Blog

Als je geïnteresseerd bent om dokter te worden, heb je veel carrièrepaden om uit te kiezen. Terwijl sommige artsen bijvoorbeeld met kankerpatiënten werken, behandelen anderen patiënten met hart- of longaandoeningen. Als u uw carrièremogelijkheden als arts kent, kunt u zich concentreren op een specialiteit en ervoor zorgen dat u degene nastreeft die het beste aansluit bij uw interesses en vaardigheden. In dit artikel leggen we uit hoe je een carrièrepad voor artsen kiest, noemen we 19 soorten artsen en geven we je tips voor het vinden van succes in je medische carrière.

Verwant: Wat is een dokter? Gids voor wat artsen doen, waar ze werken en gemiddelde salarissen

Hoe moet u beslissen welke carrière als arts u nastreeft?

Als arts oefen je een aantal jaren je specialiteit uit. Daarom moet u een strategische beslissing nemen om het hoogste niveau van werktevredenheid te garanderen. Gebruik deze tips om u te helpen beslissen welke specialiteit u nastreeft:

  • Loop mee met een dokter met een bepaald specialisme. Loop mee met een arts met het specialisme waarin u geïnteresseerd bent om u inzicht te geven in wat u elke dag in die rol gaat doen. Schaduwen kan u ook helpen de cultuur tussen deze artsen en de soorten patiënten die u zult zien, te begrijpen. Bovendien kan het u een idee geven van de emotionele en mentale tol van deze specialiteit.
  • Een stageprogramma voltooien. Overweeg een stageprogramma als pre-med student om meer te leren over de verschillende specialiteiten. Door stage te lopen, leer je ook van zorgprofessionals die je verder kunnen leren. Daarnaast krijg je de kans om meer ervaring toe te voegen aan je cv en heb je de mogelijkheid om je vaardigheden op medisch gebied te verbeteren.
  • Denk aan je vaardigheden. Denk aan de vaardigheden die u hebt ontwikkeld voordat u beslist welk type arts u wilt worden. Hoewel je het misschien leuk vindt om met kinderen te werken, heb je misschien ook goed gepresteerd in je lessen met betrekking tot cardiologie. Als u uw unieke vaardigheden begrijpt, kunt u een specialiteit vinden waarin u niet alleen geïnteresseerd bent, maar waar u ook goed in bent.
  • Laat je professoren je helpen. Overweeg overleg met uw professoren over uw toekomstige specialiteit. Ze hebben misschien vaardigheden of passies van je opgemerkt die je misschien hebt gemist. Ze hebben bijvoorbeeld gemerkt hoe goed je met kinderen werkt of hoe gepassioneerd je was over immunologie.

Gerelateerd: Hoe kies je een specialiteit in de geneeskunde ?

19 dokterscarrières

Als je als arts het medische veld wilt betreden, moet je aan veel specialismen denken. Overweeg uw interesses en vaardigheden voordat u een specifieke specialiteit nastreeft. Door beide in overweging te nemen, kunt u een verstandige keuze maken met betrekking tot uw toekomstige carrière. Hier zijn 19 soorten dokterscarrières om te overwegen:

Huisarts

Huisartsen verlenen gezondheidszorg aan mensen van alle leeftijden. Ze hebben de vaardigheden en medische kennis die nodig zijn om een ​​diagnose te stellen en eerstelijnszorg en behandeling te bieden aan elk gezinslid. Huisartsen hebben verschillende taken, waaronder het onderzoeken van patiënten, het voorschrijven van medicijnen, het bestellen en interpreteren van diagnostische tests, het bewaken van de voortgang van de patiënt, het adviseren van hun patiënten over het behouden of verbeteren van hun gezondheid en het samenwerken met andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg.

