Blog

Als je boeken en andere literaire werken waardeert, kun je een carrière in de uitgeverswereld beleven. Uitgeverijen bieden diverse vacatures, van schrijf- en redactiefuncties tot verkoop-, marketing- of promotiefuncties. U kunt de beschikbare vacatures bij uitgeverijen onderzoeken om te beoordelen welke functies het beste bij uw interesses en vaardigheden passen. In dit artikel sommen we 13 banen op voor personen die in de uitgeverij willen werken en vermelden we hun typische salarissen en taken.

Gerelateerd: Hoe krijg je een baan in de uitgeverij

13 banen voor werken in een uitgeverij

Als u geïnteresseerd bent om voor een uitgeverij te werken, kunt u tal van mogelijkheden vinden die aansluiten bij verschillende interesses en vaardigheden. U kunt potentiële functietitels onderzoeken om meer te weten te komen over typische verantwoordelijkheden en salarissen om te beoordelen of ze voldoen aan uw professionele behoeften of doelen. U kunt de volgende lijst gebruiken als richtlijn voor voorbeelden van de mogelijkheden die in deze branche beschikbaar zijn:

Gerelateerd: 29 van de beste banen voor boekenliefhebbers

1. Kopieer editor

Nationaal gemiddeld salaris: $ 22,94 per uur

Primaire taken: Een copy-editor is verantwoordelijk voor het proeflezen van inhoud voordat deze wordt gepubliceerd, en zorgt ervoor dat deze vrij is van fouten. In de uitgeverswereld werken copy-editors vaak samen met boekeditors om de manuscripten van auteurs te beoordelen. Ze kunnen fulltime of parttime kansen vinden, waar ze op basis van "naar behoefte" voor uitgeverijen kunnen werken. Hun verantwoordelijkheden omvatten het proeflezen van tekst op spel-, grammatica- of interpunctiefouten, het controleren van informatie en het herschrijven van tekst voor de duidelijkheid. Kopieerredacteuren beoordelen en bewerken doorgaans ook inhoud om ervoor te zorgen dat deze de relevante stijl- of redactionele richtlijnen volgt.

Gerelateerd: Wat doet een Copy Editor?

2. Grafisch ontwerper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 3.356 per maand

Primaire taken: Een grafisch ontwerper is verantwoordelijk voor het creëren van visuele inhoud met behulp van zowel digitale als printtechnieken. Deze personen kunnen helpen bij het ontwerpen van boeklay-outs, omslagen en omslagen voor uitgeverijen of werken binnen de marketingafdelingen om afbeeldingen te ontwikkelen voor promotiemateriaal op sociale-mediaplatforms of advertenties. Hun verantwoordelijkheden kunnen bestaan ​​uit het kiezen van lettertypen, kleuren en afbeeldingen voor lay-outs, het gebruik van software om digitale illustraties en afbeeldingen te maken, het beoordelen en goedkeuren van kleurproeven en het aanbrengen van wijzigingen op basis van feedback van art directors en andere editors.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een grafisch ontwerper

3. Redactieassistent

Nationaal gemiddeld salaris: $ 41.106 per jaar

Primaire taken: Een redactieassistent is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de senior redactie gedurende het hele publicatieproces, van de planning tot de productiefase. In deze rol werken ze vaak samen met verschillende uitgeverijen, waaronder professionals op de creatieve, redactionele, productie- en marketingafdelingen. Hun verantwoordelijkheden variëren, maar kunnen bestaan ​​uit het proeflezen en bewerken van documenten, het dienen als contactpersoon voor schrijvers, het afhandelen van rechten en machtigingen en het coördineren van productieactiviteiten. Redactiemedewerkers kunnen ook administratieve taken uitvoeren, zoals het indienen van documenten, het beheren van agenda's, het beantwoorden van telefoontjes en het opnemen van onkostendeclaraties.

4. Illustrator

Nationaal gemiddeld salaris: $ 41.893 per jaar

Primaire taken: Een illustrator is verantwoordelijk voor het tekenen en maken van illustraties, vaak voor gedrukte publicaties of marketing- en reclamemateriaal. In de uitgeverswereld werken deze professionals vaak samen met auteurs om het artwork te maken dat bij hun boeken hoort. Illustratoren kunnen freelance of in-house werken bij uitgeverijen. Hun verantwoordelijkheden omvatten het werken met auteurs om de kunststijl te bepalen, concepten te presenteren, illustraties te herzien op basis van feedback en deadlines en ontwerpspecificaties te volgen. Illustratoren kunnen software gebruiken om digitale tekeningen en illustraties of fysieke hulpmiddelen te maken, zoals potloden, verf en aquarellen.

