Blog

Mensen in de logistiek werken om het transport van goederen en diensten te vergemakkelijken om aan de vraag van de consument te voldoen. Logistiek is een brede sector met veel vacatures, dus het leren over de verschillende logistieke banen kan je helpen een weloverwogen carrièrebeslissing te nemen. In dit artikel definiëren we logistiek, noemen we 13 logistieke banen en leggen we uit wat je moet weten over het kiezen van een carrière in de logistiek.

Lees meer: ​​Wat is logistiek en hoe werkt het?

Wat is logistiek?

Logistiek is de organisatie en verplaatsing van voorraad van de ene plaats naar de andere om aan de vraag van de consument te voldoen. Het beheren van de verplaatsing en verwerking van grondstoffen tot producten zou bijvoorbeeld logistiek zijn. Er zijn een paar belangrijke gebieden van logistiek:

 • Inkoop: dit gebied van logistiek bronnenmateriaal om goederen te vervaardigen.
 • Voorraad: Voorraad omvat artikelen die een bedrijf koopt of opslaat en van plan is te verkopen.
 • Warehousing: Deze fase in het logistieke proces omvat de opslag, verpakking en verzending van goederen.
 • Opslag: Net als bij warehousing, is opslag belangrijk voor logistiek omdat het ervoor kan zorgen dat het aanbod van goederen aan de vraag voldoet.
 • Transport: De transportfase van logistiek omvat het verplaatsen van goederen van de ene plaats naar de andere.
 • Klantenservice: Klantenservice omvat alle ondersteuning die een klant nodig heeft gedurende de levenscyclus van een product of dienst.

Wat zijn logistieke banen?

Logistieke banen zijn carrières die de verplaatsing van goederen van elke fase van creatie tot verzending beheren of vergemakkelijken. Je kunt de logistiek voor bedrijven coördineren als interne medewerker of werken voor een bedrijf dat logistieke diensten uitbesteedt aan andere bedrijven.

Lees meer: ​​Wat is Logistiek Management? Definitie, typen en tips voor effectief logistiek management

Wat u moet weten over het kiezen van een logistieke baan

Hier zijn enkele dingen die u moet weten over het kiezen van een carrière in de logistiek:

Opleiding

Logistiek is een carrière met veel paden, dus opleidingsvereisten variëren afhankelijk van je carrièredoelen. Hier zijn enkele opleidingsvereisten voor logistiek:

 • Middelbare schooldiploma of GED: Je kunt een carrière in de logistiek beginnen door als magazijnmedewerker te werken. Het is mogelijk om je te kwalificeren voor een hooggeplaatste baan met ervaring, maar meer opleiding kan je competitiever maken als je op zoek bent naar promoties.
 • Associate degree: Een associate degree in logistiek kan je kwalificeren voor meer kansen dan een middelbare schooldiploma of GED, zoals een transportmanager of logistiek analist.
 • Bachelor's degree: Met een vierjarige logistieke opleiding kun je inkoopmanager worden.
 • Master's degree: Met een master's degree in logistiek kun je in aanmerking komen voor banen die zich richten op grotere segmenten van het logistieke proces, zoals supply chain management.

Salaris

Logistieke salarissen variëren op basis van functietitel, opleidingsniveau en ervaring. Een magazijnmedewerker verdient ongeveer $ 12,93 per uur, terwijl een magazijnmanager $ 58,035 per jaar kan verdienen.

Werkvooruitzicht

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics voorspelt dat het logistieke veld het komende decennium met 4% zal groeien, wat het als een gemiddelde groei beschouwt. Banengroei is een belangrijk aspect om over na te denken bij het zoeken naar een baan, omdat het u een idee kan geven van wat u van de arbeidsmarkt kunt verwachten.

Plaats

Omdat logistiek goederen over de hele wereld vervoert, zijn er carrièremogelijkheden in verschillende omgevingen en locaties. Veel logistieke functies hebben betrekking op reizen, vooral naarmate je carrière vordert.

