Blog

een baan zoeken

12 Vragen Die U Kunt Stellen Tijdens Het Onderhandelen Over Een Jobaanbieding

Het doorlopen van een salarisonderhandelingsproces met een potentiële werkgever kan stressvol zijn, maar het is een vast onderdeel van het arbeidsproces. Veel wervingsmanagers verwachten zelfs dat hun kandidaten onderhandelingen proberen en zijn op de mogelijkheid voorbereid. Zolang u zich voorbereidt op salarisonderhandelingen, kunt u met meer vertrouwen de personeelsmanager of HR-professional benaderen voor een beter basissalaris of meer voordelen.

In dit artikel bespreken we waarom het belangrijk is om over je jobaanbieding te onderhandelen en delen we enkele vragen die je kunt stellen als je midden in dit proces zit.

Waarom het belangrijk is om over je jobaanbieding te onderhandelen

Hier zijn enkele redenen waarom u zou moeten overwegen om over uw jobaanbieding te onderhandelen:

Je kunt later meer verdienen

Hoeveel u ook verdient in uw huidige functie, het zal bepalen wat u later bij hetzelfde bedrijf verdient en wat u in toekomstige functies bij een ander bedrijf zult accepteren. Als u bijvoorbeeld met uw baan begint door $ 40.000 per jaar te verdienen, zult u waarschijnlijk niet onder dat bedrag gaan in uw dezelfde of toekomstige functies.

Het laat uw werkgever zien dat u zich bewust bent van hoe waardevol u bent

Het is belangrijk om zeker te zijn van je vaardigheden en dat vertrouwen te laten zien aan de personeelsmanager, zodat zij hetzelfde kunnen voelen over jou als kandidaat. Dit vertrouwen laat een werkgever weten dat hij u de leiding kan geven over projecten, u nieuwe dingen op de werkplek kan leren en u belangrijke klanten en klanten kan toevertrouwen.

Je krijgt misschien wat je wilt of meer

Alleen door te onderhandelen over je baanaanbieding zul je verdienen wat je zoekt, of zelfs meer dan je ideale salaris. Een werkgever moet weten wat je graag accepteert en als ze enthousiast zijn dat je begint, zullen ze eerder met je samenwerken om je te krijgen wat je wilt.

Lees meer: ​​Hoe onderhandelt u over uw startsalaris (met tips en voorbeelden)

Vragen om te stellen bij het onderhandelen over een jobaanbieding

Hier zijn enkele vragen die u kunt stellen wanneer u midden in de onderhandelingen over een baanaanbieding zit om meer inzicht te krijgen in waar een werkgever vandaan komt en om te zien of er ruimte is om te verbeteren wat zij u als nieuwe werknemer aanbieden:

1. Staat dit salaris open voor onderhandeling?

Een van de eerste vragen die u moet stellen, is of er over het bod kan worden onderhandeld. De personeelsmanager kan antwoorden door u te laten weten welk deel van het aanbod bespreekbaar is. Als het salaris zelf is, zorg er dan voor dat je al een idee hebt van hoeveel je wilt verdienen. Dit is meestal gebaseerd op het gemiddelde salaris in uw lokale markt voor de baan die u gaat doen en het aantal jaren ervaring dat u heeft.

Onthoud wanneer je deze eerste vraag stelt om de werkgever te bedanken voor het aanbod, zodat ze weten dat je dankbaar en blij bent dat ze willen dat je voor de organisatie werkt, en dat je hetzelfde wilt.

Lees meer: ​​​​10 tips voor het hervatten van het schrijven om u te helpen een baan te vinden

2. Hoe heb je dit salarisaanbod berekend?

In plaats van direct te vragen of het salaris bespreekbaar is, kunt u de personeelsmanager of HR-professional vragen hoe ze tot het salaris zijn gekomen dat ze u aanbieden. Met dit antwoord weet u of ze uw jarenlange ervaring en opleiding hebben gebruikt om te bepalen hoeveel ze u kunnen bieden. Als ze deze variabelen niet noemen, heb je misschien ruimte voor onderhandelingen op basis van hoeveel je een nieuwe werkgever te bieden hebt.

