Blog

een baan zoeken

15 Titels Van Advertentieafdelingen En Hun Verantwoordelijkheden

Wanneer een bedrijf reclame wil maken voor zijn producten of diensten, kan het een bureau gebruiken, maar het kan ook zijn eigen advertentieafdeling gebruiken om advertenties en advertentiecampagnes te maken en te implementeren. Advertentieafdelingen kunnen per bedrijfstak verschillen, maar velen hebben vergelijkbare functies binnen hun afdeling. Als u geïnteresseerd bent om voor een reclameafdeling te werken, is het handig om de verscheidenheid aan rollen en wat ze doen te begrijpen. In dit artikel bespreken we verschillende advertentieafdelingen en functietitels binnen die afdelingen en wat de rollen inhouden.

Gerelateerd: Een nadere blik op de structuur van een advertentieteam

Wat zijn titels van advertentieafdelingen?

Titels van advertentieafdelingen zijn namen voor rollen binnen bedrijfsafdelingen die verantwoordelijkheden met betrekking tot verkoop, marketing en reclame afhandelen. Sommige rollen zijn creatief en andere kunnen werken om de omzet te verhogen of het imago van een merk te verbeteren. Sommige functies van een reclameafdeling kunnen zijn:

 • Advertentieruimte verkopen
 • Bestellingen van adverteerders verwerken
 • Advertenties maken
 • Advertentiecampagnes ontwikkelen
 • Het verstrekken van advertentie-informatie aan klanten

Hier is een lijst met advertentieafdelingen en functietitels van afdelingen en wat hun primaire taken zijn:

verkoop

Verkoopafdelingen zijn een soort advertentieafdeling die mediaruimte aan adverteerders verkoopt. Ruimte kan bestaan ​​uit pagina's in een tijdschrift of krant, zendtijd op tv of radio, of online advertenties die zijn gekoppeld aan websites of video's. Teamleden van de verkoopafdeling kunnen klanten ontmoeten, contracten schrijven en met andere afdelingen communiceren over reclamecampagnes. Drie advertentiefunctietitels in de verkoop zijn:

 • Verkoopmanager: een verkoopmanager houdt toezicht op een verkoopafdeling door doelen te stellen, de verkoop bij te houden en rapporten te produceren. Ze kunnen ook verkoopvertegenwoordigers inhuren en opleiden en verkooppraktijken evalueren.
 • Verkoopplanner: Verkoopplanners ontwikkelen vaak strategieën voor het genereren van verkoopleads door onderzoek te doen naar verkooptrends. Ze bereiden voorstellen voor en kunnen presentaties maken en geven.
 • Verkoopspecialist: Een verkoopspecialist kan klanten adviseren over verkoopprocedures, marketingstrategieën, bedrijfsvoering en productontwikkeling.

Gerelateerd: Soorten verkoopposities

marketing

Marketingafdelingen zijn reclameafdelingen die een organisatie of bedrijf en haar missie promoten. De afdeling kan potentiële klanten, investeerders of de algemene gemeenschap bereiken via een reclamecampagne voor een specifiek project of product. Marketingstrategieën omvatten vaak andere afdelingen, zoals verkoop en productontwikkeling. Drie advertentiefuncties op een marketingafdeling zijn:

 • Accountmanager: een accountmanager werkt vaak nauw samen met klanten, behandelt problemen en levert reclameteksten en afbeeldingen ter goedkeuring aan hun klanten. Ze behandelen vaak klantrelaties en beheren individuele contracten en accounts.
 • Merkmanager: Merkmanagers gebruiken technieken en strategieën om het imago van een merk, product of dienst te verbeteren. Ze kunnen helpen bij het maken van advertenties op basis van doelgroepen, of ze kunnen helpen bij het verpakken van producten.
 • Media-inkoper: Media-inkopers handelen het kopen van advertentieruimte af via onderhandelingen met website-eigenaren of mediaorganisaties waarop ze de advertenties willen laten verschijnen. Ze houden zich vaak aan een specifiek budget en zorgen ervoor dat de advertenties die ze plaatsen op de juiste tijd op de juiste plaats worden weergegeven.

