Blog

Het hebben van een psychologiediploma kan een breed scala aan carrièremogelijkheden bieden. Veel van deze beroepen ondersteunen de geestelijke gezondheid en het welzijn van patiënten, maar er zijn ook tal van mogelijkheden om het leven van anderen op verschillende manieren te beïnvloeden.

Het belangrijkste is dat je je psychologische achtergrond combineert met je interesses en doelen om de juiste match voor jou te vinden. In dit artikel geven we de verantwoordelijkheden en salarissen van 15 populaire carrières in de psychologie en noemen we 85 extra opties die je kunt nastreven met je diploma, gecategoriseerd per branche.

Gerelateerd: Alles over psychologiebanen en gemeenschappelijke carrières

15 populaire psychologiecarrières

Als je een psychologiediploma hebt, zijn hier 15 populaire loopbaantrajecten die je kunt volgen:

1. Loopbaanadviseur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 32.372 per jaar

Primaire taken: Loopbaanadviseurs werken met individuen om banen te vinden die het beste passen bij hun interesses, ervaringen en opleidingsachtergrond. Hun klanten kunnen variëren van middelbare scholieren of studenten die hun carrière willen beginnen tot mensen die willen doorgroeien of van loopbaan willen veranderen, evenals mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt. Loopbaanadviseurs bieden counseling en coaching, van gesprekstechnieken tot cv-advies. Om hun cliënten te matchen met een geschikte loopbaan, kan een loopbaanadviseur hen ook evalueren met behulp van bekwaamheids- of prestatietests.

Opleidingseisen: Bachelor in de sociale wetenschappen, gedragswetenschappen of human services, een master in counseling en afstudeer/postdoctorale stage en/of certificering.

2. Gedragstherapeut

Nationaal gemiddeld salaris: $ 35.021 per jaar

Hoofdtaken: Gedragstherapeuten behandelen volwassenen en kinderen met psychische stoornissen zoals angst, verslaving en depressie. Ze helpen hun patiënten hun gedrag te begrijpen en werken met hen samen aan het ontwikkelen van vaardigheden om ongezond gedrag te beheersen of te overwinnen. In situaties waarin een patiënt moet worden gerehabiliteerd, is de gedragstherapeut verantwoordelijk voor de bemiddeling of communicatie tussen de patiënt en zijn familie of vrienden.

Onderwijsvereisten: Bachelor- en masterdiploma's in psychologie of een gerelateerd vakgebied, evenals een doctoraat in hetzelfde.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een gedragstherapeut

3. Slachtofferadvocaat

Nationaal gemiddeld salaris: $ 40.222 per jaar

Primaire taken: Slachtofferadvocaten bieden ondersteuning en vertegenwoordigen slachtoffers van misdrijven. Ze zijn verantwoordelijk voor het helpen van hun cliënten bij het navigeren door het rechtssysteem, inclusief het vinden van juridische vertegenwoordiging en het bijwonen van juridische procedures en het verstrekken van mentale en emotionele ondersteuning. Ze kunnen ondersteuning bieden op andere gebieden, zoals verhuisdiensten, spoedeisende zorg of verschillende dagelijkse behoeften.

Opleidingseisen: Bachelor's degree in psychologie, forensische psychologie, sociaal werk, sociologie of strafrecht en een master wordt aanbevolen voor geavanceerde rollen in het strafrecht.

4. Adviseur voor middelenmisbruik

Nationaal gemiddeld salaris: $ 45.152 per jaar

Primaire taken: Hulpverleners werken met cliënten die verslaafd zijn aan alcohol of drugs met als doel herstel te bereiken. Ze bieden counseling om patiënten te helpen de redenen achter hun verslaving te begrijpen en behandelplannen te bedenken om hen te helpen omgaan met hun emotionele, mentale en fysieke problemen en vooruitgang te boeken in het herstelproces. Ze werken vaak in instellingen zoals ziekenhuizen, gevangenissen of instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en moeten mogelijk voldoen aan certificerings- of licentievereisten.