5. Publicist

Nationaal gemiddeld salaris: $ 43.217 per jaar

Primaire taken: Een publicist is verantwoordelijk voor het verkrijgen van persaandacht voor hun klanten en voor het communiceren van hun merk of boodschap aan het publiek. Publicisten kunnen bij uitgeverijen werken om auteurs en hun boeken te promoten. Ze kunnen samenwerken met marketingpersoneel om marketingcampagnes voor hun klanten te ontwikkelen om positieve aandacht te creëren. Hun verantwoordelijkheden kunnen het opstellen van persberichten, het verspreiden van promotiemateriaal en het optreden als contactpersoon tussen uitgeverijen en mediakanalen omvatten. Publicisten coördineren vaak openbare optredens voor auteurs, zoals signeersessies, interviews of rondleidingen, en helpen hen voor te bereiden door middel van coaching.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een publicist

6. Literair agent

Nationaal gemiddeld salaris: $ 43.563 per jaar

Primaire taken: Een literair agent is verantwoordelijk voor het vertegenwoordigen van auteurs en het verbinden van hen met boekuitgevers en redacteuren. Deze professionals hebben een goed begrip van hoe ze de literaire talenten die ze ontdekken, kunnen identificeren en op de markt kunnen brengen. Bij het vertegenwoordigen van auteurs ontvangen agenten vaak een percentage van de inkomsten uit boekvoorschotten, vergoedingen of royalty's. De verantwoordelijkheden van literaire agenten kunnen bestaan ​​uit het beoordelen van manuscripten of voorbeeldhoofdstukken, het pitchen van het werk van auteurs aan uitgeverijen, onderhandelen over contracten en het begeleiden van auteurs door het publicatieproces. Deze rol vereist vaak sterke netwerkvaardigheden om professionele netwerken op te bouwen en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en trends in de branche.

7. Redacteur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 56,136 per jaar

Primaire taken: Een redacteur is verantwoordelijk voor het voorbereiden van inhoud voor publicatie of productie. In de uitgeverij verkrijgen ze manuscripten en beoordelen ze om te bepalen of ze voldoen aan de criteria van de uitgeverij of voldoende marktpotentieel hebben. Hun verantwoordelijkheden kunnen bestaan ​​uit het proeflezen en bewerken van inhoud op spel-, grammatica- of feitelijke fouten, het samenwerken met auteurs om ervoor te zorgen dat de inhoud voldoet aan de stijl- of redactionele richtlijnen en het volgen van relevante projectschema's of deadlines om te zorgen voor tijdige publicatie. Ze werken vaak samen met productie-, creatieve en marketingmedewerkers om de promotie van de boeken te ondersteunen.

Gerelateerd: Hoe word je een redacteur

8. Uitgever

Nationaal gemiddeld salaris: $ 58.516 per jaar

Primaire taken: Een uitgever is verantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering van een uitgeverij. Ze sturen de redactionele en commerciële doelen van de organisatie en stellen vaak criteria vast voor de inhoud die ze publiceren of de markten die ze willen bereiken. Uitgevers werken vaak samen met professionals in alle afdelingen van het bedrijf en voeren activiteiten uit met betrekking tot het verwerven van manuscripten, het verwerven van rechten, verkoop en marketing of promoties. Hun verantwoordelijkheden kunnen bestaan ​​uit het ontwikkelen van redactioneel beleid, het bepalen van budgetten, onderhandelen over auteurscontracten en het toezicht houden op de ontwikkeling van de inhoud en het productieproces.

