Blog

Een deeltijdbaan is een alternatief voor een voltijdbaan en vereist minder werkuren per week. Een lichtere werklast kan zorgen voor meer flexibiliteit in de planning, wat een van de vele potentiële voordelen is. Als u overweegt te solliciteren naar of een deeltijdbaan te aanvaarden, kan het helpen om bij het nemen van uw beslissing goed na te denken over de nuttige aspecten van deeltijdwerk. In dit artikel bespreken we wat deeltijdbanen zijn en wat de voordelen zijn van deeltijdbanen.

Wat is een deeltijdbaan?

Een deeltijdbaan is een soort dienstverband waarbij iemand minder werkt dan de uren van een voltijdmedewerker. De vereisten om als voltijds te worden beschouwd, kunnen variëren op basis van locatie en werkgever. Als een voltijd dienstverband bijvoorbeeld 35-40 uur per week bedraagt, werken deeltijdwerknemers minder dan 35 uur per week. Werknemers krijgen vaak direct een deeltijdbaan of ze kunnen van een voltijdbaan naar een deeltijdbaan gaan vanwege veranderingen in hun persoonlijke planningsbehoeften of veranderingen in de personeelsbezetting op de werkplek.

Werkgevers betalen parttime werknemers meestal op uurbasis, niet in loondienst. Dit uurloon houdt in dat een deeltijdse werknemer vaak de mogelijkheid heeft om zijn werklast te verhogen door in te stemmen met extra diensten om andere werknemers tijdens ziekte of vrije tijd in te dekken. Parttime medewerkers werken mogelijk vaker in drukke seizoenen, zoals de weken voor een nieuw schooljaar of de wintervakanties. Parttime werknemers kunnen ook 's nachts, in het weekend of op feestdagen werken.

Wat zijn de voordelen van werken in een deeltijdbaan?

Hier volgen 11 mogelijke voordelen van een deeltijdbaan:

Misschien heb je meer tijd voor familie

Door deeltijds te werken, heb je misschien meer tijd voor je gezin. Dit is afhankelijk van de werkplek, aangezien sommige meer flexibele schema's kunnen bevatten dan andere. U kunt bijvoorbeeld uw schema coördineren om uw kinderen naar school te brengen of om thuis te zijn wanneer ze uit de schoolbus stappen.

Door parttime te werken, kunt u vrij nemen op dagen dat een bejaarde ouder naar een afspraak moet. Als een dierbare ziek wordt, kan parttime werken je schema flexibeler maken, zodat je thuis kunt blijven om voor hem of haar te zorgen.

Gerelateerd: 5 tips om werk en gezin effectief in evenwicht te brengen

Je hebt meer tijd voor je opleiding

Als je een deeltijdbaan hebt, is het misschien makkelijker om je opleiding af te ronden terwijl je blijft werken dan wanneer je een voltijdbaan hebt. De flexibiliteit van een parttime schema kan u helpen uw werkschema af te stemmen op klassessies. Je hebt misschien ook meer tijd om te studeren en opdrachten te maken.

Je hebt meer tijd om een ​​hobby na te streven

Met een deeltijdbaan heb je doordeweeks misschien meer vrije tijd om andere vaardigheden op te bouwen. U kunt bijvoorbeeld muzieklessen, ambachtsbeurzen of gemeenschapstheatervoorstellingen bijwonen. Omdat je misschien meerdere hele dagen vrij hebt van je werk, zou je hobby's kunnen nastreven die een hele dag inzet vereisen met meer flexibiliteit dan wanneer je een fulltime baan had.

Verwant: Veelgestelde vragen over hoe u kunt vinden waar u van houdt

Je kunt vaardigheden op het gebied van financieel management ontwikkelen

Sommige mensen werken parttime als hun eerste baan terwijl ze hun studie afronden. Deze personen hebben mogelijk nog niet alle financiële verplichtingen van iemand met een fulltime baan. Voor deze mensen kan een deeltijdbaan een kans bieden om een ​​salaris te verdienen en te leren omgaan met een budget voordat ze overstappen naar een voltijdbaan.

Je kunt timemanagementvaardigheden ontwikkelen

Sommige mensen accepteren misschien een deeltijdbaan naast andere verplichtingen, zoals studenten die lessen volgen of ouders en vrijwilligers die in hun vrije tijd werken. Deze mensen willen vaak een evenwicht vinden tussen hun werkvereisten en hun externe verplichtingen. Daarom kunnen ze hun bestaande tijdmanagementvaardigheden ontwikkelen of opbouwen. Deze vaardigheden kunnen werknemers helpen hun tijd effectief te gebruiken en verantwoordelijkheden op de werkplek te vervullen.