Onderwijsvereisten: een tweejarige opleiding is de minimumvereiste, maar een bachelordiploma in psychologie of een human services-veld wordt aanbevolen om competitief te zijn.

5. Casemanager geestelijke gezondheid

Nationaal gemiddeld salaris: $ 50.890 per jaar

Primaire taken: Casemanagers GGZ zijn verantwoordelijk voor het beoordelen van cliënten en hun geestelijke gezondheid om te bepalen welke sociale diensten zij nodig hebben voor herstel. Ze werken samen met hun patiënten om behandelplannen op te stellen, inclusief doelen en copingstrategieën, en houden hun voortgang in de gaten. Deze rol omvat ook administratieve taken, waaronder het beheren van patiëntendossiers en het toezicht houden op noodzakelijk papierwerk, zoals invaliditeits- of verzekeringsclaims.

Opleidingseisen: Bachelor's degree in maatschappelijk werk, psychologie, counseling of een gerelateerd gezondheidsveld, eerdere werkervaring en/of een master's degree.

6. Gezinstherapeut

Nationaal gemiddeld salaris: $ 54.624 per jaar

Primaire taken: Gezinstherapeuten bieden counseling aan gezinnen en koppels om hun relaties te verbeteren of beschadigde relaties te herstellen. Ze beginnen met het helpen van de gezinsleden om de problemen aan te pakken en te begrijpen, en helpen hen vervolgens bij het oplossen van hun problemen. Gezinstherapeuten kunnen hun cliënten ontmoeten in individuele of groepsverband. Individuen moeten een licentie hebben om gezinstherapie te beoefenen, waarvoor een masterdiploma en twee jaar klinische ervaring onder toezicht vereist zijn.

Opleidingseisen: Bachelor's degree in psychologie, counseling, maatschappelijk werk of aanverwante gebieden, evenals een master's degree in huwelijks- en gezinstherapie, klinische geestelijke gezondheidszorg of counseling psychologie met een specialiteit in huwelijks- en gezinstherapie.

7. Psychiatrische technicus

Nationaal gemiddeld salaris: $ 55.197 per jaar

Primaire taken: Psychiatrische technici behandelen patiënten met een psychische aandoening of ontwikkelingsstoornissen en werken vaak in medische instellingen die intensieve geestelijke gezondheidszorg bieden of in revalidatiecentra voor verslavingsherstel. Hun verantwoordelijkheden omvatten het rapporteren aan medisch personeel over het mentale en emotionele welzijn van hun patiënten, het toedienen van medicijnen en het assisteren van patiënten bij persoonlijke hygiëne of andere dagelijkse activiteiten.

Onderwijsvereisten: Een certificaat of associate degree in psychiatrische of geestelijke gezondheidstechnologie. Ook is er een reanimatiecertificaat vereist.

8. Klinische supervisor

Nationaal gemiddeld salaris: $67,968 per jaar

Primaire taken: Klinische supervisors beheren counselors en psychologen om ervoor te zorgen dat patiënten de beste kwaliteit van behandeling krijgen. Zij zijn verantwoordelijk voor het beoordelen en evalueren van behandelplannen van cliënten en het beoordelen van klinische dossiers om te bepalen hoeveel zorg een patiënt nodig heeft. Andere taken kunnen zijn het aanpakken van juridische of ethische kwesties met betrekking tot counseling en het toezicht houden op zaken en problemen onder werknemers.

Opleidingseisen: Bachelor's degree in psychologie, maatschappelijk werk, counseling of andere gezondheidszorg. Een master's degree in psychologie, maatschappelijk werk of counseling wordt ook aanbevolen.

