Blog

Als je het leuk vindt om met dieren te werken en sterke analytische denkvaardigheden hebt, overweeg dan om een ​​carrière in de dierenpsychologie na te streven. Als u de verscheidenheid aan banen kent die u op dit gebied kunt uitoefenen, krijgt u een idee van wat u kunt verwachten als u dit carrièrepad volgt. In dit artikel definiëren we dierenpsychologie, leggen we de stappen uit om een ​​baan in de dierenpsychologie te krijgen, noemen we verschillende banen in de dierenpsychologie en beantwoorden we veelgestelde vragen met betrekking tot dit vakgebied.

Gerelateerd: 18 populaire banen waarbij met dieren wordt gewerkt

Wat is dierenpsychologie?

Dierpsychologie is een wetenschappelijk gebied dat de geestelijke gezondheid en het gedrag van niet-menselijke dieren bestudeert om dierziekten te diagnosticeren. Dierpsychologie omvat zowel praktijk als theorie. In wetenschappelijk onderzoek volgen dierpsychologen de interactie van dieren met zichzelf, hun omgeving en met de mens. In de praktijk observeren ze dieren en bevorderen ze dierenwelzijn in dierentuinen, dierenparken en natuurgebieden.

Hoe krijg je een baan in dierenpsychologie?

Hoewel het personeel je veel kansen biedt om met dieren te werken, biedt het ook gerelateerde carrières met de nadruk op dierenpsychologie of diergedrag. Houd er rekening mee dat uw weg naar het vinden van een baan in de dierenpsychologie afhangt van de functie en de werkgever. Dit zijn de stappen om een ​​baan als dierenpsycholoog te krijgen, in het bijzonder:

1. Afgestudeerd van de middelbare school

Werk aan het afronden van de middelbare school en verdien je diploma. Volg zoveel mogelijk lessen natuurwetenschappen, wiskunde en psychologie om je voor te bereiden op de universiteit. Je kunt deze tijd ook gebruiken om vrijwilligerswerk te doen of stage te lopen bij dierenklinieken of om buitenschoolse STEM-mogelijkheden na te streven.

2. Volg een bachelordiploma

Verdien een vierjarige graad van een geaccrediteerd psychologie-, dierwetenschappen- of biologieprogramma om je een breed scala aan banen op dit gebied te bieden. Overweeg daarnaast om als undergrad een begeleide stage te volgen om een ​​bepaalde specialisatie te verkennen. Bij sommige stages kun je exotische dieren, zeezoogdieren of katten en honden bestuderen.

3. Verdien een masterdiploma

Voltooi een masteropleiding om je nog meer geavanceerde kennis op dit gebied te geven. Een masteropleiding geeft je de mogelijkheid om je te specialiseren binnen een onderzoeks- en praktijkgericht kader. Je hebt vaak een master in psychologie nodig met een concentratie in gedragswetenschappen op dit gebied.

Zorg ervoor dat je een goede GPA behoudt tijdens je collegiale studies om toegang te krijgen tot een masteropleiding. Streef daarnaast naar het behalen van niet-gegradueerde studiepunten in psychologie, biologie, statistiek en laboratoriumcursussen.

4. Schrijf je in voor een Ph.D. of doctor in de diergeneeskunde (DVM) programma

Overweeg het nastreven van een Ph.D. of DVM om diepgaand te leren op dit gebied. Voor veel banen moet je deze geavanceerde graden hebben. een doctoraat in diergedrag helpt je de adaptieve en evolutionaire aspecten van diergedrag te leren in gespecialiseerde gebieden zoals dierwetenschappen, zoölogie en psychologie. Houd er rekening mee dat je vaak een solide niet-gegradueerde opleiding in psychologie nodig hebt, een bepaalde GPA, professionele aanbevelingen en een volledige residentie en stage moet volgen.

5. Verdien een professionele certificering

Voor het uitvoeren van dierproeven heeft u een vergunning nodig. Streef naar een relevante certificering om uw kennis uit te breiden en indruk te maken op personeelsmanagers. Om een ​​certificering na te streven, heb je minimaal een masterdiploma en minimaal vijf jaar praktische ervaring op het gebied van diergedragswetenschap nodig. Aangezien sommige certificeringen uitgebreide vereisten hebben, moet u ze onderzoeken om er zeker van te zijn dat u doet wat nodig is om het te verdienen.

Vacatures voor Dierenpsychologie

Het vakgebied dierenpsychologie heeft een breed scala aan banen met lucratieve salarissen die u kunt nastreven. Hoewel het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS) geen salarisgegevens heeft over banen in de dierpsychologie, meldt het een gemiddeld salaris van $ 80.370 per jaar voor algemene psychologen. Het rapporteert ook een gemiddeld jaarloon van $ 74.540 voor dierwetenschappers in 2020. Gebruik deze lijst met banen in de dierpsychologie om de juiste baan voor jou te vinden:

Diergedragsdeskundige

Een dierengedragsdeskundige bestudeert hoe dieren met elkaar en met hun omgeving omgaan. Ze stelden casestudies samen om de oorzaak van problematisch gedrag vast te stellen en stellen vormen van behandeling voor, zoals training of conditionering om het probleem te verhelpen. In de academische wereld kunnen gedragsdeskundigen van dieren lezingen geven, toezicht houden op laboratoriumactiviteiten en onderzoeksprojecten opzetten.

