Blog

Medische professionals kunnen zich specialiseren in de behandeling van verschillende delen van het lichaam en ziekten. Deze personen besteden een aanzienlijke hoeveelheid tijd aan het trainen en gecertificeerd worden in een van deze gebieden. Met zo'n hoge mate van specialisatie vragen veel banen op dit gebied hoge salarissen. In dit artikel zullen we enkele van de best betaalde medische specialismen opsommen.

Maak een CV op Carrieree

Wat zijn medische specialismen?

Een medisch specialisme is een vakgebied dat zich richt op één type patiënt, aandoening, lichaamsdeel of vaardigheid. Medische professionals moeten doorgaans een vierjarige bacheloropleiding, vier jaar medische opleiding, drie tot vijf jaar residentie en, afhankelijk van de specialiteit, nog eens één tot drie jaar opleiding volgen. Vanwege de hoeveelheid tijd die medisch specialisten besteden aan opleiding voor hun loopbaan, is er veel vraag naar hen.

Medische specialismen zijn belangrijk omdat ze artsen en chirurgen in staat stellen specifieke vaardigheden te ontwikkelen en een diep begrip te krijgen van bepaalde ziekten en procedures. Patiënten die te maken hebben met een gezondheidsprobleem dat onder een van deze categorieën valt, kunnen een specialist raadplegen voor persoonlijke zorg voor hun aandoening.

Best betaalde medische specialismen om te ontdekken

Salarissen variëren tussen medische specialismen. Hier zijn 12 van de best verdienende medische specialismen in oplopende volgorde.

1. Spoedeisende geneeskunde

Nationaal gemiddeld salaris: $ 188.418 per jaar

Primaire taken: Artsen in de spoedeisende hulp behandelen patiënten met dringende verwondingen of aandoeningen, of dit nu op een eerstehulpafdeling of in een andere zorginstelling is. Ze moeten patiënten snel beoordelen en levensreddende beslissingen nemen. Ze moeten mogelijk ernstige verwondingen en ernstige ziekten diagnosticeren en behandelen, en patiënten stabiliseren. Specialisten op het gebied van spoedeisende geneeskunde hebben doorgaans een breed scala aan medische vaardigheden en kennis, plus meerdere jaren klinische ervaring.

2. Longziekten

Nationaal gemiddeld salaris: $ 191.904 per jaar

Primaire taken: Longartsen diagnosticeren en behandelen ademhalings- of ademhalingsproblemen. Vaak zal de reguliere arts van een patiënt hen doorverwijzen naar een longarts als ze symptomen vertonen van langdurige of ernstige longproblemen. Deze professionals gebruiken diagnostische methoden zoals röntgenfoto's, CT-scans, bloedonderzoek en luchtwegscopen om aandoeningen zoals astma, bronchitis en verschillende longziekten te diagnosticeren. Sommige longartsen specialiseren zich verder in bepaalde patiëntenpopulaties, zoals kinderen of ouderen. Ze kunnen ook nauw samenwerken met cardiologen omdat veel hartproblemen ook ademhalingsproblemen veroorzaken.

3. Algemene chirurgie

Nationaal gemiddeld salaris: $ 214.339 per jaar

Primaire taken: Algemene chirurgen hebben een aanzienlijke hoeveelheid medische kennis, zodat ze patiënten met verschillende verwondingen en aandoeningen kunnen opereren. Ze beoordelen patiënten, stellen een diagnose, bereiden hen voor op een operatie, opereren hen en beheren hun postoperatieve zorg. Algemene chirurgen opereren gewoonlijk op huidaandoeningen, de buik, zachte weefsels en andere lichaamsdelen.

Als een patiënt een neurologische, cardiale of andere complexe aandoening heeft, verwijzen ze die persoon meestal door naar een gespecialiseerde chirurg. Algemeen chirurgen moeten beschikken over goede besluitvormingsvaardigheden en een grondig begrip van anatomie, pathologie, immunologie en genezing.

