Blog

Het zoeken naar een baan kan spannend en uitdagend zijn, maar het is vaak noodzakelijk om een ​​nieuwe baan te vinden die aan uw behoeften voldoet. Je moet er alles aan doen om jezelf positief te onderscheiden van andere sollicitanten. Dit kan inhouden dat u meer inzicht krijgt in hoe u het goed kunt doen in het sollicitatieproces, ook tijdens sollicitatiegesprekken. In dit artikel geven we enkele tips voor een succesvolle zoektocht naar een baan.

Tips voor een succesvolle zoektocht naar een baan

Je zou kunnen zoeken tijdens het afronden van je opleiding, tijdens een periode van werkloosheid of om je carrière vooruit te helpen bij een nieuw bedrijf. Er zijn veel redenen om naar een nieuwe baan te zoeken, maar het kan zijn dat, ongeacht uw redenen, de benadering van het zoeken naar een baan vergelijkbaar is. Hier zijn 11 tips om succesvol te zijn in het zoeken naar werk:

Maak een plan

Voordat u met uw zoektocht naar een baan begint, is het handig om een ​​plan te maken. Bepaal in welke branche je wilt werken, naar wat voor soort functies je op zoek bent, je ideale salarisbereik en bij welk type bedrijf je wilt werken. U moet in dit stadium overwegen wat voor u belangrijk is met betrekking tot uw baan, aangezien dit u kan helpen bij het nemen van een beslissing naarmate uw zoektocht naar een baan vordert.

Het kan ook handig zijn om jezelf doelen te stellen, zoals het aantal banen per week waarop je moet solliciteren, een doel voor het aantal uren dat je elke dag aan baanonderzoek besteedt of een deadline voor het verbeteren van je cv en sollicitatiebrief. Misschien vindt u het ook handig om een ​​methode te bedenken om bij te houden op welke banen u heeft gesolliciteerd, zoals een sollicitatie, document of spreadsheet.

Gerelateerd: Hoe u uw zoektocht naar een baan kunt organiseren

Diversifieer waar je kijkt

Er zijn veel bronnen voor het vinden van banen, vooral online. Er zijn banenzoeksites die elk type baan hebben, sites die zich op één branche richten en de carrièrepagina's van werkgevers. Niet elk bedrijf plaatst zijn vacatures op elke vacaturesite, dus door te diversifiëren waar je kijkt, kun je kansen vinden die je anders zou missen. Het is handig om een ​​bladwijzermap in uw browser te maken waarin u links kunt opslaan die u regelmatig op vacatures wilt controleren en om een ​​plan te hebben voor hoe vaak u die links wilt controleren.

U kunt ook een plan maken voor hoe vaak u publicaties uit de branche bekijkt en hoe vaak u contact opneemt met vrienden en familie voor hulp bij uw zoektocht. Deze bronnen hebben misschien niet zo vaak nieuwe kansen als online vacaturesites, maar u kunt extra vacatures vinden door ze te gebruiken.

Begrijp uw branche

Als je op zoek bent naar een baan in een branche waarin je al enige ervaring hebt, heb je een voordeel omdat je de nuances van die branche waarschijnlijk beter begrijpt dan buitenstaanders. Als u echter hoopt in een nieuwe branche te gaan werken, na een tijdje terugkomt in een branche of een rol wilt spelen waarmee u minder vertrouwd bent, wilt u misschien wat onderzoek doen.

Dit kan betekenen praten met mensen die in die branche werken, boeken en artikelen over de branche lezen, gerelateerde video's bekijken of naar podcasts over dat onderwerp luisteren. Als u uw branche begrijpt, kunt u uw cv en sollicitatiebrief beter afstemmen op de banen die u zoekt en krijgt u informatie over nuttige vaardigheden, netwerkmogelijkheden en functiedetails.

