Blog

Het gebied van informatietechnologie (IT) biedt geweldige carrières op lange termijn en banengroei. Als je interesse hebt in IT, kan het helpen om je voor te bereiden als je weet welke vaardigheden je nodig hebt om een ​​baan te krijgen. Hoewel een IT-baan behoorlijk wat leerbare technische vaardigheden vereist, omvat het ook veel zachte vaardigheden die je misschien al bezit.

In dit artikel leer je over enkele veelvoorkomende vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te werken in de IT.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een IT-specialist

17 veelvoorkomende IT-baanvaardigheden

Gezien uw interesse en vaardigheid in de volgende technische vaardigheden en zachte vaardigheden, kunt u bepalen of een carrière in de IT geschikt voor u is.

Technische vaardigheden

Deze "harde" vaardigheden komen veel voor in de IT-industrie. Misschien wilt u aangeven over welke kennis en vaardigheden u al beschikt en op welke gebieden u meer kunt leren door middel van training, certificeringen of praktijkervaring.

 • Technisch schrijven
 • Beheer van sociale media
 • codering
 • Netwerk configuratie
 • Hardware-implementatie
 • Kennis van besturingssystemen
 • Database management

Gerelateerd: Technische vaardigheden: lijst, definities en voorbeelden

Technisch schrijven

Het vermogen om ingewikkelde instructies en ideeën eenvoudiger te communiceren, kan u helpen op te vallen. Veel IT-banen vereisen schriftelijke communicatie waarin ingewikkelde technische processen en systemen worden uitgelegd. Mogelijk moet u met klanten, fabrikanten of ander kantoorpersoneel spreken en complexe informatie vertalen naar lekentaal. Afhankelijk van de taak moet u mogelijk ook technische documentatie, webinhoud of persberichten produceren.

Beheer van sociale media

Als u begrijpt hoe sociale-mediaplatforms werken, kunt u een extra waardevolle vaardigheid voor werkgevers krijgen. De mogelijkheid om bedrijven te helpen met hun contentmanagementsysteem, zoekmachineoptimalisatie en webanalyse is voor veel bedrijven erg handig.

codering

Een van de meest voorkomende en basisvaardigheden die een werkgever van een IT-professional verlangt, is het vermogen om code te schrijven. De meeste IT-taken voeren programmeer- en software- en webontwikkelingstaken uit. Het is ook gunstig om codeervaardigheden te hebben in verschillende talen, zoals C++, Python, Java en Ruby. Het begrijpen van code is nodig om softwareontwikkelingsprojecten te voltooien en kwaliteitsborging te beheren.

Netwerk configuratie

Een andere veelvoorkomende vaardigheden die professionals voor de meeste banen nodig hebben, is kennis van netwerken. Als je meer dan gemiddeld weet van netwerken, zou je netwerkbeheerder kunnen worden. Beheerders zijn verantwoordelijk voor het opzetten en beheren van netwerken, waarbij kennis nodig is als IP-setup, draadloze routers, clouddiensten en codering.

Hardware-implementatie

Hardware-implementatie omvat het inpakken, uitpakken en opzetten van technische apparatuur. Weten hoe je complexe technologie loskoppelt en weer in elkaar zet, is een waardevolle vaardigheid voor elke IT-gerelateerde functie. Het leger heeft deze vaardigheid bijvoorbeeld vaak nodig wanneer het wordt ingezet in het veld voor training of in het buitenland.

Kennis van besturingssystemen

Inzicht in het werken en repareren van verschillende besturingssystemen is een belangrijke IT-vaardigheid. Hoewel een individueel bedrijf misschien maar één besturingssysteem gebruikt, kan vaardigheid in software voor meerdere systemen uw aantrekkingskracht vergroten voor werkgevers die in de toekomst misschien willen overstappen op een nieuw systeem.

Database management

Een database is een programma dat gegevens opslaat en beheert. Een IT-baan kan de behoefte aan gegevensinvoer of databasegebruik omvatten, dus het is belangrijk om de basis te kennen. Databasebeheer vereist detail en nauwkeurigheid. Het vereist normaal gesproken ook de mogelijkheid om Standard Query Language (SQL) te lezen en te gebruiken.

Zachte vaardigheden

Hoewel het IT-veld technologisch gericht is, zijn zachte vaardigheden even belangrijk. Overweeg uw vaardigheid in deze zachte vaardigheden en de gebieden die u kunt verbeteren.

