Blog

een baan zoeken

12 Leuke Banen Die Je Kunt Doen Zonder Een Universitaire Opleiding

Een hbo-opleiding kan veel kansen bieden voor pas afgestudeerden, maar niet alle leuke banen vereisen dit opleidingsniveau. De arbeidsmarkt biedt leuke banen zonder diploma op instap- en seniorfuncties die zowel uitdagend als lonend zijn. Het zoeken naar een baan kan gemakkelijker zijn als je een lijst met opties hebt om uit te kiezen. In dit artikel delen we 12 leuke banen die je kunt krijgen zonder een hbo-opleiding.

12 leuke banen die je zonder diploma kunt doen

In de huidige arbeidsmarkt hoeft het niet hebben van een hbo-opleiding geen tegenvaller te zijn. Er zijn veel opties voor leuke banen die je zonder diploma kunt krijgen. Hier is een lijst met 12 vacatures waarvoor geen diploma vereist is:

1. Freelance fotograaf

Nationaal gemiddeld salaris: $21.291 per jaar

Primaire taken: Freelance fotografen bieden fotografie- en fotobewerkingsdiensten aan als freelancer. Ze fotograferen vaak belangrijke gebeurtenissen zoals diploma-uitreikingen of bruiloften en nemen foto's ter herdenking van zwangerschap of andere vieringen en levensgebeurtenissen. Freelance fotografen kunnen hun eigen klantenlijsten maken en werken volgens een flexibel schema.

2. Bewaker

Nationaal gemiddeld salaris: $ 31.086 per jaar

Primaire taken: Bewakers lopen patrouilleroutes, inspecteren hekken en beveiligingsapparatuur en houden indringers uit persoonlijke of zakelijke eigendommen. Beveiligers mogen een wapen dragen, afhankelijk van de specifieke vereisten van de functie. Veel beveiligers werken fulltime en hebben de mogelijkheid om in de nachtploeg te werken.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over hoe u een bewaker bent

3. Stewardess

Nationaal gemiddeld salaris: $ 34.243 per jaar

Primaire taken: Stewardessen bieden verfrissingen en informatie aan passagiers op commerciële of privéjets. Stewardessen communiceren ook eventuele problemen met de piloot en copiloot en houden zich aan de ethische vereisten en wetgeving van de sector. De meeste stewardessen werken fulltime en hebben als bijkomend voordeel dat ze door het hele land of de wereld kunnen reizen.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een stewardess

4. Persoonlijke trainer

Nationaal gemiddeld salaris: $ 36.265 per jaar

Primaire taken: Personal trainers helpen mensen trainingsroutines te creëren en gewicht te beheersen en bieden emotionele ondersteuning en aanmoediging tijdens het proces. Personal trainers hanteren ook hun eigen strikte fitnessregimes en werken nauw samen met andere trainers om aangepaste fitnessplannen te maken. Veel trainers werken fulltime in fitnesscentra of sportscholen of op freelance basis.

Lees meer: ​​Meer informatie over het zijn van een personal trainer

5. Barman

Nationaal gemiddeld salaris: $ 37.426 per jaar

Primaire taken: Barmannen bereiden mixdrankjes en andere alcoholische dranken en zorgen voor een schone en professionele werkplek. Barmannen bedienen de behoeften van de klant, nemen bestellingen voor eten en drinken op en volgen alcoholwetten en -procedures. Barmannen kunnen fulltime of parttime werken bij particuliere bedrijven of bij openbare evenementen.

Lees meer: ​​Leer meer over barman zijn

6. Lijnkok

Nationaal gemiddeld salaris: $ 40.284 per jaar

Primaire taken: Lijnkoks bereiden ingrediënten en koken voedsel voor klanten. Koks houden zich aan de wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid en voedselhygiëne en zorgen voor de smaak, kwaliteit en consistentie van voedsel uit de kooklijn. Lijnkoks werken fulltime of parttime en sommige lijnkokposities zijn instapniveau.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een lijnkok

7. Terreinwachter

Nationaal gemiddeld salaris: $ 42.144 per jaar

Primaire taken: Terreinwachters onderhouden particuliere en openbare eigendommen door gras te maaien, planten te snoeien, bloemen en struiken te planten, hekken of andere constructies te onderhouden en het terrein vrij te houden van zwerfvuil of afval. Terreinwachters kunnen fulltime in de particuliere of publieke sector werken en hebben geen formele opleiding nodig.

