Blog

Er zijn veel industrieën waartoe bepaalde bedrijven kunnen behoren, afhankelijk van de producten en diensten die het verkoopt. Als u de verschillen tussen bedrijfstakken begrijpt, kunt u effectief communiceren met hun doelgroepen, trends in de branche voorblijven en concurrerende bedrijven volgen. Als u weet in welke branche u wilt werken, krijgt u ook een beter inzicht in de soorten taken en verantwoordelijkheden die u in uw rol kunt vervullen. In dit artikel definiëren we wat een branche is en delen we veelvoorkomende soorten industrieën waarin je kunt werken.

Wat is een industrie?

Een bedrijfstak is een groep bedrijven die overeenkomsten vertonen in de zakelijke activiteiten die ze uitvoeren en de producten of diensten die ze verkopen. Ondernemers kunnen van mening zijn dat hun bedrijf binnen een bepaalde sector valt, afhankelijk van waar ze een aanzienlijk deel van hun inkomsten ontvangen.

Soorten industrieën

Er zijn veel soorten industrieën die u kunt nastreven op basis van uw interesses en favoriete verantwoordelijkheden. Veelvoorkomende soorten industrieën waarin u kunt werken, zijn:

Bouw

De bouwsector bestaat uit werknemers die bepaalde huizen, gebouwen of andere constructies bouwen voor bewoners, bedrijven of leden van de gemeenschap. Deze industrie past zich regelmatig aan de moderne technologische vooruitgang aan om hen te helpen efficiënter veilige, kwaliteitsvolle constructies te bouwen. Deze technologische vooruitgang helpt hen ook om complexere taken uit te voeren, zoals het bouwen van wolkenkrabbers of het uitvoeren van inspecties op delen van bruggen of gebouwen die moeilijk te bereiken zijn voor bouwvakkers.

Werknemers die in de bouwsector werken, kunnen onder meer bouwvakkers, aannemers, bouwprojectmanagers en bouwingenieurs zijn. Er zijn verschillende soorten bouwwerkzaamheden die passen in de bouwsector. De drie belangrijkste bouwcategorieën zijn:

  • Algemene constructie: degenen die gebouwen, woningen of huizen bouwen, voltooien meestal algemene bouwprojecten.
  • Gespecialiseerde constructie: Dit type constructie vereist doorgaans meer gespecialiseerde kennis van een bepaald aspect van constructie, zoals houtbewerking, beton of elektrische constructie.
  • Zware constructie: Werknemers die bruggen of wegen bouwen en andere grotere constructietaken aanleggen, vallen doorgaans onder zware constructiecategorieën.

Gerelateerd: Wat zijn de verschillende soorten bouwtaken?

Opleiding

Deze industrie omvat alle academische instellingen, waaronder basisscholen, middelbare scholen, middelbare scholen, hogescholen, universiteiten, leerinstituten en technische scholen. Het kan ook zowel openbare als particuliere instellingen omvatten. Sommigen zullen deze gewoonlijk in twee categorieën van openbare en particuliere instellingen scheiden, omdat openbare instellingen overheidsfinanciering ontvangen, terwijl een enkele persoon of een groep mensen particuliere instellingen leidt en financiert. Mensen die in de onderwijssector werken, zijn onder meer docenten, professoren, directeuren en academische adviseurs.

Eten en drinken

De voedings- en drankenindustrie houdt zich bezig met het conserveren en verwerken van voedselproducten. Deze industrie werkt meestal samen met mensen in de landbouwsector om ingrediënten van hen te ontvangen. Vervolgens gebruiken ze deze ingrediënten om verschillende etenswaren en dranken te maken. Werknemers in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie kunnen deze voedingsmiddelen ook meenemen en verwerken door chemicaliën en kleuren toe te voegen om hun smaak te behouden.