Voordat u deze vraag stelt, kan het handig zijn om een ​​idee te hebben van wat het marktgemiddelde salaris is voor dezelfde functie in uw regio en als u rekening houdt met uw ervaringsniveau.

3. Zijn er mogelijkheden om mijn salaris op andere manieren te verhogen?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, is de kans groot dat je op meerdere functies tegelijk solliciteert. U kunt zelfs in een situatie komen waarin u twee vacatures moet vergelijken om te zien welke het beste bij u past en degene is die u uiteindelijk accepteert.

Als dit het geval is, is het vooral belangrijk om rekening te houden met alles wat naast uw basissalaris in uw salaris gaat. Hoewel u misschien een bepaald basissalaris wilt verdienen, moet u ook nadenken over de andere mogelijkheden die u heeft om bij te dragen aan uw totale vergoeding.

Prestatie- en aanmeldbonussen, overwerkvergoedingen of bovengemiddelde verhogingen kunnen uw basissalaris verhogen en zijn iets om in gedachten te houden bij de beslissing om een ​​baanaanbieding al dan niet te accepteren. Veel werkgevers kunnen ook een beloningsverklaring verstrekken met een overzicht van alle voordelen en voordelen die u als werknemer van de organisatie kunt verwachten.

4. Hoe bepaal je verhogingen?

Afhankelijk van wat het salarisaanbod is, wil je misschien accepteren, maar moet je weten dat je salaris in de nabije toekomst kan stijgen tot een bedrag waar je je prettiger bij voelt. Het is acceptabel om een ​​werkgever te vragen hoe zij loonsverhogingen en salarisverhogingen bepalen, zodat u weet wat u kunt verwachten en dat u verder kunt onderhandelen als u eenmaal in dienst bent. Het ene bedrijf kan bijvoorbeeld loonsverhogingen geven op basis van bovengemiddelde prestaties, terwijl een ander regelmatig loonsverhogingen geeft op basis van anciënniteit.

Lees meer: ​​Hoe u een verhoging krijgt: 10 tips om te bewijzen dat u een verhoging op het werk verdient

5. Wat zit er in dit vergoedingspakket?

Door deze vraag te stellen, laat u de werkgever weten dat u weet dat een aanbod meer is dan het basisloon. Als je weet wat er allemaal in het verloningspakket zit, kun je beter bepalen hoe aantrekkelijk de vacature voor jou is of dat er bepaalde onderdelen zijn waarover je met de wervingsmanager wilt praten. Deze informatie maakt het voor u ook gemakkelijker om beloningspakketten tussen de ene werkgever en de andere te vergelijken.

Compensatiepakketten kunnen betaalde vakantie, extraatjes, ziektekostenverzekering, maaltijdpauzes, mogelijkheden voor werken op afstand, regelmatige verhogingen, aandelenopties, terugbetaling van mobiele telefoons en meer omvatten.

Lees meer: ​​De voordelen van thuiswerken

6. Kunnen we naast mijn salaris onderhandelen over andere factoren?

Het is mogelijk dat de werkgever niet in staat is om over uw loon te onderhandelen, omdat ze u al een salaris geven dat voor de functie het beste is van hun bereik of omdat ze simpelweg niet het extra geld in hun budget hebben. Dat betekent echter niet dat u niet kunt onderhandelen over andere delen van uw compensatiepakket. Overweeg het volledige beloningspakket, inclusief voordelen, verhuiskosten, betaald verlof, bedrijfsvoordelen en meer.

U kunt ook dingen noemen die voor u belangrijk zijn en kijken of het bedrijf deze voordelen kan aanbieden als onderdeel van uw wervingspakket. Misschien wilt u opties voor werken op afstand, collegegeldvergoeding of toegang tot grote branchespecifieke conferenties. Breng deze items naar de personeelsmanager om te zien of u uw volledige vergoedingspakket kunt aanpassen om een ​​lager salaris de moeite waard te maken.