Internist

Internisten zijn gespecialiseerd in interne geneeskunde. Meer specifiek behandelen ze een verscheidenheid aan aandoeningen die de interne organen aantasten. Vanwege hun brede vakgebied hebben ze uitgebreide medische kennis nodig om verschillende taken uit te voeren en de toestand van een patiënt beter te begrijpen. Internisten bewaken de toestand van een patiënt, coördineren en beheren het behandelplan van een patiënt, actualiseren behandelplannen indien nodig en voeren medisch of academisch onderzoek uit. Bovendien houden ze de nieuwste medische ontwikkelingen, onderzoek en technologie bij.

anesthesist

Anesthesiologen zijn gespecialiseerd in perioperatieve zorg. Ze maken anesthesieplannen en dienen anesthetica toe aan patiënten, zodat ze de pijn van een operatie of medische procedure niet voelen. Anesthesiologen controleren ook de vitale functies van de patiënt voor, tijdens en na de operatie om de veiligheid van de patiënt te waarborgen. Daarnaast beoordelen ze laboratoriumresultaten en medische dossiers, informeren ze patiënten over de risico's van anesthesie en volgen ze het medische en ziekenhuisbeleid voor alle procedures.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een anesthesist

Patholoog

Pathologen onderzoeken zowel menselijke lichamen als lichaamsweefsels. Ze bestuderen de oorzaak, aard en gevolgen van verschillende ziekten. Als onderdeel van een behandelteam fungeren pathologen als wetenschappelijke adviseurs voor andere artsen door hun onderzoeken te gebruiken om een ​​diagnose te stellen. Wanneer een arts een diagnostische test voor een patiënt bestelt, analyseert en interpreteert een patholoog deze. Enkele van hun andere taken zijn het testen van monsters, het schrijven van rapporten en het uitvoeren van onderzoek.

Pathologen kunnen zich ook specialiseren in forensische pathologie waar ze autopsies uitvoeren. Hun onderzoeken helpen bij het bepalen van de doodsoorzaak van een patiënt.

neuroloog

Neurologen behandelen verschillende ziekten die te maken hebben met de hersenen, het ruggenmerg, de spieren en de perifere zenuwen van een patiënt. Sommige aandoeningen die ze behandelen zijn beroertes, de ziekte van Parkinson en epilepsie. Neurologen onderzoeken patiënten om hun mentale en fysieke toestand te bepalen, voeren verschillende medische tests en scans uit en beoordelen de resultaten van beide om een ​​patiënt een diagnose en behandelplan te geven.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een neuroloog

Trauma chirurg

Traumachirurgen behandelen ernstig gewonde patiënten als ze de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis binnenkomen. Ze behandelen onder meer patiënten met botbreuken, inwendige verwondingen en brandwonden. Traumachirurgen kunnen ook operaties uitvoeren bij patiënten die lijden aan stompe verwondingen. Enkele van hun andere taken zijn het uitvoeren van diagnostische tests, het voorschrijven van medicijnen en antibiotica voor en na de operatie.

Allergoloog en immunoloog

Allergologen en immunologen diagnosticeren, behandelen en beheren de aandoeningen van het immuunsysteem van een patiënt. Deze aandoeningen kunnen allergieën, astma en primaire immunodeficiëntiestoornissen omvatten. Dit type arts informeert patiënten ook over hun prognose en behandelingsproblemen.

Hospitalist

Ziekenhuisartsen verwijzen naar artsen die alleen patiënten in een ziekenhuisomgeving behandelen. Ze beoefenen ziekenhuisgeneeskunde en richten zich op de behandeling van acuut zieke gehospitaliseerde patiënten. Ziekenhuisartsen coördineren in wezen de zorg voor ziekenhuispatiënten. De algemene medische zorg die zij bieden, omvat het onderzoeken van patiënten bij opname en het organiseren van verschillende laboratoriumwerkzaamheden zoals röntgenfoto's en diagnostische tests.

oogarts

Oogartsen diagnosticeren en behandelen oogziekten die verband houden met het oog en het gezichtsvermogen van een patiënt. Ze voeren routinematige oogzorg uit, zoals het geven van gezichtstests aan patiënten en het voorschrijven van contactlenzen of brillen. Oogartsen voeren ook een operatie uit om de zichtproblemen van een patiënt te corrigeren. Ze kunnen bijvoorbeeld staar verwijderen of hoornvliezen herstellen. Nadat ze de ogen van hun patiënten hebben gecontroleerd, bekijken ze samen met hen de resultaten en beantwoorden ze hun vragen.

