Blog

een baan zoeken

12 Industrieën Die 16-jarigen In Dienst Nemen: Plus Tips Voor Tieners

Veel arbeidsreglementen stellen je in staat om op 16-jarige leeftijd in officiële functies te werken, en er zijn veel industrieën die tieners inhuren. Werken als tiener kan je helpen om belangrijke professionele vaardigheden en relaties te ontwikkelen. Als je een tiener bent die op zoek is naar je eerste baan, kan het nuttig zijn om meer te weten te komen over de industrieën die 16-jarigen aannemen. In dit artikel leggen we de voordelen uit van het krijgen van een baan als 16-jarige, verkennen we 12 sectoren die tieners in dienst nemen en geven we handige tips voor het starten van je eerste baan.

Voordelen van een baan als 16-jarige

Dit zijn enkele voordelen die u kunt ervaren als u ervoor kiest om als 16-jarige te gaan werken:

 • Het kan u helpen uw verantwoordelijkheid en tijdbeheer te verbeteren. Het eerste voordeel van werken als tiener is om zelfvoorzienend te worden door je verantwoordelijkheid te vergroten. Door op tijd op het werk te komen en uw professionele verantwoordelijkheden te beheren, kunt u tijdmanagementvaardigheden ontwikkelen die ook van invloed zijn op andere gebieden van uw leven.

 • U kunt meer te weten komen over de werkcultuur en verwachtingen. In je eerste baan als tiener kun je leren over de werkcultuur en beter begrijpen hoe professionele relaties werken. Naarmate u in de toekomst meer geavanceerde functies nastreeft, kunt u de potentiële verwachtingen beter begrijpen.

 • U kunt uw collegegeld verhogen of een aankoop doen. Door als tiener geld te verdienen, kun je je studiebesparingen vergroten of grote aankopen doen. U kunt bijvoorbeeld geld sparen om uw eerste auto te kopen of een reis te maken.

 • Het is goed voor het maken van een effectiever cv voor universiteits- of andere banen. U kunt de ervaringen en vaardigheden die u tijdens uw dienstverband opdoet, gebruiken om uw cv te verbeteren voor toekomstige functies of universitaire sollicitaties. Het inhuren van managers en toelatingsadviseurs kan de voorkeur geven aan kandidaten met eerdere ervaring.

 • Het vinden van een baan als 16-jarige kan je helpen professionele relaties op te bouwen en referenties te verdienen. Hoewel je misschien geen connecties maakt binnen je toekomstige branche, kunnen de professionele relaties die je opbouwt in je eerste baan als tiener je leren hoe je mentoren kunt ontwikkelen. U kunt deze referenties ook opnemen in uw cv.

Gerelateerd: 17 banen die 16-jarigen aannemen

12 industrieën die 16-jarigen in dienst nemen

Dit zijn sectoren die 16-jarigen kunnen inhuren voor instapposities:

1. Bioscopen

Als je geïnteresseerd bent in film of de entertainmentindustrie, vind je het misschien leuk om in een bioscoop te werken. Als bioscoopmedewerker mag je kaartjes aannemen of uitdelen, eten bereiden, de theaters schoonmaken en begeleidende diensten verlenen. Werken in de bioscoopindustrie kan een geweldige kans zijn voor diegenen die geïnteresseerd zijn in filmproductie of om recensent te worden, omdat je films kunt bekijken zodra ze worden uitgebracht.

2. Supermarkten

De levensmiddelenindustrie huurt vaak 16-jarigen in om hun winkels te kasseren, bij te vullen en schoon te maken. Als je managementvaardigheden wilt ontwikkelen, overweeg dan een baan bij een supermarkt waar je managers kunt observeren en van hun methoden kunt leren. Werken in een supermarkt is een geweldige kans om je interpersoonlijke vaardigheden en klantenservicevaardigheden te ontwikkelen.

Lees meer: ​​18 soorten banen in een supermarkt

3. Detailhandel

Er zijn veel mogelijkheden binnen de detailhandel voor tieners die extra geld willen verdienen, en u kunt overwegen een winkelfunctie te volgen die specifiek is voor uw interesses of passies:

 • Sportdetailhandel: als u een beginnende atleet bent, kunt u uw kennis van sport gebruiken om klanten te begeleiden die op zoek zijn naar sportuitrusting. U kunt meer leren over de beste schoenen, uitrusting en andere producten terwijl u uw communicatie- en verkoopvaardigheden ontwikkelt.

 • Boekhandels: voor degenen die gepassioneerd zijn door literatuur of lezen, overweeg dan om een ​​baan in een boekhandel te volgen. In een boekwinkel kun je opruimen, ordenen, aanvullen en klanten begeleiden die op zoek zijn naar hun volgende boek.

