Blog

Voor wie van muziek houdt en in een creatieve industrie wil werken, dan is een baan bij een platenlabel wellicht ideaal. Hoewel platenlabels muzikale artiesten ondersteunen, zijn er verschillende banen die je kunt uitoefenen, zelfs als je zelf geen artiest of creatief persoon bent. Hoewel je kunt werken als geluidstechnicus of grafisch ontwerper die albumhoezen maakt, zul je misschien merken dat je interesses het meest geschikt zijn voor een carrière in contracten of personeelszaken bij een platenlabel.

In dit artikel delen we wat een platenlabel is en geven we een lijst met zowel creatieve als niet-creatieve banen bij platenlabels, gerangschikt in oplopende volgorde van het nationale gemiddelde salaris.

Wat is een platenlabel?

Een platenlabel is een bedrijf dat artiesten vertegenwoordigt en hen helpt bij het creëren en distribueren van hun muziek. Het platenlabel promoot ook het werk van een artiest en vertegenwoordigt deze door middel van publiciteit en verkoopstrategieën. Bij een platenlabel zijn er verschillende rollen beschikbaar, van de meer administratieve tot directe artiestenondersteuning. Afhankelijk van je interesses en capaciteiten, kun je waarschijnlijk een functie vinden waarin je een carrière kunt opbouwen.

Banen bij platenlabels

Als je in de muziek wilt werken, overweeg dan deze carrières bij platenlabels:

1. Koopman

Nationaal gemiddeld salaris: $ 28,046 per jaar

Primaire taken: een merchandiser is verantwoordelijk voor het verzenden van platen en andere producten van muziekartiesten naar winkels met het oog op verkoop. Ze helpen bij het ontwikkelen van promotiestrategieën, werken samen met distributeurs, communiceren met winkels over de plaatsing van het album van hun artiest en houden toezicht op de productie. Merchandisers kunnen ook wat grafisch ontwerpwerk doen voor de albumhoes, t-shirts en andere producten die te koop zijn.

Lees meer: ​​Meer informatie over het zijn van een Merchandiser

2. Muziekagent

Nationaal gemiddeld salaris: $ 38.280 per jaar

Primaire taken: Een muziekagent werkt nauw samen met muziekartiesten om promoties te coördineren, rondleidingen en optredens te plannen en deals te sluiten. Ze communiceren met andere professionals in de industrie, zoals locatiemanagers, concertorganisatoren, promotors en scouts om ervoor te zorgen dat de artiest die ze vertegenwoordigen voldoende steun en aandacht krijgt en in staat is om hun talenten met het publiek te delen. Muziekagenten beoordelen en onderhandelen ook over contracten voor optredens om er zeker van te zijn dat deze in het belang van hun klanten zijn.

3. Publicist

Nationaal gemiddeld salaris: $ 44.512 per jaar

Primaire taken: Een publicist is verantwoordelijk voor het delen van informatie en nieuws over hun klanten met de pers. Ze pitchen nieuwsverhalen over hun klanten aan media, schrijven persberichten, maken mediakits en plannen interviews en optredens. Een publicist kan campagnes ontwikkelen om het publieke imago van zijn cliënt te verbeteren via website, sociale media, digitale media, televisie en radio-inhoud en moet mogelijk crisiscommunicatie beheren. Een publicist kan met een individuele artiest werken of als persagent voor meerdere artiesten optreden.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een publicist

4. Promotie assistent

Nationaal gemiddeld salaris: $44.593 per jaar

Primaire taken: Een promotie-assistent werkt samen met de marketingafdeling om een ​​muziekartiest of platenlabel te ondersteunen. Ze kunnen een stand opzetten bij een concert of evenement, gratis materiaal uitdelen, met concertbezoekers praten over het platenlabel en zijn artiesten en samenwerken met sales om albums en andere door artiesten gepromote producten te distribueren. Promotieassistenten schrijven ook marketingmateriaal, maken verkooprapporten, voeren telefoongesprekken met leden van de media en bedenken manieren om inkomsten en aandacht voor de muziekartiest te genereren.