 • Communicatie
 • Organisatie
 • Analytische vaardigheden
 • creativiteit
 • Project management
 • Hardnekkigheid
 • Probleemoplossing
 • Vindingrijkheid
 • Leiderschap
 • Flexibiliteit

Gerelateerd: Zachte vaardigheden: definities en voorbeelden

Communicatie

Het IT-veld vereist veel communicatie. Je moet communiceren met supervisors en collega's om hen te helpen met technische problemen en je kunt werken als onderdeel van een team in IT-beveiliging of als ontwikkelaar. Communicatie omvat schriftelijke en mondelinge communicatie, met name in de vorm van e-mails of telefonische instructies. Het is belangrijk dat je op complexe onderwerpen actief kunt luisteren, verwerken en verteerbare feedback kunt geven.

Organisatie

Een georganiseerde werkruimte en computer maken u efficiënter en productiever. IT-taken kunnen veel multitasking vereisen, dus als u uw omgeving schoon en op orde houdt, kunt u op schema blijven met dagelijkse taken. Het inschatten van de lengte van een project, het prioriteren van taken en het vasthouden aan tijdlijnen laat zien dat je systematisch en goed bent in timemanagement.

Analytische vaardigheden

IT-banen vereisen een behoorlijke hoeveelheid analytische vaardigheden. Hierdoor kunt u problemen identificeren voordat ze zich voordoen en gegevens analyseren om belangrijke informatie te extraheren, zoals de indicatie van belangrijke prestatie-indicatoren uit de beoordeling van trends in de loop van de tijd.

creativiteit

Creativiteit is een nuttige vaardigheid voor IT-banen omdat het leidt tot revolutionaire ideeën en oplossingen. Mogelijk moet u een nieuw idee bedenken om een ​​proces te verbeteren of een innovatieve manier vinden om een ​​technologisch probleem op te lossen. Een werkgever kan u ook de opdracht geven om uit te zoeken hoe u technologie kunt gebruiken om het bedrijf te laten groeien.

Project management

IT-professionals hebben vaak meerdere projecten tegelijk lopen en moeten verschillende verantwoordelijkheden beheren. Mogelijk moet u een plan maken om specifieke doelen te bereiken en samen met collega's tegenslagen in het project verwerken.

Hardnekkigheid

Sommige IT-taken vergen meer aandacht en inspanning. Als je een moeilijke taak hebt, toont het volhardend werken aan de uitdaging je arbeidsethos. Je zult je ook moeten inzetten om te leren en te groeien als professional om gelijke tred te houden met de evolutie van technologie.

Probleemoplossing

Een van de belangrijkste taken van een IT-professional is het oplossen van problemen. Naast projecten kunt u dagelijks e-mails of telefoontjes ontvangen om anderen te helpen hun eigen technische problemen op te lossen. Als je het leuk vindt om problemen met software of besturingssystemen op te lossen of apparatuur die niet opstart, dan is een IT-baan misschien wel iets voor jou.

Vindingrijkheid

Weten hoe u uw middelen moet gebruiken, is een belangrijke vaardigheid in IT. U krijgt vaak vragen die u niet kunt beantwoorden, maar u weet wel hoe u een antwoord kunt krijgen. Anderen helpen hun productiviteit te verhogen met de beste software, producten en technologie, helpt het hele bedrijf te bloeien.

Leiderschap

Tijdens je IT-carrière moet je misschien een team aan een project leiden en uitzonderlijke leiderschapsvaardigheden laten zien. Het is nuttig om te weten hoe u taken effectief kunt delegeren, doelen kunt stellen en conflicten kunt oplossen.

Flexibiliteit

Het IT-veld vraagt ​​om dagelijkse flexibiliteit. U krijgt bijvoorbeeld vaak last-minute wijzigingen van tegenslagen in projecten die u direct moet aanpakken. Aanpassingsvermogen en snel denkvermogen zullen zeer nuttig voor u zijn.


About author

Fien IJben

Het gebied van informatietechnologie (IT) biedt geweldige carrières op lange termijn en banengroei. Als je interesse hebt in IT, kan het helpen om je voor te bereiden als je weet welke vaardigheden je nodig hebt om een baan te krijgen. Hoewel een IT-baan behoorlijk wat leerbare technische vaardigheden vereist, omvat het ook veel zachte vaardigheden die je misschien al bezit.


Scroll to Top