4. Oncologie

Nationaal gemiddeld salaris: $ 218.126 per jaar

Hoofdtaken: Oncologen behandelen kankerpatiënten. Ze leggen de diagnose, het stadium en de prognose van elke patiënt en de behandelingsopties uit. Ze werken met patiënten tijdens hun behandeling en helpen hen de symptomen van de ziekte en bestralingstherapie te beheersen. Ze kunnen zich verder specialiseren in medische, chirurgische, bestralings-, pediatrische, gynaecologische of hematologische oncologie.

5. Orthopedische chirurgie

Nationaal gemiddeld salaris: $ 229.379 per jaar

Primaire taken: Orthopedisch chirurgen diagnosticeren, behandelen en voorkomen verwondingen en aandoeningen aan botten, gewrichten, spieren en weke delen. Sommige behandelen alle soorten musculoskeletale problemen, terwijl andere zich richten op bepaalde lichaamsdelen zoals heupen, knieën, voeten, enkels, ruggengraat, schouders, ellebogen en handen. Ze kunnen traumatische verwondingen, geboorteafwijkingen, kanker of infecties tegenkomen. Orthopedisch chirurgen repareren vaak gebroken botten, beschadigde of arthritische gewrichten en gewonde pezen en ligamenten.

6. Urologie

Nationaal gemiddeld salaris: $ 236.627 per jaar

Primaire taken: Urologen behandelen problemen met de urinewegen en het voortplantingssysteem bij zowel mannen als vrouwen. Ze moeten een diepgaand begrip hebben van en ervaring hebben met het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen van de blaas, nier, urethra, mannelijke genitaliën en meer. Deze kunnen infecties, nier- of blaasstenen, urineproblemen, kanker en mannelijke onvruchtbaarheid omvatten. Urologen beoordelen patiënten en voeren diagnostische tests uit, zoals echografie, CT-scans, MRI's, weefselmonsters, urinetests en urinewegscopes. Hun kennisbasis omvat doorgaans interne geneeskunde, chirurgie en gynaecologie.

7. Plastische chirurgie

Nationaal gemiddeld salaris: $ 245.601 per jaar

Primaire taken: Plastisch chirurgen repareren of reconstrueren externe lichaamsdelen zoals gelaatstrekken, borsten en huid. Soms voeren ze cosmetische chirurgie uit om het uiterlijk van een patiënt te verbeteren. Andere keren voeren ze procedures uit om schade door een verwonding, brandwond, ziekte of een misvorming zoals een gespleten gehemelte te herstellen. Technieken die plastisch chirurgen kunnen gebruiken zijn onder meer huidtransplantaties, facelifts, liposuctie, borstimplantaten en weefseltransfers. Sommige plastisch chirurgen richten zich op één deel van het lichaam, zoals het gezicht, of op specifieke aandoeningen, zoals brandwonden.

8. Gastro-enterologie

Nationaal gemiddeld salaris: $ 249.089 per jaar

Hoofdtaken: Gastro-enterologen diagnosticeren en behandelen spijsverteringsstoornissen. Deze aandoeningen kunnen de maag, darmen, lever, pancreas of galblaas aantasten. Ze zien vaak patiënten met brandend maagzuur, diarree, maagzweren, buikpijn, zure reflux en kanker van de spijsverteringsorganen. Gastro-enterologen voeren tests uit zoals diagnostische beeldvorming en scopes. Ze begrijpen hoe het spijsverteringsstelsel voedsel verwerkt, voedingsstoffen opneemt en afvalstoffen verwijdert. Ze schrijven medicijnen voor en geven voedingsadviezen aan patiënten die te maken hebben met aandoeningen als coeliakie, prikkelbaredarmsyndroom en de ziekte van Crohn.

