Blog

Illustratoren zijn creatieve professionals die illustraties maken voor verschillende doeleinden. Er zijn carrièremogelijkheden voor illustratoren op verschillende gebieden, waaronder reclame en softwareontwikkeling. Als je een illustrator bent, kan het handig zijn om verschillende banen en het gebruik van je vaardigheden te onderzoeken om de beste voor jou te vinden. In dit artikel sommen we verschillende soorten banen op voor illustratoren en hun verantwoordelijkheden.

Banen in illustratie (plus negen andere carrière-ideeën)

Hier zijn 10 banen gerelateerd aan illustratie:

1. Animator

Nationaal gemiddeld salaris: $ 43.259 per jaar

Primaire taken: Animators zijn doorgaans verantwoordelijk voor het maken van sets illustraties die kunnen worden gecombineerd om beweging te creëren. Animators kunnen zowel handteken- als digitale kunsttechnieken gebruiken om animaties te maken voor films, videogames en meer. Animators zijn meestal bedreven in het gebruik van animatiesoftware om hun tekeningen om te zetten in animaties.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over animator zijn

2. Grafisch ontwerper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 47.645 per jaar

Primaire taken: Grafisch ontwerpers maken digitale kunst, inclusief logo's, lay-outs en typografie met behulp van grafische ontwerpsoftware. Grafisch ontwerpers werken vaak in reclame, marketing, webontwikkeling en andere gebieden. Ze kunnen in dienst zijn van een bedrijf of op freelance basis werken. Grafisch ontwerpers zijn bedreven in interpersoonlijke communicatie en klantenservice, omdat ze vaak met klanten communiceren om ontwerpdetails te bespreken. Ze gebruiken meestal ook verschillende softwareprogramma's voor grafisch ontwerp om hun dagelijkse taken uit te voeren.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een grafisch ontwerper

3. Illustrator

Nationaal gemiddeld salaris: $ 48.692 per jaar

Primaire taken: Illustratoren zijn professionals die worden betaald om tekeningen voor verschillende doeleinden te maken. Vaak zijn illustraties bedoeld om berichten over te brengen in advertenties, verpakkingen, boeken en meer. Illustratoren werken vaak op freelance basis en nemen opdrachten aan, maar bedrijven kunnen ze ook in dienst nemen. Illustratoren zijn bedreven in kunst en communicatie, omdat ze regelmatig met klanten moeten communiceren om projecten uit te voeren.

4. Modeontwerper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 51.780 per jaar

Primaire taken: Modeontwerpers ontwikkelen kledingontwerpen, kiezen kledingmaterialen en maken prototypes van kledingstukken. Ze kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de productie van hun ontwerpen. Bovendien nemen modeontwerpers vaak deel aan marketing in hun eigen ontwerpen, waardoor het nuttig is voor modeontwerpers om naast modeontwerp ook vaardigheden op het gebied van zaken, marketing en communicatie te hebben.

5. Schilder

Nationaal gemiddeld salaris: $ 59.089 per jaar

Primaire taken: Schilders zijn verantwoordelijk voor het schilderen van gebouwen, zowel het interieur als het exterieur van gebouwen. Schilders zijn bedreven in het voorbereiden van te schilderen gebieden, het gebruik van tekengereedschappen, het werken met verschillende soorten verf en meer. Het dagelijkse werk van een schilder kan variëren, afhankelijk van hun branche of bedrijf.

Lees meer: ​​Leer meer over schilder zijn

6. Architectonisch ontwerper

Nationaal gemiddeld salaris: $61,461 per jaar

Primaire taken: Architectonisch ontwerpers zijn verantwoordelijk voor het opstellen van conceptuele tekeningen van bouwplannen en het vervolgens ontwikkelen van plannen met CAD-software (computer aided design). Architectonisch ontwerpers zijn doorgaans bedreven in zowel handmatig tekenen als ontwerpen met computersoftware. Bovendien hebben architectonisch ontwerpers meestal kennis van wiskundige en technische ontwerpprincipes.

7. Tatoeëerder

Nationaal gemiddeld salaris: $64.450 per jaar

Primaire taken: Tatoeëerders tekenen tattoo-ontwerpen voor klanten en tatoeëren deze vervolgens op de huid van de klant. Meestal volgen tatoeëerders een stage om tatoeage-ervaring op te doen. Tatoeëerders hebben vaardigheden in illustratie en ervaring met het bedienen van een tattoo-machine. Bovendien communiceren tatoeëerders vaak met klanten om details van het tattoo-ontwerp uit te werken, dus ze moeten sterke interpersoonlijke communicatieve vaardigheden hebben.

8. Concept artiest

Nationaal gemiddeld salaris: $78,406 per jaar

Primaire taken: Conceptartiesten zijn verantwoordelijk voor het illustreren van ideeën, zodat andere mensen, inclusief animators en andere ontwerpers, hierop kunnen voortbouwen voor een definitief ontwerp. Conceptartiesten kunnen op verschillende gebieden werken, waaronder architectuur en videogames, en ze kunnen illustraties maken voor een breed scala aan ideeën. Conceptartiesten werken vaak samen met andere kunstenaars om tot eerste ontwerpen te komen.

