Blog

De computerwetenschaps- en informatietechnologie-industrie omvat een breed scala aan vacatures. Het behalen van een graduaat kan u een brede selectie aan vacatures bieden. Het is echter belangrijk om te bepalen of het behalen van een master in computerwetenschappen aansluit bij uw carrièredoelen. In dit artikel bespreken we wat een master in informatica is, wat je kunt doen met een master of science en voorbeelden van master in informatica-banen met salaris- en verantwoordelijkheidsinformatie.

Wat is een master in informatica?

Een master in informatica is een graduaat. Het biedt computerwetenschappers en ingenieurs de mogelijkheid om meer te leren over hun vakgebied, en de specifieke kenmerken van hun diploma zijn afhankelijk van hun specialiteit en eerdere studies. Een master's degree in de informatica kan betrekking hebben op onderwerpen als:

 • Software ontwikkeling
 • Geavanceerde algoritmen
 • Computertaaltheorie

Je kunt een masterdiploma behalen via persoonlijke cursussen of een online opleiding. De meeste masteropleidingen vereisen 30 tot 45 uur aan cursussen, en vele bevatten een scriptie of sluitstukproject. Je kunt je diploma behalen door parttime of fulltime naar school te gaan. De meeste masters in computerwetenschappen hebben drie tot vier jaar nodig om te voltooien als je deeltijds volgt, maar een master in computerwetenschappen kan een tot twee jaar duren om te voltooien als je voltijds bent.

Gerelateerd: Tips voor het kiezen van het juiste masterprogramma

Wat kun je met een master in informatica?

Het behalen van een masterdiploma in computerwetenschappen biedt je de mogelijkheid om meer te leren over je vakgebied en om je vaardigheden uit te breiden. Wat u echter kiest om te studeren, hangt af van uw carrièredoelen. U kunt meer te weten komen over onderwerpen als:

 • Computertechnologie
 • Computertechniek
 • Elektrotechniek
 • Gegevenswetenschap
 • Informatie Systemen
 • Ontwikkeling van videogames
 • IT beveiliging
 • Cloud computing

Het hebben van een master in computerwetenschappen kan je helpen je voor te bereiden op een verscheidenheid aan complexe situaties uit de echte wereld. Dit kan u meer carrièremogelijkheden bieden, met name hogere senior-, hogere- of managementfuncties. Uw graduaat of deze functies kunnen u helpen een hoger salaris te verdienen.

Gerelateerd: Uw gids voor het vinden van een baan in de informatica

Vacatures voor Master in de informatica

Voor veel banen in de informatica is minimaal een bachelordiploma vereist. Sommige banen geven er echter de voorkeur aan dat kandidaten een masterdiploma hebben. Voor veel senior-, leiderschaps- of geavanceerde computerwetenschappelijke functies is bijvoorbeeld een masterdiploma vereist.

Hier zijn enkele soorten masters in computerwetenschappelijke banen die u mogelijk nastreeft:

1. Professor in de computerwetenschappen

Nationaal gemiddeld salaris: $65.281 per jaar

Primaire taken: hoogleraren in de informatica geven cursussen die verband houden met informatica en ze kunnen zich specialiseren in een aandachtsgebied dat verband houdt met software, computers of andere technologie. Ze ontwikkelen lesplannen, geven lectoren, maken en geven huiswerk, examens en projecten en geven cijfers aan studenten. Hoogleraren kunnen ook studenten adviseren of eigen onderzoek voltooien en publiceren.

Gerelateerd: Hoe word je een professor ?

2. Bedrijfsleider

Nationaal gemiddeld salaris: $68,462 per jaar

Primaire taken: Een manager of operations heeft verschillende leiderschapsverantwoordelijkheden. Zij houden toezicht op de controle over het netwerk van het bedrijf. Operationele managers houden vaak toezicht op dagelijkse taken, delegeren werk, assisteren bij werving en training en meer.

Gerelateerd: Hoe word je een General Manager of Operations

3. Master data analist

Nationaal gemiddeld salaris: $ 73.095 per jaar

Primaire taken: Een master data analist verzamelt, verwerkt, organiseert, statistisch analyseert en interpreteert grote datasets. Ze maken rapporten die andere zakelijke professionals kunnen gebruiken om beslissingen te nemen. Master data-analisten houden de laatste trends in de sector bij en kunnen toezicht houden op projecten om de statistische en gegevenstestprocedures te verbeteren.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een gegevensanalist

4. Netwerkarchitect

Nationaal gemiddeld salaris: $74.045 per jaar

Hoofdtaken: Een netwerkarchitect installeert en configureert netwerken. Ze kunnen ook de infrastructuur van het netwerk testen en upgraden om deze af te stemmen op de zakelijke behoeften. Ze beheren verschillende soorten netwerken, software, hardware en gevirtualiseerde componenten.