Ontwikkel vaardigheden terwijl u wacht

Soms is het zoeken naar een baan tijdrovend, en het kan zijn dat u in verschillende stadia van het proces wacht om van werkgevers te horen. Terwijl je moet blijven solliciteren terwijl je wacht, kun je die tijd ook gebruiken om de vaardigheden op te bouwen die je misschien nodig hebt om je favoriete baan te krijgen. Dit kan betekenen dat je een nieuwe vaardigheid toevoegt of een vaardigheid die je al hebt, verbetert.

Als u bijvoorbeeld ziet dat veel van de vacatures voor het soort functie dat u zoekt, om kennis vragen van bepaalde software die u nog niet hebt gebruikt, is dit misschien een uitstekende gelegenheid om meer te weten te komen over die software. U kunt een cursus volgen, een conferentie bijwonen, een boek lezen of zelfs samenwerken met een vriend om een ​​nieuwe vaardigheid te leren.

Gerelateerd: 31 arbeidsvoorwaarden die u moet kennen tijdens het zoeken naar een baan

Pas uw toepassingsmateriaal aan

U krijgt waarschijnlijk betere resultaten als u elke begeleidende brief aanpast en hervat voor de afzonderlijke banen waarop u solliciteert. Het is nog steeds belangrijk om een ​​eenvoudige sollicitatiebrief en cv te hebben, maar u kunt deze aanpassen aan de functiebeschrijving voor datgene waarop u solliciteert. Het is vooral handig om alle voor de hand liggende trefwoorden in de vacature te gebruiken door ze in uw sollicitatiemateriaal op te nemen. U moet ook de nadruk leggen op alle relevante vaardigheden waarnaar in de vacature wordt gezocht.

Een manier om dit te doen is om een ​​basis begeleidende brief te hebben die je kunt aanpassen met een specifieke sectie die je schrijft voor elke sollicitatie en een volledig cv-document met alles wat je hebt gedaan. Vervolgens kunt u het cv naar behoefte aanpassen en bewerken, inclusief het toevoegen van trefwoorden die van toepassing zijn en ervoor zorgen dat u de benodigde vaardigheden vermeldt. U kunt de originele documenten behouden, maar de taakspecifieke bestanden afzonderlijk opslaan voor toekomstig gebruik, zodat u gemakkelijker weet dat u de juiste bestanden verzendt.

Gebruik sociale media om banen te vinden

U kunt veel sociale-mediasites gebruiken bij het zoeken naar werk. De meeste bedrijven zijn op de een of andere manier aanwezig op sociale media, zelfs als ze niet op elk platform aanwezig zijn, en u kunt op die platforms bedrijven volgen die volgens u goed bij u passen. Als ze vervolgens een vacature plaatsen of vermelden dat ze iemand aanwerven, kun je als een van de eersten op de hoogte zijn en kun je de informatie die je via sociale media hebt verzameld, gebruiken om je te helpen bij je sollicitatie.

U kunt ook via sociale media zien wie in uw netwerk mogelijk vacatures kent. Soms, als het bedrijf van een persoon iemand aanneemt, kunnen ze er een bericht over plaatsen op sociale media om in contact te komen met mensen die ze al kennen. Je kunt ook zien waar mensen in jouw branche werken en dat gebruiken als uitgangspunt voor onderzoek naar die bedrijven.

Onderzoek potentiële werkgevers

Onderzoek bedrijven in de branche waarin u wilt werken en hoe hun aanbod aansluit bij wat u zoekt in een werkgever. Afhankelijk van de branche kan dit een erg lange lijst zijn, dus u kunt besluiten deze te beperken op basis van locatie of andere factoren. Vervolgens kun je die lijst gebruiken om individuele werkgevers te bekijken om te zien welke vacatures ze hebben, wat voormalige en huidige werknemers denken over het werken daar en hoe de missie en cultuur van het bedrijf zijn.