Vaardigheden

De vele functies in de logistiek vereisen een breed scala aan vaardigheden, zoals:

 • Communicatie: Het vermogen om duidelijk te communiceren door middel van spreken en schrijven is een pluspunt voor mensen in een logistieke loopbaan, omdat veel banen communicatie vereisen met mensen in andere delen van de toeleveringsketen.
 • Wiskunde: Veel carrières in de logistiek vereisen dat je wiskundig denkt en getallen analyseert.
 • Leiderschap: Met zoveel dynamische onderdelen van het logistieke proces komen er kansen voor leiderschap en loopbaangroei. Door te leren een effectieve leider te zijn, kunt u een betere manager worden.
 • Kritisch denken: Sommige logistieke medewerkers vinden het handig om processen in omgekeerde volgorde te plannen om er zeker van te zijn dat een plan klopt. Dergelijke kritische denkvermogens kunnen u helpen bij het oplossen van logistieke problemen.
 • Probleemoplossend vermogen: het vermogen om onder druk te plannen om problemen op te lossen, kan je helpen in een logistieke carrière.
 • Aanpassingsvermogen: Voor een loopbaan in de logistiek moet je plannen voor plotselinge veranderingen, dus werken aan je aanpassingsvermogen kan je helpen om in deze carrière te slagen.
 • Teamwerk: Logistiek als bedrijfstak is een onderdeel van het leveringsproces dat werkt om aan de vraag te voldoen, dus teamworkvaardigheden zijn van cruciaal belang voor logistieke medewerkers.

Gerelateerd: CV-voorbeelden van logistieke specialisten

13 banen om te overwegen in de logistiek

Mensen met een logistieke loopbaan werken samen om ervoor te zorgen dat de inventaris, het transport, de opslag en de toeleveringsketen van goederen samenhangend samenwerken om de ideale hoeveelheid goederen op de markt te brengen. Logistieke banen zijn beschikbaar in zowel de private als de publieke sector.

Als u overweegt een carrière in de logistiek na te streven, zijn hier 13 banen die u mogelijk interesseren:

1. Logistiek coördinator

Nationaal gemiddeld salaris: $ 35.284 per jaar

Primaire taken: Een logistiek coördinator werkt om het transport van goederen van de ene plaats naar de andere te regelen. Ze bereiden uitgaande zendingen voor en faciliteren inkomende zendingen voor een bedrijf. Logistieke coördinatoren communiceren tussen mensen die werkzaam zijn in de verkoop, distributie en productie om ervoor te zorgen dat het verzendproces productief is voor alle betrokkenen.

2. Logistiek specialist

Nationaal gemiddeld salaris: $ 40.210 per jaar

Primaire taken: Logistiek specialisten werken om het transport van goederen voor een bedrijf te onderhouden. Ze maken deel uit van het hele verzendproces en werken om eventuele problemen op te lossen. Ze werken ook samen met andere logistieke medewerkers om problemen met de opslag en beschikbaarheid van producten aan te pakken.

3. Voorraadanalist

Nationaal gemiddeld salaris: $ 57.100 per jaar

Primaire taken: Voorraadanalisten zijn logistieke professionals die verkoopprognoses afhandelen en de dagelijkse voorraadactiviteiten beheren in veel sectoren, van detailhandel tot groothandel. Voorraadanalisten kunnen samenwerken met managers om inventarisdoelen te plannen en vast te stellen, terwijl ze ook relaties met fabrikanten ontwikkelen. Ze kunnen de voorraadprocessen voor bedrijven helpen verbeteren door zichzelf bij elke fase te betrekken.

4. Magazijnmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 57.949 per jaar

Primaire taken: Magazijnmanagers trainen en beheren een team van magazijnmedewerkers terwijl ze zendingen verwerken. Ze kunnen ook communiceren met andere logistieke medewerkers om ervoor te zorgen dat alle processen zo productief mogelijk zijn. Magazijnmanagers kunnen ook budgetten en rapporten maken om de activiteiten van hun team door middel van gegevens te verbeteren.

5. Voorraadbeheerder

Nationaal gemiddeld salaris: $60.610 per jaar

Primaire taken: Voorraadmanagers werken om een ​​team van voorraad- en logistieke medewerkers te beheren terwijl ze de voorraad en verzendingen volgen. Ze voorspellen en adresseren voorraadniveaus door middel van gegevens om ervoor te zorgen dat bedrijven voldoende voorraad hebben voor hun behoeften. Voorraadmanagers houden ook toezicht op de verplaatsing van voorraad van magazijnen naar consumenten of winkels.