8. Brandweerman

Nationaal gemiddeld salaris: $44,693 per jaar

Primaire taken: Brandweerlieden trainen in het bestrijden van branden, het voorkomen van branden, het onderwijzen van brandveiligheid en spoedeisende geneeskunde. Veel brandweerlieden zijn ook EMT-B's of paramedici. Brandweerlieden werken in de meeste gevallen fulltime in ploegendiensten van 24 tot 48 uur en in de publieke sector. Brandweerlieden onderzoeken ook branden en bepalen de oorzaak van de brand en dienen rapporten na het onderzoek in voor juridische beoordeling.

Lees meer: ​​Leer meer over brandweer zijn

9. Freelance schrijver

Nationaal gemiddeld salaris: $45.257 per jaar

Primaire taken: Freelance schrijvers stellen verschillende soorten inhoud op, waaronder juridische documenten, webteksten, productbeschrijvingen, ghostwriting, fictie of non-fictie, handleidingen en verklaringen. Freelance schrijvers kunnen fulltime of parttime werken en bouwen vaak hun eigen klantenkring op. Een freelanceschrijver heeft de flexibiliteit om een ​​aangepast schema te maken en te kiezen welke onderwerpen hij wil schrijven.

10. Lifttechnicus

Nationaal gemiddeld salaris: $ 59,582 per jaar

Hoofdtaken: Lifttechnici onderhouden, repareren, inspecteren en installeren van liften en onderdelen. Technici bepalen de structurele en mechanische integriteit van liften, schachten en elektrische systemen voor, tijdens en na het installatieproces. Lifttechnici werken vaak voor particuliere bedrijven en werken fulltime.

11. Bezorger

Nationaal gemiddeld salaris: $60,864 per jaar

Primaire taken: Bezorgers laden producten op bestelwagens voor transport en levering aan particulieren en bedrijven. Bezorgchauffeurs besturen voertuigen die in grootte kunnen variëren van een compacte sedan tot een grote bestelwagen. Bezorgers werken vaak in de particuliere sector, maar door middel van ride-share-diensten hebben bezorgers het ook mogelijk gemaakt om als onafhankelijke contractanten te werken en voedsel en andere goederen te bezorgen bij particuliere woningen.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een bezorger

12. Webontwikkelaar

Nationaal gemiddeld salaris: $ 75.131 per jaar

Primaire taken: Webontwikkelaars gebruiken codeertalen om professionele websites te ontwikkelen voor particulieren, bedrijven en overheidsinstanties. Ontwikkelaars ontwerpen en beheren ook websites, zodat de beveiligingstools up-to-date zijn en de website functioneel blijft. Ontwikkelaars werken vaak fulltime in zowel de private als de publieke sector en hebben de mogelijkheid om als freelancer te werken.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een webontwikkelaar

Basis benodigdheden

Zelfs banen waarvoor geen hbo-opleiding vereist is, hebben basisvereisten voor toekomstige werknemers. Deze kunnen zijn:

  • Computervaardigheden: veel moderne banen vereisen dat werknemers enige computerkennis hebben om met bedrijfssoftware en -machines te kunnen werken.

  • Communicatieve vaardigheden: voor de meeste banen zijn communicatieve vaardigheden vereist, zodat werknemers met andere teamleden kunnen werken en behoeften en problemen snel en effectief kunnen formuleren.

  • Middelbare schooldiploma of GED: Een middelbare schooldiploma of GED is vaak de minimale onderwijsvereiste voor elke baan, maar sommige banen hebben deze vereiste niet.

  • Teamwerkvaardigheden: het vermogen om goed samen te werken met anderen is belangrijk voor de meeste functies buiten freelancen of zelfstandig contracteren.

  • Lees- en schrijfvaardigheid: voor de meeste banen zijn basisvaardigheden voor lezen en schrijven vereist, zodat werknemers bedrijfsdocumenten kunnen lezen en formulieren kunnen invullen.

  • Probleemoplossende vaardigheden: het vermogen om een ​​probleem snel te beoordelen en haalbare oplossingen te bedenken, kan een grote aanwinst zijn voor een bedrijf.


About author

Veerle Eitink

Een hbo-opleiding kan veel kansen bieden voor pas afgestudeerden, maar niet alle leuke banen vereisen dit opleidingsniveau. De arbeidsmarkt biedt leuke banen zonder diploma op instap- en seniorfuncties die zowel uitdagend als lonend zijn. Het zoeken naar een baan kan gemakkelijker zijn als je een lijst met opties hebt om uit te kiezen. In dit artikel delen we 12 leuke banen die je kunt krijgen zonder een hbo-opleiding.


Scroll to Top