Blog

Posities op het gebied van cyberbeveiliging zijn algemeen beschikbaar, aangezien steeds meer bedrijven ontdekken dat het beschermen van hun online activa belangrijker is dan ooit tevoren. Deze banen bieden vaak uitstekende beloningen en voordelen, en het volgen van een opleiding in cyberbeveiliging is iets dat je in veel verschillende sectoren kan ondersteunen. In dit artikel leggen we uit wat cyberbeveiliging is en onderzoeken we 16 van de beste banen op het gebied van cyberbeveiliging, hun taken en gemiddeld salaris en wat er nodig is om elke carrière na te streven.

Wat is cyberbeveiliging?

Cyberbeveiliging verwijst naar de praktijk van het implementeren van verdedigingssystemen om services, mobiele apparaten, computers, netwerken, elektronische systemen en gegevens van aanvallen van buitenaf te projecteren. Cyberbeveiliging, ook wel elektronische informatiebeveiliging of informatietechnologiebeveiliging genoemd, is gemaakt om verschillende computersystemen te beschermen tegen malware, hacking en andere kwaadaardige inbraken die uiteindelijk het vermogen van het systeem om goed te werken kunnen ontsporen.

Cyberbeveiliging helpt ook om waardevolle informatie te beschermen en ervoor te zorgen dat deze niet in handen valt van de verkeerde persoon of het verkeerde bedrijf. We kunnen cyberbeveiliging onderverdelen in een paar primaire soorten beveiligingstactieken, waaronder:

  • Operationele beveiliging: dit verwijst naar de beslissingen en processen die zijn ingevoerd om gegevensactiva te beschermen en te verwerken. De machtigingen die gebruikers hebben bij het betreden van een netwerk, maken bijvoorbeeld deel uit van de operationele beveiliging.
  • Informatiebeveiliging: dit type cyberbeveiliging wordt geïmplementeerd om de privacy en integriteit van gegevens te beschermen.
  • Netwerkbeveiliging: dit verwijst naar hoe bedrijven een computernetwerk beveiligen tegen bedreigingen zoals malware en gerichte aanvallers.
  • Applicatiebeveiliging: dit type beveiliging verwijst naar inspanningen om apparaten en software vrij van bedreigingen te houden.

Gerelateerd: 15 carrières in cyberbeveiliging

16 banen in cyberbeveiliging

De volgende zijn 16 banen om te overwegen als je geïnteresseerd bent in het nastreven van een carrière in cyberbeveiliging. Klik voor de meest actuele salarisinformatie van Carrieree op de salarislink bij elke functietitel hieronder:

1. Forensisch analist voor cyberbeveiliging

Nationaal gemiddeld salaris: $69.811 per jaar

Primaire taken: forensische analisten op het gebied van cyberbeveiliging zijn professionals op het gebied van cyberbeveiliging die informatica en forensisch onderzoek gebruiken om informatie van opslagapparaten en computersystemen te herstellen. Ze zijn verantwoordelijk voor het helpen van wetshandhavers bij het bestrijden van cybercriminaliteit en het vinden van bewijs van deze misdaden. Gemeenschappelijke taken zijn onder meer het gebruik van forensische en onderzoeksmethoden om specifiek bewijs van cybercriminaliteit aan het licht te brengen, het bewijsmateriaal over te dragen in een wettelijk geaccepteerd formaat en namens wetshandhavingsinstanties te getuigen in rechtbanken.

Gerelateerd: Meer informatie over hoe u een cyberbeveiligingsanalist bent

2. IT-beveiligingsmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 76.307 per jaar

Primaire taken: IT-beveiligingsmanagers zijn verantwoordelijk voor het creëren en beheren van cyberbeveiligingssystemen die informatiesystemen beschermen. Gemeenschappelijke taken van deze professionals zijn onder meer databasebescherming, noodherstel en softwareontwikkeling die helpt bij het beschermen van software tegen cyberaanvallen. Andere taken zijn het creëren en beheren van cyberbeveiligingsstrategieën, het onderwijzen van organisatiepersoneel in verschillende technieken voor informatiebeveiliging en het aansturen van beveiligingsteams.

3. Beveiligingstechnicus

Nationaal gemiddeld salaris: $ 78.013 per jaar

Primaire taken: Een beveiligingstechnicus is verantwoordelijk voor het onderhouden van beveiligingsbestanden door het verwerken, ontvangen en archiveren van computerbeveiligingsdocumenten, overeenkomsten en formulieren. Ze repareren en onderhouden beveiligingsproblemen binnen een organisatie en identificeren netwerkgerelateerde problemen van cyberbeveiliging. Andere taken zijn onder meer het beheren van beveiligingstoegangscontrole, het bijhouden van alle interacties tussen de klant en het bedrijf en het werken met verschillende besturingssystemen om de computerbeveiliging in de hele organisatie te beheren.

