar de juiste afdelingen of voicemails. De meeste ziekenhuizen hebben veel fulltime en parttime receptionisten, maar er zijn vaak vrijwilligers nodig om gaten in de planning op te vullen.

Geschenk levering

Vrijwilligerswerk om geschenken zoals kaarten, knuffels of bloemen te bezorgen is een veel voorkomende vrijwilligersoptie. Mensen leveren deze artikelen vaak aan mensen en voor kortdurende of langdurige zorg, en ze bezoeken patiënten in meerdere delen van het ziekenhuis. Vrijwilligerswerk als cadeaubezorger helpt patiënten op te vrolijken en het moreel op te krikken.

Patiëntenkamers aanvullen

Ziekenhuizen bedienen een grote verscheidenheid aan patiënten op meerdere afdelingen. Elk van de patiëntenkamers voor kort verblijf, langdurig verblijf en medische beeldvorming moet goed gevuld zijn met artikelen zoals dekens, kussens, sokken, jassen en sanitaire artikelen. Door vrijwilligerswerk te doen om patiëntenkamers aan te vullen, kunnen artsen en verpleegkundigen hun tijd en energie besteden aan het bieden van zorg aan patiënten in nood.

Baby 'knuffel'

Babyknuffelaar is een term voor een NICU-vrijwilliger. Ze besteden hun tijd aan het geven van genegenheid en fysieke aanraking aan baby's op de intensive care. Onderzoek toont aan dat pasgeborenen - of ze nu voldragen of te vroeg geboren worden - veel baat hebben bij fysieke aanraking en knuffelen. Vrijwillige baby'knuffelaars' bieden levensreddende en levensverbeterende ondersteuning aan pasgeborenen in nood.

Gerelateerd: Vrijwilligerswerk: 13 stappen om vrijwilligerswerk te doen in uw gemeenschap

Omgaan met patiënten

Patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, kunnen overstuur of eenzaam worden. Mensen die vrijwillig met patiënten omgaan, bieden een luisterend oor en vriendelijk gezelschap. Ze helpen de stress en gevoelens van eenzaamheid van mensen te verlichten. Ze stimuleren het moreel en kunnen zelfs helpen bij het herstel van de patiënt.

Entertainer

Soms kan een overnachting of een verlengde ziekenhuisopname voor verontrustende emoties zorgen. Ziekenhuizen hebben regelmatig entertainers nodig om mensen op te vrolijken. Vrijwilligerswerk om patiënten voor te lezen, te zingen of komische routines op te voeren, is nuttig in dit proces.

Therapie hondengeleider

Naast amusement en socialisatie krijgen patiënten vaak een moreel boost wanneer ze worden bezocht door een therapiedier of een dier met emotionele steun. Mensen die ervaren trainers voor therapiedieren zijn, kunnen hun diensten vrijwillig aanbieden door hulpdieren te brengen om patiënten in ziekenhuizen te bezoeken.

Werkomgeving voor ziekenhuisvrijwilligers

Vrijwilligers bieden hun tijd en energie aan om te helpen bij de functionaliteit van een ziekenhuiscampus. Vrijwilligers kunnen doorgaans hun eigen schema's maken en de functie biedt veel flexibiliteit. Aangezien vrijwilligers werken om zieke of gewonde patiënten te ondersteunen, is het belangrijk dat ze een opgewekte houding en vriendelijke instelling hebben.

De verwachtingen van vrijwilligers zijn hooggespannen en de functie kan soms erg emotioneel zijn. Het gevoel van beloning dat vrijwilligers voelen, draagt ​​echter vaak bij aan een algehele positieve werkomgeving.

Gerelateerd: Hoe word je een ziekenhuispatiëntentransporter ?

Hoe vrijwilligerswerk te doen in een ziekenhuis?

Hier zijn vijf stappen die u moet nemen om vrijwilligerswerk te doen in een ziekenhuis:

1. Neem contact op met uw plaatselijke ziekenhuis of vrijwilligerscentrum

Bezoek uw plaatselijke ziekenhuis en zoek naar de afdeling vrijwilligersdiensten. Neem telefonisch of per e-mail contact op met vrijwilligersdiensten en vraag welke mogelijkheden er zijn. U kunt ook contact opnemen met het vrijwilligerscentrum van uw gemeente voor een lijst van ziekenhuizen of ziekenhuisafdelingen die vrijwilligersondersteuning nodig hebben. Bekijk de beschikbare vacatures en bedenk op welke manier u het liefst zou willen helpen. Probeer te beslissen of u het liefst zou werken met volwassen patiënten, kinderen, adolescenten of mensen met specifieke ziekten of capaciteiten.

