Blog

een baan zoeken

13 Tips Voor Het Vinden Van Een Baan In De Financiële Wereld Zonder Ervaring

De financiële sector heeft veel werkmogelijkheden voor ervaren werknemers en mensen zonder ervaring. Voor een afgestudeerde hbo-er is een baan op instapniveau een belangrijk startpunt in uw financiële carrière, die u mogelijk naar uw droombaan kan leiden of u kan helpen ervaring op te doen die u in andere ideale functies kunt toepassen. In dit artikel onderzoeken we de verschillende mogelijkheden die beschikbaar zijn in de financiële sector en hoe u zonder ervaring een baan in de financiële sector kunt krijgen.

Voordelen van het starten van een carrière in de financiële wereld

De financiële sector heeft een breed scala aan banen met verschillende salarissen en voordelen en kan u voorzien van duurzame inzetbaarheid. Voordelen zijn onder meer:

 • Werkzekerheid: werkzekerheid betekent dat je weet dat je kansen hebt om in een branche of functie te werken. Aangezien financiën essentieel zijn in het dagelijks leven, zijn veel bedrijven en banen in deze sector stabiel of groeiend.
 • Kans voor loopbaanontwikkeling: een baan in de financiële sector biedt prikkels om je opleiding voort te zetten en je carrière vooruit te helpen. Dit opent betere kansen in uw bedrijf of elders.
 • Hoog verdienpotentieel: de meeste instapfuncties in de financiële sector kunnen matige tot hoge salarissen betalen, afhankelijk van waar u werkt en de functie en specialisatie van uw baan. Na meer ervaring en zelfs hoger onderwijs te hebben opgedaan, kunt u uw verdienpotentieel vergroten.
 • Veel carrièremogelijkheden: een baan in de financiële wereld is een van de meest diverse beroepen, dus de kans op het vinden van een baan is groter dan in andere gebieden met minder veelzijdigheid.

Gerelateerd: 6 soorten financiële banen

Hoe krijg je een baan in de financiële wereld zonder ervaring?

De meeste financiële instellingen vereisen een bachelordiploma van een geaccrediteerde hogeschool of universiteit. Er zijn echter veel andere rollen in de financiële wereld, voor sommige waarvoor geen vierjarige hbo-opleiding is vereist. Academische excellentie en het vermogen om met cijfers te werken is een vereiste in financiële banen. Naast opleiding vereist een baan in de financiële sector een uitstekende communicator die complexe problemen kan interpreteren en uitleggen aan niet-experts. Analytisch en creatief denken, samen met schrijfvaardigheid, vergroten ook uw kans op een financiële baan zonder ervaring.

Hier zijn enkele manieren waarop u zonder ervaring een baan in de financiële sector kunt nastreven:

1. Bereid een effectief cv voor

Een goed georganiseerd cv vergroot je kans op een baan in de financiële sector. Enkele van de beste manieren om een ​​cv te schrijven waarmee u zonder ervaring een baan in de financiële sector kunt krijgen, zijn:

 • Concentreer u op uw vaardigheden en breng uw capaciteiten in verband met de vaardigheden en kwalificaties die de recruiter verkiest.
 • Zorg ervoor dat u grondig bent in uw verklaring, want dit is het eerste waar uw recruiter naar zal zoeken.
 • Neem de keren op dat je vrijwilligerswerk deed, liefdadigheidswerk deed en middelbare school- en universiteitsprestaties behaalde.
 • Benadruk uw overdraagbare vaardigheden, zoals klantenservice en management, die u hebt geleerd van een andere werksector.
 • Benadruk hoe u kunt voldoen aan de behoeften van uw potentiële werkgever. Als een functievereiste bijvoorbeeld leiderschapsvaardigheden vereist, gebruik dan leiderschap in je cv.
 • Laat uw persoonlijkheid zien in uw cv, want het zal uw positie ten opzichte van andere kandidaten versterken.

Gerelateerd: De beste cv-indelingen van 2021: tips en voorbeelden van drie veelvoorkomende cv's

2. Netwerk zoveel mogelijk

Netwerken is een primaire factor om in de financiële sector te komen als je geen werkervaring hebt. Hoe meer netwerkverbindingen u heeft, hoe meer u kunt verbinden met de financiële bedrijven die u wenst. Om effectief te netwerken, moet u altijd contact opnemen met mensen die u kent in verschillende bedrijven en echte connecties maken.

