Blog

Niet worden geselecteerd voor een sollicitatiegesprek is een kans voor u om na te denken over uw kwalificaties en de manier waarop u solliciteert. Mogelijk moet u uw zoekstrategie voor werk aanpassen om te solliciteren naar banen die overeenkomen met uw ervaring. Wanneer u solliciteert naar uw volgende baan, neem dan de tijd en evalueer uw volgende stappen om een ​​gesprek te krijgen voor de volgende baan waarop u solliciteert. In dit artikel belichten we waarom interviews belangrijk zijn, bespreken we mogelijke redenen waarom je misschien geen interviews krijgt en geven we enkele tips om uitgenodigd te worden voor een interview.

Lees meer: ​​Hoe krijg je een sollicitatiegesprek en krijg je een baanaanbieding

Waarom zijn sollicitatiegesprekken belangrijk?

Een sollicitatiegesprek is belangrijk omdat het de interviewer in staat stelt een dieper inzicht te krijgen in uw professionele vaardigheden. Ze helpen werkgevers ook om erachter te komen of u de juiste keuze bent voor de cultuur van hun bedrijf. Bij het beoordelen van je cv kijken wervingsmanagers naar je huidige werkervaring en vaardigheden om te bepalen of je geschikt bent voor de functie.

Interviews helpen werkgevers uw loopbaanambities te begrijpen en of u van plan bent een langdurige carrière bij hen op te bouwen. Als je geen aanbod van het bedrijf ontvangt, kun je deze ervaring gebruiken om je aanpak bij je volgende sollicitatiegesprek aan te passen.

Lees meer: ​​De essentiële gids voor het zoeken naar werk

14 redenen waarom je misschien geen interviews krijgt

Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom u mogelijk geen sollicitatiegesprekken krijgt:

 1. De behoeften van het bedrijf zijn veranderd.
 2. De baan gaat je kwalificaties te boven.
 3. Je bent overgekwalificeerd voor de functie.
 4. Je prestaties komen niet overeen met de voorkeuren van de werkgever.
 5. Je cv bevat typefouten en grammaticale fouten.
 6. Er ontbreekt iets in je sollicitatiebrief.
 7. Je hebt te veel banen op je cv vermeld.
 8. Je hebt niet genoeg ervaring.
 9. Je voldoet niet aan de opleidingseisen.
 10. U heeft geen verwijzingen gegeven.
 11. Er zijn onverklaarbare hiaten in uw werkgeschiedenis.
 12. De werkgever heeft je social media profielen gezien.
 13. De locatie van de werkgever is te ver van u verwijderd.
 14. Er is een grote talentenpool die strijdt om dezelfde rol.

1. Er is een verandering opgetreden in de behoeften van het bedrijf

Een afwijzing van een baan heeft mogelijk niets te maken met uw kwalificaties. Een bedrijf kan onverwachte veranderingen hebben ondergaan die ertoe hebben geleid dat ze hun wervingsproces hebben stopgezet. Als je na een paar dagen nog niets van de personeelsmanager hebt gehoord, neem dan contact met hem op om te vragen naar de officiële status van de functie. Als ze hun wervingsproces om welke reden dan ook hebben moeten onderbreken, kunnen ze je dat laten weten.

2. De baan gaat je kwalificaties te boven

Soms komen de vaardigheden en ervaring die je op je cv hebt vermeld niet overeen met wat een bedrijf zoekt. Veel bedrijven gebruiken een sollicitantenvolgsysteem (ATS) om hen te helpen snel een pool van gekwalificeerde sollicitanten te selecteren. Als uw cv of sollicitatiebrief niet genoeg van de trefwoorden in de functiebeschrijving bevatte, heeft de ATS uw sollicitatie mogelijk eruit gefilterd.

Bekijk bij het solliciteren zorgvuldig elke functiebeschrijving en de vereisten die de werkgever opsomt. Zorg ervoor dat je alleen solliciteert voor degenen waarvan je zeker weet dat je gekwalificeerd bent en vermeld zoveel mogelijk relevante vaardigheden op je cv. Als je nog steeds voor het bedrijf wilt werken, maar niet aan alle criteria voldoet, kun je altijd rechtstreeks contact opnemen met het bedrijf om te informeren of ze functies hebben waarvoor je in aanmerking komt.