9. Creatief directeur

Nationaal gemiddeld salaris : $93.474 per jaar

Primaire taken: Creative directors zijn verantwoordelijk voor het plannen van visuals en lay-outs voor de branding of producten van een bedrijf. Ze creëren een artistieke visie en sturen een team aan dat de visie ondersteunt. Daarnaast kunnen creatieve directeuren verantwoordelijk zijn voor het selecteren en goedkeuren van ontwerpen en voor projectmanagement. De taken van creatief directeuren kunnen ook variëren, afhankelijk van het type bedrijf waarvoor ze werken, zoals een tijdschrift, een website of een reclamebureau.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een creatief directeur

10. UX-ontwerper

Nationaal gemiddeld salaris: $99.125 per jaar

Primaire taken: UX-ontwerpers gebruiken doorgaans digitale tools om ontwerpen voor gebruikerservaringen te maken, maar hun proces begint vaak met traditionele papieren schetsen. UX-ontwerpers zijn verantwoordelijk voor het maken van interface-ontwerpen die gebruiksvriendelijk, intuïtief en visueel aantrekkelijk zijn. Typische taken voor UX-ontwerpers zijn het ontwikkelen van gebruikersscenario's, het schetsen van ruwe prototypes en het maken van interactieve prototypes met hoge resolutie.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een UX-ontwerper

Andere carrières in illustratie

Hier zijn enkele extra carrières ter illustratie:

  • Medische illustrator: Medische illustratoren zijn verantwoordelijk voor het maken van gedetailleerde, grondige illustraties van medische informatie. Medische illustratoren hebben doorgaans opleiding en ervaring in geneeskunde en wetenschap nodig, en ze kunnen ook samenwerken met medische professionals om hun illustraties te maken. Medische illustratoren hebben vaak vaardigheden op het gebied van communicatie, onderzoek en illustratie.
  • Rechtszaalillustrator: Rechtszaalillustratoren zijn verantwoordelijk voor het illustreren van rechtszaalscènes waar camera's zijn verboden. Hierdoor kunnen mediakanalen rechtszaalillustraties voor het publiek publiceren, zelfs zonder foto's te kunnen maken. Illustrators in de rechtszaal moeten snel kunnen tekenen om belangrijke rechtszaalscènes vast te leggen, en ze moeten kennis hebben van juridische processen, zodat ze begrijpen wat er in de rechtszaal gebeurt.
  • Forensisch kunstenaar: Forensische schetsen worden gebruikt om verdachten van misdrijven te identificeren en te arresteren. Forensisch kunstenaars zijn verantwoordelijk voor het maken van schetsen van verdachten op basis van beschrijvingen van getuigen. Ze kunnen computersoftware gebruiken of met de hand tekeningen maken. Illustraties van forensische kunstenaars kunnen een belangrijke rol spelen bij opsporing en opsporing van verdachten.
  • Striptekenaar: Een striptekenaar is iemand die stripboeken of strips in kranten illustreert. Striptekenaars kunnen hun eigen verhalen voor strips schrijven, of ze kunnen samenwerken met stripschrijvers. Striptekenaars kunnen zich ook specialiseren in een bepaald type strip, zoals actiestrips of politieke strips.
  • Kinderboekillustrator: Kinderboekillustratoren maken illustraties om de verhalen in kinderboeken te versterken. Soms schrijven illustratoren van kinderboeken ook hun eigen boeken, maar in andere gevallen werken ze samen met auteurs om hun verhalen te illustreren. Kinderboekillustratoren ontwikkelen vaak een unieke artistieke stijl voor hun illustraties.
  • Storyboard-artiest: Storyboard-artiesten maken sets tekeningen om teams te helpen scènes en verhalen visueel te begrijpen. Ze werken op storyboard-panelen om beelden weer te geven. Vaak werken storyboardartiesten aan films, maar storyboardartiesten kunnen ook in het bedrijfsleven en ondernemerschap werken om projecten te helpen plannen.
  • Octrooi-illustrator: Octrooi-illustratoren zijn verantwoordelijk voor het tekenen van octrooiontwerpen die mensen in hun octrooiaanvragen kunnen opnemen. Octrooi-illustratoren helpen de productontwerpen van uitvinders te beschermen door een duidelijke visualisatie van hun idee te creëren. Nuttige competenties voor octrooi-illustratoren zijn onder meer communicatieve vaardigheden en juridische kennis.
  • Textielontwerper: Textielontwerpers zijn verantwoordelijk voor het met de hand of met behulp van computersoftware ontwerpen van patronen voor textiel. Textielontwerpers volgen vaak de trends, zodat ze verkoopbare patronen kunnen maken voor kleding, gordijnen en andere producten. Textielontwerpers kunnen ook toezicht houden op het textielproductieproces.
  • Instructiehandleiding illustrator: Instructiehandleiding illustratoren zijn verantwoordelijk voor het maken van technische illustraties voor "how-to"-stappen in instructiehandleidingen. Instructiehandleiding illustratoren hebben veel aandacht voor detail en kunnen de aanwijzingen opvolgen, aangezien hun illustraties perfect nauwkeurig moeten zijn zodat klanten kunnen bepalen hoe producten moeten worden geassembleerd en hoe ze de stappen moeten volgen.

About author

Theun Pijnappel

Illustratoren zijn creatieve professionals die illustraties maken voor verschillende doeleinden. Er zijn carrièremogelijkheden voor illustratoren op verschillende gebieden, waaronder reclame en softwareontwikkeling. Als je een illustrator bent, kan het handig zijn om verschillende banen en het gebruik van je vaardigheden te onderzoeken om de beste voor jou te vinden. In dit artikel sommen we verschillende soorten banen op voor illustratoren en hun verantwoordelijkheden.


Scroll to Top