Blog

Pas afgestudeerden of individuen die in een nieuw vakgebied gaan werken, zijn meestal enthousiast om een ​​baan te krijgen en hun carrière te beginnen. In sommige gevallen geldt dat hoe eerder u een baan vindt en begint met het opbouwen van uw reputatie, hoe sneller u professionele vooruitgang kunt boeken. Aan het begin van je carrière kun je stappen zetten om je kansen op succes te vergroten. In dit artikel beschrijven we hoe u uw carrière een vliegende start kunt geven en waarom dit belangrijk is.

Waarom is een vliegende start van je carrière belangrijk?

Het is belangrijk om je carrière een vliegende start te geven, zodat je snel je gewenste baan, niveau en salaris kunt bereiken. In een competitieve arbeidsmarkt kunnen de stappen die u neemt om uw carrière een vliegende start te geven, ook uw kansen vergroten om door een goede werkgever te worden aangenomen. Door je vaardigheden te ontwikkelen en een goede indruk te maken op collega's, managers en andere professionals uit de industrie, vergroot je je kansen om promoties te krijgen en vooruitgang te boeken in je carrière. Hoe je in je beroep begint, vormt vaak de basis van je hele carrière.

Gerelateerd: Toptips voor het starten van een nieuwe carrière

Effectieve manieren om je carrière te starten

In plaats van uw carrière aan het toeval over te laten, kunt u deze stappen nemen om uw kansen op vooruitgang en succes te maximaliseren:

1. Doorgaan met leren

Zelfs als u onlangs bent afgestudeerd aan de universiteit, moet u doorgaan met uw opleiding, zodat u de vaardigheden en kennis kunt vergroten waarnaar werkgevers in uw branche op zoek zijn. Ontwikkel vaardigheden die u een voordeel geven ten opzichte van andere sollicitanten of beginnende professionals. Mogelijkheden voor permanente educatie zijn onder meer:

 • Nachtlessen
 • Online cursussen
 • Certificeringen
 • Conferenties
 • Webinars en seminars
 • Uitbreidingsprogramma lessen

Voeg de vaardigheden die u opdoet, de training die u voltooit en de inloggegevens die u ontvangt toe aan uw cv.

Gerelateerd: 6 certificeringen die u online kunt krijgen om uw carrière vooruit te helpen

2. Koop je domeinnaam

Als er een domeinnaam (de naam en extensie van een website) beschikbaar is die u nu of in de toekomst wilt gebruiken, koop deze dan. U kunt de domeinnaam kopen die overeenkomt met uw volledige naam (bijvoorbeeld raynaples.com), zodat u een persoonlijke website kunt maken met uw portfolio en services. Of, als u ooit uw eigen bedrijf wilt starten, koop dan de domeinnaam van uw toekomstige startup terwijl deze nog beschikbaar is.

Overweeg om verschillende extensies van uw domeinnaam (raynaples.com en raynaples.me) aan te schaffen, evenals verschillende spellingen. Op verschillende websites kunt u zoeken naar beschikbaarheid van domeinnamen en deze kopen voor slechts $ 10 per jaar.

3. Bouw aan je merk

Begin met het bouwen van uw merk zodra u uw sterke punten en in welke branche u wilt werken, heeft bepaald. Hoe eerder u een positieve reputatie verwerft en uzelf als een expert in uw vakgebied vestigt, hoe sneller u uw aanhang of klantenbestand kunt laten groeien.

U kunt uw merk eenvoudig en effectief online bouwen. Gebruik sociale media, videoplatforms, professionele netwerksites en uw persoonlijke blog of webpagina om uw:

 • Vaardigheden
 • Kennis
 • Prestaties
 • Professionele meningen
 • Stem

Houd uw merk professioneel en gerenommeerd en werk uw platforms regelmatig bij om mensen betrokken te houden en te laten zien dat u actief bent in de branche.

4. Werk je cv en sollicitatiebrief bij

Behandel je cv en sollicitatiebrief als verslagen van je professionele prestaties. Werk ze elke keer bij als je een nieuwe vaardigheid leert, meer ervaring opdoet of extra certificeringen behaalt. Hierdoor weet je zeker dat je alles onthoudt wat je op je cv moet zetten. Als je al een baan hebt, documenteert je up-to-date cv je prestaties en promoties, en je kunt het gebruiken wanneer je met je manager praat over je prestaties.