9. Tekstschrijver

Nationaal gemiddeld salaris: $61,074 per jaar

Primaire taken: Een copywriter is verantwoordelijk voor het maken van geschreven inhoud, vaak om lezers te overtuigen een specifieke actie te ondernemen. Copywriters in de uitgeverijsector kunnen binnen de promotieafdeling werken om boeken op de markt te brengen en te verkopen. Afhankelijk van hun rol kunnen ze materiaal schrijven en proeflezen, zoals boekomslagen en websiteteksten, biografieën van auteurs, persberichten en posts op sociale media. Andere verantwoordelijkheden zijn onder meer assisteren bij de planning en ontwikkeling van marketingcampagnes, het uitvoeren van onderzoek voor het maken van inhoud en het sourcen van afbeeldingen.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een copywriter

10. Verkoopvertegenwoordiger

Nationaal gemiddeld salaris: $65.101 per jaar

Primaire taken: Een vertegenwoordiger is verantwoordelijk voor de verkoop van goederen en diensten voor een bedrijf. Bij uitgeverijen proberen deze professionals vaak boeken te verkopen aan verkopers, zoals boekhandels en groothandels, of andere organisaties, zoals scholen en bibliotheken. Ze kunnen ook samenwerken met boekwinkels om te bepalen hoe ze hun boeken bij klanten kunnen promoten. De verantwoordelijkheden van verkoopvertegenwoordigers omvatten contact opnemen met bestaande en potentiële klanten, onderhandelen over prijzen of kortingen, het bijwonen van verkoopconferenties en het ontwikkelen en behalen van verkoopdoelen. Voor deze rol kan het nodig zijn om te reizen om klanten te ontmoeten of om branche-evenementen bij te wonen.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een verkoopvertegenwoordiger

11. Productiemanager

Nationaal gemiddeld salaris: $67,963 per jaar

Primaire taken: Een productiemanager, ook wel een productie-editor genoemd, is verantwoordelijk voor het toezicht op en de coördinatie van het productieproces van een product van begin tot eind. In de uitgeverswereld zorgen deze professionals ervoor dat de manuscripten van auteurs worden geredigeerd, ontworpen en gedrukt volgens vaste schema's en deadlines. Hun verantwoordelijkheden kunnen bestaan ​​uit het beoordelen en goedkeuren van boekomslagen en promotiemateriaal, onderhandelen met externe drukkers en leveranciers, het bewaken van productieschema's en het uitvoeren van kwaliteitscontroles. Als manager kunnen ze ook verantwoordelijk zijn voor het in dienst nemen en begeleiden van een team van medewerkers, zoals tekstredacteuren, proeflezers en indexeerders.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een productiemanager

12. Marketingmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $68,664 per jaar

Primaire taken: Een marketingmanager is verantwoordelijk voor het aansturen van en het toezicht houden op marketingbeleid en -campagnes binnen een organisatie. Marketingmanagers bij uitgeverijen richten zich op het promoten en verkopen van boeken, vaak in samenwerking met redacteuren, publicisten, verkopers en auteurs. Ze kunnen auteurs richtlijnen geven over het implementeren van effectieve marketingtechnieken in hun sociale media en andere platforms. Hun verantwoordelijkheden omvatten het plannen en uitvoeren van marketingcampagnes, het beheren van budgetten en het ontwikkelen van verkoopkanalen. Bij het ontwikkelen van campagnes helpen deze managers meestal bij het maken van materialen zoals verkoopbladen, posts op sociale media en e-mailontploffingen.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een marketingmanager

13. Contractmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 87.267 per jaar

Primaire taken: Een contractmanager is verantwoordelijk voor het toezicht op contracten tussen partijen. In de uitgeverswereld kunnen zij overeenkomsten tussen uitgeverijen en auteurs of hun literaire agenten beheren. Deze overeenkomsten leggen verschillende aspecten van het boekontwikkelingsproces vast, zoals de auteursrechten, hun voorschotten en royalty's, publicatieschema's en het aantal gepubliceerde boeken. Hun verantwoordelijkheden omvatten het maken en onderhandelen van contracten, het uitleggen van contractvoorwaarden, het beoordelen van gevraagde wijzigingen en het vastleggen en archiveren van alle contractgerelateerde documenten. Contractmanagers adviseren klanten of werkgevers ook over hun contractmogelijkheden, zoals de mogelijke risico's en voordelen van de overeenkomsten.


About author

Fien te Wierik

Als je boeken en andere literaire werken waardeert, kun je een carrière in de uitgeverswereld beleven. Uitgeverijen bieden diverse vacatures, van schrijf- en redactiefuncties tot verkoop-, marketing- of promotiefuncties. U kunt de beschikbare vacatures bij uitgeverijen onderzoeken om te beoordelen welke functies het beste bij uw interesses en vaardigheden passen. In dit artikel sommen we 13 banen op voor personen die in de uitgeverij willen werken en vermelden we hun typische salarissen en taken.


Scroll to Top