3. Je bent overgekwalificeerd voor de functie

Misschien heb je gesolliciteerd naar een functie waarvoor je overgekwalificeerd bent. Het hebben van meer ervaring dan de functie vereist, kan helaas een werkgever maken

Hoewel u misschien denkt dat meer ervaring altijd beter is, doet een potentiële werkgever soms twijfelen aan uw motieven om als tijdelijk te solliciteren totdat u een baan kunt krijgen die past bij uw kwalificaties en salaris.

Als dit het geval is, heeft de werkgever mogelijk iemand gekozen wiens kwalificaties beter aansluiten bij de verantwoordelijkheden van de functie. Een projectmanager is bijvoorbeeld overgekwalificeerd als hij solliciteert naar een functie als projectcoördinator, aangezien hij momenteel in een leidinggevende rol werkt.

4. Je prestaties komen niet overeen met de voorkeuren van de werkgever

Wervingsmanagers zien graag uw professionele prestaties, omdat ze beschrijven hoe u eerdere organisaties hebt verbeterd. Schrijf meetbare prestaties die je tijdens je carrière hebt bereikt om de kans op een sollicitatiegesprek te vergroten. Als u bijvoorbeeld solliciteert om verkoopvertegenwoordiger te worden, kunt u vermelden dat u bij uw vorige bedrijf de verkoop met 25% en het aantal leads met 20% hebt verhoogd in twee jaar tijd.

5. Je cv bevat typefouten en grammaticale fouten

Een werkgever kan typefouten of spelfouten hebben gevonden in je cv en sollicitatiebrief. Proef en lees je cv en sollicitatiebrief een paar keer hardop om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van fouten. Je kunt ook een mentor, vriend of familielid je cv twee keer laten nalezen voordat je het naar een werkgever stuurt.

6. Er ontbreekt iets in je sollicitatiebrief

Schrijf een begeleidende brief die ingaat op de vaardigheden en kwalificaties die je in je cv hebt vermeld. Het doel is om jezelf aan een werkgever te verkopen door te laten zien welke acties je hebt ondernomen ten gunste van eerdere organisaties waarvoor je hebt gewerkt. Door te beschrijven wat u naar uw potentiële werkgever kunt brengen, vergroot u uw kansen op een sollicitatiegesprek.

Lees meer: ​​Hoe u uzelf kunt verkopen in een sollicitatiegesprek

7. Je hebt te veel banen op je cv vermeld

Maak een lijst van de belangrijkste en meest relevante banen die je tijdens je carrière hebt gehad. U kunt banen aannemen die niet overeenkomen met de baan waarop u solliciteert, zolang er geen groot gat in uw cv achterblijft.

8. Je hebt niet genoeg ervaring

Solliciteer alleen op banen die passen binnen je huidige ervaringsniveau. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je solliciteert voor stages als je een student bent. Solliciteer op leidinggevende functies als je enkele jaren ervaring hebt opgedaan als coördinator.

9. Je hebt niet aan de opleidingseisen voldaan

Een werkgever houdt rekening met opleidings- en certificeringsreferenties bij het beoordelen van de cv's van sollicitanten. Geef jezelf de ruimte om je opleiding uit te breiden, zeker als je een master- of doctoraatstitel hebt. Zorg ervoor dat u ook de opleidingsvereisten op de vacature bekijkt, aangezien sommige functies specifieke graden of opleidingsniveaus vereisen.

10. U heeft geen verwijzingen gegeven

Een verwijzing is een professionele contactpersoon die pleit voor uw kandidatuur. Onderhoud goede relaties met uw voormalige collega's en supervisors en neem contact op met uw verwijzing zodat zij u kunnen aanbevelen bij de personeelsmanager. Het is essentieel om professionele contacten op te bouwen in verschillende sectoren voor het geval je in de toekomst van loopbaan wilt veranderen.

