Blog

een baan zoeken

18 Tips Om De Angst Voor Het Zoeken Naar Een Baan Te Verminderen

Hoewel het zoeken naar een nieuwe baan angst kan veroorzaken, zijn er veel manieren om u te helpen het hoofd te bieden. Door uw angst voor het zoeken naar een baan te beheersen, kunt u gefocust blijven en ervoor zorgen dat u het meeste uit uw tijd haalt. In dit artikel leggen we de redenen uit waarom je angst voor het zoeken naar een baan hebt en geven we 18 tips om je stress en angst in deze periode te verminderen.

Gerelateerd: Hoe u een strategisch plan voor uw zoektocht naar een baan kunt ontwikkelen

Wat zijn enkele redenen voor angst voor het zoeken naar werk?

Hoewel het zoeken naar een nieuwe baan een spannend onderdeel van je carrière kan zijn, kan het ook voor veel stress zorgen. Of je nu nerveus bent over je kwalificaties of de onzekerheid die het zoeken naar een baan met zich meebrengt, het is normaal om nerveus te zijn tijdens het proces. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen voor angst voor het zoeken naar een baan:

  • Piekeren over de onzekerheid: als je solliciteert naar een baan, moet je wachten om terug te horen van de personeelsmanager over een sollicitatiegesprek. Als u niet weet of u iets van het bedrijf hoort, kan dat veel onrust veroorzaken, vooral als het bedrijf er lang over doet om contact met u op te nemen. Als ze nooit contact met je opnemen, kan je twijfelen aan je capaciteiten en je ontmoedigd laten voelen.
  • Je overweldigd voelen: om te solliciteren naar een baan, heb je meestal een cv en een begeleidende brief nodig. In sommige gevallen heeft u ook een portfolio nodig. Als u al uw sollicitatiemateriaal moet verzamelen, kunt u zich overweldigd voelen door een baan die u misschien wel of niet eens krijgt.
  • Je zorgen maken over de andere sollicitanten: als je solliciteert, ben je waarschijnlijk niet de enige sollicitant. Als u weet dat u het opneemt tegen andere sollicitanten, kunt u gaan twijfelen aan uw eigen kwalificaties. Wanneer je jezelf met anderen vergelijkt of het gevoel hebt dat niemand je wil aannemen, kan dit onnodige stress en angst veroorzaken bij het zoeken naar werk.

Verwant: Manieren om een ​​hoog moreel te behouden tijdens het zoeken naar een baan

18 tips om angst te verminderen tijdens het zoeken naar een baan

Hoewel het zoeken naar een baan veel angst kan veroorzaken, kan het beheersen van uw stress het proces in het algemeen gemakkelijker maken. Als u er een positieve ervaring van maakt, kunt u in een beter humeur komen en enthousiast worden over het vooruitzicht op een nieuwe baan. Gebruik deze tips om je angst te verminderen tijdens het zoeken naar een baan:

Beheer uw zoektaken naar werk

Als u zich overweldigd voelt bij het invullen van uw sollicitatie, maak dan een schema om u te helpen uw taken efficiënter te beheren. Reserveer bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid tijd om aan je cv te werken, neem dan een pauze en werk aan je sollicitatiebrief. Door alles op te splitsen in beheersbare taken, kunt u uw taken zonder onnodige stress uitvoeren.

Concentreer u op wat u kunt controleren

In plaats van je te concentreren op het mogelijke resultaat van je zoektocht naar een baan en hoe lang je zoektocht naar een baan kan duren, kun je je concentreren op wat je kunt controleren. In plaats van je bijvoorbeeld zorgen te maken of je van een personeelsmanager over je sollicitatie hoort, kun je je concentreren op de specifieke acties die je kunt ondernemen om je sollicitatie te verbeteren. Dit verlegt je focus en vergroot tegelijkertijd je kansen op een baan.

Lees succesverhalen

Als je je zorgen maakt dat je niet aangenomen wordt, onderzoek dan succesverhalen over mensen die obstakels hebben overwonnen om werk te vinden. Dit kan je een geïnspireerd gevoel geven en kan je de motivatie geven die je nodig hebt om een ​​betere sollicitatiebrief of cv te schrijven.

Stel doelen en deadlines in

In plaats van ontmoedigd te raken, stelt u hanteerbare doelen om uzelf iets te geven om naar toe te werken tijdens uw zoektocht naar een baan. U kunt bijvoorbeeld een doel stellen om uw cv de ene week bij te werken en de volgende week aan uw sollicitatiebrief te werken. Het stellen van doelen en deadlines kan het proces vergemakkelijken en je de motivatie geven die je nodig hebt om te blijven zoeken naar de juiste vacatures.