5. Personeelsfunctionaris

Nationaal gemiddeld salaris: $ 53.674 per jaar

Primaire taken: Een HR-medewerker is verantwoordelijk voor het uitvoeren van HR-taken, zoals het inwerken van nieuwe werknemers, het schrijven van een werknemershandboek, het uitleggen van het bedrijfsbeleid en het uitvoeren van de salarisadministratie. Ze plaatsen ook nieuwe vacatures, beoordelen sollicitaties, plannen eerste interviews en antecedentenonderzoeken, beoordelen de referenties van een kandidaat en bevelen kandidaten aan bij wervingsmanagers. Personeelsmedewerkers hebben ook de verantwoordelijkheid om nauwkeurige en volledige personeelsdossiers bij te houden.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een HR-assistent

6. Marktonderzoeker

Nationaal gemiddeld salaris: $ 57.006 per jaar

Primaire taken: Een marktonderzoeker verzamelt gegevens en voert analyses uit om meer te weten te komen over de marktomstandigheden, zodat hij suggesties kan doen voor leidinggevenden en managers van platenlabels over hoe ze een artiest en hun werk effectief kunnen promoten. Ze onderzoeken meer over de concurrentie, houden enquêtes, ontvangen feedback en kunnen focusgroepen vormen om meer te weten te komen over de potentiële luisteraars van een artiest, de prijs waarvoor albums moeten worden verkocht en meer.

7. Creatieve adviseur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 65.319 per jaar

Primaire taken: Een creatief adviseur is verantwoordelijk voor het creëren van inhoud en verschillende media en materialen voor kunstenaars. Ze overleggen met platenlabels en artiesten om hun uiteindelijke doelen beter te begrijpen, strategieën voor contentontwikkelingsmethoden en -stijlen te bedenken die helpen bij het realiseren van doelen, grafische ontwerpen, geschreven inhoud en video te maken en hun werk te bewerken op basis van feedback van klanten. Creatieve consultants voeren ook wat marktonderzoek uit om ervoor te zorgen dat hun werk de huidige trends volgt en wat het publiek kan aanspreken.

8. Marketingmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $67.808 per jaar

Primaire taken: Een marketingmanager ontwikkelt de communicatie tussen een platenlabel en zijn artiesten en het grote publiek. Ze creëren strategieën om het bedrijf en muziekartiesten te promoten, advertenties te ontwikkelen, de resultaten van hun inspanningen te meten, campagnes te ontwerpen en te plannen, samen te werken met influencers, bloggers, beroemdheden en medialeden om promotionele berichten te delen en inhoud te publiceren via verschillende kanalen, waaronder websites, sociale media, blogs, e-mails en podcasts. Marketingmanagers beheren ook een budget voor hun afdeling, houden toezicht op professionals zoals grafisch ontwerpers, contentschrijvers en videografen en blijven op de hoogte van marketingtrends.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een marketingmanager

9. Contractbeheerder

Nationaal gemiddeld salaris: $ 68.546 per jaar

Primaire taken: Een contractbeheerder is verantwoordelijk voor het maken, beoordelen en onderhandelen van contracten. Ze bespreken contracten met alle partijen, passen het contract aan op basis van feedback, zorgen ervoor dat het contract in overeenstemming is en volgen alle federale en lokale wetten en vergemakkelijken de ondertekening en implementatie van het contract. Contractbeheerders houden contracten ook up-to-date en laten partijen indien nodig aftreden om het partnerschap veilig te houden.

10. Verkoopmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $77.747 per jaar

Primaire taken: Een verkoopmanager houdt toezicht op een groep verkoopprofessionals. Ze creëren verkoopdoelen, ontwikkelen strategieën om doelen te bereiken, trainen nieuwe verkopers, wijzen verkoopgebieden toe, produceren verkooprapporten en werken nauw samen met grotere winkels en locaties om de muziek en producten van een artiest te verkopen. Verkoopmanagers volgen consequent de prestaties van hun team en coachen slecht presterende verkoopmedewerkers.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een verkoopmanager

11. Audio-ingenieur

Nationaal gemiddeld salaris: $78,278 per jaar

Primaire taken: Een geluidstechnicus is verantwoordelijk voor het gebruik van gespecialiseerde apparatuur om muziek en andere geluiden op te nemen en te mixen om een ​​nummer of andere opname te maken voor artiesten, shows, commercials en ander gebruik. Ze testen de microfoonkwaliteit, ondersteunen de artiest tijdens liveshows, onderhouden hun apparatuur en zorgen ervoor dat de geluidskwaliteit op de opname wordt geoptimaliseerd.


About author

Fien Wanrooij

Voor wie van muziek houdt en in een creatieve industrie wil werken, dan is een baan bij een platenlabel wellicht ideaal. Hoewel platenlabels muzikale artiesten ondersteunen, zijn er verschillende banen die je kunt uitoefenen, zelfs als je zelf geen artiest of creatief persoon bent. Hoewel je kunt werken als geluidstechnicus of grafisch ontwerper die albumhoezen maakt, zul je misschien merken dat je interesses het meest geschikt zijn voor een carrière in contracten of personeelszaken bij een platenlabel.


Scroll to Top