4. IT-beveiligingsspecialist

Nationaal gemiddeld salaris: $84.232 per jaar

Primaire taken: IT-beveiligingsspecialisten zijn verantwoordelijk voor het bewaken van de huidige beveiligingsinfrastructuur om ervoor te zorgen dat deze een organisatie beschermt tegen cyberaanvallen. Taken omvatten het uitvoeren van systeemcontroles, het aanbieden van suggesties voor systeemverbeteringen en het onderzoeken van potentiële risico's die het cybersysteem van een bedrijf kunnen beïnvloeden. Ze testen en lossen ook softwarefirewalls en -machtigingen op en beoordelen de huidige netwerkstructuren.

Gerelateerd: Hoe word je een cyberbeveiligingsspecialist

5. Incidentmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $90.590 per jaar

Primaire taken: Een incidentmanager, ook wel een incidentresponder genoemd, is een cyberbeveiligingsspecialist die reageert op datalekken en -bedreigingen op het gebied van cyberbeveiliging. Ze werken aan het verbeteren van de veiligheid en reputatie van bedrijven en informeren werknemers en organisaties over mogelijke cyberbeveiligingsbedreigingen. Andere taken zijn het creëren van systemen om datalekken beter te identificeren, het maken van rapporten voor rechtshandhavingsinstanties na een incident en het uitvoeren van risicoanalyses.

6. Informatiebeveiligingsadviseur

Nationaal gemiddeld salaris: $91.208 per jaar

Primaire taken: Informatiebeveiligingsadviseurs zijn experts op het gebied van informatietechnologie en computerbeveiliging en gebruiken deze kennis om bedrijven te adviseren over passende beveiligingsmaatregelen. Taken omvatten het beoordelen van het potentieel van een bedrijf voor beveiligingsinbreuken, het implementeren van nieuwe beveiligingsmaatregelen binnen een organisatie en het trainen van de werknemers van een bedrijf over hoe ze zichzelf en hun bedrijf kunnen beschermen tegen beveiligingsinbreuken en -risico's.

7. IT-risicoanalist

Nationaal gemiddeld salaris: $ 93.503 per jaar

Primaire taken: Een IT-risicoanalist is een professional die economische omstandigheden, financiële documenten en potentiële klanten beoordeelt om organisaties te helpen bij het bepalen van het risiconiveau met betrekking tot een bepaalde zakelijke beslissing. Andere taken zijn het beoordelen van gegevens om potentiële risico's te meten, het ontwikkelen van rapporten en presentaties om gegevens aan belanghebbenden te presenteren, het creëren van systemen en processen voor het veilig opslaan van gegevens en het bewaken van financiële en economische trends met betrekking tot potentiële risico's voor een organisatie.

8. IT-beveiligingsanalist

Nationaal gemiddeld salaris: $94,862 per jaar

Primaire taken: een IT-beveiligingsanalist is een cyberbeveiligingsspecialist die de gegevens van een bedrijf beschermt tegen mogelijke cyberbedreigingen en -aanvallen. Veel voorkomende taken voor deze professionals zijn het implementeren en installeren van computercyberbeveiligingsprogramma's en -software, het trainen van medewerkers in het gebruik van veilige processen en het uitvoeren van penetratietests en probleemoplossing.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een informatiebeveiligingsanalist

9. Systeemingenieur

Nationaal gemiddeld salaris: $99.720 per jaar

Primaire taken: Systeemingenieurs werken met verschillende systemen om de hardware en software van een bedrijf te bewaken en te beheren en ervoor te zorgen dat deze soepel werkt en beschermd is tegen cyberaanvallen. Veel voorkomende taken zijn het oplossen van problemen met systemen, het implementeren van nieuwe beveiligingstechnologieën en het verifiëren van de beveiliging en stabiliteit van de systeemarchitectuur.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een systeemingenieur

10. Veiligheidsdirecteur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 100,302 per jaar

Primaire taken: Beveiligingsdirecteuren houden toezicht op informatietechnologiemedewerkers, evenals hun budgetten en apparatuur. Ze zijn verantwoordelijk voor informatiebeveiligingstraining en -compliance, evenals voor personeelskwesties met betrekking tot informatietechnologie. Andere taken zijn het beheren van de systemen van een bedrijf om ervoor te zorgen dat gegevens worden beschermd, het reageren op beveiligingsinbreuken en het beheren van beveiligingsbudgetten.