Gerelateerd: Leer meer over het zijn van een oogarts

Nucleair geneeskundige

Artsen in de nucleaire geneeskunde gebruiken radioactieve stoffen om ziekten te behandelen en te diagnosticeren. Ze keuren en interpreteren de beelden van diagnostische beeldvormingsprocedures om patiënten een diagnose te geven. Artsen in de nucleaire geneeskunde kunnen ook medicijnen voorschrijven of hun patiënten een behandelplan geven om hun toestand te helpen. Doordat zij met gevaarlijke stoffen werken, handhaven zij een veilige werkomgeving en zorgen zij voor de veiligheid van hun collega's en patiënten.

reumatoloog

Reumatologen zijn internisten die gespecialiseerd zijn in de diagnose en behandeling van aandoeningen zoals artritis en verschillende reumatische aandoeningen. Ze behandelen zowel musculoskeletale aandoeningen als auto-immuunziekten. Reumatologen onderzoeken ook eventuele symptomen en effecten op het immuunsysteem van een patiënt en beoordelen laboratoriumresultaten. Op basis van hun bevindingen stellen zij een behandelplan op maat op.

longarts

Als interne artsen zijn longartsen gespecialiseerd in het gezond houden van het ademhalingssysteem van hun patiënten. Ze voorkomen en behandelen aandoeningen die verband houden met het cardiopulmonale systeem. Longartsen kunnen patiënten beademingsmachines en zuurstof aanbieden. Ze kiezen ook uit verschillende therapieën om verschillende aandoeningen van de luchtwegen te behandelen. Sommige ziekten die ze behandelen zijn onder meer longontsteking, astma en emfyseem.

Spoedarts

Spoedartsen of artsen zien patiënten op de eerste hulp van een ziekenhuis. Hierdoor behandelen ze patiënten op alle uren van de dag en nacht. Omdat ze op de afdeling spoedeisende hulp werken, behandelen ze een verscheidenheid aan medische problemen en aandoeningen zoals gebroken botten, longontsteking en ademhalingsproblemen.

Fysische geneeskunde en revalidatiearts

Ook bekend als fysiotherapeuten, fysieke geneeskunde en revalidatieartsen zijn gespecialiseerd in het diagnosticeren, behandelen en beheersen van ziekten en aandoeningen die verband houden met het bewegingsapparaat. Dit systeem omvat structuren zoals spieren, botten, pezen en ligamenten. Hoewel ze de operatie niet uitvoeren, helpen ze de patiënt om met zo min mogelijk pijn te functioneren. Enkele veelvoorkomende aandoeningen die ze behandelen zijn rugpijn, werkblessures, fibromyalgie, ruggenmergletsels en osteoporose.

Orthopedist

Orthopedische artsen richten zich op ziekten en aandoeningen van het bewegingsapparaat. Hoewel ze vergelijkbare taken hebben en vergelijkbare aandoeningen behandelen als arts voor lichamelijke geneeskunde en revalidatie, hebben orthopedisten aanvullende training gevolgd om chirurgie als behandeling te kunnen bieden. Sommige van hun taken omvatten het plaatsen van gebroken botten en het corrigeren van eventuele defecten aan het bewegingsapparaat van een patiënt.

Preventieve geneeskunde arts

Artsen in de preventieve geneeskunde hebben tot doel de gezondheid en het welzijn van een individu te beschermen, te bevorderen en te behouden. Ze zijn ook gericht op het voorkomen van ziekten en handicaps. Gebruikmakend van hun kennis van de algemene preventieve geneeskunde, zoeken preventie-geneeskundigen naar een manier voor hun patiënten om hun gezondheid te behouden. Zij kunnen ook toezicht houden op andere leden van de medische staf. Sommige van hun taken omvatten het identificeren van groepen die risico lopen op ziekten of verwondingen en het leiden van volksgezondheidsprogramma's.

