Blog

Hoewel competitief, kan werken in de theaterindustrie een bijzonder bevredigend carrièrepad zijn, omdat het de neiging heeft om mensen die behoorlijk gepassioneerd zijn erin te trekken, wat een opwindende omgeving en een gevoel van gemeenschappelijke drive kan creëren.

Ongeacht uw rol in een productie, kunt u een directe impact hebben op de kwaliteit en het succes ervan. Weten welke baan in het theater het beste bij je capaciteiten en persoonlijkheid past, is belangrijk, maar het vereist onderzoek en analyse. In dit artikel bespreken we enkele van de meest populaire theaterbanen in verschillende categorieën.

Vacatures in het theater

Theaterbanen kunnen worden onderverdeeld in vier hoofdcategorieën: creatieve rollen, productierollen, klantenservicerollen en administratieve rollen. Hieronder vind je banen gerelateerd aan het theater, uitgesplitst naar die categorieën. Houd er rekening mee dat de onderstaande salarissen zijn ingevuld met behulp van gegevens van Carrieree Salarissen, waar deze regelmatig worden bijgewerkt.

Creatieve rollen

Of ze nu specifiek prestatiegerelateerd zijn of niet, elk van de volgende theatermogelijkheden is een creatieve rol waarbij een bepaald aspect van creatieve visie op de show zelf wordt toegepast.

1. Choreograaf

Nationaal gemiddeld salaris: $ 22,92 per uur

Hoofdtaken: Choreografen plannen, organiseren en beheren de dansroutines, kostuums, visuele elementen en muziek binnen een theaterproductie. Ze hebben meestal uitstekende dansvaardigheden en uitgebreide productie-ervaring, waardoor ze de elementen kunnen identificeren die het beste bij elke productie passen en ze aantrekkelijk maken voor een breder publiek. De meeste choreografen zijn opgeleid tot professionele dansers en evolueren van daaruit verder.

2. Toneelschrijver

Nationaal gemiddeld salaris: $ 59.632 per jaar (schrijver)

Primaire taken: Toneelschrijvers worden ook wel scenarioschrijvers genoemd en zijn belast met het schrijven van het hoofdverhaal voor theaterproducties. Ze moeten alle dialooglijnen tussen artiesten creëren en elke scène beschrijven, waarbij de regisseur en de artiesten die informatie vervolgens opnemen en er een live optreden van maken.

3. Kostuumontwerper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 68.617 per jaar

Primaire taken: Theatrale kostuumontwerpers zijn verantwoordelijk voor het maken of kiezen van alle elementen van de outfits van de artiesten, inclusief kleding, sieraden, maskers, handschoenen, hoeden en al het andere dat een artiest tijdens een theaterproductie mag dragen.

Ze moeten de outfits afstemmen op de historische periode van de productie, de persoonlijke stijl van elk personage en andere relevante factoren. De meeste kostuumontwerpers hebben ervaring in modeontwerp.

4. Uitvoerder

Nationaal gemiddeld salaris: $ 69.469 per jaar

Primaire taken: Theaterartiesten vermaken het publiek door verschillende acts uit te voeren, meestal inclusief acteren, zingen en dansen. Ze spelen personages op het podium volgens een vooraf bepaald script en doen dat volgens de visie en ideeën van de regisseur.

Er zijn geen specifieke kwalificaties om artiest te worden, maar opgedane kennis en ervaring in verschillende elementen van muziektheater, zoals zang en dans, is typisch vereist.

5. Theaterregisseur

Nationaal gemiddeld salaris: $98.922 per jaar

Primaire taken: De taak van een theaterregisseur bestaat over het algemeen uit het toezicht houden op alle belangrijke aspecten van het opvoeren van een show, zoals het bepalen van de cast, het kiezen van hun kostuums en het plannen van hun uitvoering. De regisseurs implementeren hun eigen visie op hoe een script moet worden uitgespeeld en geven de cast en crew aanwijzingen hoe ze die visie kunnen nabootsen. De meeste theaterregisseurs beginnen met het behalen van een bachelordiploma in theaterproductie of een gerelateerd vakgebied.

