Blog

een baan zoeken

12 Tips Om Te Proberen Als Je Na Je Studie Geen Baan Kunt Vinden

Pas afgestudeerden verlaten de universiteit vaak met een diploma en de zekerheid dat hun droombaan op hen wacht. Soms is het wat moeilijker om werk te vinden, maar er zijn genoeg dingen die je kunt doen om je door het proces heen te helpen en je carrière te starten. In dit artikel onderzoeken we enkele van de redenen waarom mensen moeite hebben om werk te vinden na hun afstuderen en geven we 12 tips om je te helpen als je na de universiteit geen baan kunt vinden.

Gerelateerd: Gids: Een baan krijgen na de universiteit

Waarom hebben mensen moeite om een ​​baan te vinden na hun studie?

Het vinden van werk als pas afgestudeerde student kan om verschillende redenen een uitdaging zijn, waaronder:

Gemiste kansen

Het is belangrijk dat u proactief en georganiseerd blijft bij het zoeken naar werk. Solliciteer op meerdere banen tegelijk en houd ze bij in een kalender, zodat u een systeem kunt maken voor follow-up met elke werkgever. Dit geeft u nog een kans om de aandacht van de personeelsmanager te trekken en enige controle te krijgen over uw zoektocht naar een baan.

Slechte voorbereiding

Je moet je cv opstellen, relevante ondersteunende materialen verzamelen en sollicitatiegesprekken oefenen, zodat je in elke fase van het wervingsproces kunt opvallen.

Onderzoek mislukt

Vóór een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat u het bedrijf, de waarden en de functiebeschrijving onderzoekt, zodat u antwoorden kunt formuleren die uw kwalificaties voor de specifieke functie aantonen. Zorg ervoor dat elk antwoord betrekking heeft op het werk en uw vermogen om het effectief uit te voeren.

Gebrek aan ervaring

Als pas afgestudeerde hbo-er mis je waarschijnlijk veel beroepservaring, maar die kun je aanvullen met stages en vrijwilligerswerk. Zoek actief naar stagemogelijkheden in uw gewenste branche om een ​​aantrekkelijker cv te maken, waardevolle ervaring op te doen en professionals in uw vakgebied te ontmoeten.

Vertraagd zoeken naar werk

Het zoeken naar werk kan enkele maanden duren. In plaats van te wachten tot na je afstuderen om te beginnen met zoeken naar een baan, begin je aan het begin van je laatste semester met solliciteren.

Gerelateerd: De gids voor nieuwe afgestudeerden voor het zoeken naar werk

12 dingen die je moet doen als je na je studie geen baan kunt vinden

Als je na je studie moeite hebt om een ​​baan te vinden, volgen hier een paar tips die je kunnen helpen bij het proces:

 1. Blijf positief.
 2. Verzamel referenties.
 3. Verminder uw uitgaven.
 4. Pas uw verwachtingen aan.
 5. Denk erover om weer naar school te gaan.
 6. Houd jezelf bezig.
 7. Overweeg verhuizen.
 8. Breid uw zoekopdracht uit.
 9. Verbeter je vaardigheden.
 10. Profiteer van je huidige baan.
 11. Vrijwilliger.
 12. Start je eigen bedrijf.

1. Blijf positief

Een opgewekte houding is duidelijk voor iedereen die met je in contact komt en kan de kwaliteit zijn die je helpt een baan te vinden. U kunt een positieve gemoedstoestand behouden door:

 • Onthoud dat dit een uitdaging is die je kunt overwinnen
 • Elke dag tijd nemen om iets te doen wat je leuk vindt
 • Fysiek actief blijven
 • Gezonde maaltijden eten
 • Voldoende rust krijgen

2. Verzamel verwijzingen

U kunt de effectiviteit van uw applicatie vergroten door in contact te komen met mensen die in uw gewenste bedrijf of branche werken. Een geweldige hulpbron kunnen universitaire alumni zijn. Neem contact op met iemand in uw gewenste branche die ook is afgestudeerd aan uw hogeschool of universiteit, ontmoet hen voor een kopje koffie en vraag hen vervolgens uw cv door te geven aan een werkgever.

3. Verlaag uw uitgaven

Als u werkloos bent terwijl u naar werk zoekt, kunt u uw stress minimaliseren en voorkomen dat u schulden opbouwt door onnodige kosten te elimineren. Enkele strategieën hiervoor zijn:

Maak een begroting

Zoek uit hoeveel geld je hebt en elke maand voor een bepaalde tijd, zoals een jaar, kunt uitgeven. Probeer dan je uitgaven te beperken om binnen je maandbudget te blijven. Er zijn nogal wat effectieve budgetteringsstrategieën beschikbaar, dus zoek er een die bij u en uw specifieke behoeften past.

Stel je studieleningen uit

Veel kredietverstrekkers bieden een aflossingsvrije periode van zes maanden voordat je moet beginnen met het betalen van je studielening, maar het kan zijn dat je meer tijd nodig hebt. U kunt meer tijd krijgen door te verzoeken uw leningbetalingen tijdelijk op te schorten totdat u een inkomen begint te ontvangen.

verhuizen naar huis

Weer bij je ouders intrekken terwijl je op zoek bent naar een baan, kan een geweldige manier zijn om geld te besparen op huur, nutsvoorzieningen en zelfs eten.