Draag ook bij aan relaties en consistentie in uw netwerkinspanningen om op uw verbindingen voort te bouwen. Nadat u een effectief netwerk heeft opgebouwd, kunt u uw netwerken vragen om u aan te bevelen. Werkgevers kunnen het hiaat in uw ervaring over het hoofd zien als u een aanbeveling hebt van iemand die betrouwbaar is.

Gerelateerd: De complete gids voor netwerken

3. Ken de trends in financiële instellingen

Als u weet wat de huidige trends zijn bij financiële instellingen, kunt u een boeiend gesprek voeren met professionals in de branche, zoals netwerkverbindingen of personeelsmanagers. Dit kan u ook helpen bij het voorbereiden van sollicitatievragen over hoe u op de hoogte blijft van nieuws uit de branche.

4. Bezoek je carrièrecentrum op de universiteit

Een loopbaancentrum voor een universiteit is een bron waar u meer te weten kunt komen over banen op instapniveau en stagemogelijkheden in de financiële sector. U kunt het vacatureplatform gebruiken dat het centrum gebruikt om nieuwe functies te vinden, feedback te krijgen op uw cv en sollicitatiebrief voor specifieke functies en zelfs in contact te komen met wervingsmanagers in de financiële sector via de goed verbonden adviseurs in het centrum.

5. Zorg voor een mentor in de financiële sector

Zoek een ervaren financiële professional, bij voorkeur iemand die werkt in de rol of specialisatie waarin je geïnteresseerd bent, om je netwerk uit te breiden en waardevol inzicht te krijgen in het carrièrepad. Ze kunnen u feedback geven over uw doelen, u helpen erachter te komen hoe u vooruitgang kunt boeken en u zelfs aanbevelen voor kansen. Om uw loopbaanmentorschap effectief te laten werken, moet u een goede mentee zijn door:

 • Oefenen en toepassen van het advies van je mentor door de kansen die zij aanbevelen te onderzoeken en te benutten
 • Respecteer de tijd van je mentor door voorbereid te zijn met vragen of items waarop ze feedback kunnen geven
 • Actief zijn in het omgaan met je mentor door regelmatig contact met hem op te nemen of hem te ontmoeten

Verwant: Wat is een mentor?

6. Wees klaar om vanuit een lagere positie te beginnen

Wanneer u solliciteert naar een financiële baan, begin dan met degenen die binnen uw opleidings- of vaardigheidsniveau vallen, zodat u kunt laten zien hoe u in aanmerking komt en gemakkelijker kunt bewijzen dat u in staat bent te slagen in de functie. Beginnen met een baan op een lager niveau kan je ook helpen een plaats bij een bedrijf te bemachtigen en je unieke vaardigheden te laten zien. U kunt meer te weten komen over het bedrijf en de manier waarop zij taken het liefst uitvoeren, wat een troef kan zijn als u uw carrière vooruit wilt helpen, aangezien sommige instellingen rekening houden met degenen die binnen de instelling zijn voordat ze iemand buiten de instelling zoeken.

7. Loop stage bij een financiële instelling

Door stage te lopen kun je leren van ervaren professionals, branchekennis ontwikkelen, basis- en geavanceerde financiële vaardigheden oefenen en netwerken met mensen op de financiële afdeling. U kunt ook de interne werking van een instelling leren kennen, wat u kan helpen een voltijds betaalde positie te verwerven ten opzichte van iemand die nog nooit eerder bij het bedrijf heeft gewerkt. Enkele tips om van vrijwilligerswerk naar je gewenste baan in de financiële wereld te komen zijn:

 • Behandel je stageplaats als werk en voer deze zo goed mogelijk uit.
 • Neem zoveel mogelijk extra of nieuwe verantwoordelijkheden op je om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en je waarde in de organisatie te vergroten.
 • Bouw relaties op met mensen in het bedrijf die u mogelijk kunnen aanbevelen voor toekomstige functies en die in de toekomst zelfs uw collega's kunnen zijn.

