Blog

Dit artikel is goedgekeurd door een Carrieree Career Coach


Een carrière in de mode-industrie nastreven kan spannend en lonend zijn. Als je begint met het onderzoeken van banen in de mode, is het handig om te begrijpen wat er van verschillende functies wordt vereist. In dit artikel bespreken we 15 veelvoorkomende carrières in alle drie de belangrijkste sectoren van de mode-industrie: verkoop, ontwerp en ontwikkeling.

Wat houdt een carrière in de mode in?

Modecarrières vereisen creativiteit en begrip van verschillende soorten kleding. Het type creativiteit dat wordt gebruikt, is afhankelijk van de specifieke taak. Een modeontwerper moet artistiek creatief zijn, terwijl een technisch ontwerper creativiteit gebruikt in engineering. Het belangrijkste is dat een passie voor stijl nodig is om uit te blinken in de mode-industrie.

Populaire carrières in de mode

Hier zijn 15 veelvoorkomende beroepen in de mode-industrie:

Verkoopgerelateerde carrières

1. Verkoopmedewerker

Nationaal gemiddeld salaris: $10,86 per uur
Primaire taken: Verkoopmedewerkers helpen klanten het juiste product voor hen te vinden, transacties af te ronden, goederen bij te vullen en er netjes uit te zien in de winkel. Ze begroeten de gast als ze de winkel binnenkomen, waarschuwen hen voor actuele aanbiedingen en vragen of ze iets speciaals kopen. Als de klant op zoek is naar een specifiek artikel, stijl of maat, zal de verkoopmedewerker ernaar streven om de beste match te vinden.

Tijdens de winkelervaring van de gast kan de verkoopmedewerker een paskamer beginnen en andere items voorstellen die passen bij de stukken die de gast leuk vindt.

2. Koopman

Nationaal gemiddeld salaris: $ 12,76 per uur
Primaire taken: Merchandisers zijn ervoor verantwoordelijk dat de juiste producten beschikbaar zijn in de juiste winkels, op het juiste moment, in de juiste hoeveelheden en tegen de juiste prijs. Ze kunnen werken in winkels of voor een kledingmerk op bedrijfsniveau. Corporate merchandisers werken samen met ontwerpers en productontwikkelaars om ervoor te zorgen dat de ontwerplevenscyclus op schema blijft.

Merchandisers werken ook nauw samen met ontwerpers om een ​​winstgevend product te creëren dat de klant zal kopen. Als de winstmarges riskant worden, kan de merchandiser om wijzigingen in de stijl verzoeken of een mogelijke verhoging van de verkoopprijs herzien om ervoor te zorgen dat het merk winstgevend blijft.

3. Stylist

Nationaal gemiddeld salaris: $ 13,43 per uur
Primaire taken: Stylisten zijn verantwoordelijk voor het maken van outfits en adviseren over verschillende manieren om een ​​kledingstuk te dragen. Een stylist kan werken voor een kledingmerk of voor individuele klanten. De stylist van een merk maakt outfits voor fotoshoots om de klant te laten zien hoe hij zijn kleding en accessoires moet dragen. Persoonlijke stylisten werken met klanten om hen te helpen stijlen te kiezen die hun lichaamstype flatteren en binnen hun budget passen. De stylist moet luisteren naar de wensen van de klant en hen opties geven die bij hun behoeften passen. De stylist kan nieuwe stijlen of wendingen op de huidige garderobe van de klant voorstellen om hun stijl naar een hoger niveau te tillen.

4. Public relations-specialist

Nationaal gemiddeld salaris: $ 54.111 per jaar
Primaire taken: PR-specialisten die voor kledingmerken werken, creëren en behouden een positief merk- en publiek imago. Ze werken samen met marketingspecialisten om evenementen te plannen die het bewustzijn van de consument en de interesse in het merk en product vergroten. De PR-specialist is ook verantwoordelijk voor het ontwikkelen van persberichten en het afhandelen van mediavragen. In een zakelijke omgeving kunnen ze ook personeelsevenementen plannen met prominente leden van het publiek, sprekers of optredens.