7. Welke maatstaven gebruikt u om te bepalen of een medewerker succesvol is geweest?

Dit is een belangrijke vraag om te stellen, zodat je kunt laten zien dat je serieus bent over toekomstige kansen en zodat je informatie hebt over wat je kunt verwachten. Als je enig inzicht hebt in hun proces, kun je je voorbereiden om aan de verwachtingen te voldoen en weten waar je aan moet werken om ervoor te zorgen dat je succes hebt met je salarisonderhandeling.

Lees meer: ​​10 tips om uw best te doen in prestatiebeoordelingen

8. Kunt u dit salarisaanbod schriftelijk verstrekken?

Het is belangrijk om uw salarisaanbieding schriftelijk te krijgen, omdat dit een geweldige manier is om het officieel te maken en documentatie van uw overeenkomst te hebben voor het geval u het nodig heeft. Het officiële schriftelijke aanbod moet alle details van uw vergoeding bevatten, inclusief uw basissalaris, informatie over secundaire arbeidsvoorwaarden, uw betaald verlofbedrag en al het andere dat u met de personeelsmanager heeft besproken.

9. Hoe ziet de ontslagvergoeding eruit?

U hoeft er niet van uit te gaan dat het bedrijf u zal ontslaan om deze vraag te stellen. Het is er vaak een die over het hoofd wordt gezien vanwege de negatieve connotatie die ermee gepaard kan gaan. Als u echter de reden waarom u het aan de werkgever vraagt, kunt communiceren, kan het voor u beiden nog steeds een zeer positief en effectief gesprek zijn. U kunt de personeelsmanager laten weten dat het belangrijk voor u is om werkzekerheid te hebben en dat u met meer vertrouwen een aanbod accepteert als u weet dat u onverwachts wordt gedekt.

10. Hoe vaak geeft u loonsverhogingen aan verdienstelijke werknemers?

Het antwoord op deze vraag geeft u een idee van hoe vaak werknemers verhogingen ontvangen en of er bepaalde criteria zijn waaraan u moet voldoen voordat u in aanmerking komt voor een verhoging. Sommige werkgevers kunnen bijvoorbeeld eisen dat u twee jaar voor het bedrijf werkt voordat u een aanzienlijke loonsverhoging kunt ontvangen.

11. Met welk percentage geeft u normaal verhogingen uit?

Het stellen van deze vraag kan u veel werkgeversinzichten geven. U kunt inschatten hoe deze werkgever zich verhoudt tot het branchegemiddelde, wat een krachtige kennis is als u tussen twee functies moet kiezen. U weet ook hoeveel u zult verdienen als u eenmaal een verhoging heeft verdiend. Afhankelijk van wat het is, kan de verhoging uw basissalaris aanzienlijk verhogen.

Ook kan de manier waarop de personeelsmanager antwoordt u aanvullende informatie geven. Een werkgever die erg openhartig is met het typische percentage dat ze voor loonsverhoging geven, is waarschijnlijk gewend om loonsverhogingen te geven aan welverdiende werknemers. Als de personeelsmanager echter aarzelt of geen antwoord kan geven, kan dit betekenen dat verhogingen niet gebruikelijk zijn.

12. Wanneer wil je een definitief antwoord?

Een deel van het onderhandelingsproces voor een jobaanbieding is om de tijd te nemen om uw gesprek te overwegen en precies te begrijpen wat u van een werkgever wilt, voordat u zich op uw gemak voelt om verder te gaan. Zorg ervoor dat als je zo'n belangrijk gesprek voert, je ook de tijd neemt om erover na te denken. Als een werkgever de positie graag wil invullen en klaar is om voor u te beginnen, geeft hij er misschien de voorkeur aan meteen een antwoord te krijgen, maar vraag hem wanneer u hem redelijkerwijs uw definitieve antwoord kunt geven.


About author

Maartje Nieuwen Blokvoort

Het doorlopen van een salarisonderhandelingsproces met een potentiële werkgever kan stressvol zijn, maar het is een vast onderdeel van het arbeidsproces. Veel wervingsmanagers verwachten zelfs dat hun kandidaten onderhandelingen proberen en zijn op de mogelijkheid voorbereid. Zolang u zich voorbereidt op salarisonderhandelingen, kunt u met meer vertrouwen de personeelsmanager of HR-professional benaderen voor een beter basissalaris of meer voordelen.


Scroll to Top