Veterinair gedragstherapeut

Veterinaire gedragsdeskundigen volgen interacties tussen mens en dier en dier-dier om een ​​verscheidenheid aan aandoeningen bij huisdieren te diagnosticeren. Sommige aandoeningen die ze kunnen diagnosticeren, zijn angst en agressief gedrag. Veterinaire gedragsdeskundigen werken ook samen met eigenaren van gezelschapsdieren om de problemen van een dier te begrijpen en zo nodig gedragstherapie of medicatie voor te schrijven.

Gerelateerd: Leer meer over dierenarts zijn

Assistent dieronderzoek

Dieronderzoekers helpen bij onderzoek naar diergedrag. Vaak werken ze voor een universiteit, dierentuin, museum, de overheid of een particuliere faciliteit, assistenten voor dierenonderzoek helpen bij het uitvoeren en analyseren van de resultaten van verschillende diergedragsstudies.

Gerelateerd: Hoe word je een onderzoeksassistent (met tips)

Natuurtechnicus

Natuurtechnici volgen dieren in het wild in hun natuurlijke habitat en helpen bij natuurbeheer en onderzoeksprojecten. Ze verzamelen biologische specimens en gegevens voor evaluatie, onderzoeken dierenpopulaties, onderhouden wetenschappelijke apparatuur, schrijven rapporten en volgen en volgen dieren. Natuurtechnici inspecteren ook leefgebieden van dieren in het wild, maken nauwkeurige inventarissen van dieren in het wild en presenteren hun bevindingen.

dier wetenschapper

Ook bekend als zoölogische onderzoekers, bestuderen dierwetenschappers dieren in een gecontroleerde omgeving of natuurlijke habitat. Zij doen biologisch en chemisch dieronderzoek en analyseren dierkenmerken, ontwikkeling en relaties. Dierwetenschappers verzamelen ook dierlijke weefsels om eventuele milieueffecten op de dierenpopulatie te identificeren.

Gerelateerd: Carrière in dierwetenschappen: wat u kunt doen met uw diploma

Andere banen in de dierenpsychologie

Hier zijn meer banen in de dierenpsychologie:

 • Dierentrainer
 • Directeur dierenverzorging
 • Dieronderzoek technicus
 • Medewerker dierenservice
 • Dierenarts assistent
 • Dierenadoptie specialist
 • Dierenverzorger

Veel Gestelde Vragen

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over banen in de dierenpsychologie:

Wie biedt doorgaans banen voor dierenpsychologie of dierengedrag aan?

Sommige werkgevers van beroepen op het gebied van diergedrag of dierenpsychologie zijn onder meer:

 • Overheidsinstanties en laboratoria
 • Onderzoeksorganisaties
 • Stichtingen
 • Non-profitorganisaties
 • Onderwijsinstellingen

Wat zijn de baanvooruitzichten voor banen in de dierenpsychologie?

Hoewel de BLS geen gegevens over loopbaanvooruitzichten voor dierpsychologen rapporteert, rapporteert het een verwachte werkgelegenheidsgroei van 3% voor algemene psychologen van 2019 tot 2029. Dit percentage komt ongeveer even snel als het gemiddelde voor alle andere banen in het personeelsbestand. Houd er rekening mee dat banen in de dierenpsychologie een andere werkgelegenheidsgroei kunnen hebben.

Welke vaardigheden heb je nodig voor een carrière in de dierpsychologie?

Met een carrière in dierenpsychologie heb je vaak geduld, medeleven, probleemoplossende vaardigheden en besluitvormingsvaardigheden nodig. Het helpt ook om sterke communicatieve vaardigheden te hebben om eigenaren van gezelschapsdieren te helpen begrijpen wat er met hun huisdieren aan de hand is en om uw bevindingen effectief te rapporteren.


About author

Huug Leeftink

Als je het leuk vindt om met dieren te werken en sterke analytische denkvaardigheden hebt, overweeg dan om een carrière in de dierenpsychologie na te streven. Als u de verscheidenheid aan banen kent die u op dit gebied kunt uitoefenen, krijgt u een idee van wat u kunt verwachten als u dit carrièrepad volgt. In dit artikel definiëren we dierenpsychologie, leggen we de stappen uit om een baan in de dierenpsychologie te krijgen, noemen we verschillende banen in de dierenpsychologie en beantwoorden we veelgestelde vragen met betrekking tot dit vakgebied.


Scroll to Top