Blog

Hoogbetaalde banen in het bedrijfsleven vereisen doorgaans een geavanceerde opleiding. Mensen die ervoor kiezen om een ​​MBA met een specialisatie te volgen, hebben mogelijk een hoog verdienpotentieel wanneer ze het personeelsbestand betreden. Als u een zakelijke professional bent die geïnteresseerd is in het verhogen van uw salaris, kunt u overwegen een MBA te behalen met een focus op een bepaald gebied. In dit artikel definiëren we wat een MBA is, bespreken we waarom je ervoor zou kunnen kiezen om er een te verdienen en geven we een lijst met 14 goedbetaalde MBA-majors.

Wat is een MBA?

Een MBA, of een Master of Business Administration, is een graduaat dat zich richt op het aanleren van tastbare zakelijke, management- en leiderschapsvaardigheden die van toepassing zijn op verschillende carrières. Ze nemen over het algemeen één tot twee jaar in beslag. Universiteiten over de hele wereld bieden een breed scala aan gespecialiseerde MBA-programma's.

Een MBA is een populaire graad die fundamentele kennis over het bedrijfsleven biedt en van toepassing is op een breed scala aan studenten met verschillende interesses. Omdat bedrijfsprincipes het potentieel hebben om operaties en leiderschap in verschillende industrieën te verbeteren, heeft deze graad veel toepassingen. Veel studenten richten zich bijvoorbeeld op financiën of bedrijfskunde, terwijl anderen informatietechnologie en zorgadministratie nastreven.

Gerelateerd: Hoe een MBA te krijgen: stapsgewijze handleiding

Waarom een ​​MBA halen?

Het is belangrijk om de voordelen van het behalen van een hogere graad te overwegen, vooral omdat hoger onderwijs tijd, moeite en geld kost. Afgezien van het feit dat sommige bedrijfssectoren dit nodig hebben, zijn hier enkele redenen om te overwegen een MBA te behalen:

 • Biedt tastbare, toepasbare vaardigheden
 • Verhoogt in sommige gevallen uw verdienpotentieel
 • Helpt u geavanceerde kennis op te doen die direct van toepassing is op uw vakgebied
 • Biedt mogelijkheden om nieuwe bedrijfssectoren te verkennen
 • Breidt uw professionele netwerk uit
 • Biedt een duidelijker carrièrepad

Gerelateerd: Veelgestelde vragen: hoe kan een MBA mijn carrière helpen?

14 goedbetaalde MBA-majors

MBA-studenten die ervoor kiezen zich in een bepaald onderwerp te specialiseren, hebben mogelijk een concurrentievoordeel op de arbeidsmarkt. Een specialisatie of nadruk helpt afgestudeerden om specifieke vaardigheden te leren die verband houden met hun gewenste loopbaan. Hier is een lijst van 14 goedbetaalde MBA-majors, inclusief carrières die je kunt overwegen bij elke graad:

1. Bedrijfsanalyses

Met een focus op bedrijfsanalyse ontwikkelen MBA-studenten het vermogen om analytische zakelijke beslissingen te nemen op basis van gegevens. Ze leren hoe ze data kunnen verzamelen, beheren en interpreteren om weloverwogen keuzes te maken over de toekomst van een bedrijf of organisatie. Deze studenten hebben de vaardigheden om gevolgtrekkingen te maken en voorspellingen te oefenen om een ​​bedrijf voor te bereiden op de toekomst. Sommige carrières die u met deze graad zou kunnen nastreven, zijn onder meer:

 • Managementanalist: $ 85.547 per jaar
 • Manager bedrijfsanalyse: $ 99.571 per jaar
 • Chief executive officer: $ 114.830 per jaar

Gerelateerd: Banen voor MBA-afgestudeerden: wat kan ik doen met mijn MBA?