4. Pas je verwachtingen aan

Als uw gewenste vakgebied of branche concurrerend is, kan het enige tijd duren om uw carrière op te bouwen. Vergeet niet om geduldig te zijn en open te staan ​​voor nieuwe kansen. Het is ook belangrijk om jezelf open te stellen voor elke functie waarmee je relevante en overdraagbare vaardigheden kunt ontwikkelen.

5. Denk erover om terug naar school te gaan

Als je van plan was om uiteindelijk weer naar school te gaan, kan het minder een overgang zijn om direct na de universiteit je volgende diploma te behalen. Ongeacht of je nog een diploma wilt behalen, zelfs het volgen van een paar lessen om je vaardigheden en expertise verder te ontwikkelen, kan een goede besteding van je tijd zijn bij het zoeken naar werk. Bovendien kan het nuttig zijn van deze tijd om extra training, licenties en certificeringen te krijgen, uw cv en dus uw carrière ten goede komen.

6. Houd jezelf bezig

Het zoeken naar een baan kost veel tijd, maar het is belangrijk dat je jezelf blijft verbeteren en van je hobby's blijft genieten. Overweeg om in deze tijd tijdelijk of parttime te gaan werken. Wanneer een kandidaat zelfs maar een deeltijdbaan heeft, geeft dit aan werkgevers aan dat ze gemotiveerd en verantwoordelijk zijn en een sterke arbeidsethos hebben.

7. Overweeg om te verhuizen

Soms kan het nuttig zijn om buiten uw stad, of zelfs uw staat, te kijken naar werkmogelijkheden. Vermijd verhuizen voordat je aangenomen bent, maar overweeg om een ​​lijst te maken van plaatsen waar je graag je carrière en leven zou willen opbouwen en ga dan op zoek naar kansen.

Gerelateerd: 8 stappen die u moet nemen bij het verhuizen voor een baan

8. Breid je zoekopdracht uit

Als u al enkele maanden op zoek bent naar een baan, is uw zoekopdracht misschien te beperkt. Overweeg om buiten specifieke bedrijfstakken en loopbaantypen te kijken. Zelfs als je gekwalificeerd bent voor een functie op een hoger niveau, kan het nuttig zijn om op zijn minst in een meer beginnende rol te beginnen, zodat je ervaring kunt opdoen en op natuurlijke wijze vooruitgang kunt boeken.

9. Verbeter je vaardigheden

Afgezien van het oefenen van uw sollicitatie- en communicatievaardigheden, zodat u indruk kunt maken op personeelsmanagers, kan het nuttig zijn om uw interviewer te vragen welke vaardigheden zij vinden dat u zou moeten verbeteren nadat u voor een functie over het hoofd bent gezien.

Gerelateerd: Hoe u uw vaardigheden kunt ontwikkelen om uw carrière vooruit te helpen

10. Profiteer van je huidige baan

Zelfs als uw huidige baan geen verband houdt met uw gewenste carrièrepad, kan deze worden gebruikt als een kans om uw vaardigheden en expertise toe te passen. Zoek naar extra verantwoordelijkheden die je op je kunt nemen en kansen om op een zinvolle manier bij te dragen. Deze ervaringen kunnen een geweldige aanvulling zijn op je cv, potentiële werkgevers je arbeidsethos laten zien, je vermogen om initiatief te nemen aantonen en uiteindelijk je kansen om aangenomen te worden vergroten.

11. Vrijwilliger

Vrijwilligerswerk is een goede besteding van je tijd bij het zoeken naar werk. Behalve dat het je een uitlaatklep geeft om bij te dragen aan je gemeenschap, is het een effectieve manier om ervaring op te doen, nieuwe vaardigheden op te bouwen en te netwerken met mensen.

Gerelateerd: Gids voor het vermelden van vrijwilligerswerk op een cv (met voorbeeld)

12. Start je eigen bedrijf

Als u moeite heeft om een ​​baan te vinden, kunt u een bedrijf starten dat zich richt op uw vakgebied. Of je nu wilt dat het duurzaam is of gewoon een manier om geld te verdienen en ervaring op te doen, het hebben van een eigen bedrijf kan een uitdagende en lonende ervaring zijn die waarschijnlijk indruk zal maken op toekomstige werkgevers.


About author

Evert-Jan Pellewever

Pas afgestudeerden verlaten de universiteit vaak met een diploma en de zekerheid dat hun droombaan op hen wacht. Soms is het wat moeilijker om werk te vinden, maar er zijn genoeg dingen die je kunt doen om je door het proces heen te helpen en je carrière te starten. In dit artikel onderzoeken we enkele van de redenen waarom mensen moeite hebben om werk te vinden na hun afstuderen en geven we 12 tips om je te helpen als je na de universiteit geen baan kunt vinden.


Scroll to Top