De voedingsmiddelen- en drankenindustrie is aanzienlijk gegroeid vanwege de grote vraag naar snelle en bewerkte voedingsmiddelen. Cateringdiensten, fine dining restaurants en bars vallen ook onder de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Medewerkers die in deze branche werken, zijn onder meer servers, barmannen, restaurantmanagers, cateraars en chef-koks.

farmaceutisch

Farmaceutische bedrijven onderzoeken, ontwikkelen en verkopen medicijnen en andere medicijnen aan patiënten, artsen en verzekeringsmaatschappijen. Deze industrie richt zich sterk op onderzoek en ontwikkeling om nieuwe en innovatieve medicijnen te creëren die de gezondheid en het welzijn van patiënten veilig verbeteren. Werknemers in deze branche besteden veel tijd aan het onderzoeken en maken van medicijnen die ziekten genezen of symptomen behandelen voor zowel mens als dier.

Degenen die medische hulpmiddelen maken, zoals chirurgische apparatuur, werken ook in de farmaceutische industrie. Werknemers die doorgaans in de farmaceutische industrie werken, zijn onder meer apothekers, apothekerstechnici, farmaceutische wetenschappers en farmaceutische onderzoekers.

Amusement

De entertainment- en muziekindustrie is een van de grootste industrieën ter wereld. Er zijn verschillende secties van entertainment waar deze industrie onder kan vallen. Verschillende soorten entertainment binnen deze industriesector zijn onder meer sport, muziek, theater, films, televisie en webseries. Deze industrie bevat meestal een mix van artiesten, bemanningsleden en management die samenwerken om de hele industrie soepel te laten werken.

Aangezien er zoveel werknemers in deze branche zijn, kan het doorgaans een grotere uitdaging zijn om een ​​baan in deze branche te krijgen dan in andere. Werknemers in de entertainmentindustrie kunnen acteurs, muzikanten, scenarioschrijvers, regisseurs, producenten, agenten, cameramensen en talentmanagers zijn.

Gerelateerd: 15 banen in het maken van films in de entertainmentindustrie

productie

Met deze industrie zullen werknemers ruwe componenten en materialen omzetten in eindproducten, die ze aan bedrijven verkopen. Bedrijven zullen deze producten vervolgens met winst op de markt brengen aan consumenten. Er zijn verschillende categorieën binnen de productiesector, waaronder hout, leer, papier, textiel, transportmiddelen en vele andere materialen die worden gebruikt om producten te maken.

Productiemedewerkers werken meestal in fabrieken, fabrieken of fabrieken. Werknemers in deze branche kunnen productiemedewerkers, operationeel managers en productiemanagers zijn.

Telecommunicatie

In deze branche bevinden zich bedrijven die veelgebruikte communicatieapparatuur bouwen, installeren en repareren, zoals mobiele telefoons, kabel of internet. De telecommunicatie-industrie stelt individuen in staat om met anderen te communiceren en informatie van en naar verschillende delen van de wereld te verzenden met behulp van audio- of visuele apparaten.

Veel organisaties binnen deze branche zijn internetserviceproviders, kabel- en satellietbedrijven en draadloze internetserviceproviders. Werknemers in deze branche zijn onder meer elektronica-ingenieurs, lijninstallateurs, telefonisten en administratieve ondersteuningsmedewerkers.

landbouw

Deze industrie richt zich doorgaans op het verbouwen van planten, land en dieren om voedsel, dranken en andere essentiële artikelen te maken. Naarmate de technologie groeit, blijft deze industrie doorgaans moderniseren, waardoor boeren op een natuurlijke en veilige manier meer planten kunnen telen. Veel onderzoekers en wetenschappers binnen deze industrie ontwikkelen regelmatig innovatieve manieren om een ​​sterker ecosysteem te creëren.

Degenen die in deze industrie werken, zullen meestal landbouwproducten en goederen produceren, verkopen of exporteren naar verschillende bedrijven. Veel van de werknemers die in de landbouwsector werken, zijn landbouwingenieurs, boeren, biotechnici en landbouwwetenschappers.