Gerelateerd: Hoe word je een systeemarchitect ?

5. MIS-manager

Nationaal gemiddeld salaris: $76.917 per jaar

Primaire taken: Een MIS-manager, of managementinformatiesysteem, beheert en beschermt een verscheidenheid aan gegevens. Ze ontwikkelen en beheren databases om ervoor te zorgen dat gegevens veilig zijn. MIS-managers hebben vaak managementverantwoordelijkheden en houden toezicht op andere IT-professionals.

Gerelateerd: Hoe word je een MIS-manager

6. Computersysteemanalist

Nationaal gemiddeld salaris: $ 77.634 per jaar

Primaire taken: Computersysteemanalisten of systeemanalisten helpen organisaties computertechnologie efficiënt en effectief te gebruiken. Ze analyseren huidige systemen of processen om verbeterpunten te identificeren, doen aanbevelingen en bieden kosten-batenanalyses om te bepalen of systemen moeten worden geüpgraded of vervangen. Een computersysteemanalist kan ook helpen bij de installatie en configuratie van nieuwe systemen.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een systeemanalist

7. Cyberbeveiligingsmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 80.806 per jaar

Primaire taken: Een cyberbeveiligingsmanager plant en implementeert een verscheidenheid aan beveiligingsmaatregelen voor informatiesystemen en netwerken. Ze kunnen personeel trainen in het gebruik van informatiesystemen, procedures en beleid voor netwerkbeveiliging ontwikkelen en vaststellen en de toegang tot beveiligde informatie reguleren. Cyberbeveiligingsmanagers kunnen ook de effectiviteit van systemen bewaken, rapporten genereren en oplossingen ontwikkelen voor beveiligingslacunes.

Gerelateerd: Hoe word je een Cyber ​​Security Manager

8. Beheerder van computer- en informatiesystemen

Nationaal gemiddeld salaris: $87.839 per jaar

Primaire taken: > Beheerders van computer- en informatiesystemen, of IT-managers, plannen en coördineren de computergerelateerde activiteiten van een organisatie. Ze begrijpen en bepalen de technologische doelen van de organisatie en ontwikkelen en implementeren de benodigde computersystemen om deze doelen te bereiken. Computer- en informatiesysteemmanagers evalueren vaak potentiële plannen en doen aanbevelingen aan topmanagers om te overwegen.

Gerelateerd: Hoe u een informatiesysteembeheerder kunt worden (met taken en salarisverwachtingen)

9. UNIX-systeembeheerder

Nationaal gemiddeld salaris: $91.365 per jaar

Primaire taken: UNIX-systeembeheerders onderhouden de UNIX-besturingssystemen van een organisatie. Ze installeren, configureren, onderhouden en upgraden hardware en software gerelateerd aan UNIX-systemen. Een UNIX-systeembeheerder kan ook UNIX-problemen oplossen en oplossen en systeemstandaarden en -procedures ontwikkelen.

Gerelateerd: Hoe word je een Linux-beheerder

10. Databasebeheerder

Nationaal gemiddeld salaris: $ 95.783 per jaar

Primaire taken: Databasebeheerders onderhouden en beheren verschillende softwaredatabases. Ze zorgen voor veilige toegang tot databases als dat nodig is en beheren back-upoplossingen om gegevensverlies te voorkomen. Een databasebeheerder kan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe databases, het optimaliseren en oplossen van problemen met bestaande databases en het bewaken van databasehardware.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een databasebeheerder

11. Beveiligingsingenieur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 106.088 per jaar

Primaire taken: Een beveiligingsingenieur ontwikkelt en implementeert de beveiligingsprotocollen en -systemen van een organisatie. Ze identificeren vaak beveiligingsoplossingen, ontwikkelen en implementeren verdedigingslagen, reageren op pogingen tot netwerkinbraak, configureren en installeren detectiesystemen en firewalls. Beveiligingsingenieurs testen vaak ook systeemverdediging, software en hardware,

Gerelateerd: Wat is een Cyber-Security Engineer?

12. Computer- en informatieonderzoeker

Nationaal gemiddeld salaris: $ 106.426 per jaar

Primaire taken: Een computer- en informatieonderzoeker, of een computerwetenschapper, ontwikkelt computeroplossingen voor een verscheidenheid aan zakelijke, wetenschappelijke, medische of aanverwante oplossingen. Ze kunnen problemen analyseren en oplossingen ontwikkelen met behulp van computerhardware en -software, expertise toepassen om nieuwe technologieën te ontwikkelen of het waarschijnlijke succes van projectplannen beoordelen. Wetenschappers op het gebied van computer- en informatieonderzoek werken vaak samen met anderen om systeembehoeften en -vereisten te ontwikkelen en taken te delegeren.