6. Wagenparkbeheerder

Nationaal gemiddeld salaris: $60.650 per jaar

Primaire taken: Wagenparkbeheerders werken aan de aankoop en het onderhoud van voertuigen die worden gebruikt om goederen in de logistiek te distribueren. Ze kunnen een team van andere werknemers aansturen om hun taken op het gebied van transportbeheer te voltooien. Wagenparkbeheerders kunnen registers en rapporten bijhouden over de registratie en het onderhoud van hun voertuigen.

7. Logistiek manager

Nationaal gemiddeld salaris: $61.897 per jaar

Primaire taken: Een logistiek manager werkt aan het plannen en uitvoeren van de opslag en het transport van goederen voor een bedrijf. Ze beheren de cyclus van bestellingen, inclusief verwerking, voorbereiding en verzending. Logistieke managers kunnen samenwerken met klanten, leveranciers, retailers en fabrikanten om de productiviteit en klanttevredenheid te verhogen.

8. Transportmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 62.677 per jaar

Primaire taken: Een transportmanager werkt aan het creëren, beheren en onderhouden van productief transport voor de goederenstroom gedurende de productiecyclus. Ze kunnen voertuigen die worden gebruikt om goederen te vervoeren inspecteren en onderhouden om ervoor te zorgen dat leveringen veilig zijn voor werknemers en inventaris. Transportmanagers houden toezicht op een staf van medewerkers om zendingen te volgen en ervoor te zorgen dat ze tijdig aankomen.

9. Logistiek analist

Nationaal gemiddeld salaris: $ 63.861 per jaar

Primaire taken: Logistieke analisten zijn datagedreven medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het gebruik van data om de kwaliteit van een logistiek proces voor een bedrijf te waarborgen. Ze kunnen manieren identificeren om de productiviteit te verhogen of processen te stroomlijnen om de logistieke procedures van een bedrijf te verbeteren. Logistieke analisten bieden periodieke analyses en rapporten ter ondersteuning van de logistieke operaties.

10. Inkoopmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $70,942 per jaar

Primaire taken: een inkoopmanager werkt samen met leveranciers om voorraad voor een bedrijf te krijgen. Ze creëren strategieën om goederen voor bedrijven te sourcen en in te kopen, terwijl ze relaties ontwikkelen met leveranciers en verkopers. Inkoopmanagers kunnen ook voorraaddatabases voor bedrijven beheren en onderhouden.

11. Landman

Nationaal gemiddeld salaris: $ 76.412 per jaar

Primaire taken: Een landman werkt om landgebruiksovereenkomsten voor logistieke bedrijven te kopen en te onderhandelen. Zij hebben gedegen kennis van de wet- en regelgeving op het gebied van landgebruik. Een landman kan samenwerken met overheidsinstanties om ervoor te zorgen dat een bedrijf de regels volgt.

12. Vraagplanner

Nationaal gemiddeld salaris: $ 76.881 per jaar

Primaire taken: een vraagplanner gebruikt gegevens uit marketing en verkoop om de vraag van consumenten naar toekomstige producten te analyseren. Ze kunnen ook andere logistieke processen zoals voorraad analyseren om de efficiëntie te verbeteren. Zij kunnen andere logistieke professionals helpen met hun inzicht in de vraag om het aanbod te creëren.

13. Toeleveringsketenmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 79.006 per jaar

Primaire taken: Een supply chain manager houdt toezicht op de supply chain en logistiek voor een bedrijf om de efficiëntie te maximaliseren. Ze zijn betrokken bij voorraadtransport en -opslag op alle niveaus van het productieproces. Supply chain managers ontwikkelen relaties met leveranciers en verkopers om de supply chain te helpen onderhouden en verbeteren.


About author

Eefke Veltmaat

Mensen in de logistiek werken om het transport van goederen en diensten te vergemakkelijken om aan de vraag van de consument te voldoen. Logistiek is een brede sector met veel vacatures, dus het leren over de verschillende logistieke banen kan je helpen een weloverwogen carrièrebeslissing te nemen. In dit artikel definiëren we logistiek, noemen we 13 logistieke banen en leggen we uit wat je moet weten over het kiezen van een carrière in de logistiek.


Scroll to Top