Gerelateerd: Wat doet een marketingafdeling? (Met voordelen en hulpmiddelen)

Creatieve ontwikkeling

Een creatieve ontwikkelingsafdeling is een reclameafdeling die vaak verantwoordelijk is voor de creatie en productie van verschillende creatieve projecten, zoals presentaties, website graphics en advertenties voor online en in print. Drie advertentiefuncties op een creatieve ontwikkelingsafdeling zijn:

 • Art director: Art directors beheren de afbeeldingen en andere visuals voor reclame- en marketingcampagnes door toezicht te houden op een creatieve staf. Ze keuren vaak visuele ontwerpen en afbeeldingen goed volgens het merk van een organisatie.
 • Copywriter: De taken van een copywriter omvatten het schrijven van slogans of teksten voor advertenties in print en online. Ze kunnen samenwerken met public relations- en marketingteams om geschikte mediacampagnes te begrijpen en te creëren.
 • Grafisch ontwerper: Grafisch ontwerpers maken afbeeldingen voor advertenties en andere organisatorische behoeften. Ze gebruiken lettertypen, afbeeldingen en kleuren om advertentie- en marketinginhoud te creëren.

Gerelateerd: Creative Director vs. Art Director

Zakelijke ontwikkeling

Een afdeling bedrijfsontwikkeling, vergelijkbaar met een verkoopafdeling, richt zich op het verbeteren van het bedrijf door gebruik te maken van klanten en strategische partnerschappen te ontwikkelen. De afdeling onderzoekt manieren om de omzet te verhogen en diensten uit te breiden door te communiceren met andere afdelingen zoals verkoop, klantenservice en marketing. Drie advertentiefuncties op een afdeling voor bedrijfsontwikkeling zijn:

 • Productmanager: Productmanagers ontdekken de behoeften van de klant en kunnen het bedrijf helpen beslissen hoe aan die behoeften te voldoen door middel van een product of dienst. Ze werken vaak aan het identificeren van een product dat de doelen van hun bedrijf kan vervullen en werken samen met hun team om manieren te vinden om dat te bereiken.
 • Business development manager: deze rol genereert leads om nieuwe zakelijke kansen te helpen ontwikkelen voor bedrijfsgroei en het verhogen van de omzet. Ze kunnen het klantenbestand van een bedrijf uitbreiden en tegelijkertijd focussen op klantenbehoud.
 • Verkoopvertegenwoordiger: Een verkoopvertegenwoordiger zoekt klanten, maakt deals en schrijft contracten. Ze begeleiden klanten vaak tijdens de levenscyclus van een verkoop. Verkoopvertegenwoordigers kunnen ook na de eerste verkoop in contact blijven met klanten voor upselling-mogelijkheden of om zakelijk advies te geven.

Gerelateerd: Hoe u vaardigheden voor bedrijfsontwikkeling kunt ontwikkelen

Sociale media

De afdeling sociale media van een bedrijf maakt inhoud voor zijn socialemediakanalen en communiceert online met klanten. Vaak zorgen ze ervoor dat de digitale marketingstrategie van hun bedrijf aansluit bij de socialemediacampagne. Rollen in deze afdeling kunnen sociale-mediacampagnes analyseren, websiteverkeer volgen en vragen van websitebezoekers of op sociale media beantwoorden. Drie advertentiefuncties op een afdeling voor sociale media zijn:

 • Socialmedia-analist: dit type analist onderzoekt en onderzoekt de merkgegevens en contentprestaties van hun organisatie online via analysetools. Een social media analist gebruikt die informatie vervolgens om zakelijke aanbevelingen te doen met betrekking tot social media campagnes.
 • Social media strateeg: Een social media strateeg creëert en implementeert de social media strategieën van een organisatie. Ze kunnen analyses gebruiken om de betrokkenheid van gebruikers bij te houden en online op gebruikersvragen te reageren. Socialmediastrategen kunnen ook digitale advertentiecampagnes maken, samen met de marketingafdeling van een bedrijf.
 • Content director: Content directors geven vaak leiding aan een contentteam dat een online contentstrategie maakt. Ze kunnen ervoor zorgen dat hun team de deadlines voor creatieve projecten haalt en digitale inhoud produceren volgens de verzoeken van de klant.

About author

Margriet Rommelent

Wanneer een bedrijf reclame wil maken voor zijn producten of diensten, kan het een bureau gebruiken, maar het kan ook zijn eigen advertentieafdeling gebruiken om advertenties en advertentiecampagnes te maken en te implementeren. Advertentieafdelingen kunnen per bedrijfstak verschillen, maar velen hebben vergelijkbare functies binnen hun afdeling. Als u geïnteresseerd bent om voor een reclameafdeling te werken, is het handig om de verscheidenheid aan rollen en wat ze doen te begrijpen. In dit artikel bespreken we verschillende advertentieafdelingen en functietitels binnen die afdelingen en wat de rollen inhouden.


Scroll to Top