Gerelateerd: 15 best betaalde banen in de landbouw

vervoer

Dit is een andere grotere industriesector, die het verkeer van mensen, voorwerpen en dieren afhandelt met behulp van verschillende transportmiddelen, zoals treinen, bussen, vliegtuigen, boten en auto's. De fondsen van deze industrie dragen doorgaans aanzienlijk bij aan de economie van het land. Werknemers in deze branche zijn piloten, treinconducteurs, monteurs en stewardessen.

Computer en technologie

De computer- en technologie-industrie bestaat doorgaans uit het repareren en repareren van computerhardwaresystemen, het ontwikkelen of bijwerken van nieuwe toepassingen en het verbeteren van bedrijfsnetwerken en softwaresystemen. De computer- en technologie-industrie werkt meestal samen met verschillende anderen om hun efficiëntie en productiviteit te verbeteren. Zo past de zorgsector veel computersystemen aan om patiëntendossiers op te slaan en medicatiebestellingen bij apotheken op te vragen.

Er is een aanzienlijk groot aantal mensen dat in de computer- en technologie-industrie werkt, maar sommigen van hen kunnen computersysteemanalisten, software-ingenieurs, softwareontwikkelaars, applicatieontwikkelaars en informatietechnologiemanagers zijn.

Gezondheidszorg

Medewerkers die in de gezondheidszorg werken, richten zich nauw op het bieden van diagnostische, preventieve, curatieve, therapeutische en revalidatiezorg aan patiënten om hen in stabiele gezondheidsomstandigheden te houden. De belangrijkste doelstelling van de gezondheidszorg is het voorkomen en behandelen van eventuele verwondingen, ziekten of aandoeningen die patiënten kunnen hebben. Werknemers in de gezondheidszorg kunnen variëren van lagere tot hogere functies, waaronder medisch technici, geregistreerde verpleegkundigen, arts-assistenten en artsen.

Gerelateerd: 12 banen in de gezondheidszorg die goed betalen

Media en nieuws

De media- en nieuwsindustrie heeft tot doel essentieel nieuws te bieden aan leden van de gemeenschap en individuen, lokaal en wereldwijd. Werknemers publiceren deze nieuwsverhalen doorgaans in verkooppunten zoals televisie, radio, online artikelen, websites, sociale media, kranten of podcasts.

Naarmate de technologie evolueert, zullen er meer vormen van media beschikbaar komen voor consumenten, wat betekent dat er meer banen in deze industrie moeten blijven verschijnen. Werknemers in deze branche zijn journalisten, verslaggevers, mediaadviseurs en cameramensen.

Gastvrijheid

Deze branche werkt nauw samen met klanten om hen een bevredigende en unieke ervaring te bieden. Werknemers in deze branche verlenen doorgaans diensten die voldoen aan de voorkeuren van mensen, in plaats van aan hun behoeften, zoals in de gezondheidszorg. De belangrijkste categorieën binnen de horeca zijn reizen, toerisme en eten en drinken.

Bedrijven zoals bed & breakfasts, hotels, motels, restaurants en reisbureaus behoren doorgaans tot de horeca. Werknemers die gewoonlijk in deze branche werkzaam zijn, zijn receptionisten, reisleiders, hotelmanagers en reisbureaus.

Energie

Dit is een nieuwere industrie die zaken als hernieuwbare en niet-hernieuwbare energie behandelt om het milieu te verbeteren en de kostenefficiëntie van de meeste bedrijven te verbeteren. Diverse activiteiten op het gebied van energie omvatten productie, raffinage en winning. Andere bedrijven die mogelijk binnen de energiesector vallen, zijn kernenergie, kolenenergie en elektrische energie, die allemaal een essentieel onderdeel zijn van de verbetering van het milieu.

