Blog

een baan zoeken

14 Tips Voor Het Zoeken Naar Een Baan Om De Baan Te Krijgen Die Je Wilt

Succesvol zoeken naar een baan vereist het gebruik van bepaalde technieken om ervoor te zorgen dat u opvalt bij potentiële werkgevers. Gebruik deze tips om u te helpen slagen in een concurrerende markt en de baan te krijgen die u wilt.

Maak een CV op Carrieree

Tips voor het zoeken naar een baan om uw zoekopdracht te focussen

Het zoeken naar een baan houdt meer in dan het zoeken naar openstaande vacatures en het opsturen van je cv naar werkgevers. Je moet er ook voor zorgen dat je geschikt bent voor de baan, de aandacht van de personeelsmanager kunt trekken en goed voorbereid bent om sollicitatievragen te beantwoorden. Hier zijn 14 tips die u kunt gebruiken om uw kansen op het vinden van de baan die u wenst te vergroten:

 1. Ken je carrièredoelen.
 2. Vooruit plannen.
 3. Hulp bij cv en sollicitatiebrief.
 4. Gebruik alle bronnen voor het zoeken naar werk.
 5. Pas je cv aan.
 6. Onderzoek bedrijven.
 7. Solliciteer met vertrouwen.
 8. Plan voorlichtingsgesprekken.
 9. Succes met je huidige baan.
 10. Netwerk regelmatig.
 11. Identificeer voorbeelden van uw vaardigheden.
 12. Bereid je voor op sollicitatiegesprekken.
 13. Opvolgen.
 14. Breid je vaardigheden uit.

1. Ken uw carrièredoelen.

Bepaal eerst wat voor soort carrière je wilt. Dit is vooral belangrijk voor mensen die voor het eerst op de arbeidsmarkt komen of van baan veranderen. Krijg aanbevelingen van familie, professoren, een loopbaancoach of voormalige collega's. Zorg ervoor dat je een duidelijk en realistisch doel hebt, bepaal hoe je dit wilt bereiken en noteer wat jou kwalificeert voor dat carrièrepad. Deze stappen kunnen u helpen uw zoektocht naar een baan te verfijnen tot functies waar u gepassioneerd over bent en zullen u helpen om professioneel verder te komen.

2. Plan vooruit.

Organiseer uzelf en uw agenda om efficiënter naar banen te zoeken. Bepaal hoeveel uur per dag of welke dagen van de week je gaat zoeken naar een baan of netwerken. Zorg ervoor dat je cv en motivatiebrief up-to-date zijn. Als je hulp nodig hebt bij het maken hiervan, zoek dan online naar sjablonen of voorbeelden. Houd een lijst met twee tot drie referenties en hun contactgegevens klaar om werkgevers te verstrekken.

Maak of update uw profiel op professionele netwerkwebsites en maak een spreadsheet om de banen te noteren waarop u heeft gesolliciteerd en de interviews die u hebt ontvangen. U kunt er ook voor kiezen om een ​​professioneel e-mailaccount in te stellen om uw berichten over het zoeken naar een baan gescheiden en georganiseerd te houden van uw persoonlijke berichten. Als u deze stappen voltooit voordat u met het zoeken naar een baan begint, kunt u het proces sneller en gemakkelijker maken.

3. Krijg hulp bij cv en sollicitatiebrief.

Vraag een vriend, familielid, collega, loopbaanadviseur of andere professional om je cv en sollicitatiebrief te controleren op fouten en om advies te geven. Sommige werkzoekenden kiezen er zelfs voor om te werken met een professionele cv-schrijfservice of -bron om tijd te besparen en uw cv en sollicitatiebrief te verbeteren.

4. Gebruik alle bronnen voor het zoeken naar werk.

In plaats van u te beperken tot handmatige online zoekopdrachten, profiteert u van alle opties voor het zoeken naar werk. Dit kan het persoonlijk benaderen van bedrijven of het aannemen van managers, het bijwonen van carrièrebeurzen, het doorzoeken van sociale media of het gebruik van een loopbaanadviesdienst zijn. Gebruik vacaturesites om vacatures te vinden op vacaturesites, bedrijfswebsites, beroepsverenigingen en meer. Meld u aan voor dagelijkse of wekelijkse vacature-alerts per e-mail. 

5. Pas je cv aan.

Pas je cv aan op elke baan waarop je solliciteert. Bestudeer de functiebeschrijving om te bepalen waarom je een goede match bent. Voeg vervolgens uw vaardigheden, ervaring en meetbare prestaties toe die relevant zijn voor die functie. Wervingsmanagers die veel cv's doornemen, moeten de jouwe kunnen lezen en snel weten dat je over de vaardigheden voor de functie beschikt.

Om deze stap te vereenvoudigen, houdt u sjablonen van uw cv en begeleidende brief bij de hand om aan te passen. Houd belangrijke onderdelen zoals uw opleiding en contactgegevens hetzelfde, maar pas uw capaciteiten of taken in het verleden aan op de baan waarop u solliciteert. 