9. Gelicentieerde klinische maatschappelijk werker

Nationaal gemiddeld salaris: $68,753 per jaar

Primaire taken: Gelicentieerde klinische maatschappelijk werkers beoordelen de emotionele en psychologische behoeften van hun cliënten en bieden middelen of ondersteuning. Ze kunnen psychische aandoeningen diagnosticeren en cliënten adviseren of behandelen. Ze werken samen met artsen, psychiaters en andere medische professionals om aanvullende diensten te verlenen, zoals het verkrijgen van medicijnen. Gelicentieerde klinische maatschappelijk werkers werken vaak voor lokale overheden, scholen en behandelcentra of in onafhankelijke praktijken.

Onderwijsvereisten: Master's degree in sociaal werk of een gelijkwaardig programma met credit-uren en LCSW-licentie-examenvereisten.

10. Schoolpsycholoog

Nationaal gemiddeld salaris: $ 69.586 per jaar

Primaire taken: Schoolpsychologen bieden ondersteuning aan studenten om hen te helpen academisch, sociaal en emotioneel succes te behalen. Ze evalueren en begeleiden studenten op basis van hun behoeften en werken samen met families en schoolpersoneel om meer ondersteunende omgevingen voor hun patiënten te creëren. Schoolpsychologen zijn verantwoordelijk voor het luisteren naar en bespreken van de zorgen of problemen van studenten en hen te helpen manieren te vinden om ermee om te gaan.

Onderwijsvereisten: Bachelor's degree in psychologie of nauw verwant veld en master's degree in onderwijs (schoolpsychologie of onderwijsspecialist), gevolgd door het voltooien van de Nationally Certified School Psychologist-accreditatie en staatslicentie. Door je doctoraat in het onderwijs te behalen, word je een meer competitieve kandidaat.

11. Psychiatrisch verpleegkundige

Nationaal gemiddeld salaris: $79.637 per jaar

Primaire taken: Psychiatrisch verpleegkundigen evalueren de geestelijke gezondheidsproblemen van patiënten en werken als onderdeel van een behandelteam van psychiaters, artsen en counselors om zorg- en herstelplannen op te stellen. Ze kunnen ook verantwoordelijk zijn voor de communicatie met families om hen te helpen de geestelijke gezondheidsbehoeften van de patiënt beter te begrijpen. Dit is een gespecialiseerde functie binnen de verpleegkunde en wie op zoek is naar een meer geavanceerde rol als psychiatrisch verpleegkundige, heeft een master- of doctoraatsdiploma nodig.

Onderwijsvereisten: Associate of bachelor's degree in verpleegkunde, klinische ervaring onder toezicht, slagen voor National Council Licensure Exam en staatscertificering. Voor gevorderde rollen in de psychiatrische GGZ wordt een Master of Science in verpleegkunde en/of doctoraat aanbevolen.

Lees meer: ​​Wat is een psychiatrisch verpleegkundige?

12. Spraakpatholoog

Nationaal gemiddeld salaris: $ 87.918 per jaar

Primaire taken: Logopedisten diagnosticeren en behandelen patiënten met stem- en communicatieproblemen. Ze behandelen een breed scala aan stoornissen, waaronder stotteren, moeite met sociaal communiceren, communicatieproblemen veroorzaakt door een cognitieve stoornis en moeite met eten of slikken. Ze maken vaak gepersonaliseerde behandelplannen en leren hun patiënten technieken en oefeningen om hun spreekpatronen of andere gerelateerde vaardigheden te verbeteren.

Opleidingseisen: Bachelor in psychologie of communicatiewetenschappen en stoornissen en een master in logopedie/communicatieve wetenschappen en stoornissen, geslaagd voor PRAXIS II en staatscertificering

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een logopedist

13. Klinisch psycholoog

Nationaal gemiddeld salaris: $98,621 per jaar

Primaire taken: Klinisch psychologen zijn verantwoordelijk voor het identificeren en behandelen van mentale, emotionele en gedragsstoornissen. Ze behandelen patiënten die te maken hebben met zowel kortdurende crises als chronische aandoeningen, en zullen zich soms specialiseren in de behandeling van specifieke soorten patiënten zoals kinderen of mensen met specifieke diagnoses. Tijdens de behandeling adviseren psychologen patiënten en stellen ze behandelplannen en doelen op om hun geestelijke gezondheid te helpen verbeteren.