Productiegerelateerde rollen

Naast de acteurs en stukken op het podium komt er veel kijken bij een succesvolle show die misschien iets meer achter de schermen is. Hier zijn enkele productiegerelateerde banen in het theater:

1. Geluidstechnicus

Nationaal gemiddeld salaris: $ 35.245 per jaar

Hoofdtaken: Geluidstechnici, ook wel geluidstechnici genoemd, zijn verantwoordelijk voor de geluidskwaliteit van theaterproducties. Ze gebruiken hun vaardigheden en expertise om ervoor te zorgen dat alle geluiden, zoals stemmen, effecten en muziek, correct worden geproduceerd, gemixt, opgenomen, gesynchroniseerd met de productie en weergegeven op het podium. Er is geen officiële vereiste om geluidstechnicus te worden, maar relevante kwalificaties en ervaring vergroten de kans dat een sollicitant voor de rol wordt geselecteerd.

2. Producent

Nationaal gemiddeld salaris: $ 43.542 per jaar

Primaire taken: De exacte functiebeschrijving van een producent varieert meestal enigszins van de ene theaterproductie tot de andere, maar ze zijn over het algemeen belast met het toezicht op en de uitvoering van alle aspecten van de productie.

Sommige van hun taken omvatten het vinden van investeerders, het organiseren van budgetten en financiën, onderhandelen over personeelscontracten, het beheren van alle technische aspecten van het stuk, het opstellen van deadlines voor verschillende taken, werken aan marketingstrategieën om de productie te promoten, toezicht houden op regisseurs en artiesten en zorgen voor naleving van de onder meer recht. Er is geen specifiek carrièrepad om producent te worden, hoewel de meesten een diploma en directe ervaring hebben in mediagerelateerde onderwerpen.

3. Artistiek leider

Nationaal gemiddeld salaris: Salarisgegevens niet beschikbaar

Voornaamste taken: Artistiek directeuren zijn in dienst van theatergezelschappen om een ​​gekozen artistieke visie op al hun producties te creëren, ontwikkelen en implementeren. Ze rapporteren aan de Chief Administrative Officer en nemen cruciale beslissingen met betrekking tot de artistieke richting en waarden van de organisatie. De meeste artistiek leiders hebben eerdere ervaring in het regisseren of produceren van theaterproducties.

4. Castingregisseur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 75.699 per jaar

Primaire taken: De casting director van een theaterproductie is verantwoordelijk voor het vinden van kandidaten voor rollen als performer en het selecteren van de meest geschikte kandidaten voor elk. Ze moeten ervoor zorgen dat de gekozen kandidaten passen bij de kenmerken die worden vereist door het script en de regisseur en over de vaardigheden en ervaring beschikken om hun rol met succes uit te voeren.

Er is geen formele kwalificatie vereist om als casting director te werken, maar de meesten hebben een diploma in theater- of filmproductie.

Servicegerelateerde rollen

Bij elke goede show is er een publiek dat hoopt op een complete ervaring die begint vanaf het moment dat hun ticket wordt gescheurd; klantenservice staat centraal. Hier zijn enkele klantenservice-gerelateerde banen in het theater:

1. Usher

Nationaal gemiddeld salaris: $ 24.394 per jaar

Hoofdtaken: Ushers zijn verantwoordelijk voor het welzijn van de klanten voor, tijdens en direct na een theatervoorstelling. Ze wijzen de toeschouwers naar hun stoelen, verkopen hapjes en drankjes, geven programmeurs uit, zorgen voor hun veiligheid en communiceren met andere leden van het personeel om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt. Er is geen formele kwalificatie nodig om een ​​bode te worden.

2. Front-of-house manager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 44.310 per jaar

Primaire taken: Front-of-house managers houden zich bezig met verschillende dagelijkse operaties met betrekking tot de receptie en het zitgedeelte van het theater. Deze omvatten het toezicht houden op de beveiligingsactiviteiten van het gebouw, ervoor zorgen dat werknemers veiligheidsprocedures volgen, nieuw personeel inhuren en opleiden, klantenservice bieden aan theaterbezoekers en eventuele problemen oplossen die zich met theatergasten kunnen voordoen.

Er is geen vereiste kwalificatie om een ​​front-of-house manager te zijn, maar zachte vaardigheden zoals goede communicatie en gecijferdheid zijn meestal erg belangrijk voor de rol.

3. Bedrijfsmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 57.551 per jaar

Primaire taken: Managers van theatergezelschappen fungeren meestal als schakel tussen de theatermanager en de rest van het productiepersoneel. Ze houden zich bezig met dagelijkse managementkwesties, zoals het afhandelen van zorgen van het personeel, het afhandelen van communicatie, ervoor zorgen dat iedereen zijn taak uitvoert, planningen maken, onderhandelen over contracten en andere soortgelijke taken. De meeste bedrijfsleiders hebben ervaring in andere aspecten van management.

4. Theatermanager

Nationaal gemiddeld salaris: $64,493 per jaar

Primaire taken: Theatermanagers houden toezicht op alle aspecten met betrekking tot hoe een theater wordt beheerd en hoe de shows worden geproduceerd. Zij nemen alle organisatorische, financiële en marketingaspecten van de administratie voor hun rekening en helpen het theater winst te maken met het creëren en organiseren van diverse producties. Een theatermanager is betrokken bij alle aspecten die te maken hebben met de uitvoering van het businessplan van het theater. De meeste kandidaten voor de rol hebben een achtergrond in administratie en kunst.

Administratie-gerelateerde rollen

Naast alle elementen ter plaatse van de productie op de showavond, zijn er bij het werken in het theater veel figuren betrokken die helpen om het allemaal te laten gebeuren. Hier zijn nog enkele administratieve banen in het theater:

1. Drama leraar

Nationaal gemiddeld salaris: $ 23.366 per jaar

Primaire taken: Dramadocenten zijn verantwoordelijk voor het opleiden van toekomstige theaterartiesten. De meesten van hen geven les aan studenten van 11 tot 18 jaar en voorzien hen van alle basiskennis die nodig is om als podiumartiest aan de slag te gaan. Hun taken omvatten het regelmatig opzetten van schooltoneelstukken en -producties, waardoor hun studenten een theaterervaring krijgen. Dramadocenten die op scholen werken, hebben doorgaans een bachelordiploma in een theatergerelateerd vakgebied en een onderwijscertificaat nodig.

2. Marketeer

Nationaal gemiddeld salaris: [$57.610 per jaar(https://www.Carrieree.com/career/marketer/salaries)

Primaire taken: Theatermarketeers zijn verantwoordelijk voor het adverteren van een theaterproductie en het aanmoedigen van potentiële klanten om kaartjes te kopen en de shows te zien. Ze gebruiken alle beschikbare mediakanalen om het publiek te informeren over de toekomstige voorstellingen van het theater en hen aan te moedigen aanwezig te zijn. Hun taken omvatten meestal het promoten van zowel de shows als het theater zelf.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een marketingspecialist

3. Agent

Nationaal gemiddeld salaris: $ 77.398 per jaar

Primaire taken: Theateragenten worden ingehuurd door artiesten uit de entertainmentindustrie, zoals acteurs, zangers, regisseurs, presentatoren, auteurs en scenarioschrijvers, om hen te vertegenwoordigen in discussies met potentiële werkgevers.

Ze helpen hun klanten een bepaald imago te behouden, regelen audities voor hen, onderhandelen over hun contracten, behandelen mediavragen en bieden hen branchegerelateerd advies, allemaal met het doel hun carrière vooruit te helpen. De meeste agenten hebben een achtergrond in public relations, rechten, bedrijfskunde of economie.

4. Financieel directeur

Nationaal gemiddeld salaris: $134.537 per jaar

Primaire taken: Chief financial officers worden meestal ingehuurd door grote theaters of theatergezelschappen om toezicht te houden op alle financiële operaties en te zorgen voor naleving van verschillende financiële voorschriften. Ze werken nauw samen met het managementteam om financiële strategieën op korte, middellange en lange termijn te creëren met als uiteindelijk doel de inkomsten van het theater te laten groeien.

Gerelateerd: Leer meer over het zijn van een CFO (Chief Financial Officer)


About author

Stefaan Krul

Hoewel competitief, kan werken in de theaterindustrie een bijzonder bevredigend carrièrepad zijn, omdat het de neiging heeft om mensen die behoorlijk gepassioneerd zijn erin te trekken, wat een opwindende omgeving en een gevoel van gemeenschappelijke drive kan creëren.


Scroll to Top