6. Onderzoeksbedrijven.

Als u vacatures vindt die u interesseren, onderzoek dan de inlenende bedrijven voordat u solliciteert. Dit kan u informatie geven over hun bedrijfscultuur, voordelen en salarisbereik, producten en diensten en werkomgeving. Uw onderzoek zal u vertellen of u wilt of gekwalificeerd bent om voor dat bedrijf te werken. Het geeft u ook waardevolle informatie waarnaar u kunt verwijzen in uw begeleidende brief of interview.

Gerelateerd: De complete gids voor het onderzoeken van een bedrijf

7. Solliciteer met vertrouwen.

Solliciteer op banen waarin u geïnteresseerd bent, zelfs als u slechts aan enkele van hun vereisten voldoet. Afhankelijk van de functie kunnen werkgevers gemotiveerde personen in dienst nemen die snel leren en hen vaardigheidstrainingen geven op het werk. Als je aan een deel van de kwalificaties van een baan voldoet, maar denkt dat je nog steeds kunt slagen in die rol, solliciteer dan. Neem voorbeelden van uw arbeidsethos en het vermogen om nieuwe vaardigheden te leren in uw cv op. Benadruk hoe uw doelen overeenkomen met die van het bedrijf.

8. Plan informatieve gesprekken.

Informatieve interviews zijn informele gesprekken met professionals in een branche of een bedrijf waarvoor je zou willen werken. Ontdek of u geschikt bent voor een baan door informatieve gesprekken aan te vragen met iemand die werkzaam is in een vakgebied dat u interesseert. Zoek naar potentiële interviewonderwerpen op professionele netwerksites of lidorganisaties. 

Gerelateerd:  Informatieve sollicitatievragen

9. Slaag in je huidige baan.

Als je momenteel in dienst bent en op zoek bent naar een betere of andere carrière, blijf dan je huidige baan met positiviteit en toewijding uitoefenen. Onderhoud goede relaties met uw collega's en managers zolang u met hen samenwerkt. Uw professionele houding en inzet kunnen in de toekomst leiden tot functiereferenties of kansen.

10. Netwerk regelmatig.

Communiceer met mensen en ontwikkel professionele contacten, zowel online als persoonlijk. Begin gesprekken met mensen op seminars, sociale evenementen of afspraken. Laat ze weten dat je op zoek bent naar een baan of in een bepaalde branche wilt werken. Ze hebben misschien connecties of advies die u kunnen helpen bij het zoeken naar een baan. U kunt ook niet-vermelde vacatures ontdekken of mensen kunnen u aanbevelen voor toekomstige vacatures. 

11. Identificeer voorbeelden van uw vaardigheden.

Mensen hebben de neiging om boeiende verhalen en voorbeelden te onthouden in plaats van lijsten met feiten. Plan vooruit door persoonlijke ervaringen of prestaties te identificeren die de vaardigheden benadrukken die nodig zijn voor een bepaalde baan. Voeg deze toe aan je sollicitatiebrief en gebruik ze tijdens netwerkmogelijkheden of sollicitatiegesprekken. Gebruik de STAR-methode - situatie, taak, actie en resultaat - om uw verhaal effectief te vertellen.

Gerelateerd: Hoe de STAR-interviewreactietechniek te gebruiken

12. Bereid je voor op sollicitatiegesprekken.

Onderzoek veelvoorkomende interviewvragen, creëer antwoorden voor hen en oefen die antwoorden voordat u wordt uitgenodigd voor een interview. Vraag een vriend of professionele contactpersoon om een ​​oefeninterview met je te doen. Als je goed bent voorbereid, zul je zelfverzekerder en comfortabeler naar je volgende sollicitatiegesprek gaan.

13. Opvolgen.

Stuur direct na een sollicitatiegesprek een bedankbriefje naar de personeelsmanager. Als je na een week nog niets van hen hebt gehoord, neem dan contact op met een telefoontje of een e-mail. Wanneer u dit doet, toon dan uw enthousiasme en interesse in de baan. Terwijl u wacht op een reactie, kunt u doorgaan met zoeken naar en solliciteren op vacatures die u interesseren.

Gerelateerd: Follow-up e-mailvoorbeelden voor na het interview

14. Breid je vaardigheden uit.

Als je net het personeelsbestand betreedt of een nieuwe carrière begint, heb je misschien meer training of ervaring nodig om een ​​baan te krijgen. Overweeg om stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen bij een organisatie in de door jou gewenste branche terwijl je solliciteert. Gebruik deze mogelijkheden om je netwerk van contacten uit te breiden of door te groeien naar een fulltime functie. U kunt ook online cursussen volgen of workshops bijwonen om bepaalde vaardigheden op te bouwen of technologieën en processen te leren die relevant zijn voor uw branche. Werk je cv bij naarmate je meer ervaring of prestaties opdoet.


About author

Jacoliene Geitenbeek

Succesvol zoeken naar een baan vereist het gebruik van bepaalde technieken om ervoor te zorgen dat u opvalt bij potentiële werkgevers. Gebruik deze tips om u te helpen slagen in een concurrerende markt en de baan te krijgen die u wilt.


Scroll to Top