2. Informatietechnologie

Studenten die een graad in informatietechnologie (IT) volgen, leren hoe ze vaardigheden op het gebied van bedrijfsbeheer kunnen combineren met uitgebreide kennis van de industrie. Deze opleiding combineert IT-softwarebeheer met het beheer van mensen. Het curriculum omvat vaak gegevensbeveiliging, telecommunicatie en projectbeheer. Veelvoorkomende carrières voor mensen met een IT MBA zijn onder meer:

 • Senior projectmanager: $ 104.597 per jaar
 • IT-directeur: $ 112.450 per jaar
 • Vice-president IT: $ 168.047 per jaar

3. Vastgoed

Deze opleiding bereidt studenten voor op het gebied van onroerend goed met kennis van financiën, investeringen, vermogensbeheer en acquisities, aangezien deze specifiek betrekking hebben op onroerend goed. Deze onderwerpen stellen studenten in staat eigendommen te kopen, verkopen en beheren of een team van mensen in deze branche te leiden. Er zijn een paar typische carrières voor mensen met dit diploma, waaronder:

 • Manager vastgoedontwikkeling: $ 68.965 per jaar
 • Makelaar: $ 92.557 per jaar

Gerelateerd: 35 MBA-sollicitatievragen

4. Economie

Door economie als focus te kiezen, ontwikkel je een sterke kennis van theoretische economische concepten die van toepassing zijn op echte bedrijven. Omdat het onderwerp economie relatief breed is, hebben studenten een verscheidenheid aan specifieke vaardigheden en cursussen die betrekking hebben op economische principes. MBA-studenten economie leren doorgaans over markttrends, hoe ze onderzoek en data-analyse kunnen uitvoeren of hoe ze zich bewust kunnen worden van de private en publieke markt. Deze graad leidt tot carrières zoals:

 • Financieel manager: $ 96.417 per jaar
 • Financieel directeur: $ 97.224 per jaar

5. Bedrijfsstrategie of ondernemerschap

Met een focus op bedrijfsstrategie leren studenten hoe ze bedrijven kunnen starten, beheren en leiden door uitdagende omstandigheden. Deze studenten ontwikkelen de competenties om grootschalige beslissingen te nemen voor de verbetering van het bedrijf door te leren hoe de huidige bedrijfspraktijken kunnen worden bijgewerkt of het bedrijf naar een positief traject kunnen leiden. Door de logica van de markt, bedrijfsstrategie en ondernemerschap te begrijpen, hebben MBA-afgestudeerden carrières zoals:

 • Managementconsulent : $ 79.142 per jaar
 • Senior productmanager: $ 130.344 per jaar

6. Financiën

Finance MBA-studenten volgen lessen die gericht zijn op account- en financieel beheer, prijsstelling, financiële planning en risicobeheer. Deze onderwerpen ontwikkelen sterke leiderschaps- en data-analysevaardigheden die afgestudeerden helpen om specifieke financiële doelen en doelstellingen te bereiken. Of ze nu voor individuele klanten of een bedrijf werken, deze afgestudeerden helpen anderen bij het verbeteren van hun financiële gezondheid door het beheer en de voorbereiding van financiën. Carrières omvatten:

 • Senior financieel analist: $ 85.941 per jaar
 • Chief financial officer: $ 128.137 per jaar

7. Innovatiemanagement

Studenten in een MBA-programma voor innovatiebeheer leren hoe ze de sterke en zwakke punten van een bedrijf kunnen identificeren om nieuwe ideeën voor bedrijfsvoering en management te creëren. Deze studenten leren de fijne kneepjes van verschillende sectoren van de markt om creatieve nieuwe ideeën in een bedrijf te implementeren. Cursussen combineren typisch theoretische kennis met principes van bedrijfsontwerp om creatief en innovatief denken te bevorderen. Mensen met deze graad streven naar een loopbaan zoals:

 • Senior bedrijfsadviseur: $ 86.491 per jaar
 • Senior operations manager: $ 113.633 per jaar

8. Beleggingsbeheer

Een MBA in investeringsbeheer stelt studenten in staat theorieën, praktijken en investeringsstrategieën toe te passen op het beheer van de financiën, activa en portefeuilles van de klant. Door te leren analyseren en begrijpen hoe de markt werkt, hebben afgestudeerden van dit programma een dieper inzicht in markttrends en portfoliobeheer. Typische carrières voor deze graad zijn onder meer:

 • Senior accountant: $ 73.084 per jaar
 • Beleggingsanalist: $ 75.824 per jaar
 • Portefeuillebeheerder: $ 84.642 per jaar

