Blog

De alcoholindustrie is een bloeiende en voortdurend groeiende markt. Veel mensen hebben een carrière in het serveren, verkopen, op de markt brengen en maken van bier, wijn en sterke drank. Als u geïnteresseerd bent in een baan in de alcoholindustrie, is het handig om op de hoogte te zijn van het brede scala aan beroepen in deze industrie, waaronder veel professionele kansen op technisch en administratief gebied. In dit artikel onderzoeken we een breed scala aan carrièremogelijkheden in de alcoholindustrie die u kunt overwegen.

Waarom kiezen voor een baan in de alcoholindustrie?

De alcoholindustrie biedt veel verschillende banen op een gebied waar bedrijven vaak nieuwe producten creëren om concurrerend te blijven. Als je een passie hebt voor bier, wijn of sterke drank en het leuk vindt om met mensen om te gaan, kan dit een uitstekende carrièrekeuze zijn. De alcoholindustrie omvat een verscheidenheid aan werkomgevingen en veel potentiële functies. U kunt vacatures vinden bij verschillende soorten bedrijven, zoals:

 • Bars of pubs
 • Lounges of clubs
 • Restaurants
 • Hotels of resorts
 • Cruise maatschappijen
 • Evenementenlocaties, zoals stadions of feestzalen
 • Horecabedrijven
 • brouwerijen
 • Distilleerderijen
 • wijngaarden

Naast het scala aan werkomgevingen in de alcoholindustrie, zijn er veel loopbaanspecialisaties waaruit u kunt kiezen. Hier zijn enkele van de verschillende categorieën banen in de alcoholindustrie:

 • Servicegerelateerd: deze omvatten banen in de horeca en de foodservicesector die alcoholproducten aan klanten serveren of verkopen.

 • Verkoop en promotie: banen in verkoop, marketing, PR en branding zijn gericht op het creëren van vraag naar individuele merken en producten.

 • Backoffice-ondersteuning: dit omvat veel zakelijke gebieden zoals IT, human resources, administratie, bedrijfscommunicatie, juridische zaken, audit- en risicobeheer, financiën en boekhouding, operaties en naleving.

 • Aanbod en productie: Werkgelegenheid in de productie omvat beroepen zoals het brouwen van bier, het distilleren van sterke drank en het maken van wijn.

 • Supply chain en logistiek: Dit betreft het fysieke transport, distributie en opslag van de producten.

Wat zijn enkele banen in de alcoholindustrie?

Als je in de alcoholindustrie zou willen werken, overweeg dan een van deze 17 banen in deze sector:

1. Server voor eten en drinken

Nationaal gemiddeld salaris: $ 28.394 per jaar

Primaire taken: Servers voor eten en drinken zorgen voor een plezierige drink- of eetervaring voor gasten. Ze kunnen klanten begroeten, het menu en specials uitleggen, aanbevelingen doen, eten en drinken bestellen en bezorgen en kwaliteitsservice bieden voor de duur van het bezoek van de gast. Cocktailservers zijn een specifiek type server die alcoholische dranken schenkt in etablissementen die geen eten serveren. Dit is typisch een snelle positie die ideaal is voor diegenen die ervan houden erg actief te zijn en een verscheidenheid aan functies uit te voeren terwijl ze aan het werk zijn.

Lees meer: ​​​​De 26 meest gevraagde banen in de voedingsmiddelen- en drankensector 2021

2. Wijngaardarbeider

Nationaal gemiddeld salaris: $ 31.238 per jaar

Primaire taken: Wijngaardarbeiders helpen wijnmakers wijn te produceren door voor de wijngaard te zorgen. Hun taken omvatten het onderhouden van de wijnstokken, het verzorgen van de velden, het oogsten van druiven en het produceren van wijn. Ze kunnen helpen bij het bottelen en verpakken van wijn, verkoop en laboratoriumwerk, afhankelijk van de grootte van de wijnmakerij en het aantal werknemers.

3. Mixoloog

Nationaal gemiddeld salaris: $ 33.416 per jaar

Primaire taken: Een mixoloog richt zich op de studie van mixdrankjes en heeft vaak een diepere kennis van cocktailcombinaties, sterke drank en likeuren dan barmannen. Ze experimenteren met technieken en smaken om originele cocktails te creëren. Mixologen kunnen menu's en cocktails maken voor specifieke evenementen of kenmerkende drankjes maken voor etablissementen.

Lees meer: ​​Hoe word je een mixoloog ?

4. Wijnconsulent

Nationaal gemiddeld salaris: $ 34.607 per jaar

Primaire taken: Wijnadviseurs promoten wijn bij klanten in winkels, distributiebedrijven, restaurants en wijnhuizen. Ze informeren consumenten over verschillende wijnen, bieden monsters aan en stellen passende wijnen voor op basis van hun voorkeuren. Ze adviseren restaurants en winkels welke wijnen ze moeten vervoeren en richten zich op het vergroten van de wijnverkoop. Ze kunnen productdisplays en promotionele berichten op sociale media maken. Het is belangrijk voor een wijn- en sterke drankconsulent om op de hoogte te blijven van nieuwe wijnen en trends in de sector.

