Blog

Met moderne technologie, computers en voortdurende vooruitgang gebruiken bedrijven in verschillende sectoren en over de hele wereld geavanceerde productie. Je kunt je passie voor technologie, machines, design en producten toepassen via verschillende carrièremogelijkheden, of je nu een hbo-opleiding hebt of een praktijkopleiding volgt. In dit artikel onderzoeken we geavanceerde banen in de productie, gerangschikt op salaris, en bespreken we de industrieën die deze functies inhuren om je te helpen ontdekken of dit carrièrepad iets voor jou is.

Lees meer: ​​De verschillende soorten productieomgevingen en banen

Welke industrieën gebruiken geavanceerde productie?

Geavanceerde fabricage beïnvloedt bijna elk aspect van de industrie, inclusief huishoudelijke producten, mobiele telefoons, vliegtuigen of levensreddende medische uitvindingen. Bedrijven gebruiken geavanceerde productietechnieken met hun productiesysteem om de efficiëntie en mogelijkheden te verbeteren, dus de term verwijst naar hoe een bedrijf een artikel produceert, in plaats van wat ze produceren.

Je kunt deel uitmaken van een evoluerend veld met geavanceerde productie in een van deze industrieën:

 • Lucht- en ruimtevaart
 • Automobiel en transport
 • Infrastructuur
 • Medisch en farmaceutisch
 • Industriële automatie
 • Voedselverwerking
 • 3d printen
 • Energie
 • Robotica
 • Computers
 • Elektronica
 • communicatie
 • Grondstoffen en consumentenproducten
 • Duurzaamheid

Welke opleiding heb je nodig voor geavanceerde productiefuncties?

Bijna alle functies in geavanceerde productie omvatten on-the-job training om details te leren over productontwikkeling en gebruikte machines, software of tools, hoewel veel geavanceerde productiefuncties ook verschillende niveaus van hoger onderwijs vereisen. Sommige functies, zoals fabrikanten en elektrotechnici, hebben mogelijk alleen een associate degree nodig, terwijl mechanische en computeringenieurs een bachelordiploma of hoger vereisen.

Overweeg om hogescholen en universiteiten te verkennen die programma's aanbieden op de zes technische gebieden: mechanisch, chemisch, civiel, elektrisch, management en geotechnisch. Sommige instellingen bieden ook een vijfjarig programma aan dat een bachelor- en masteropleiding combineert.

Een sterke achtergrond in wiskunde is een veelvoorkomende vereiste in deze branche, en andere college-cursussen kunnen zijn:

 • Fabricageprocessen: Dit is een introductie in soorten fabricageprocessen en materialen, zoals fabricage, thermovormen, productassemblage en gieten.
 • Robotica: deze cursussen tonen de manieren om robotica te gebruiken en te classificeren in de productie, van educatief tot industrieel, en hoe robots te bouwen en te bedienen.
 • Engineering management: dit is een inleidende cursus met managementconcepten vanuit een ingenieursperspectief, inclusief human resources, budgetten en financiën, tijdbeheer en operaties.
 • Kwaliteitsborging en -controle: cursussen omvatten het leren van best practices voor productieruns om te voldoen aan een vooraf bepaalde set normen, met behulp van steekproeven, gegevensverzameling en statistische softwareprogramma's.
 • Product- en systeemontwerp: Verschillende cursussen en praktijkgericht laboratoriumwerk zijn gericht op ontwerpaspecten, het creëren en ontwikkelen van nieuwe producten en hoe robotica het algehele productieproces beïnvloedt.

Lees meer: ​​41 technische graden om te verkennen

11 geavanceerde carrièremogelijkheden in de productie

Hier zijn 11 carrièremogelijkheden om je te helpen een baan te vinden in de geavanceerde maakindustrie:

1. Lasser:

Nationaal gemiddeld salaris: $ 38.285 per jaar

Primaire taken: Een lasser gebruikt hoge-temperatuurtoortsen om stukken metaal aan elkaar te smelten. Hun werk omvat het nauwkeurig lezen van blauwdrukken en aanwijzingen om nauwkeurigheid te garanderen.

Lees meer: ​​Leer meer over lasser zijn

2. Computer-aided design (CAD) technicus

Nationaal gemiddeld salaris: $47.863 per jaar

Primaire taken: CAD-technici bestuderen vaak industriële technologie en technologiebeheer, waarbij CAD-software wordt gebruikt om producten te ontwerpen en te vervaardigen en om productieruns te organiseren en uit te voeren. Ze ontwikkelen expertise binnen de CAD-software en kunnen deze gebruiken om een ​​verscheidenheid aan producten te vervaardigen.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een ontwerpingenieur

3. Mechatronica technisch technicus

Nationaal gemiddeld salaris: $ 54.483 per jaar

Primaire taken: Mechatronica-engineers passen mechanische, elektrische en computertechnische theorieën en principes toe om machines en apparatuur die in verschillende delen van het productieproces worden gebruikt, aan te passen, te ontwikkelen en te testen.