Gerelateerd: Doelen instellen en bereiken

Beloon je successen

Zoek naar manieren om gemotiveerd te blijven terwijl u aan uw zoektocht naar een baan begint. Als je bijvoorbeeld een taak voor een bepaalde tijd af hebt, beloon jezelf dan met een avondje uit met vrienden of een lekkere maaltijd. Het belonen van je successen kan je de motivatie geven die je nodig hebt om elke angst die je voelt over je zoektocht naar een baan te overwinnen.

Concentreer u op uw tijdige taken

Zorg voor alle taken die voor een bepaalde tijd moeten zijn voltooid. Bent u bijvoorbeeld ontslagen, vraag dan zo snel mogelijk een WW-uitkering aan. Zorg er daarnaast voor dat u referenties hebt opgesteld die kunnen instaan ​​voor uw kwalificaties wanneer u begint te solliciteren naar nieuwe functies. Als u van tevoren voor deze details zorgt, kunt u stress verlichten en een aangenamere ervaring bij het zoeken naar een baan mogelijk maken.

Schrijf een aanpasbare cv en sollicitatiebrief

Wanneer u op zoek bent naar een baan, is het belangrijk om uw cv en sollicitatiebrief af te stemmen op de exacte functie waarop u solliciteert. Om u te helpen tijd te besparen, maakt u een eenvoudige cv en begeleidende brief die u kunt aanpassen voor elke baan waarin u geïnteresseerd bent. Als u een raamwerk heeft voor beide sollicitatiematerialen, kunt u uw tijd beter beheren, waardoor u meer tijd te besteden aan uw andere taken die verband houden met het zoeken naar een baan.

Beheer je agenda

Als u momenteel in dienst bent terwijl u op zoek bent naar een nieuwe baan, overweeg dan om deeltijdse uren in te plannen voor uw zoektocht naar een baan. Als u momenteel geen baan heeft, overweeg dan om van het zoeken naar een baan uw fulltime baan te maken. Wanneer u uw taken voor het zoeken naar een baan in uw schema inpast, is het gemakkelijker om uw taken bij te houden en kunt u uw tijd beter beheren. Omdat je bijhoudt wat je hebt gedaan en wat je nog moet doen, kan een schema je angst verminderen.

Overweeg je eigen behoeften

Houd er bij het zoeken naar banen rekening mee dat het niet alleen gaat om de bereidheid van het bedrijf om u in dienst te nemen - u moet ook bepalen of de werkgever de juiste keuze voor u is op basis van uw carrièredoelen. Als u zich bijvoorbeeld zorgen begint te maken of een bedrijf u wel of niet zal aannemen, bedenk dan dat ze misschien niet de beste keuze voor u persoonlijk zijn. Met voldoende onderzoek en mogelijk een paar sollicitatiegesprekken, kunt u beter bepalen of het bedrijf geschikt is voor uw loopbaanontwikkeling.

Oefen voor je potentiële sollicitatiegesprekken

Wanneer u op zoek bent naar een baan, kunt u zich angstig gaan voelen over mogelijke sollicitatiegesprekken. Om eventuele zenuwen te verlichten, moet u zich van tevoren voorbereiden op uw interviews. Overweeg bijvoorbeeld om een ​​nep-interview te houden om uw interviewvaardigheden te verbeteren en om u meer vertrouwen te geven in uw capaciteiten. Zorg ervoor dat u onderzoek doet naar elk bedrijf waarvoor u solliciteert en oefen veelvoorkomende sollicitatievragen om u te helpen de beste antwoorden voor te bereiden. Hoe meer je oefent, hoe comfortabeler je je zult voelen op de dag van het sollicitatiegesprek en hoe minder tijd je hoeft te besteden aan je zorgen maken over je sollicitatiegesprekken tijdens het zoeken naar een baan.

Blijf bezig

Blijf bezig door cv's te versturen, naar carrière-evenementen te gaan, te netwerken en als je geluk hebt, sollicitatiegesprekken te voeren. Zelfs als je denkt dat bezig blijven je angst kan vergroten, betekent het hebben van iets om je op te concentreren dat je minder tijd hebt om je zorgen te maken over elk detail met betrekking tot je zoektocht naar een baan.