Onderwijsvereisten: Bachelor's degree in psychologie, sociologie of menswetenschappen en een master's degree in schoolpsychologie, maatschappelijk werk of andere specialiteit of doctoraat (Ph.D of Psy.D)

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een klinisch psycholoog

14. Gedragsspecialist

Nationaal gemiddeld salaris: $ 116.006 per jaar

Primaire taken: Gedragsspecialisten evalueren kinderen en volwassenen met speciale behoeften om leerproblemen of gedragsproblemen aan te pakken. Gedragsspecialisten zijn vaak werkzaam in het onderwijs en doen specifieke aanbevelingen op basis van de behoeften van studenten en helpen bij het opstellen van individuele onderwijsplannen (IEP's) voor hen door samen te werken met docenten, counselors en psychologen.

Opleidingseisen: Bachelor in psychologie of menswetenschappen en een master in geestelijke gezondheidszorg, leer- en gedragsanalyse of maatschappelijk werk. Veel functies vereisen dat je zowel door de staat gecertificeerd bent als een vergunning hebt voor drugs- en alcoholverslaving (Credentialed Alcoholism and Substance Abuse Counseling of CASAC).

15. Psychiater

Nationaal gemiddeld salaris: $ 221.104 per jaar

Hoofdtaken: Psychiaters zijn artsen die gespecialiseerd zijn in het diagnosticeren en behandelen van gedrags- en cognitieve psychische stoornissen. Ze hebben de mogelijkheid om hun patiënten medicijnen voor te schrijven en procedures uit te voeren zoals elektroconvulsietherapie (ECT). Psychiaters werken vaak in ziekenhuizen en zullen hun patiënten doorverwijzen naar psychologen of GGZ-adviseurs voor specifieke therapiediensten.
Onderwijsvereisten: Bachelor in psychologie of biologie, toelating tot de medische school, doctor in de geneeskunde (en medische residentie) en certificering van de American Board of Psychiatry and Neurology (ABPN).

Lees meer: ​​Leer meer over het zijn van een psychiater

85 extra psychologiecarrières

Hier zijn 85 meer populaire carrières - georganiseerd door de industrie - om te overwegen of je een psychologiediploma hebt:

Psychologische carrières in de gezondheidszorg

Als je een graad in psychologie of een sociale dienst hebt behaald en geïnteresseerd bent om in de gezondheidszorg te werken, zijn er verschillende carrièremogelijkheden voor jou, waaronder:

 1. psycholoog
 2. Psychotherapeut
 3. Geestelijke gezondheidsconsulent
 4. Kinderpsycholoog
 5. Neuropsycholoog
 6. neuroloog
 7. Experimenteel psycholoog
 8. Geestelijke gezondheidstechnicus
 9. relatietherapeut
 10. Gedragsanalist
 11. gedragswetenschapper
 12. Gedragsgezondheidsmedewerker
 13. Crisisinterventie specialist
 14. Crisisadviseur
 15. Gelicentieerde professionele adviseur
 16. Levenscoach
 17. Geriatrische maatschappelijk werker
 18. Rouwadviseur
 19. Programmadirecteur Psychologie
 20. Gezinsdiensten specialist
 21. Manager medische en gezondheidsdiensten
 22. Gezondheidspsycholoog
 23. sekstherapeut
 24. Psychiatrische assistent
 25. Hospice maatschappelijk werker
 26. Ondersteuning coördinator
 27. fysiotherapeut
 28. Rouwcoördinator
 29. Coördinator geestelijke gezondheid
 30. Hulpbronnencoördinator
 31. Casemanager
 32. Fysiotherapeut