Uitgebreid onderzoek wordt doorgaans uitgevoerd door wetenschappers binnen deze industrie om innovatieve manieren te vinden om hulpbronnen te sparen en alternatieve energieën te gebruiken, zoals wind-, waterkracht- en zonne-energie. Werknemers in deze branche zijn doorgaans adviseurs op het gebied van zonne-energie, energieonderzoekers en milieu-ingenieurs.

Mode

Werknemers in de mode-industrie kunnen zich concentreren op gebieden als marketing, supply chain, e-commerce, media en productie van kleding, kleding, sieraden, accessoires, cosmetica en schoenen. Ze kunnen producten binnen de mode-industrie verkopen aan eigenaren van kleine bedrijven, grotere toeleveringsketens of populaire warenhuislocaties.

Er zijn werknemers in deze branche die deze kleding en merchandise-items kunnen ontwerpen, terwijl anderen zich richten op de aankoop en wederverkoop ervan. Werknemers die in de mode-industrie werken, zijn onder meer modeontwerpers, merchandisers, inkoopassistenten of inkopers.

Financieel en economisch

De financiële en economische sectoren behandelen verschillende aspecten van geldbeheer en kunnen gebieden omvatten zoals bankieren, bedrijfsfinanciering, openbare financiën, persoonlijke financiën, beleggen en vermogensbeheer. Sommige werknemers werken mogelijk voornamelijk bij banken en helpen andere personen op een verantwoorde manier met hun financiën om te gaan, terwijl anderen zich uitsluitend richten op het financieel stabiel houden van bedrijven.

Veel werknemers in deze branche moeten op de hoogte blijven van de economische omstandigheden en trends om hun klanten waardevol financieel advies te kunnen geven. Werknemers die in deze branche werken, zijn onder meer financiële adviseurs, financiële analisten, risicoanalisten en economen.

Gerelateerd: 12 van de best betaalde financiële banen

Adverteren en marketing

Reclame- en marketingindustrieën richten zich doorgaans op het promoten van producten bij het publiek door middel van betaalde en organische inspanningen. Degenen die in de reclame- en marketingindustrie werken, begrijpen hoe ze doelgroepen kunnen aantrekken en campagnes kunnen publiceren met behulp van media en gedrukte media. Veel voorkomende medewerkers binnen dit vakgebied zijn onder meer advertentiemanagers, marketingcoördinatoren, grafisch ontwerpers en copywriters.

Mijnbouw

De mijnbouw is een oudere industrie die zich bezighoudt met de locatie en winning van metalen van het aardoppervlak. Mijnbouworganisaties zijn over de hele wereld actief om materialen voor sieraden en andere commerciële artikelen te leveren. Werknemers die in de mijnbouw werken, zijn doorgaans minderjarigen in de kolenindustrie, mijnbouwmanagers en sieradenmakers.

Lucht- en ruimtevaart

In deze branche werken werknemers uitsluitend met vliegtuigbouwpraktijken om vliegen veilig te maken voor reizigers en werknemers. Veel elementen komen in deze branche kijken, zoals het testen, verkopen, onderhouden, repareren, bouwen en ontwerpen van verschillende vliegtuigmachines. Er zijn verschillende kleine bedrijven die zich sterk richten op het maken van vliegtuigproducten en deze verkopen aan grotere fabrikanten. Veelvoorkomende werknemers in deze branche zijn kwaliteitsingenieurs, mechanische technici en ruimtevaartingenieurs.


About author

Dolf Leenstra

Er zijn veel industrieën waartoe bepaalde bedrijven kunnen behoren, afhankelijk van de producten en diensten die het verkoopt. Als u de verschillen tussen bedrijfstakken begrijpt, kunt u effectief communiceren met hun doelgroepen, trends in de branche voorblijven en concurrerende bedrijven volgen. Als u weet in welke branche u wilt werken, krijgt u ook een beter inzicht in de soorten taken en verantwoordelijkheden die u in uw rol kunt vervullen. In dit artikel definiëren we wat een branche is en delen we veelvoorkomende soorten industrieën waarin je kunt werken.


Scroll to Top