Solliciteer op meer dan één baan

In plaats van je te concentreren op een enkele kans, moet je meer dan één functie nastreven. Hoe meer banen je solliciteert, hoe groter de kans dat je een baan aangeboden krijgt. Houd er echter rekening mee dat het belangrijk is om niet te veel banen te solliciteren, omdat dit extra stress kan veroorzaken. Overweeg om 10-15 sollicitaties per week te versturen.

Denk aan je kwalificaties

Wanneer u op zoek bent naar banen, zorg er dan voor dat u alleen solliciteert op degenen aan wiens eisen u voldoet. Zo maak je meer kans op een sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat u elke vacature doorleest en noteer alle genoemde belangrijke vaardigheden of vereisten en zorg ervoor dat de vereisten van de functie overeenkomen met uw eigen ervaring en vaardigheden.

Weet wanneer het tijd is voor een pauze

Door je elke seconde van de dag op je zoektocht naar een baan te concentreren, kan je angst toenemen. Om dit te voorkomen, houdt u zich aan een zoekschema voor werk en neemt u zo nodig pauzes. Overweeg bijvoorbeeld na een uur zoeken naar een baan te gaan sporten, een boek te lezen of je hond uit te laten. Als u uw computer of uw telefoon achter u laat terwijl u op zoek bent naar een baan, kunt u zich ontspannen en uw angstniveaus verlagen.

Vraag om hulp

Om je angst te verminderen, kun je wijze woorden en advies krijgen van mensen die al eerder een sollicitatieprocedure hebben doorlopen. Als u weet dat anderen zich in dezelfde positie hebben bevonden als waarin u zich nu bevindt, kunt u uw zorgen verlichten. Het delen van uw angstgevoelens kan u helpen uw gevoelens te verwerken en tegelijkertijd uw stressniveaus te verlagen.

Overweeg om steun te krijgen van je vrienden, familie, een loopbaanondersteuningsgroep, een loopbaancoach of een loopbaanadviseur. De laatste twee kunnen je helpen je te concentreren op je carrièredoelen, je helpen bij het zoeken naar een baan en je helpen bij het opstellen van een sterk cv en sollicitatiebrief.

Zie het als een kans

Door je manier van denken te veranderen, kun je een aangenamere ervaring hebben met het zoeken naar een baan. Zie je zoektocht naar een baan als een kans in plaats van als iets dat je moet doorstaan. Herinner uzelf eraan dat uw carrière meer is dan slechts één functie of één bedrijf. In plaats van je zorgen te maken over het krijgen van de juiste positie, omarm je de kans op een verandering in dienstverband. Zorg ervoor dat u uw zoektocht naar een baan ziet als een manier om uw leven beter te maken en een positieve mindset aan te passen.

Blijf georganiseerd

Besteed tijd aan het organiseren van je zoektocht naar een baan om je minder overweldigd te voelen. Maak een plan om elk van je taken aan te pakken, organiseer al het papierwerk zoals papieren exemplaren van je cv en zorg dat je portfolio klaar is voor gebruik. Als u uw sollicitaties op orde heeft, kunt u ze gemakkelijker vinden en kunt u de stress die u voelt aanzienlijk verminderen.

Ken je triggers

Noteer tijdens het zoeken naar werk alle situaties die stress veroorzaken. Misschien begin je je bijvoorbeeld zorgen te maken als je niet meteen iets hoort van een baan. Deze zorgen en onzekerheid kunnen uw motivatie om uw zoektocht naar werk voort te zetten zelfs verminderen. Wanneer u situaties identificeert die uw angst veroorzaken, kunt u anticiperen op uw reactie en een manier vinden om met uw emoties om te gaan. Als u bijvoorbeeld verwacht dat u zich angstig voelt over het feit dat u voor een langere tijd niets van een baan zult horen, vraag uw interviewer dan wanneer u iets van hem kunt verwachten. Dit kan uw angst verminderen en de algehele impact van de trigger verminderen.


About author

Leendert Maarsen

Hoewel het zoeken naar een nieuwe baan angst kan veroorzaken, zijn er veel manieren om u te helpen het hoofd te bieden. Door uw angst voor het zoeken naar een baan te beheersen, kunt u gefocust blijven en ervoor zorgen dat u het meeste uit uw tijd haalt. In dit artikel leggen we de redenen uit waarom je angst voor het zoeken naar een baan hebt en geven we 18 tips om je stress en angst in deze periode te verminderen.


Scroll to Top