11. Projectmanager cyberbeveiliging

Nationaal gemiddeld salaris: $ 103.344 per jaar

Primaire taken: Cybersecurity-projectmanagers, ook wel beveiligingsbeheerders genoemd, zijn professionals die toezicht houden op cybersecurity-teams binnen een organisatie. Ze installeren, lossen problemen op en implementeren de beveiligingssystemen en -oplossingen van een bedrijf en creëren trainingsdocumenten om werknemers te informeren over beveiligingsprocedures.

12. Netwerkingenieur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 107.488 per jaar

Primaire taken: Netwerkingenieurs, ook wel netwerkarchitecten genoemd, zijn cyberbeveiligingsprofessionals die communicatienetwerken ontwerpen en bouwen, zoals wide area networks (WAN's) en local area networks (LAN's). Taken omvatten het ontwerpen en implementeren van netwerken, het oplossen van problemen en het beheren van netwerken, het beoordelen van het netwerk verkeer en anticiperen op groei, analyseren hoe cyberbeveiliging bepaalde netwerken beïnvloedt en op de hoogte blijven van de nieuwste netwerk- en cyberbeveiligingstechnologieën en -trends.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een netwerkingenieur

13. Beveiligingsingenieur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 108.401 per jaar

Primaire taken: Beveiligingsingenieurs zijn gespecialiseerd in het creëren van beveiligingssystemen voor informatietechnologie die de gegevens en systemen van een organisatie beschermen tegen mogelijke cyberaanvallen en bedreigingen. Taken omvatten het creëren en implementeren van inbraakdetectiesystemen, het installeren van firewalls ter bescherming tegen aanvallen en het uitvoeren van regelmatige beveiligingsbeoordelingen en het uitvoeren van risicoanalyses.

14. Penetratietester

Nationaal gemiddeld salaris: $ 118.658 per jaar

Hoofdtaken: Een penetratietester is verantwoordelijk voor het beoordelen en identificeren van eventuele kwetsbaarheden in webapplicaties, netwerken en informatiesystemen. Ze lossen problemen op met reeds bestaande systemen en testen nieuw geïmplementeerde systemen om cyberaanvallen te voorkomen. Andere taken zijn het identificeren van zwakke punten in systemen en deelnemen aan ethisch hacken.

15. IT-beveiligingsarchitect

Nationaal gemiddeld salaris: $ 121.926 per jaar

Primaire taken: Beveiligingsarchitecten voor informatietechnologie zijn experts op het gebied van cyberbeveiliging die beveiligingssystemen creëren en implementeren die ongewenste computerbeveiligingsbedreigingen voorkomen. Ze analyseren de zwakke en sterke punten van computersystemen en creëren nieuwe beveiligingsarchitecturen om tegemoet te komen aan de cyberbeveiligingsbehoeften van een organisatie.

16. Chief informatiebeveiligingsfunctionaris

Nationaal gemiddeld salaris: $ 126.471 per jaar

Primaire taken: Chief Information Security Officers werken in hoge posities om toezicht te houden op de bescherming van de informatietechnologie en gegevens van een organisatie. Ze houden toezicht op IT-teams, werken samen met andere leidinggevenden van de organisatie en blijven op de hoogte van nieuwe trends en problemen met betrekking tot informatiebeveiliging. Andere taken zijn onder meer het toezicht houden op operationele taken met betrekking tot gegevensbeheer en -beveiliging, het ontwikkelen van informatiebeveiligingsprocedures en -beleid en het uitvoeren van audits op de systemen van een bedrijf.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een CIO (Chief Information Officer)


About author

Vera Klein Veegevuur

Posities op het gebied van cyberbeveiliging zijn algemeen beschikbaar, aangezien steeds meer bedrijven ontdekken dat het beschermen van hun online activa belangrijker is dan ooit tevoren. Deze banen bieden vaak uitstekende beloningen en voordelen, en het volgen van een opleiding in cyberbeveiliging is iets dat je in veel verschillende sectoren kan ondersteunen. In dit artikel leggen we uit wat cyberbeveiliging is en onderzoeken we 16 van de beste banen op het gebied van cyberbeveiliging, hun taken en gemiddeld salaris en wat er nodig is om elke carrière na te streven.


Scroll to Top