 • Kledingdetailhandel: een modebewuste tiener kan genieten van een baan in een kledingwinkel waar ze meer kunnen leren over nieuwe kledingstijlen, terwijl ze leren samenwerken met anderen en uitstekende klantenservice bieden. Door in de kledingretail te werken, kun je meer leren over welke stijlen bij verschillende mensen passen en je eigen gevoel voor mode ontwikkelen.

 • Antiekwinkels: Een antiekwinkel kan een geweldige optie zijn voor diegenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis of antropologie. Als je gepassioneerd bent door het verleden en leert waar dingen vandaan komen of waarom ze belangrijk zijn, kan werken in een antiekwinkel goed bij je passen.

4. Foodservice

Foodservice is een andere bedrijfstak met veel werkgelegenheid voor tieners, waaronder:

 • Fastfood: Een fastfoodrestaurant kenmerkt zich vaak door een snelle werkplek en uitstekend teamwork. Door op een fastfoodlocatie te werken, leert u vaardigheden op het gebied van klantenservice en tijdbeheer.

 • Restaurants: Veel restaurants huren 16-jarigen in om tafels af te ruimen of als bedieningspersoneel te dienen, afhankelijk van de grootte van het restaurant. Als je geïnteresseerd bent om chef-kok of catering te worden, overweeg dan een baan in een restaurant om connecties te maken en meer te weten te komen over verschillende keukens.

 • Coffeeshops: Veel coffeeshops huren tieners in om koffie te bereiden en te serveren. Dit kan een geweldige kans zijn om professionele connecties te maken en te leren drankjes te maken.

 • IJsmelkerijen: als u op zoek bent naar een baan in de horeca waarvoor u zich tijdens de zomermaanden misschien niet hoeft te binden, overweeg dan om te solliciteren bij uw plaatselijke ijssalon. Je kunt nog steeds je interpersoonlijke en klantenservicevaardigheden ontwikkelen, maar je hoeft waarschijnlijk niet tijdens het schooljaar te werken.

5. Schoonmaakdiensten

De schoonmaakbranche is een goed begin voor tieners, omdat ze hierdoor meer te weten kunnen komen over de verschillende schoonmaakmethoden die ze kunnen gebruiken als ze verhuizen of naar de universiteit gaan. Veel schoonmaakdiensten huren 16-jarigen in en leren hen hoe ze verschillende schoonmaakmiddelen moeten gebruiken, inclusief welke ze voor de veiligheid moeten vermijden. Door in de schoonmaaksector te werken, kunt u uw vaardigheden op het gebied van samenwerking en tijdbeheer ontwikkelen.

6. Landbouw

Er zijn veel functies voor 16-jarigen binnen de agrarische sector, waarvan je er enkele kunt starten als je jonger bent. Veel banen waarbij gewassen moeten worden geplukt of verzorgd, zoals het ontdoen van maïs, zijn beschikbaar voor tieners vanaf 14 jaar. U kunt er ook voor kiezen om met vee te werken door ze te voeren, schoon te maken en te verzorgen. In sommige gebieden kun je op locaties langs de weg banen vinden waar maïs en andere producten van lokale boerderijen worden verkocht. Veel functies in de agrarische sector kunnen je helpen fysieke kracht te ontwikkelen en een beter begrip te krijgen van hoe je gewassen kunt verbouwen of voor dieren kunt zorgen.

7. Zomerkampen

De zomerkampindustrie is een geweldige optie voor tieners die in de zomer werk zoeken, maar niet voor het schooljaar. Als je leraar wilt worden, met kinderen wilt werken of buiten wilt werken als parkwachter of milieupolitieagent, kan kampbegeleider je helpen die vaardigheden te ontwikkelen. Er zijn veel functies voor 16-jarigen op een zomerkamp, ​​onder meer in activiteiten, schoonmaken, plannen, begeleiden en koken.

Gerelateerd: Veelgestelde vragen: een zomerkampbaan als tiener

8. Pretparken

De pretparkindustrie huurt vaak 16-jarigen in om te helpen bij het bedienen van attracties, het serveren van eten, het bedienen van spellen en kraampjes, het aannemen en verkopen van kaartjes en het begeleiden van parkgasten. Als je geïnteresseerd bent in thrill ride-techniek, kan werken in een pretpark een goede optie voor je zijn. Dit is een andere baan waarmee je je alleen in de zomer kunt binden en je vaardigheden op het gebied van klantenservice en samenwerking kunt ontwikkelen. Veel pretparken bieden hun medewerkers ook op bepaalde dagen gratis toegang, wat handig kan zijn als u van ritjes houdt.

