Blog

Kwalitatief goed gazononderhoud vormt de kern van het behoud van een mooi huis, bedrijf of openbare ruimte. Landschapsarchitectuur en gazononderhoud omvatten het ontwerpen van buitenruimtes en het bieden van handmatige hulp bij het onderhouden van aangelegde omgevingen. Van het verzorgen van het groen tot het plaatsen van decoratieve gazonornamenten zoals standbeelden en stenen, gazononderhoud is in de eerste plaats gericht op het creëren van mooie buitenindrukken en esthetische aantrekkingskracht. Hieronder bespreken we de verschillende banen die beschikbaar zijn in de groenvoorziening.

Vacatures voor gazononderhoud

Professionals op het gebied van gazononderhoud kunnen worden ingezet bij gazononderhouds- en landschapsarchitecten, particuliere instellingen, golfbanen, parken en tuinen, begraafplaatsen en landschapsprogramma's van openbare werken. Hieronder vindt u gedetailleerde beschrijvingen van de verschillende carrièremogelijkheden voor gazonverzorging.

1. Apparatuuroperator

Nationaal gemiddeld salaris : $47.537 per jaar

Primaire taken: bedieners van apparatuur bedienen zware bouwmachines zoals bulldozers, vorkheftrucks en hydraulische vrachtwagenkranen. Zij zijn vaak de eerste professionals die nodig zijn bij het opzetten van een nieuw landschapsproject. Zware machines zijn enorm essentieel in omgevingen met oneffen en rotsachtig terrein. Deze operators moeten professioneel zijn opgeleid en beschikken over uitstekende vaardigheden op het gebied van uitvoeringsplanning. Afhankelijk van het specialisatiegebied van de operator in zware machines, kunnen de verantwoordelijkheden variëren. Ze bevatten:

 • Bedrijfsapparatuur in overeenstemming met de procedures van het bedrijf,
 • Laden en lossen van apparatuur van vrachtwagens,
 • Het geven van aanbevelingen voor verbetering en prestaties van de omgeving, en
 • Aan de landschapstechnici de lage plekken aanwijzen die extra materiaal nodig hebben.

Lees meer: ​​Hoe word je een bediener van zwaar materieel ?

2. Landschapsontwerpers en architecten

Nationaal gemiddeld salaris: $ 57.480 per jaar

Primaire taken: dit zijn de breinen achter de planning, het ontwerp en de installatie van nieuwe landschappen, recreatiegebieden en andere locaties. Zij begeleiden de voortgang van de installatie en bieden ook renovatieplannen aan. De volgende zijn andere rollen waarvoor zij verantwoordelijk zijn:

 • Het inmeten van de landschapstuin
 • Bespreken van wensen met de klant
 • Zorgen voor de installatie van milieuvriendelijke landschapsprojecten
 • Planning van de locatie van gebouwen, wegen en paden binnen een projectomgeving.

Landschapsontwerpers en architecten moeten gekwalificeerd zijn, met een relevant diploma van een erkende instelling. Een artistieke flair en passie voor milieubehoud zijn de belangrijkste vaardigheden die een landschapsarchitect nodig heeft.

3. Gazononderhoudstechnicus

Nationaal gemiddeld salaris: $ 36.381 per jaar

Primaire taken: Ze helpen het groen van een landschap te behouden. Ze zorgen voor de planten door gras te maaien, te trimmen en bloemenbomen te snoeien als dat nodig is. Andere rollen die zij vervullen zijn onder meer:

 1. Onkruid verwijderen en op de juiste manier afvoeren
 2. Planten in de gazons water geven
 3. Het creëren van looppaden voor de bescherming van gazons
 4. Ontmoedig voorbijgangers om op de grasvelden te stappen

Technici voor gazononderhoud moeten zeer vertrouwd zijn met zowel uitheemse als inheemse fauna.

