Blog

Echografen gebruiken technologie om afbeeldingen te maken van interne organen, weefsels, bloedvaten en meer in het menselijk lichaam. De typische taken van echografisten omvatten het gebruik van apparatuur om afbeeldingen te maken, deze afbeeldingen te analyseren met de hulp van artsen en verpleegkundigen en rapporten te maken over de diagnostische afbeeldingen die ze produceren. In dit artikel leiden we je door enkele redenen waarom echografie een goede carrièrekeuze kan zijn om je te helpen bepalen of deze carrière in de medische technologie iets voor jou is.

Gerelateerd: Uw gids voor echografie als een carrière

Wat is echografie?

Echografie is de praktijk waarbij geluidsgolven worden gebruikt om beelden van de binnenkant van het menselijk lichaam te produceren. Deze afbeeldingen kunnen medische professionals helpen bij het diagnosticeren en behandelen van gezondheidsproblemen. Er zijn verschillende functietitels voor mensen die graden en certificeringen in echografie behalen:

 • Echografie technicus
 • Echografie
 • Diagnostisch medisch echografist
 • Echografie technoloog

Is echografie een goede carrière?

Het nastreven van een carrière in echografie zou een verstandige en lonende baankeuze kunnen zijn. Hier zijn de 12 belangrijkste redenen om een ​​carrière in de echografie te overwegen:

1. Verscheidenheid aan banen

Verschillende takken van de geneeskunde gebruiken echografie om medische problemen te diagnosticeren en te behandelen. Hier is een lijst met specialisaties op het gebied van echografie:

 • Pediatrisch: Binnen echografie kun je ervoor kiezen om je te specialiseren in het diagnosticeren van medische aandoeningen bij kinderen.
 • Verloskunde en gynaecologie: U kunt echo's van baby's maken voor zwangere vrouwen en mammogrammen om borstkanker op te sporen.
 • Hart: een echografist maakt foto's van harten om medische hartproblemen te diagnosticeren.
 • Vasculair: Vasculaire echografie maakt gebruik van hoogfrequente geluidsgolven om beelden van aders en slagaders te maken.
 • Neurologisch: deze tak van echografie wordt gebruikt om foto's van de hersenen te maken, waardoor artsen neurologische problemen kunnen behandelen.

Gerelateerd: Radiologie versus echografie: wat is het verschil?

2. Relatief snelle training

Hoewel er meerdere wegen zijn om echoscopist te worden, is een van de kortste manieren om een ​​associate degree in echografie te behalen, wat twee jaar in beslag neemt. Dit is een geweldig plan voor mensen die geïnteresseerd zijn in een medische carrière, maar zich niet kunnen binden aan het aantal jaren scholing dat nodig is om arts of andere specialist te worden. Het is ook een financieel haalbaar carrièreplan omdat het je in staat kan stellen om meer bescheiden studieleningen af ​​te sluiten dan bij een langere opleiding en ze eerder af te betalen.

Gerelateerd: Hoe word je een ultrasone technicus

3. Werk met zowel artsen als patiënten

Echografen werken samen met artsen om aan hun beeldvormingsbehoeften te voldoen, terwijl ze ook met patiënten praten tijdens hun echografie. Interactie met artsen, verpleegkundigen en andere specialisten tijdens de werkdag kan professionele voldoening voor echografen opleveren. Nauwe interactie met patiënten kan een bevredigend aspect zijn van een baan in de echografie, omdat u door middel van diagnostiek een echt verschil kunt maken in het leven van patiënten.

4. Goede vergoeding

Volgens Carrieree Salaries hebben echografietechnici een gemiddeld basissalaris van $ 37.590 per jaar, hoewel Carrieree Salaries deze cijfers regelmatig bijwerkt. Echografen met specialiteiten kunnen echter meer verdienen dan het gemiddelde basissalaris. Echocardiologen (sonografen die gespecialiseerd zijn in cardiale beeldvorming) kunnen $ 94.709 per jaar verdienen - ook een vaak bijgewerkt cijfer.

5. Werkvooruitzichten

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics voorspelt dat echoscopisten een banengroei van 12% zullen ervaren, dus het aantal beschikbare banen voor echografen neemt toe. Dit vergroot de kans dat u een baan kunt vinden na het volgen van een echografie-opleiding. Banengroei leent zich ook voor baanstabiliteit, wat een belangrijke factor is om te overwegen als je aan een carrière begint. Een stabielere baan kan u helpen om economische neergang gemakkelijker te doorstaan.

Gerelateerd: Hoe een hartsonograaf te worden

6. Verscheidenheid aan werkplekken

Echografen kunnen in verschillende omgevingen werken, van particuliere medische kantoren tot grote ziekenhuizen en diagnostische laboratoria. Je kunt niet alleen in verschillende omgevingen werken, maar je kunt ook banen vinden in kleinere steden of grotere steden, afhankelijk van je voorkeur. Deze flexibiliteit stelt u in staat om de grootte van de werkplek te vinden die het beste bij uw levensstijl past.