9. Zorginstellingen

Er zijn veel zorginstellingen die 16-jarigen aannemen, maar dit kan afhankelijk zijn van uw locatie. Verpleeghuizen kunnen tieners inhuren voor voedselservicepersoneel of helpen bij activiteiten. Afhankelijk van waar je woont, kun je ook als CNA werken als je 16 bent, zolang je de vereiste training en certificering voltooit. In ziekenhuizen kunt u assisteren door patiënten de weg te wijzen of hen naar hun auto te helpen na procedures of afspraken.

10. Dierenverzorging

De dierenverzorgingsindustrie omvat opvangcentra, trimmers, dierenartsen en banen van eigenaren van gezelschapsdieren. Als je graag met dieren werkt of een functie in de diergeneeskunde wilt uitoefenen, overweeg dan om te solliciteren bij asielen of als dierenartsassistent. In deze banen kun je meer te weten komen over wat dierenverzorgers doen en of dit een goed carrièrepad voor je kan zijn.

Als je niet geïnteresseerd bent om dierenarts te worden, maar graag in de buurt van dieren bent, overweeg dan posities in een trimsalon waar je kunt helpen met het opruimen en behandelen van de dieren. Je kunt ook een functie nastreven als kennelassistent om voor dieren in het asiel te zorgen. Voor banen met minder structuur kunt u honden uitlaten in uw buurt of hondenoppasdiensten aanbieden.

Lees meer: ​​16 banen met dieren voor 16-jarigen (plus salarissen)

11. Zwembaden en resorts

Zwembaden en resorts huren vaak tieners in om te werken als strandwachten, voedselservicepersoneel of algemene schoonmaak- en onderhoudsondersteuning. Als je een atleet bent of geïnteresseerd bent in zwemmen, overweeg dan om je badmeesterkwalificatie te behalen, zodat je bij een plaatselijk zwembad kunt werken. Dit is nog een voorbeeld van een baan waarvoor misschien alleen een zomerverplichting vereist is, dus het kan geweldig zijn als je niet geïnteresseerd bent om tijdens het schooljaar te werken. Werken bij een zwembad is misschien iets voor jou als je graag buiten werkt en in de buurt van het water bent. Door als badmeester te dienen, kunt u fysieke kracht en observatievermogen ontwikkelen.

12. Golfbanen

De golfindustrie neemt vaak 16-jarigen aan voor baanonderhoud of clubhuisservice. U mag bijvoorbeeld elke ochtend de greens maaien of bestellingen opnemen in het clubhuis. Veel cursussen huren ook tieners in om caddiediensten aan hun klanten te bieden. Als u geïnteresseerd bent in golfen of graag buiten werkt, is werken op een golfbaan wellicht iets voor u. Afhankelijk van je gewenste carrière, kan het bieden van caddiediensten of het dienen in het clubhuis je in staat stellen om te netwerken met zakenmensen in jouw omgeving.

Tips voor het vinden van een baan als 16-jarige

Deze handige tips kun je gebruiken bij het solliciteren als 16-jarige:

 • Begrijp de arbeidsvoorschriften op uw locatie. Als je tijdens het schooljaar werkt, is het belangrijk om de arbeidsregels te begrijpen en ervoor te zorgen dat je niet te veel uren of buiten de aangegeven tijden werkt.

 • Bekijk de functiebeschrijving en bedrijfsinformatie. Voordat u een functie solliciteert of accepteert, moet u de beschikbare informatie over het bedrijf en de functie doornemen om er zeker van te zijn dat deze het beste bij u past.

 • Oefen met interviewen op school of met vrienden. Je kunt een begeleidingsadviseur om hulp vragen, je inschrijven voor een loopbaancursus of oefenen met het interviewen van je vrienden voordat je een baan zoekt.

 • Vraag om hulp bij het voorbereiden van uw aanvraagmaterialen. Een leraar Engels of een studieadviseur kan je helpen je cv en sollicitatiebrief te verfijnen om ervoor te zorgen dat het grammaticaal correct is en geen spelfouten bevat.


About author

Klaas-Jan Beumers

Veel arbeidsreglementen stellen je in staat om op 16-jarige leeftijd in officiële functies te werken, en er zijn veel industrieën die tieners inhuren. Werken als tiener kan je helpen om belangrijke professionele vaardigheden en relaties te ontwikkelen. Als je een tiener bent die op zoek is naar je eerste baan, kan het nuttig zijn om meer te weten te komen over de industrieën die 16-jarigen aannemen. In dit artikel leggen we de voordelen uit van het krijgen van een baan als 16-jarige, verkennen we 12 sectoren die tieners in dienst nemen en geven we handige tips voor het starten van je eerste baan.


Scroll to Top