11. Er zijn hiaten in uw werkgeschiedenis

Als je cv een aanzienlijke hoeveelheid tijd laat zien tussen je laatste baan en je huidige baan, wees dan bereid om deze kloof uit te leggen aan de personeelsmanager. Uw begeleidende brief is een goede plek om eventuele hiaten in uw werkgeschiedenis uit te leggen.

12. De werkgever heeft je sociale media-profielen gezien

Uw aanwezigheid op sociale media kan een werkgever aangeven hoe u hun bedrijf zou kunnen vertegenwoordigen. Om te voorkomen dat een personeelsmanager iets ziet dat ze als onprofessioneel kunnen interpreteren, moet je elk social media-account onderzoeken dat je hebt om er zeker van te zijn dat je alleen de juiste foto's of statussen hebt gepost. Een andere optie is om al je sociale media-profielen op privé te zetten, zodat alleen je volgers toegang hebben tot je account.

13. De locatie van de werkgever is te ver bij u vandaan

Een werkgever kan uw aanvraag doorgeven als u zich buiten het bedrijfsgebied bevindt. Bekijk de functiebeschrijving om te zien of ze alleen lokale kandidaten aannemen. Als dat zo is, kunt u uw begeleidende brief gebruiken om uw plannen om te verhuizen uit te leggen of occasionele afgelegen dagen voor te stellen.

14. Er is een grote talentenpool

Een sterke talentenpool schetst de concurrentie waarmee u te maken krijgt bij het solliciteren naar een baan. Bedrijven moeten mogelijk snel mensen aannemen, dus plaatsen ze een vacature en nemen ze iemand aan via een verwijzing. Ontvang meldingen van vacaturesites, zodat u snel kunt solliciteren op relevante vacatures zodra u ze ziet.

Tips om je te helpen sollicitatiegesprekken te krijgen

Hier zijn enkele aanvullende tips om u te helpen een interview te krijgen:

Informatieve gesprekken voeren

Breid uw netwerk uit door informatieve interviews te houden en meer te weten te komen over de functie waarin u geïnteresseerd bent. Praat met professionals in de branche over het carrièrepad dat u hebt gekozen en vraag om feedback over de vraag of zij denken dat u de juiste stappen neemt om bereik je doelen. Onthoud dat deze sollicitatiegesprekken gericht zijn op het verbeteren van uw kennis van de baan en het efficiënt gebruiken ervan, dus pas het advies toe dat u krijgt als u wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Markeer uw verkoopargumenten

Uw verkoopargumenten onderscheiden u van andere sollicitanten die voor dezelfde functie solliciteren. Beschrijf uw belangrijkste prestaties bovenaan uw cv en begeleidende brief, en leg uit welke positieve effecten ze hebben gehad op uw vorige organisaties.

Noteer uw motivaties om te solliciteren

Uw begeleidende brief moet uw redenering beschrijven waarom u naar een functie wilt solliciteren. Onderzoek de website van het bedrijf om uit te leggen welke factoren u hebben beïnvloed, zoals hun branche of bedrijfscultuur.

Opvolgen

Neem een ​​paar dagen nadat u op de baan hebt gesolliciteerd contact op met de personeelsmanager. De rekruteringsmanager kan antwoorden en uitleggen waarom hij heeft besloten niet verder te gaan met uw sollicitatie, of hij kan onthullen dat hij nog niet is begonnen met sollicitatiegesprekken. Beide reacties geven je meer inzicht in je kandidatuur voor de functie.


About author

Henk-Jan van 't Holdhuis

Niet worden geselecteerd voor een sollicitatiegesprek is een kans voor u om na te denken over uw kwalificaties en de manier waarop u solliciteert. Mogelijk moet u uw zoekstrategie voor werk aanpassen om te solliciteren naar banen die overeenkomen met uw ervaring. Wanneer u solliciteert naar uw volgende baan, neem dan de tijd en evalueer uw volgende stappen om een gesprek te krijgen voor de volgende baan waarop u solliciteert. In dit artikel belichten we waarom interviews belangrijk zijn, bespreken we mogelijke redenen waarom je misschien geen interviews krijgt en geven we enkele tips om uitgenodigd te worden voor een interview.


Scroll to Top