Psychologische carrières in het onderwijs

Als je een graad in psychologie of een sociale dienst hebt behaald en geïnteresseerd bent om in het onderwijs te werken, zijn er verschillende carrièremogelijkheden die je kunt opnemen:

 1. Begeleidingsadviseur
 2. Interventie specialist
 3. Decaan
 4. hoogleraar psychologie
 5. jeugdconsulent
 6. Specialist in de ontwikkeling van kinderen
 7. Specialist in de ontwikkeling van kinderen
 8. Academische adviseur
 9. College toelatingsconsulent
 10. Docent
 11. Schoolmaatschappelijk werker
 12. Speciaal onderwijs leraar

Psychologische carrières in kunst en media

Als je een graad in psychologie of een sociale dienst hebt behaald en geïnteresseerd bent in het werken in kunst en/of media, overweeg dan deze carrières:

 1. Muziektherapeut
 2. kunst therapeut
 3. Media psycholoog
 4. Oefentherapeut
 5. Dans/bewegingstherapeut

Psychologie in marketing en public relations

Als je een graad in psychologie of een sociale dienst hebt behaald en geïnteresseerd bent in het werken in marketing of public relations, dan zijn er verschillende carrièremogelijkheden die je kunt opnemen:

 1. Marketingmanager
 2. Marketing coördinator
 3. Public Relations Specialist
 4. Verkoopsmanager
 5. Verkoop vertegenwoordiger

Psychologische carrières in wetenschap en onderzoek

Als je een graad in psychologie of een sociale dienst hebt behaald en geïnteresseerd bent in het werken in wetenschap en onderzoek, zijn er verschillende carrièremogelijkheden voor jou, waaronder:

 1. Onderzoek psycholoog
 2. Sociaal wetenschapper
 3. Labmanager
 4. gerontoloog
 5. Genetisch adviseur
 6. Statisticus
 7. Marktonderzoek analist
 8. Enquête onderzoeker
 9. Socioloog
 10. Onderzoeksassistent
 11. Instructie-ontwerper

Loopbanen in de psychologie in HR en bedrijfsmanagement

Als je een graad in psychologie of een sociale dienst hebt behaald en geïnteresseerd bent in het werken in human resources of bedrijfsmanagement, dan zijn er verschillende carrièremogelijkheden die je kunt opnemen:

 1. Ergotherapeut
 2. Revalidatie specialist
 3. Industrieel-organisatiepsycholoog
 4. Beroepsrevalidatieadviseur
 5. Personeelsspecialist
 6. Personeelsmanager
 7. Recruiter
 8. Opleidingsspecialist

Psychologische carrières in sport en recreatie

Als je een graad in psychologie of een sociale dienst hebt behaald en geïnteresseerd bent in het werken in sport en recreatie, zou je de volgende carrières kunnen overwegen:

 1. Recreatief therapeut
 2. Sportpsycholoog

Psychologie carrières in de wet en de overheid

Als je een graad in psychologie of een sociale dienst hebt behaald en geïnteresseerd bent in werken in de publieke sector bij de wet of bij de overheid, dan zijn er verschillende carrièremogelijkheden die je kunt opnemen:

 1. forensisch psycholoog
 2. militair psycholoog
 3. Militair maatschappelijk werker
 4. Correctioneel psycholoog
 5. Correctioneel behandelaar
 6. Directeur sociale diensten
 7. Reclasseringsambtenaar
 8. Reclasseringsambtenaar
 9. Publieksvoorlichtingsfunctionaris
 10. Community service manager

About author

Hanneke Buitink

Het hebben van een psychologiediploma kan een breed scala aan carrièremogelijkheden bieden. Veel van deze beroepen ondersteunen de geestelijke gezondheid en het welzijn van patiënten, maar er zijn ook tal van mogelijkheden om het leven van anderen op verschillende manieren te beïnvloeden.


Scroll to Top