Blog

een baan zoeken

11 Strategieën Om Op Te Vallen In Een Competitieve Arbeidsmarkt

In een competitieve arbeidsmarkt heb je de juiste combinatie van opleiding, ervaring en vaardigheden nodig om op te vallen tussen andere kandidaten. Het is zelfs belangrijk om je eigen persoonlijke merk te ontwikkelen. Leren over verschillende strategieën om je te onderscheiden van de concurrentie kan een grote bijdrage leveren aan het vinden van de perfecte baan voor jou. In dit artikel bespreken we wat het betekent om op een competitieve arbeidsmarkt te leven en delen we 10 strategieën waarmee je je kunt onderscheiden van de concurrentie.

Wat is een competitieve arbeidsmarkt?

Een competitieve arbeidsmarkt verwijst naar de hoeveelheid concurrentie die er is voor openstaande vacatures. Een arbeidsmarkt kan krimpen of groeien op basis van de vraag naar arbeid en het aantal beschikbare werknemers in de economie. Wanneer er een competitieve arbeidsmarkt is, betekent dit over het algemeen dat er meer werknemers wachten om functies te vervullen dan er vacatures beschikbaar zijn.

Hoe te slagen op een competitieve arbeidsmarkt?

Hier zijn enkele strategieën die u kunt gebruiken om op te vallen in een competitieve arbeidsmarkt.

 1. Relevante werkervaring opdoen.
 2. Doe vrijwilligerswerk.
 3. Verbeter je opleiding.
 4. Netwerk.
 5. Pas je cv aan voor elke baan.
 6. Bouw een professioneel online profiel op.
 7. Leiderschapsvaardigheden verwerven.
 8. Blijf op de hoogte van markttrends.
 9. Bereid je voor op je sollicitatiegesprek.
 10. Sluit je aan bij beroepsverenigingen.
 11. Zorg voor goede referenties.

1. Doe relevante werkervaring op

Als je je eerste professionele baan nastreeft, kun je je onderscheiden van de concurrentie door wat werkervaring of een stage op te bouwen. Zoek naar stagemogelijkheden - zelfs onbetaalde stages - die je de onschatbare vaardigheden kunnen geven waarnaar werkgevers zoeken bij kandidaten. U kunt ook zoeken naar functies op instapniveau in de branche of afdeling waarin u wilt werken, zelfs als dit niet precies is wat u wilt doen. Nogmaals, de ervaring en vaardigheden die je in deze rollen leert, kunnen worden overgedragen naar elke toekomstige functie die je bekleedt.

2. Doe vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is een geweldige manier om ervaring op te doen tijdens je studie of na je studie. Omdat recruiters van kandidaten verwachten dat ze werkervaring hebben, kan vrijwilligerswerk een geweldige manier zijn om een ​​concurrentievoordeel te behalen ten opzichte van anderen die strijden voor dezelfde functie als waarop jij solliciteert.

Vrijwilligerswerk is ook gunstig voor degenen die professionele werkervaring hebben, maar hun ervaring willen uitbreiden of zelfs een ander carrièrepad willen nastreven.

3. Verbeter je opleiding

Het hebben van een diploma kan je verdienpotentieel vergroten en je kwalificeren voor meer geavanceerde functies. Veel industrieën, zoals het bankwezen of het bedrijfsleven, vereisen zelfs dat kandidaten een diploma hebben, hoewel velen ervaring als alternatief voor een diploma kunnen accepteren. Onderscheid je van de concurrentie door je bachelordiploma te behalen.

Een andere manier om je opleiding voort te zetten, vooral als je al een bachelordiploma hebt, is door een certificering na te streven. Evalueer de verschillende certificeringen die uw cv zouden verbeteren en u mogelijk kwalificeren voor meer geavanceerde functies.

Gerelateerd: Maak indruk op recruiters met deze wenselijke professionele certificeringen

4. Netwerk

Hoewel ervaring en opleiding u in grote mate kunnen helpen om u te onderscheiden op een competitieve arbeidsmarkt, kan netwerken ook een grote rol spelen bij het vinden van de juiste kans. Woon netwerkevenementen bij en betrek anderen in gesprek. Blijf in contact met de mensen met wie je het meeste contact hebt, ook als je momenteel niet op zoek bent naar een nieuwe baan.