5. Zoek een mentor

Zoek een mentor die je advies kan geven, je kan helpen bij het oplossen van problemen en die je kan begeleiden bij het nemen van loopbaanbeslissingen. Sommige mentorschappen ontwikkelen zich op natuurlijke wijze, terwijl u bij andere wellicht op zoek moet gaan. Mentoren kunnen zijn:

 • hoogleraren
 • coaches
 • Vorige collega's of werkgevers
 • Huidige collega's of managers
 • Familieleden
 • Professionals uit de industrie

Ontwikkel vroeg in je carrière een mentorrelatie, zodat je van die persoon kunt leren en je relatie in de loop van de tijd kunt versterken.

Gerelateerd: 5 stappen om een ​​mentor te vinden

6. Netwerk

Begin zo snel mogelijk met het opbouwen van uw professionele netwerk van contacten. Netwerken kan u helpen bij het vinden van mentoren, vacatures en loopbaanadvies. Netwerkmogelijkheden zijn onder meer:

 • Conferenties
 • Industrie-evenementen
 • alumniverenigingen
 • brancheorganisaties
 • Community-evenementen
 • Professionele netwerkwebsites
 • Sociale media

Wees zichtbaar en betrokken bij het netwerken. Identificeer professionals of bedrijven waarmee u in contact wilt komen of die momenteel werken in de functie die u wenst, en bezoek hun websites en profielen. Stel vragen, neem deel aan online discussies en plan informatiebijeenkomsten of interviews.

7. Vraag om advies

Vraag meer ervaren of oudere collega's of professionals uit de industrie om hulp of advies over loopbaankeuzes wanneer je ze nodig hebt. Zij kunnen u voorzien van interne kennis en begeleiding die u alleen kunt krijgen door jarenlange ervaring. Een van deze professionals kan zelfs je mentor worden.

8. Ruim je online aanwezigheid op

Wanneer u naar een baan solliciteert, kan de personeelsmanager of recruiter online zoeken om meer over u en uw achtergrond te weten te komen. Zoek uw volledige naam online en bekijk de resultaten om te bepalen wat een potentiële werkgever zou kunnen vinden. Als u iets negatiefs, gevoeligs of privés ontdekt, onderneem dan stappen om het te verwijderen. Dit kan inhouden dat u onprofessionele posts en foto's op sociale media verwijdert en dat u zich inspant om alleen dingen te plaatsen die een positieve indruk van u als individu geven.

9. Wees dankbaar

Wees nederig en toon dankbaarheid voor de kansen die je krijgt, van netwerkbijeenkomsten tot interviews tot banen op instapniveau. Als je waardering toont voor de tijd en moeite die andere mensen nemen, kunnen ze gemotiveerd zijn om je te helpen en je aan te bevelen voor banen en promoties. Zeg persoonlijk of via telefoongesprekken, e-mails en professionele bedankbrieven, afhankelijk van de formaliteit van de situatie.

10. Carrièreservices gebruiken

Als je nog op de universiteit zit, kan het loopbaanservicebureau van je school je waardevolle begeleiding, counseling en advies geven om je carrièredoelen te bereiken. Maak een afspraak met een vertrouwenspersoon en leg tijdens het gesprek uit:

 • Je belangrijkste en belangrijke lessen die je hebt gevolgd
 • Jouw favoriete baan en branche
 • Uw gewenste locatie

De counselor kan je helpen je cv te verfijnen op basis van je doelen. Ze kunnen u ook vertellen welke stappen u voor en na het afstuderen kunt nemen om uw kansen op succes in uw carrière te vergroten. Vraag hoe u werkgevers kunt vinden die voor uw gewenste baan in uw doelgebied van het land huren.

11. Maak contact met alumni

Hogescholen en universiteiten hebben alumniverenigingen en databases gevuld met professionals die werkzaam zijn in alle sectoren en niveaus. Zoek in de alumnidirectory van uw alma mater om afgestudeerden te vinden die in de door u gekozen branche werken. Neem contact op met alumni bij jou in de buurt, stel jezelf voor en vraag of je hen virtueel of persoonlijk kunt ontmoeten om je carrière te bespreken en advies te krijgen. Stel vragen zoals:

 • Hoe ben je gekomen waar je nu bent?
 • Welke kansen op instapniveau kunt u nastreven?
 • Wat kun je doen om succesvol te zijn?
 • Met wie in de branche zouden ze je aanraden contact op te nemen?

Stuur dan een vervolgbedankbrief of e-mail om uw dankbaarheid te tonen voor hun tijd en hulp.

12. Sluit je aan bij brancheorganisaties

De meeste bedrijfstakken hebben een of meer organisaties waar professionals zich bij kunnen aansluiten voor voordelen zoals netwerken, banen en mogelijkheden voor permanente educatie. Word lid om andere professionals te ontmoeten en toegang te krijgen tot branche-evenementen. Veel organisaties hebben ook vacatures en bronnen voor studenten of beginnende professionals. Als de vereniging een lokale afdeling heeft, woon dan bijeenkomsten in de buurt bij en netwerk met mensen in uw omgeving.