9. Internationaal zakendoen

Een MBA in internationaal zakendoen bereidt studenten voor om zaken te doen of handel te drijven op wereldschaal. Hoewel deze graad algemene bedrijfs- en managementprincipes en cursussen omvat, hebben programma's doorgaans een diverse of multiculturele setting om studenten voor te bereiden op internationaal werk. Sommige programma's benadrukken het belang van leren en studeren in het buitenland en bieden studenten de mogelijkheid om op internationale locaties te reizen en te werken. Carrières op dit gebied zijn onder meer:

 • Marketing- en verkoopdirecteur: $ 73.960 per jaar
 • Directeur overheidszaken: $ 91.076 per jaar
 • Risicomanager: $98,073 per jaar

10. Marketing

Met een MBA in marketing krijgen studenten een multidisciplinaire opleiding gericht op verkoop en marketing. Cursussen kunnen onderwerpen behandelen zoals marktonderzoek, productkennis, consumententrends, leiderschap en management. Deze graad kan studenten uitrusten om deel te nemen aan een dynamische en snelle zakelijke omgeving, waarbij ze werken aan het promoten, adverteren of pleiten voor producten en diensten. Afgestudeerden met deze graad kunnen een loopbaan nastreven zoals:

 • Marketingmanager: $ 63.904 per jaar
 • Marketingdirecteur: $ 80.663 per jaar
 • Vice-president marketing: $ 143.438 per jaar

11. Projectbeheer

Een MBA in projectmanagement richt zich op het leiden en beheren van projecten door de functies, principes en prioriteiten van het veld te begrijpen. Studenten leren gegevens en andere relevante informatie te analyseren om holistische, effectieve beslissingen te nemen. Hun cursussen kunnen zich richten op middelen, strategische planning of bedrijfsvoering. Loopbanen in projectmanagement zijn onder meer:

 • Regiomanager : $ 73.677 per jaar
 • Directeur operaties: $ 87.161 per jaar

12. Zorgadministratie

Wanneer studenten een MBA in gezondheidszorgadministratie volgen, verdienen ze een brede zakelijke graad die hen helpt om inventieve leiders in de gezondheidszorg te worden. In plaats van zorg te verlenen aan patiënten, beheren deze afgestudeerden andere aspecten van de gezondheidszorg, zoals het factureren van patiënten, onderhandelen met verzekeringsmaatschappijen, het bemannen van de kliniek of het ziekenhuis en het implementeren van succesvolle bedrijfsvoering. Overweeg met deze graad een loopbaan na te streven zoals:

 • Ziekenhuisbeheerder: $ 71,787 per jaar
 • Medisch beleidsanalist: $ 82.379 per jaar

13. Duurzaamheid

Een MBA in duurzaamheid, ook wel een 'groene MBA' genoemd, richt zich op het combineren van theorieën over succesvolle bedrijfspraktijken met duurzaamheid en ethische praktijken. Deze studenten hebben over het algemeen een passie voor het implementeren van duurzame bedrijfsprocessen. Ze kunnen ook gericht zijn op het verminderen van een specifiek milieuprobleem. Mensen die dit diploma behalen, kunnen een loopbaan hebben zoals:

 • Directeur van milieudiensten: $ 68.424 per jaar
 • Productiedirecteur: $ 126.754 per jaar

14. Openbaar bestuur

Een MBA in openbaar bestuur, of een MPA, leert typisch MBA-materiaal in het kader van beleids-, overheids- of politieke analyse. De focus van deze programma's is om leiders te creëren met kennis van zowel zakelijke praktijken als sociale kwesties. Afgestudeerden met deze graad hebben als doel de algehele kwaliteit van de openbare dienstverlening en leiderschap te verbeteren. Carrières op dit gebied zijn onder meer:

 • Stedenbouwkundige en regionale planner: $ 68.828 per jaar
 • Econoom: $ 107.244 per jaar

About author

Valentijn van der Kolk

Hoogbetaalde banen in het bedrijfsleven vereisen doorgaans een geavanceerde opleiding. Mensen die ervoor kiezen om een MBA met een specialisatie te volgen, hebben mogelijk een hoog verdienpotentieel wanneer ze het personeelsbestand betreden. Als u een zakelijke professional bent die geïnteresseerd is in het verhogen van uw salaris, kunt u overwegen een MBA te behalen met een focus op een bepaald gebied. In dit artikel definiëren we wat een MBA is, bespreken we waarom je ervoor zou kunnen kiezen om er een te verdienen en geven we een lijst met 14 goedbetaalde MBA-majors.


Scroll to Top