5. Voorraadplanner

Nationaal gemiddeld salaris: $ 59.744 per jaar
Primaire taken: Voorraadplanners beginnen de kledingontwikkelingscyclus door de vereiste hoeveelheid van verschillende producttypen te bepalen. Ze beoordelen de huidige voorraadniveaus, seizoensgebonden behoeften en geografische gegevens om de consumentenvraag naar hun productcategorie te voorspellen. De voorraadplanner is ook verantwoordelijk voor het toewijzen en distribueren van goederen naar magazijnen en winkels in het hele land. Gedurende het verkoopseizoen houden ze de voorraadniveaus bij en adviseren ze hun teams over productprestaties.

6. Accountmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 59.846 per jaar
Primaire taken: Accountmanagers zijn in dienst van bedrijven die producten verkopen aan andere entiteiten, winkels of bedrijven en werken aan het opbouwen van een relatie met hen. Ze zijn gespecialiseerd in het promoten van hun product aan een entiteit in plaats van aan een individu en het opbouwen van een klantenportfolio. Accounts voor een merkbedrijf zijn vaak voor winkel- of zakelijke uniformen, waaronder servicebedrijven, banken en autoverhuurbedrijven. Sommige groothandelsmodebedrijven verkopen hun producten aan warenhuizen en hebben accountmanagers die de zakelijke relatie ontwikkelen en onderhouden.

7. Kleinhandelskoper:

Nationaal gemiddeld salaris: $ 62.597 per jaar
Primaire taken: Retailkopers werken in de detailhandel of warenhuizen en kiezen het merchandise-assortiment dat beschikbaar is voor klanten om te bladeren. Ze houden rekening met de markteisen, huidige stijltrends, prijs, kwaliteit en het winkelgedrag van hun klanten bij het selecteren van producten om te verkopen. De inkoper in de detailhandel is verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat de voorraad van de winkel concurrerend en relevant blijft voor de behoeften van de klant. Ze analyseren ook kooppatronen, voorspellen trends voor hun doelmarkt en ontwikkelen plannen om de voorraad op peil te houden.

Ontwerpgerelateerde carrières

1. Modeontwerper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 16,13 per uur
Primaire taken: Modeontwerpers gebruiken creativiteit om nieuwe stijlen te ontwerpen voor hun doelklanten. High-end modeontwerpers oefenen meer creativiteit uit om innovatieve, originele ontwerpen te ontwikkelen. De meeste modeontwerpers werken in straatmode, waar kleding in massa wordt geproduceerd tegen een betaalbare prijs. Deze modeontwerpers halen inspiratie uit de topverkopers van het vorige seizoen, catwalkshows en seizoenstrends om verkoopbare stijlen voor hun klanten te ontwerpen. Ze kiezen kleuren en stoffen en ontwerpen het aantal topjes, broekjes en jurken dat wordt toegewezen door de teams voor voorraadplanning en merchandising.

2. Grafisch ontwerper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 17,50 per uur
Primaire taken: Grafisch ontwerpers combineren handtekenen en computerondersteund ontwerp om individuele afbeeldingen te maken die op kleding worden afgedrukt. Grafisch ontwerpers hebben een sterk gevoel voor kleur en samenhang in het ontwerp en gebruiken deze om visueel aantrekkelijke afbeeldingen te ontwikkelen. Ze ontwikkelen voornamelijk ontwerpen in CAD-programma's, maar kunnen beginnen met het handmatig tekenen en overbrengen naar de CAD-software. Grafisch ontwerpers gebruiken ook creativiteit om een ​​haalbaar ontwerp te maken. In productie zijn ze vaak beperkt tot acht kleuren en besparen ze geld door minder kleuren te gebruiken.

3. Textielontwerper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 23,45 per uur
Primaire taken: Textielontwerpers illustreren met de hand of gebruiken CAD-software om ontwerpen te maken die kunnen worden afgedrukt op of geweven in een stof. Textielontwerpen worden ontwikkeld als herhalingen om de lengte van de stof met het ontwerp te bedekken. Textielontwerpers kunnen werken als freelancer of voor een bedrijf, zoals een stoffenfabrikant of kledingmerk. Ze werken nauw samen met modeontwerpers en merchandisers om textielontwerpen te creëren die passen bij de kledingstijlen, het seizoen en de klant. Textielontwerpers doen ook trendonderzoek en prognoses voor hun producten om ervoor te zorgen dat hun ontwerpen trendy zijn.