Gerelateerd: > Wat is een computer- en informatiewetenschapper?

13. Mobiele applicatie-ontwikkelaar

Nationaal gemiddeld salaris: $ 117.070 per jaar

Primaire taken: Een ontwikkelaar van mobiele applicaties ontwikkelt applicaties voor mobiele apparaten. Ze gebruiken verschillende programmeertalen en ontwikkelen applicaties voor meerdere besturingssystemen. Ontwikkelaars van mobiele applicaties hebben ook een goed begrip van het maken van producten met een focus op gebruikerservaring.

Gerelateerd: Wat is een applicatieontwikkelaar?

14. Gegevenswetenschapper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 121.340 per jaar

Primaire taken: Een datawetenschapper verwerkt en interpreteert onbewerkte gegevens om deze gemakkelijker te begrijpen. Ze gebruiken informatica, wiskunde, modellering, analyse en statistieken om gegevens te ordenen en betekenis te geven. Datawetenschappers verstrekken hun bevindingen aan hun organisaties om hen te helpen objectieve beslissingen te nemen.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een datawetenschapper

15. Senior DevOps-engineer

Nationaal gemiddeld salaris: > $ 122.448 per jaar

Primaire taken: een senior DevOps-engineer is verantwoordelijk voor het toezicht op het code-implementatieproces. Ze dekken mogelijke hiaten tussen leden van de ontwikkelings-, operationele en IT-teams. Senior DevOps-ingenieurs testen en analyseren vaak code, creëren ontwikkelingsinfrastructuur en -tools, helpen bij het automatiseren van het ontwikkelingsproces en bewaken processen in de levenscyclus van softwareontwikkeling.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een DevOps-ingenieur

16. Senior softwareontwikkelaar

Nationaal gemiddeld salaris: $ 131.294 per jaar

Primaire taken: een senior softwareontwikkelaar ontwerpt toepassingen of software die een gebruiker kan gebruiken om een ​​specifieke taak uit te voeren. Dit kan een specifieke applicatie of software zijn of het kan een groter systeem of netwerk zijn dat verband houdt met besturings- of apparaatnetwerken. Senior softwareontwikkelaars beoordelen en verbeteren vaak systemen, schrijven nieuwe code, ontwikkelen operationele handleidingen en dienen voortgangsrapporten voor het project in.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een softwareontwikkelaar

17. Senior software-engineer

Nationaal gemiddeld salaris: $ 131.294 per jaar

Primaire taken: Een software engineer creëert nieuwe systemen en software. Dit omvat games, applicaties, besturingssystemen en besturingssystemen. Software-ingenieurs begrijpen en gebruiken een verscheidenheid aan programmeertalen, en ze schrijven code en testen en debuggen van applicaties.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een software-ingenieur

18. Senior software-architect

Nationaal gemiddeld salaris: $ 153.452 per jaar

Primaire taken: Een senior software-architect bekijkt software vanuit een hoogstaand perspectief. Ze ontwerpen en ontwikkelen blauwdrukken die software-engineers en -ontwikkelaars kunnen volgen. Software-architecten handhaven de technische normen van een organisatie en combineren kennis van software, codeertalen en ontwerpprincipes om hun taken uit te voeren.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een software-architect

19. Machine learning-ingenieur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 150.045 per jaar

Primaire taken: een machine learning-ingenieur ontwikkelt geautomatiseerde programma's die verschillende voorspellende modellen of objecten bijwerken. Ze combineren kennis van datawetenschap en software-engineering om onbewerkte gegevens te verwerken via een verscheidenheid aan big data-tools en een programmeerraamwerk. Machine learning-ingenieurs voeren gegevens van datawetenschappers in modellen in en gebruiken de modellen om productiemodellen te schalen met realtime gegevens.

Gerelateerd: Wat is een machine learning-ingenieur?


About author

Luuk Weemekamp

De computerwetenschaps- en informatietechnologie-industrie omvat een breed scala aan vacatures. Het behalen van een graduaat kan u een brede selectie aan vacatures bieden. Het is echter belangrijk om te bepalen of het behalen van een master in computerwetenschappen aansluit bij uw carrièredoelen. In dit artikel bespreken we wat een master in informatica is, wat je kunt doen met een master of science en voorbeelden van master in informatica-banen met salaris- en verantwoordelijkheidsinformatie.


Scroll to Top