2. Vul een vrijwilligersaanvraag in

Nadat je hebt vastgesteld voor welke populatie of afdeling je het meest geïnteresseerd bent om vrijwilligerswerk te doen, moet je een vrijwilligersaanvraagformulier invullen. Mogelijk kunt u deze toepassing online vinden, of u moet deze mogelijk aanvragen bij iemand die op de afdeling vrijwilligersdiensten van uw plaatselijke ziekenhuis werkt. Uw sollicitatie bevat waarschijnlijk een sectie vaardigheden en ruimte voor uw basisgeschiedenis, zodat de coördinator van het ziekenhuis en de vrijwilligersdiensten uw talenten het beste kunnen gebruiken.

Uw aanvraag vraagt ​​waarschijnlijk ook om uw volledige officiële naam, eventuele eerdere namen die u heeft gehad en toestemming voor een antecedentenonderzoek. Achtergrondcontroles zijn essentieel om de veiligheid en het welzijn van patiënten, artsen, vrijwilligers en ander personeel te waarborgen.

3. Doe een lichamelijk onderzoek

De meeste ziekenhuizen vragen dat hun vrijwilligers een lichamelijk onderzoek doen om hun welzijn en het vermogen om bepaalde soorten taken uit te voeren te bepalen. Veel ziekenhuizen bieden ook gratis of goedkope fysieke examens aan voor vrijwilligers die geen ziektekostenverzekering hebben of die zich geen examen kunnen veroorloven. Het krijgen van een lichamelijk onderzoek is gunstig voor vrijwilligers en het helpt een veilige en gezonde omgeving te behouden voor artsen, patiënten, vrijwilligers en ander ziekenhuispersoneel.

4. Interview met de vrijwilligerscoördinator

Na het indienen van een aanvraag en het voltooien van een antecedentenonderzoek en lichamelijk onderzoek, is de volgende stap om ziekenhuisvrijwilliger te worden een interview met de vrijwilligerscoördinator. Hoogstwaarschijnlijk zal de vrijwilligerscoördinator contact met u opnemen via e-mail of telefoontje. Het is echter mogelijk om contact op te nemen met de afdeling vrijwilligersdiensten om een ​​datum voor je sollicitatiegesprek te starten of aan te vragen.

Uw vrijwilligersinterview zal zijn als dat van een interview voor een betaalde functie. De coördinator kan vragen stellen over je werkverleden en vrijwilligersverleden, en ze willen waarschijnlijk horen over tijden waarin je in het verleden vrijwilligerswerk hebt gedaan. Ze willen misschien ook weten wat uw motivatie is om ziekenhuisvrijwilliger te worden.

Lees meer: ​​Een uitgebreide gids voor achtergrondcontroles

5. Voltooi je oriëntatiesessie

Na te zijn gescreend en geïnterviewd, is de laatste stap om ziekenhuisvrijwilliger te worden het voltooien van uw oriëntatiesessie. Elk ziekenhuis heeft zijn eigen unieke oriëntatieproces, dat waarschijnlijk veiligheidsprocedures en andere belangrijke informatie omvat. Hier ontmoet je andere vrijwilligers en krijg je training over hoe je met patiënten omgaat. Uw trainingssessie of sessies kunnen persoonlijk of online worden gedaan, en ze kunnen in de loop van een dag, weekend of week plaatsvinden.

In deze sessies worden de verwachtingen voor vrijwilligers toegelicht. Deze laatste stap is cruciaal voor het vrijwilligersproces, omdat je hier waarschijnlijk de specificaties van je opdrachten leert.


About author

Dineke Steenmets

Ziekenhuisvrijwilligers bieden cruciale ondersteuning aan patiënten en medische professionals. Wanneer ze hun tijd en energie vrijwillig besteden, stellen ze artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers in staat zich te concentreren op het geven van de best mogelijke zorg aan patiënten. Als je een speciale vaardigheid hebt, of je vindt het erg leuk om mensen in nood te helpen, dan ben je misschien geïnteresseerd in vrijwilligerswerk in een ziekenhuis. In dit artikel beschrijven we 10 vrijwilligerswerk in een ziekenhuis en leggen we uit hoe je een ziekenhuisvrijwilliger kunt worden.


Scroll to Top