5. Pas je cv aan voor elke baan

Je cv geeft potentiële werkgevers inzicht in je kwalificaties. Werk uw cv regelmatig bij met uw meest actuele vaardigheden en werkervaring. Pas elke keer dat u naar een nieuwe baan solliciteert, uw cv aan zodat het de nadruk legt op de ervaringen en vaardigheden die de werkgever in een kandidaat zoekt. Misschien wilt u zelfs ervaringen verwijderen die niet relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert.

6. Bouw een professioneel online profiel op

Ontwikkel uw professionele profielen online, werk ze bij met een professionele foto en zorg ervoor dat ze volledig zijn bijgewerkt met uw werkgeschiedenis, vaardigheden, certificeringen, organisaties en opleiding. Werk uw profielen regelmatig bij door het laatste onderzoek voor uw branche te delen, evenals projecten die u hebt voltooid en prestaties die u heeft behaald. Het is standaard voor de meeste werkgevers om uw naam online te zoeken voordat ze u uitnodigen voor een sollicitatiegesprek, dus houd rekening met de informatie die u op internet plaatst.

7. Verkrijg leiderschapsvaardigheden

De meeste werkgevers zijn op zoek naar kandidaten met leidinggevende capaciteiten. Bedrijven zullen actief op zoek gaan naar kandidaten die het vermogen hebben om teams te leiden. Kandidaten die een bewezen geschiedenis hebben van het gebruik van leiderschapsvaardigheden in eerdere functies, zullen zich eerder onderscheiden van de rest.

Leiderschapskwaliteiten kunnen in de loop van de tijd worden ontwikkeld. Zoek naar mogelijkheden om meer projecten aan te pakken. Mentor een nieuwer of jonger teamlid binnen uw afdeling. Blijf leren en zoek naar manieren om uw eigen afdeling of het bedrijf ten goede te komen.

Gerelateerd: Leiderschapsvaardigheden: definities en voorbeelden

8. Blijf op de hoogte van markttrends

Identificeer trends in verschillende loopbaansectoren die relevant zijn voor uw ervaring en vaardigheden, en bepaal of uw vaardigheden actueel zijn. Mogelijk moet u ze bijwerken om concurrerend te blijven in uw branche. Enkele van de beste vaardigheden om te onderhouden zijn management- en computervaardigheden.

Gerelateerd: 10 beste vaardigheden om op te nemen in een cv

9. Bereid je voor op je sollicitatiegesprek

Een van de beste manieren om je te onderscheiden van andere kandidaten, is ervoor te zorgen dat je volledig bent voorbereid op je sollicitatiegesprek en met vertrouwen de kamer binnen kunt lopen. Onderzoek zowel het bedrijf als de functie waarop u solliciteert. Maak een lijst met doordachte vragen om de interviewer te stellen, zodat je aan het einde van het interview klaar bent als ze je vragen of je nog vragen hebt.

10. Word lid van beroepsverenigingen

Onderscheid u van uw concurrentie - en krijg de kans om te netwerken met anderen in uw branche - door lid te worden van een branchegerelateerde professionele organisatie. Veel professionele organisaties bestaan ​​uit zowel professionals uit de industrie als experts. Niet alleen zal het lidmaatschap van een organisatie uw cv verbeteren en blijk geven van toewijding aan uw professionele ontwikkeling, maar het geeft u ook toegang tot de nieuwste trends in de branche en geeft u informatie uit de eerste hand over nieuwe vacatures.

11. Zorg voor goede referenties

Hoewel u over het algemeen geen referenties hoeft te verstrekken totdat u daarom wordt gevraagd, is het belangrijk om van tevoren een lijst met referenties voor te bereiden. Vermeld indien mogelijk de namen van eerdere werkgevers en collega's waarmee u persoonlijk hebt gewerkt en die uw vaardigheidsniveau en arbeidsethos kunnen aanspreken.


About author

Cathelijn Smidt

In een competitieve arbeidsmarkt heb je de juiste combinatie van opleiding, ervaring en vaardigheden nodig om op te vallen tussen andere kandidaten. Het is zelfs belangrijk om je eigen persoonlijke merk te ontwikkelen. Leren over verschillende strategieën om je te onderscheiden van de concurrentie kan een grote bijdrage leveren aan het vinden van de perfecte baan voor jou. In dit artikel bespreken we wat het betekent om op een competitieve arbeidsmarkt te leven en delen we 10 strategieën waarmee je je kunt onderscheiden van de concurrentie.


Scroll to Top