Radioloog

Radiologen gebruiken medische beeldvormingsprocedures om verschillende verwondingen en ziekten te diagnosticeren en te behandelen. Sommige procedures die ze gebruiken, omvatten röntgenstralen, computertomografie en magnetische resonantiebeeldvorming. Radiologen beoordelen de medische geschiedenis van een patiënt, interpreteren de testresultaten en overleggen met hun collega's.

Sportgeneeskunde arts

Artsen in de sportgeneeskunde behandelen lichamelijk actieve personen, zoals atleten die lijden aan aandoeningen van het bewegingsapparaat. Ze helpen hun patiënten hun gezondheid en algehele prestaties te verbeteren. Ze kunnen bijvoorbeeld een patiënt helpen met revalidatie van musculoskeletale verwondingen. Artsen in de sportgeneeskunde helpen hun patiënten ook toekomstige blessures te voorkomen en hen te helpen hun fysieke activiteit op peil te houden. Daarnaast bestellen ze diagnostische beeldvormingsprocedures en laboratoriumtests en interpreteren ze de resultaten om een ​​diagnose te stellen.

Podoloog

Een podotherapeut helpt patiënten met medische problemen die verband houden met hun voeten en onderbenen. Ze behandelen zowel verwondingen als aanhoudende complicaties van de voet of enkel. Sommige aandoeningen die ze behandelen zijn eelt, artritis, enkelmisvormingen en ingegroeide teennagels. Ze helpen ook bij de behandeling van voet- en beenproblemen die het gevolg zijn van ziekten zoals diabetes.

Tips voor je carrière als arts

Als je eenmaal een baan als arts hebt gekregen, is het belangrijk om alles in het werk te stellen om je taken met succes uit te voeren. Goed presteren kan u meer werkzekerheid bieden. Gebruik deze tips om je te helpen bij je toekomstige carrière in de medische sector:

  • Beheer uw werklast. Organiseer uw werkdag door eerst uw belangrijkste taken te prioriteren. Zorg er daarnaast voor dat u op de hoogte blijft van uw patiënten en hun behoeften. Door uw werkdruk op de juiste manier te beheren, krijgt u alles gedaan wat u moet doen en kunt u eventuele werkgerelateerde stress verlichten.
  • Vraag om hulp wanneer je het nodig hebt. Hoewel het belangrijk is om je capaciteiten te benadrukken, moet je ook nederig blijven. Vraag je ervaren collega's om hun mening wanneer je die nodig hebt. Ze kunnen u een alternatieve suggestie aanbieden die u niet eerder had overwogen.
  • Oefen zelfzorg. Besteed tijd aan het beoefenen van zelfzorg in uw medische beroep. Draag bijvoorbeeld goede schoenen die u kunnen ondersteunen om de hele dag op de been te blijven. Zorg daarnaast voor een goede nachtrust om je geheugen en humeur te verbeteren.
  • Luister naar uw patiënten. Luister actief naar wat uw patiënten te zeggen hebben. Laat ze hun emoties en zorgen uiten. Door actief te luisteren kun je reflecteren op wat ze te zeggen hebben en kun je ze een beter antwoord geven. Reflecteren geeft hen ook de geruststelling dat hun zorgen ertoe doen en dat u de tijd neemt om ze aan te pakken.
  • Bouw relaties op met je collega's. Bouw relaties op met de andere zorgprofessionals om je heen. Door uw collega's te respecteren en hen beter te leren kennen, kunt u een aangenamere dienst hebben, terwijl u tegelijkertijd uw communicatie met uw collega's verbetert.

About author

Marieke Krietwever

Als je geïnteresseerd bent om dokter te worden, heb je veel carrièrepaden om uit te kiezen. Terwijl sommige artsen bijvoorbeeld met kankerpatiënten werken, behandelen anderen patiënten met hart- of longaandoeningen. Als u uw carrièremogelijkheden als arts kent, kunt u zich concentreren op een specialiteit en ervoor zorgen dat u degene nastreeft die het beste aansluit bij uw interesses en vaardigheden. In dit artikel leggen we uit hoe je een carrièrepad voor artsen kiest, noemen we 19 soorten artsen en geven we je tips voor het vinden van succes in je medische carrière.


Scroll to Top