Gerelateerd: 10 voordelen van het doen van een stage

8. Demonstreer uw carrièredoelstellingen

Zorg ervoor dat u benadrukt wat u van een rol hoopt te winnen. Misschien wil je de komende vijf jaar bepaalde vaardigheden ontwikkelen of doorgroeien naar een leidinggevende rol. Vermeld uw doelstellingen als onderdeel van uw samenvattende verklaring in uw cv, in uw begeleidende brief of tijdens het interview. Wanneer bedrijven weten wat je wilt doen in je carrière, kunnen ze je beter helpen een plek binnen hun bedrijf te vinden die je met hard werken en vastberadenheid kan brengen waar je wilt zijn.

9. Benadruk de manieren waarop u uniek gekwalificeerd bent

Wanneer je geen ervaring hebt in de financiële sector, is het belangrijk om je te concentreren op de vaardigheden, kenmerken en kennis die je hebt opgedaan in andere rollen of ervaringen die jou de beste kandidaat voor een functie maken. Als u bijvoorbeeld eerder in de marketing heeft gewerkt en u solliciteert als financieel analist, kunt u uw vermogen om duidelijk te communiceren en creatief gebruik van gegevens te benadrukken, benadrukken. U kunt zelfs een uitdaging waarmee u in uw marketingervaring bent geconfronteerd, relateren aan een potentiële uitdaging waarmee u in een financiële functie te maken kunt krijgen en hoe die eerdere ervaring u een divers perspectief biedt.

10. Focus op je overdraagbare vaardigheden

Overdraagbare vaardigheden zijn vaardigheden die u in verschillende bedrijfstakken kunt gebruiken. Voorbeelden van soft skills die overdraagbaar zijn, zijn organisatie, aanpassingsvermogen, communicatie, leiderschap, multitasking en spreken in het openbaar. Sommige harde vaardigheden kunnen ook overdraagbaar zijn, zoals wiskunde, boekhouden en computervaardigheden.

Gerelateerd: Overdraagbare vaardigheden: definities en voorbeelden

11. Neem de tijd om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek

Het krijgen van een uitnodiging voor een gesprek is uw kans om te laten zien wat u tot een geweldige kandidaat maakt. Om te slagen in een interview:

 • Onderzoek het bedrijf en uw interviewers met behulp van hun bedrijfswebsites, posts op sociale media en persberichten. Toon begrip voor wat ze doen en wie hun concurrenten zijn.
 • Oefen antwoorden op veelvoorkomende vragen in een sollicitatiegesprek, zoals gedragsvragen over hoe u problemen oplost of vragen die vaak voorkomen bij de functie waarvoor u solliciteert.
 • Bereid gesprekspunten voor over waarom en hoe u zult slagen in de financiële baan waarop u heeft gesolliciteerd. Denk na over je soft skills, opleiding of stages en hoe ze je kunnen helpen.
 • Bedenk vragen om de interviewer te stellen, inclusief de doelen voor de eerste paar maanden in de rol en wat voor soort training ze bieden.
 • Kleed je gepast en draag kleding die past bij de huidige stijl van mensen die op kantoor werken.
 • Kom vroeg voor het interview om ervoor te zorgen dat je tijd hebt om te ontspannen na het woon-werkverkeer naar de locatie en om je te concentreren.
 • Neem kopieën van uw cv, een pen en een notitieboekje mee naar het interview, zodat u iedereen met wie u spreekt uw informatie kunt geven en overal aantekeningen kunt maken.
 • Breng uw antwoorden in verband met uw vaardigheden en zorg ervoor dat uw antwoorden relevant blijven voor de functie.
 • Stuur na het interview een bedankmail naar uw interviewers.

About author

Sijmen Hillen

De financiële sector heeft veel werkmogelijkheden voor ervaren werknemers en mensen zonder ervaring. Voor een afgestudeerde hbo-er is een baan op instapniveau een belangrijk startpunt in uw financiële carrière, die u mogelijk naar uw droombaan kan leiden of u kan helpen ervaring op te doen die u in andere ideale functies kunt toepassen. In dit artikel onderzoeken we de verschillende mogelijkheden die beschikbaar zijn in de financiële sector en hoe u zonder ervaring een baan in de financiële sector kunt krijgen.


Scroll to Top