9. Radiologie

Nationaal gemiddeld salaris: $ 260.245 per jaar

Primaire taken: Radiologen voeren en interpreteren diagnostische beeldvormende tests uit, zoals röntgenfoto's, CT-scans, PET-scans, echo's en MRI's. Ze kunnen ook mammogrammen uitvoeren en toezicht houden op de bestralingstherapie van kankerpatiënten. Radiologen werken doorgaans nauw samen met de hoofdarts van de patiënt om de beste diagnostische tests te kiezen en op basis van de resultaten een behandeling aan te bevelen. Ze begrijpen hoe ze elk type afbeelding moeten lezen, hoe ze diagnostische beeldvorming correct moeten uitvoeren en hoe ze straling veilig kunnen gebruiken bij het diagnosticeren en behandelen van ziekten.

10. Cardiologie

Nationaal gemiddeld salaris: $ 294.822 per jaar

Hoofdtaken: Cardiologen diagnosticeren, behandelen en voorkomen hart- en vaatziekten zoals hartfalen. Ze evalueren de medische geschiedenis van patiënten en meten bloeddruk, bloedstroom en andere parameters om de hartfunctie te beoordelen. Ze kunnen tests uitvoeren zoals röntgenfoto's, bloedonderzoek, inspanningstests en elektrocardiogrammen. Op basis van hun bevindingen kunnen ze medicijnen voorschrijven of dieet- of levensstijlveranderingen aanbevelen. Cardiologen kunnen ook chirurgische ingrepen uitvoeren, zoals harttransplantaties, bypasses en hartklepreparaties en het inbrengen van pacemakers en defibrillators.

11. Anesthesiologie

Nationaal gemiddeld salaris: $ 298.370 per jaar

Primaire taken: Anesthesiologen dienen medicijnen, kalmerende middelen en zenuwblokkades toe om te voorkomen dat patiënten pijn voelen tijdens de operatie. Ze werken tijdens procedures nauw samen met chirurgen om ervoor te zorgen dat de patiënten het juiste type en de juiste hoeveelheid anesthesie krijgen.

Ze controleren ook de vitale functies van patiënten op tekenen van pijn en passen medicijnen aan indien nodig tijdens de operatie. Ze begrijpen hoe om te gaan met medicijnreacties en bijwerkingen. Naast chirurgische patiënten kunnen anesthesiologen pijnverlichting bieden aan mensen met chronisch ongemak of ziekte.

12. Dermatologie

Nationaal gemiddeld salaris: $ 319.084 per jaar

Hoofdtaken: Dermatologen diagnosticeren en behandelen huidproblemen. Ze kunnen acne, huidinfecties, eczeem, inflammatoire huidaandoeningen, huidallergieën en huidkanker behandelen. Ze voeren huidonderzoeken, allergietesten, biopsieën en kankeronderzoeken uit om aandoeningen te diagnosticeren.

Ze volgen ongebruikelijke moedervlekken, zonneschade en huidveranderingen. Procedures die dermatologen kunnen uitvoeren, zijn laserchirurgie, moedervlekverwijdering, Botox-injecties, littekenverwijdering en tumorverwijdering. Hun werk kan zowel cosmetisch als medisch zijn.

Als u geïnteresseerd bent in een carrière in de gezondheidszorg en het verdienen van potentieel een van uw topprioriteiten is, kunt u overwegen een van deze bestbetaalde medische specialismen na te streven. De financiële en persoonlijke beloningen kunnen aanzienlijk zijn.


About author

Huub Kissing

Medische professionals kunnen zich specialiseren in de behandeling van verschillende delen van het lichaam en ziekten. Deze personen besteden een aanzienlijke hoeveelheid tijd aan het trainen en gecertificeerd worden in een van deze gebieden. Met zo'n hoge mate van specialisatie vragen veel banen op dit gebied hoge salarissen. In dit artikel zullen we enkele van de best betaalde medische specialismen opsommen.


Scroll to Top