Gerelateerd: Hoe een grasmaaibedrijf te starten

4. Landschapstechnici

Nationaal gemiddeld salaris: $ 56.234 per jaar

Primaire taken: Landschapstechnici zijn verantwoordelijk voor het verfraaien van tuinen en gazons. Ook bekend als grondonderhoudsmedewerkers, zijn ze professionals in het onderhouden van schone en aantrekkelijke landschappen. Door kennis over planten en esthetiek toe te passen, ontwerpen zij looppaden, zitgedeeltes, tuinen, bruggen en andere buitenaspecten. Daarnaast zijn zij verantwoordelijk voor:

 • Het onderhouden van gazons van kunstmest tot het uitvoeren van maaiwerkzaamheden. Met hun kennis van pesticidenbestrijding identificeren en behandelen ze ook plantenziekten.
 • Planten periodiek controleren op ziekten en insectenplagen.
 • Het leggen van baksteen, leisteen of andere conventionele soorten looppaden om aantrekkelijke tuinen te creëren

5. Kas- en kwekerijkwekers

Nationaal gemiddeld salaris: $ 23.789 per jaar

Primaire taken: Kaswerkers spelen een actieve rol bij het planten en onderhouden van bloemen en bomen door best practices te volgen. Ze plannen en beheren de operationele taken van kassen en kwekerijen. Zij zien toe op een gezonde groei van bloemen en planten door het toepassen van meststoffen die passen bij de benodigde voedingsstoffen. Uitbaters van kwekerijen bepalen ook het type bloemen dat moet worden gekweekt en bepalen een plantschema door rekening te houden met de omgevingsomstandigheden van de omgeving.

6. Interieurarchitecten

Nationaal gemiddeld salaris : $ 37.087 per jaar

Primaire taken: Interieurarchitecten zijn verantwoordelijk voor het creëren van esthetische en zintuiglijke binnenomgevingen. Ze vereisen speciale voorwaarden voor het planten, bemesten, irrigeren en het beheersen van plantenplagen en ziekten. Ze bootsen het groen van buiten na binnen om een ​​gevoel van natuurlijke rust en voldoening te geven.

Lees meer: ​​13 carrières waarbij plantenverzorging betrokken is

7. Boomverzorger

Nationaal gemiddeld salaris: $ 77.352 per jaar

Primaire taken: Met behulp van hun kennis van biologie en anatomie houden boomverzorgers toezicht op het planten, onderhouden en verwijderen van houtachtige bloemen. Ze snoeien en snoeien bomen, voorkomen plagen door pesticiden toe te passen en handhaven de bodemgesteldheid door de zuurgraad van de bodem te testen. Ze zorgen er ook voor dat een goed afwateringssysteem van een landschap in stand wordt gehouden. Als ze een boom uit een landschap verwijderen, wordt de ruimte weer opgevuld ter voorbereiding op toekomstige aanplant.

8. Landbouwkundige

Nationaal gemiddeld salaris: $ 67.394 per jaar

Primaire taken: Een agronoom is een expert in bodembeheer en gewasproductie. Tuinbouwbedrijven gebruiken ze om waardevolle en professionele hulp te bieden bij het behoud van een goede plantgezondheid. Ze bepalen de grondsoort, zuurgraad en voedingstekorten die een plant mist en bieden de beste oplossingen.

Lees meer: ​​​​Wat u moet weten over agronoom worden

9. Landschapsvoorman

Nationaal gemiddeld salaris: $ 55.695 per jaar

Primaire taken: Landschapstoezichthouders houden toezicht op projecten voor landschapsarchitectuur in de buitenlucht en zorgen ervoor dat de reeds bestaande gronden worden onderhouden. Ze trainen en controleren werknemers, houden toezicht op het juiste gebruik van apparatuur, zorgen ervoor dat alle werknemers zich aan de veiligheidsregels houden en vervullen een handvol andere administratieve taken.

10. Tuinman

Nationaal gemiddeld salaris: $45.708 per jaar

Primaire taken: Een landschapsarchitect ontwerpt tuinen en houdt ze weelderig en aantrekkelijk. Ze onderhouden gezonde tuinen en oogsten planten op het juiste moment. Tuinders planten en verzorgen nieuwe bloemen, gras en andere planten en zorgen voor routinematig onderhoud. Ze verwijderen afval uit tuinen en bedienen kleine machines zoals grasmaaiers om prachtige landschappen te behouden.

11. Landschapsarbeider

Nationaal gemiddeld salaris: $ 34,588 per jaar

Primaire taken: Landschapsarbeiders werken buitenshuis om landschapskenmerken te verbeteren. Ze snoeien bomen en struiken, brengen mulch aan en maken gaten voor het planten van bloemen en bomen. Ze bieden ook gespecialiseerde hulp aan tuinarchitecten.