Er zijn ook mogelijkheden voor reisechografie, waarmee u kunt reizen terwijl u werkt. Dit kan een geweldige manier zijn om erachter te komen in wat voor soort omgeving je graag werkt. Het is ook een manier om je baan veel interessanter te houden dan de gemiddelde baan van negen tot vijf.

7. Flexibele planning

Een ander voordeel van het werken in echografie is de mogelijkheid om een ​​flexibel schema te werken. De meeste echoscopisten werken een typische 40-urige werkweek met enkele mogelijkheden voor overwerk. Bij sommige instellingen kunt u echter een flexibeler schema werken, wat u de mogelijkheid biedt voor een betere balans tussen werk en privé.

8. Kansen voor nieuwe banen

Echografen kunnen veel voldoening vinden in hun werk omdat er veel aangrenzende loopbaantrajecten zijn die ze kunnen volgen. Hier zijn een paar opties:

 • Directeur of manager: Ervaren echoscopisten kunnen een directeursrol krijgen in ziekenhuizen of medische kantoren, waarbij ze toezicht houden op een hele afdeling van ultrasone technici.
 • Training: Je zou kunnen ontdekken dat je een passie hebt om anderen over echografie te leren. Dan zou je je carrière kunnen uitgroeien tot het opleiden van echoscopisten op een hogeschool.
 • Systeembeheer: je zou ziekenhuizen kunnen helpen met het archiveren van afbeeldingen in deze rol die een kruising is tussen echografie en informatietechnologie.

9. Goede voordelen

Veel beroepen in de gezondheidszorg, zoals echografie, bieden goede secundaire arbeidsvoorwaarden die u kunnen helpen een betere balans tussen werk en privé te bereiken, zoals medische/tandartsvoordelen, levensverzekeringen, betaalde vakanties, vakantiedagen en pensioenregelingen.

10. Technologie

De technologie die echoscopisten gebruiken om beelden te creëren, verandert naarmate er nieuwe vorderingen worden gemaakt in diagnostische beeldvorming. Dit betekent dat echoscopisten zowel kunnen profiteren van de voordelen van het gebruik van ultramoderne beeldvormingsapparatuur als kunnen uitkijken naar ontwikkelingen die nieuwe technologie in hun werk kunnen introduceren.

11. Help anderen

Echografen helpen patiënten diagnoses te stellen die hen kunnen helpen de medische zorg te krijgen die ze nodig hebben. Dit maakt echografie een goede carrière voor mensen die hun beroep willen gebruiken om het leven van andere mensen te verbeteren. Een echografist die een mammogram uitvoert, kan bijvoorbeeld een beeld produceren dat een knobbel in de borst van een patiënt laat zien. Deze beeldvorming kan artsen helpen bij het verder diagnosticeren van de knobbel. De toegenomen beschikbaarheid van diagnostische beeldvorming kan kankers en tumoren helpen behandelen.

12. Mogelijkheden voor voortgezet onderwijs

Permanente educatie zorgt ervoor dat echoscopisten op de hoogte zijn van de nieuwste technologie en best practices in hun vakgebied. Andere vormen van voortgezet onderwijs kunnen leiden tot nieuwe, bevredigende uitdagingen, persoonlijke en professionele groei en een groter verdienpotentieel. Er zijn een paar manieren waarop sonografen hun opleiding kunnen voortzetten:

 • Certificeringen: U kunt certificeringen behalen in echografiespecialiteiten zoals neuropathische echografie om uw carrière te laten groeien en op te vallen tussen andere echografiekandidaten met vergelijkbare ervaring.
 • Bachelor's degree: Als u begint met het behalen van een associate degree in echografie, kunt u uw opleiding voortzetten om een ​​bachelor's degree in diagnostische geneeskunde en andere relevante gebieden te behalen.
 • Master's degree: U kunt een master's degree in echografie behalen, of u kunt uw huidige echo-ervaring gebruiken om een ​​master's degree te behalen op een gebied als volksgezondheid of gezondheidsadvocatuur.

About author

Toos Posschert

Echografen gebruiken technologie om afbeeldingen te maken van interne organen, weefsels, bloedvaten en meer in het menselijk lichaam. De typische taken van echografisten omvatten het gebruik van apparatuur om afbeeldingen te maken, deze afbeeldingen te analyseren met de hulp van artsen en verpleegkundigen en rapporten te maken over de diagnostische afbeeldingen die ze produceren. In dit artikel leiden we je door enkele redenen waarom echografie een goede carrièrekeuze kan zijn om je te helpen bepalen of deze carrière in de medische technologie iets voor jou is.


Scroll to Top