Als u bijvoorbeeld een server bent en u wilt werken in een high-end restaurant in uw stad, kunt u een lijst maken met restaurants in die categorie. Vervolgens kun je kijken of een van die restaurants mensen in dienst heeft, of je iemand kent die daar heeft gewerkt om hen vragen te stellen, het bedrijf online te onderzoeken en misschien zelfs het restaurant te bezoeken voor meer informatie.

Bereid uw interviewreacties voor

U kunt zich voorbereiden op de meeste potentiële sollicitatievragen door veelvoorkomende vragen te bekijken en hoe u erop kunt reageren. Het kan vooral handig zijn om een ​​paar verhalen voor te bereiden die uw specifieke vaardigheden of probleemoplossend vermogen laten zien. Door veelvoorkomende sollicitatievragen door te nemen en uw antwoorden voor te bereiden, kunt u op een niet algemene of vage manier over uw ervaring en interesses spreken.

Je moet ook enkele van de belangrijkste statistieken over jezelf kennen. U moet bijvoorbeeld praten over het aantal jaren ervaring dat u op verschillende gebieden hebt, de hoeveelheid besparingen die u voor vorige werkgevers hebt gecreëerd, de uren die u aan een bepaalde vaardigheid of taak hebt besteed om het goed te krijgen of hoe u meer omzet voor uw werkgevers.

Gerelateerd: Slimme antwoorden op sollicitatievragen

Netwerk in uw favoriete branche

Netwerken is vaak een grote hulp voor werkzoekenden en is een vaardigheid die veel mensen nodig hebben voor hun loopbaan. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe kans in je huidige vakgebied of je hoopt een carrière in een nieuw vakgebied te beginnen, je zult waarschijnlijk waarde vinden in het ontmoeten van andere professionals in die branche. U kunt dit doen op branchespecifieke evenementen, conferenties, online platforms of via andere mensen die u kent.

Gerelateerd: De complete gids voor netwerken

Stuur een bedankje

Na een sollicitatiegesprek wordt gewoonlijk aanbevolen om een ​​bedankbriefje te sturen naar de persoon die u heeft geïnterviewd, maar u kunt ook verder gaan. Als je netwerk je bijvoorbeeld heeft geholpen om een ​​interview te krijgen, waardering te tonen aan degenen die je hebben geholpen, of als je het interview moest coördineren met een uitvoerend assistent of een andere professional, kun je hen ook altijd bedanken voor hun hulp.

Dankbaarheid tonen kan ook laten zien dat je andere mensen waardeert, iets wat veel werkgevers waarderen. U hoeft niet uitbundig te zijn in uw lof, iets te doen dat onnatuurlijk voor u aanvoelt of een opzichtig geschenk te sturen. Een eenvoudige bedankmail of -kaart kan effectief zijn.

Wees geduldig

Soms kan het zoeken naar een baan erg traag lijken, ook tussen sollicitatiegesprekken of tijdens het wachten om erachter te komen of het bedrijf je een aanbod doet of niet. U moet geduldig blijven, want te vaak inchecken bij een potentiële werkgever of uzelf overstuur maken tijdens het wachten is niet productief en kan tot onnodige stress voor u leiden.

In plaats van stil te staan ​​bij de status van één sollicitatie of sollicitatiegesprek, kunt u doorgaan met andere sollicitaties, uzelf afleiden met zelfzorg, u concentreren op het ontwikkelen van uw vaardigheden en uw best doen om te onthouden dat het zoeken naar een baan tijd kost.


About author

Willem Blekman

Het zoeken naar een baan kan spannend en uitdagend zijn, maar het is vaak noodzakelijk om een nieuwe baan te vinden die aan uw behoeften voldoet. Je moet er alles aan doen om jezelf positief te onderscheiden van andere sollicitanten. Dit kan inhouden dat u meer inzicht krijgt in hoe u het goed kunt doen in het sollicitatieproces, ook tijdens sollicitatiegesprekken. In dit artikel geven we enkele tips voor een succesvolle zoektocht naar een baan.


Scroll to Top