12. Irrigatietechnicus

Nationaal gemiddeld salaris: $ 42.346 per jaar

Primaire taken: Irrigatiespecialisten bepalen hoe irrigatiesystemen worden geïnstalleerd in een landschapsproject. Ze zorgen ervoor dat water wordt bespaard door toezicht te houden op het juiste onderhoud en de goede werking van watersystemen. Zij inspecteren, stellen en repareren leidingsystemen voor efficiënte irrigatiedoeleinden.

Omdat technologie steeds vaker wordt geïntegreerd in geautomatiseerde watersystemen, hebben irrigatiespecialisten professionele training nodig om hun taken met kennis van zaken uit te voeren en een exploitatievergunning te verkrijgen.

13. Hardscape-installatieprogramma

Nationaal gemiddeld salaris: $ 46.529 per jaar

Primaire taken: Beton-, klei- en steenpaden in woningen en bedrijfspanden worden gebouwd door landschapsarchitecten. Hardscape-installateurs plaatsen ook patio's, pleinen, opritten, wegen en parkeerplaatsen die een vleugje waarde en schoonheid vereisen. Ze moeten een artistieke flair en wilskracht hebben om onder wisselende weersomstandigheden te kunnen werken.

14. Botanicus

Nationaal gemiddeld salaris: $ 80.477 per jaar

Primaire taken: Een botanicus is een wetenschappelijke professional die planten bestudeert - de manier waarop ze verschillen, groeien, zich aanpassen aan verschillende omstandigheden, enz. In een hoveniersbedrijf zijn botanici essentieel bij het bestuderen van de levenscyclus van planten, hoe bepaalde planten zich aanpassen aan bepaalde omgevingsfactoren omstandigheden en hoe verschillende soorten planten te onderhouden. Botanici zijn een mengelmoes van plantenonderzoekers, plantendokters en beschermers. Daarom moeten aspirant-botanici een graad in botanie, biologie of plantenwetenschappen volgen.

Lees meer: ​​Banen voor botanici en plantenwetenschappers

15. Tuinbouwer

Jaarlijks gemiddeld salaris: $ 39.904 per jaar

Hoofdtaken: Een tuinder is een expert in tuinbeheer. Tuinders beoordelen landschappen en gazons en verzamelen gegevens die helpen bij routineonderhoud. Naast het oogsten van bloemzaden, verzamelen ze wortel- en groene stofspecimens voor analysedoeleinden, creëren en onderhouden ze plantenkwekerijen en verwerken ze tuinbouwmonsters. Geschiktheid van tuinbouwspecialisten wordt verkregen na het succesvol volgen van een graad in tuinbouw, algemene biologie of botanie. Specialisaties die beschikbaar zijn voor tuinbouwstudenten zijn onder meer:

 • Sierteelt
 • Ooftkunde
 • Sierteelt
 • Onder andere tuinbouwbeheer.

Aanvullende functietitels voor gazonverzorging

Hier zijn aanvullende functietitels die vergelijkbare verantwoordelijkheden kunnen hebben als de bovenstaande titels:

 • Terreinbeheerder
 • Tuinman
 • Greenskeeper
 • grondwerker
 • Interieur Plantenverzorger
 • Technicus landschapsbeheer
 • Specialist in landschapsarchitectuur
 • Gazonverzorger
 • Gazonservicemedewerker
 • Onderhoudstechnieker
 • Operator maaimachine
 • tuinman

About author

Daantje Euvelgunne

Kwalitatief goed gazononderhoud vormt de kern van het behoud van een mooi huis, bedrijf of openbare ruimte. Landschapsarchitectuur en gazononderhoud omvatten het ontwerpen van buitenruimtes en het bieden van handmatige hulp bij het onderhouden van aangelegde omgevingen. Van het verzorgen van het groen tot het plaatsen van decoratieve gazonornamenten zoals standbeelden en stenen, gazononderhoud is in de eerste plaats gericht op het creëren van mooie buitenindrukken en esthetische aantrekkingskracht. Hieronder bespreken we de verschillende banen die beschikbaar zijn in de groenvoorziening.


Scroll to Top