5. Barman

Nationaal gemiddeld salaris: $ 38.650 per jaar

Primaire taken: Een barman is een serviceprofessional die drankjes en cocktails aan klanten serveert. Ze kunnen ook eten bestellen en serveren, afhankelijk van waar ze werken. Een deel van de verantwoordelijkheid van een barman is om gasten te entertainen en een plezierige klantervaring te creëren. Ze maken ook de bar schoon en houden deze gevuld en georganiseerd. Barmannen kunnen in verschillende omgevingen werken, zoals bars, restaurants of hotels of bij privé-evenementen. Ze werken vaak nacht- of weekenddiensten, waardoor bartending voor sommige mensen een ideale bijbaan is.

Lees meer: ​​Leer meer over barman zijn

6. Merkambassadeur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 39.965 per jaar

Primaire taken: Een ambassadeur van het sterke drankmerk vertegenwoordigt een merk alcohol en promoot het merk op sociale media of op evenementen. De ambassadeur is een autoriteit op het gebied van het merk en houdt toezicht op strategische merkmarketingcampagnes. Dit kunnen influencers zijn op sociale media met een grote aanhang die een contract hebben als merkambassadeur met het bedrijf, of ze kunnen een medewerker zijn die verantwoordelijk is voor het maken van posts op sociale media en het opbouwen van publieksbetrokkenheid.

Lees meer: ​​Leer hoe u een merkambassadeur bent

7. Evenementenplanner

Nationaal gemiddeld salaris: $ 41.345 per jaar

Primaire taken: Een evenementenplanner regelt vergaderingen en speciale evenementen voor klanten. Ze plannen alle details zoals locatie, tijd, decor en menu. Ze vinden geschikte evenementenverkopers, waaronder cateraars, brouwerijen of wijnhuizen, fotografen en entertainment. Zij organiseren en begeleiden het gehele evenement en zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt. Terwijl evenementenplanners een verscheidenheid aan speciale gelegenheden regelen, zijn sommige gespecialiseerd in evenementen voor volwassenen. Evenementenplanners in de alcoholindustrie zijn bekend met de aansprakelijkheidswetten van dramshops, hebben aanvullende noodzakelijke verzekeringen en hebben vaak processen met hun personeel om alcoholveiligheidsmaatregelen te implementeren.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een evenementenplanner

8. Brouwer

Nationaal gemiddeld salaris: $ 41.842 per jaar

Primaire taken: Een brouwer beheert en coördineert bierbrouwactiviteiten. Ze hebben diepgaande kennis van vele aspecten van het bierbrouwproces, zoals mouten, malen en vergisten. Ze bewaken het brouwproces voor kwaliteitscontrole, creëren nieuwe bierrecepten en kiezen ingrediënten voor de brouwerijproducten. Mogelijk moeten ze brouwerijapparatuur schoonmaken en onderhouden en de inventaris beheren. Brouwers die in kleine brouwerijen werken, kunnen toezicht houden op de creatie van alle brouwsels van het bedrijf, terwijl die in grotere organisaties zich meestal specialiseren in een of twee specifieke brouwsels.

Lees meer: ​​Hoe word je een brouwmeester

9. Sommelier

Nationaal gemiddeld salaris: $44,463 per jaar

Primaire taken: Een sommelier, ook wel wijnsteward of wijndirecteur genoemd, is een wijnkenner die in een gastronomisch restaurant werkt en klanten informeert over wijnen. Ze werken ook samen met de chef-kok om wijn- en spijscombinaties voor het menu te creëren. Ze krijgen professionele training en certificering in de wijnindustrie. Deze gespecialiseerde wijnproevers hebben het vermogen om smaken en geuren in wijn te detecteren.

Lees meer: ​​Stappen en tips om sommelier te worden

10. Brouwerijmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 50.223 per jaar

Primaire taken: Een brouwerijmanager houdt toezicht op de volledige werking van de brouwerij. Ze huren, trainen, plannen en begeleiden personeel. De manager onderhoudt ook alle inventaris en apparatuur van de faciliteit en zorgt ervoor dat de brouwerijmedewerkers zich houden aan de veiligheids- en gezondheidsvoorschriften. De brouwerijmanager houdt toezicht op de kwaliteit en consistentie van de producten van de brouwerij en onderhoudt relaties met verkopers en leveranciers.