4. Creatief directeur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 76.572 per jaar
Primaire taken: De creatief directeur is verantwoordelijk voor het bepalen van het overkoepelende thema, het kleurenpalet en de styling van de collectie van een kledingseizoen. Ze kunnen werken voor een kledingbedrijf of modetijdschrift. Een creative director voor kleding doet trendonderzoek en beoordeelt verkoopgegevens op hoog niveau om te bepalen welke trendkleuren en stijlen hun klanten waarschijnlijk zullen kopen. Aan het begin van elk seizoen ontmoeten ze senior ontwerpers om het kleurenpalet, het thema, de inspiratiebronnen en alle belangrijke ontwerpelementen die ze in de collectie willen zien, vast te stellen. Tijdens de ontwikkeling zorgt de creatief directeur ervoor dat de ontwerpen op schema blijven en de samenhang behouden.

Ontwikkelingsgerelateerde carrières

1. Productontwikkelaar

Nationaal gemiddeld salaris: $ 46.890 per jaar
Primaire taken: Productontwikkelaars houden toezicht op het kledingproces van ontwerpconceptie tot voltooiing van de productie. Zij zijn het primaire contact van het kledingbedrijf met de fabriek en zijn verantwoordelijk voor het kiezen van de juiste fabrieken om elk product te produceren. De productontwikkelaar voert de kosten- en tijdlijnonderhandelingen met de fabriek. Ze ontwikkelen of kopen ook de stoffen, knopen, ritsen en versieringen die de ontwerpers in het product willen gebruiken. De productontwikkelaar moet ervoor zorgen dat alle materialen en het uiteindelijke kledingstuk voldoen aan de kwaliteitsnormen van het merk.

2. Technisch ontwerper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 62.318 per jaar
Primaire taken: De technisch ontwerper is de kledingingenieur en de contactpersoon tussen de ontwerp- en productontwikkelingsteams. Het ontwerpteam geeft de technisch ontwerper de creatieve visie voor elk kledingstuk en zij bepalen welke steken en zoomafwerking worden gebruikt. De technisch ontwerper is verantwoordelijk voor het communiceren van deze naaidetails aan de fabriek, samen met de kledingmaten. Hun primaire verantwoordelijkheid is het passen van de kledingstukken wanneer de monsters uit de fabriek komen en het herzien van de afmetingen, het patroon of de naaimethodes als dat nodig is om een ​​hoogwaardig, goed passend kledingstuk te maken.

3. Kwaliteitsborgingsmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 71.861 per jaar
Primaire taken: De kwaliteitsborgingsmanager is verantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteitsnormen voor kleding tijdens de productie. Ze kunnen in dienst zijn van het kledingmerk, de fabrikant of een externe auditor. De QA-manager van de fabrikant zet controlepunten op in de hele productielijn om de kwaliteit te beoordelen. Ze hebben dan een laatste kwaliteitscontrole nadat het kledingstuk klaar is.

Een QA-manager van een externe auditor bezoekt fabrieken nadat het productielot volledig is ingepakt en opent willekeurig dozen om de kwaliteit en verpakkingsmethoden van het kledingstuk te beoordelen. De QA-manager van een kledingmerk houdt toezicht op de voorraad wanneer deze in het magazijn arriveert en controleert willekeurig stukken om ervoor te zorgen dat aan de kwaliteitsnormen is voldaan.

4. Productiemanager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 72,784 per jaar
Primaire taken: De productiemanager is verantwoordelijk voor het toezicht op alle elementen van het fabricageproces van de kleding, inclusief het testen van stoffen, knippen, naaien, het uiteindelijke uiterlijk van het kledingstuk en de verpakking. Productiemanagers kunnen in dienst zijn van het kledingmerk of van de fabriek. Ze zorgen ervoor dat de fabrikanten voldoen aan alle wettelijke en ethische vereisten. De productiemanager is ook verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat de door de productontwikkelaar overeengekomen tijdlijn wordt gehaald tijdens productie en verzending. De rollen van productiemanager en productontwikkelaar kunnen worden gecombineerd of taken worden verwisseld, afhankelijk van de structuur van het bedrijf.


About author

Matthijs Heuverman

Dit artikel is goedgekeurd door een Indeed Career Coach


Scroll to Top