4. Constructeur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 56.428 per jaar

Primaire taken: Een fabrikant maakt een afgewerkt product door onderdelen volgens instructies te assembleren. Ze inspecteren het afgewerkte item en completeren de kwaliteitsborging. Als fabrikant moet je blauwdrukken en renderings kunnen lezen, de nieuwste technologie begrijpen en handigheid hebben om passende onderdelen in elkaar te zetten.

5. Elektronica technicus

Nationaal gemiddeld salaris: $ 57.541 per jaar

Primaire taken: Een elektronicatechnicus helpt ingenieurs bij het ontwikkelen en ontwerpen van elektrische producten, componenten en onderdelen. Ze maken prototypes en gebruiken diagnostische hulpmiddelen om apparatuur en producten te testen, beoordelen of repareren.

6. Machinist

Nationaal gemiddeld salaris: $60,451 per jaar

Primaire taken: Machinisten maken metalen onderdelen, gereedschappen, componenten en instrumenten met behulp van gespecialiseerde en geavanceerde computergestuurde werktuigmachines, lasers of waterstralen. Ze volgen blauwdrukken en weergaven van computerondersteund ontwerp (CAD) en kunnen één uniek item of een batch van vele hoeveelheden produceren.

Lees meer: ​​Leer hoe u een machine-operator bent

7. Tandtechnicus

Nationaal gemiddeld salaris: $ 67.514 per jaar

Primaire taken: Tandtechnici gebruiken geavanceerde technologie en machines om tandprothesen te vervaardigen, waaronder kronen, bruggen, kronen en kunstgebitten. Ze ontwerpen en bouwen deze tandheelkundige apparaten op basis van de afdrukken of digitale scans van het gebit en de mond van een patiënt, genomen door tandartsen en mondhygiënisten.

Gerelateerd: Meer informatie over werken in een tandtechnisch laboratorium

8. Mechanisch ingenieur

Nationaal gemiddeld salaris: $94.103 per jaar

Primaire taken: werktuigbouwkundigen ontwerpen en houden toezicht op de fabricage van machines, producten en componenten voor verschillende toepassingen of industrieën, zoals liften, roltrappen, helikopters, elektrische generatoren of medische apparatuur. Ze analyseren, testen en interpreteren schematische tekeningen om de productie zo goed mogelijk uit te voeren.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een werktuigbouwkundig ingenieur

9. Elektrotechnisch ingenieur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 95.093 per jaar

Primaire taken: een elektrotechnisch ingenieur maakt, bouwt en test elektrische systemen, van kleine apparaten zoals een computertoetsenbord tot grote voorwerpen zoals voertuigen of vliegtuigen. Ze ontwikkelen elektrische testmethoden om kwaliteitsborging tot stand te brengen, de productie te verbeteren door efficiëntere manieren te vinden om elektrische stroom te gebruiken, projecten of onderzoek te beheren en ervoor te zorgen dat aan alle vereiste codes en veiligheidsnormen wordt voldaan.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een elektrotechnisch ingenieur

10. Robotica-ingenieurs

Nationaal gemiddeld salaris: $ 96.279 per jaar

Primaire taken: Robotica-ingenieurs ontwerpen, bouwen, programmeren en testen complexe elektromechanische robots en automatiseringsapparatuur die in de productie worden gebruikt. Ze creëren nieuwe ontwerpen of verbeteren en updaten bestaande om de efficiëntie te verbeteren.

Lees meer: ​​Meer informatie over robotica-engineering

11. Computerhardware-ingenieur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 108.825 per jaar

Primaire taken: Computerhardware-ingenieurs doen onderzoek en leiden de ontwikkeling van hardwaresystemen, onderdelen en algehele functionaliteit. Ze testen alle componenten, stellen productiespecificaties op en upgraden oudere systemen zodat ze compatibel zijn met nieuwere.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een computeringenieur


About author

Noortje Tutert

Met moderne technologie, computers en voortdurende vooruitgang gebruiken bedrijven in verschillende sectoren en over de hele wereld geavanceerde productie. Je kunt je passie voor technologie, machines, design en producten toepassen via verschillende carrièremogelijkheden, of je nu een hbo-opleiding hebt of een praktijkopleiding volgt. In dit artikel onderzoeken we geavanceerde banen in de productie, gerangschikt op salaris, en bespreken we de industrieën die deze functies inhuren om je te helpen ontdekken of dit carrièrepad iets voor jou is.


Scroll to Top