11. Distilleerderij manager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 53.437 per jaar

Primaire taken: Een distilleerderijmanager houdt toezicht op alle gebieden van een distilleerderij en zoekt naar manieren om de productie van harde alcoholproducten te verbeteren. Ze voeren veel administratieve taken uit en leiden en leiden het personeel van de distilleerderij op. De distilleerderijmanager is meestal verantwoordelijk voor het behalen van productiedoelen, verkoop, kwaliteitsborging en marketing. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het onderhoud van apparatuur en faciliteiten, het maken en voldoen aan budgetten en ervoor zorgen dat de distilleerderij voldoet aan alle veiligheids- en wettelijke nalevingsmaatregelen.

12. Accountmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 56.505 per jaar

Primaire taken: Een accountmanager is een vertegenwoordiger van de organisatie die nauw samenwerkt met klanten om ervoor te zorgen dat het bedrijf voldoet aan de behoeften van zijn klanten. In de drankindustrie hebben bedrijven vaak key accountmanagers die zich uitsluitend richten op de belangrijkste klanten van de organisatie. Hun verantwoordelijkheden omvatten het beantwoorden van vragen en zorgen van klanten, het genereren van extra klanten bij bestaande klanten en het zoeken naar nieuwe klanten.

Lees meer: ​​Meer informatie over accountmanager zijn

13. Wijnkoper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 57.188 per jaar

Primaire taken: Een wijnkoper werkt meestal voor wijngroothandels, restaurants of particuliere verzamelaars en helpt hun klanten wijnen van hoge kwaliteit te ontdekken en te kopen. Hun taken omvatten het inkopen van wijn, onderhandelen over prijzen met leveranciers en het bevoorraden en het toezicht houden op wijnkelders. Ze kunnen ook helpen met de verkoop en promotie van wijnen voor hun klant. Ze hebben uitgebreide kennis van wijnmerken en -variëteiten en blijven op de hoogte van trends in de sector.

Lees meer: ​​15 banen in de wijnindustrie

14. Merkmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 63.558 per jaar

Primaire taken: Een merkmanager ontwikkelt een merkstrategie voor een bedrijf. Brouwerijen, wijnmakerijen en distilleerderijen hebben vaak merkmanagers in dienst om positioneringsplannen te ontwikkelen en marketingcampagnes te creëren en uit te voeren die de merkboodschap overbrengen. Merkmanagers werken samen met hun team om merkrichtlijnen op te stellen en ervoor te zorgen dat al het marketing- en promotiemateriaal voor het merk consistent is om een ​​sterke merkherkenning bij klanten tot stand te brengen.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een merkmanager

15. Drankverkoper

Nationaal gemiddeld salaris: $65.650 per jaar

Primaire taken: Een vertegenwoordiger van een drankenvertegenwoordiger verkoopt bier, wijn en andere dranken aan vele soorten bedrijven, zoals supermarkten en slijterijen, bars en restaurants. Ze bedienen meestal een specifiek regionaal gebied of gebied en besteden tijd aan het promoten van producten bij bestaande klanten en het zoeken naar nieuwe klanten. Vertegenwoordigers van dranken doen productaanbevelingen op basis van de behoeften van de klant en kunnen andere marketingactiviteiten uitvoeren, zoals wijnproeverijen.

16. Eten en drinken manager

Nationaal gemiddeld salaris: $68,641 per jaar

Primaire taken: een manager voor eten en drinken houdt toezicht op de functie van het restaurant of de bar van een bedrijf. Ze communiceren met klanten, verlenen service en helpen bij problemen of klachten. Ze beheren ook de faciliteitsmedewerkers, inclusief het aannemen, trainen en plannen van personeel. Deze manager is vaak verantwoordelijk voor het maken van menu's en specials, het bestellen en onderhouden van inventaris en benodigdheden, het opbouwen van relaties met leveranciers en het soepel laten werken van de faciliteit.

17. Nalevingsspecialist

Nationaal gemiddeld salaris: $ 73.244 per jaar

Primaire taken: specialisten op het gebied van naleving van de drankindustrie kunnen werken voor particuliere bedrijven, zoals bedrijven die alcohol maken of verkopen, of in de publieke sector. In privézaken houden ze toezicht op de naleving door een organisatie van alle branchevoorschriften en lokale en staatswetten met betrekking tot de alcoholmarkt. In de publieke sector kan een nalevingsspecialist werken voor een staatsafdeling voor alcohol- en drankcontrole waar ze staatswetten handhaven, toezicht houden op licenties en de productie, het transport en de verkoop van alcoholische dranken reguleren.


About author

Kobus Henzen

De alcoholindustrie is een bloeiende en voortdurend groeiende markt. Veel mensen hebben een carrière in het serveren, verkopen, op de markt brengen en maken van bier, wijn en sterke drank. Als u geïnteresseerd bent in een baan in de alcoholindustrie, is het handig om op de hoogte te zijn van het brede scala aan beroepen in deze industrie, waaronder veel professionele kansen op technisch en administratief gebied. In dit artikel onderzoeken we een breed scala aan carrièremogelijkheden in de alcoholindustrie die u kunt overwegen.


Scroll to Top