Lees meer: ​​Tijdmanagementvaardigheden: definitie en voorbeelden

U kunt een inkomen verdienen

Bij een deeltijdbaan hoort ook een vergoeding voor je werk. Een reden waarom u ervoor kunt kiezen om in deeltijd te werken, is om het loon van uw partner aan te vullen of als aanvulling op uw eigen loon vanuit een andere baan. U kunt ook tijdelijk parttime werken om te sparen voor een bepaald doel, in plaats van erop te vertrouwen als een regelmatige aanvulling op uw maandinkomen. U kunt extra geld verdienen door extra diensten aan te nemen, omdat bij deeltijdbanen een uurloon wordt betaald. Tijdens nacht-, weekend- of vakantiediensten kun je ook meer verdienen.

Je kunt netwerken

Bij je parttime baan ontmoet je misschien mensen met meer connecties die in hetzelfde vakgebied werken. Deze mensen kunnen u verwijzen naar verdere mogelijkheden in de toekomst of u referenties geven. Je hebt misschien ook de kans om mensen te ontmoeten die voor andere bedrijven of organisaties werken en om professionele netwerken te vormen die je kunnen helpen als je in de toekomst een nieuwe baan zoekt.

Gerelateerd: 10 tips om u te helpen netwerken als een pro

Je kunt werkervaring opdoen om door te groeien in het bedrijf

Sommige bedrijven huren mensen met minder ervaring in voor een parttime functie. Werkgevers kunnen dit doen omdat er minder risico's zijn om iemand per uur in te huren in plaats van zich te binden aan een looncontract voor een fulltime baan. Bij deeltijdfuncties zijn vaak ook minder verantwoordelijkheden. U kunt een deeltijdbaan krijgen om ervaring op te doen in uw vak en die ervaring gebruiken om in de toekomst te solliciteren naar een voltijdbaan.

Je hebt misschien meer energie

Voor sommige mensen zorgt minder uren werken ervoor dat ze meer tijd hebben om te rusten. Je hebt misschien ook meer vrije tijd voor andere zelfzorgactiviteiten, zoals sporten en thuis koken. Als je goed uitgerust bent en tijd hebt om voor jezelf te zorgen, vind je misschien meer energie voor taken zoals huishoudelijke taken.

U kunt transportkosten besparen

Als u minder dagen per week werkt dan een fulltime werknemer, kunt u geld besparen dat u anders zou uitgeven aan vervoer van en naar het werk. Als u bijvoorbeeld een auto bezit, kunt u besparen op gas en kosten die verband houden met het bezit en het besturen van een auto. Als u met het openbaar vervoer reist, kunt u besparen op buskaartjes, treinkaartjes, taxi's of deelritten.

Misschien heb je de kans om carrière te maken

Als parttime medewerker kun je laten zien dat je je taken kunt uitvoeren terwijl je je leidinggevenden leert kennen. Succesvol zijn en mensen ontmoeten in hogere functies kan in de toekomst leiden tot promotie naar een voltijdse functie. Stel ook dat een bedrijf geen fulltime banen heeft, maar je toch een baan wil aanbieden. In dat geval kunnen ze een tijdelijke parttime functie voor je creëren terwijl ze wachten tot er een fulltime baan vrijkomt.

Mogelijk komt u in aanmerking voor personeelsbeloningen

Afhankelijk van de staats- en nationale wetgeving kunt u als deeltijdwerknemer enkele voordelen ontvangen. Uw werkgever kan ook een aantal voordelenprogramma's uitbreiden naar alle werknemers. Voorbeelden van voordelen die uw werkgever kan bieden zijn:

  • Geld voor onderwijs
  • Personeelskortingen
  • Werkvergoeding
  • Werkloosheidsuitkering
  • Sociale zekerheid en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen
  • Ziektekostenverzekering
  • Pensioensparen
  • Ouderschapsverlof
  • vakantie vrij
  • Betaalde vakantietijd

About author

Gudo Kleinlugtenbelt

Een deeltijdbaan is een alternatief voor een voltijdbaan en vereist minder werkuren per week. Een lichtere werklast kan zorgen voor meer flexibiliteit in de planning, wat een van de vele potentiële voordelen is. Als u overweegt te solliciteren naar of een deeltijdbaan te aanvaarden, kan het helpen om bij het nemen van uw beslissing goed na te denken over de nuttige aspecten van deeltijdwerk. In dit artikel bespreken we wat deeltijdbanen zijn en wat de voordelen zijn van deeltijdbanen.


Scroll to Top