13. Verdien je masterdiploma

Afhankelijk van de branche kan je carrière veel baat hebben bij een geavanceerde graad. Deze industrieën omvatten:

 • Engineering
 • Computer- en informatietechnologie
 • Opleiding
 • Gezondheidszorg
 • Gegevensanalyse
 • Bedrijfskunde

Je kunt ervoor kiezen om vroeg in je carrière je master te behalen om eerder kansen te creëren voor hoger of beter betaalde banen.

Gerelateerd: De 10 beste masteropleidingen voor het vinden van een baan

14. Huur een loopbaancoach in

Loopbaancoaches zijn professionals die je onbevooroordeeld advies kunnen geven over het plannen van je carrière, het opbouwen van je cv en het vinden van een baan. Ze begrijpen de huidige wervingspraktijken en markttrends. U kunt een loopbaancoach inhuren om u te helpen bij het opstellen van een persoonlijk carrièreplan en het vinden van een werkcultuur en -positie die u klaarstomen voor succes op de lange termijn.

15. Ontwikkel je communicatieve vaardigheden

Sterke schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden kunnen u een voordeel geven ten opzichte van andere beginnende professionals, ongeacht de branche. Je gebruikt communicatieve vaardigheden bij het verzenden van e-mails, praten met collega's en klanten, sollicitatiegesprekken, het geven van presentaties en het schrijven van zakelijke brieven of andere documenten. Overweeg een communicatiecursus, cursus zakelijk schrijven of spreken in het openbaar te volgen om uw professionele communicatieve vaardigheden te verbeteren en uw zelfvertrouwen op te bouwen tijdens vergaderingen of voor groepen.

16. Ontwikkel je presentatievaardigheden

Leer boeiende en overtuigende presentaties te maken en af ​​te leveren die indruk maken op werkgevers en klanten. Als je snel nerveus wordt, gebruik dan een presentatieprogramma om je presentatie te begeleiden, met veel gesprekspunten en interessante beelden. Bereid een professionele presentatie voor en oefen deze totdat u hem uit het hoofd kent. Word een expert op het gebied van het onderwerp, zodat u eventuele vragen kunt beantwoorden die u na afloop van uw lezing krijgt.

Gerelateerd: 10 tips voor het geven van een geweldige presentatie

17. Kleed je voor de baan die je wilt

Kleed je en gedraag je als de professional die je wilt zijn. Je uiterlijk, houding en lichaamstaal maken direct indruk op werkgevers, collega's en opdrachtgevers. Investeer in zakelijke kleding die laat zien dat je serieus bezig bent met je carrière. Val op door kleding te dragen die iets formeler is dan de dresscode van uw werkgever vereist.

18. Maak een plan

Maak een carrièreplan met stappen die u kunt nemen om uw korte- en langetermijndoelen te bereiken. Begin met het opsommen van je sterke punten en bepaal vervolgens welke vaardigheden en kennis je nodig hebt om je carrière vooruit te helpen. Om de vaardigheden te identificeren die je nodig hebt, vraag je een professional in je gewenste baan welke sterke punten iemand succesvol maken in die rol. Geef prioriteit aan wat u moet leren en welke acties u kunt ondernemen om die vaardigheden te ontwikkelen. Een georganiseerd plan geeft je meer grip op je loopbaan en houdt het in de goede richting.

19. Doe ervaring op

Geef je carrière een vliegende start door zoveel mogelijk ervaring in de sector op te doen. Zelfs stages, vrijwilligerswerk of het aanbieden van uw diensten tegen een gereduceerd tarief of gratis kunnen u waardevolle ervaring en professionele connecties opleveren. On-the-job training helpt u uw vaardigheden te ontwikkelen en biedt u kwalificaties die u aan uw cv kunt toevoegen. Beginnende of onbetaalde ervaring kan ook leiden tot voordelige vacatures.

20. Bepaal je doelen

Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van waar je met je carrière naartoe wilt. Bij het definiëren van uw loopbaandoelstellingen:

 • Specifieke en meetbare doelen stellen
 • Optimistisch zijn
 • Wees realistisch
 • Creëer een actie om elk doel te bereiken
 • Visualiseer uw succes

Wanneer u doelen stelt voor uw carrièrepad en acties om deze te bereiken, bent u misschien meer gemotiveerd en in staat om ze te bereiken.


About author

Margje Kleine Kalvenhaar

Pas afgestudeerden of individuen die in een nieuw vakgebied gaan werken, zijn meestal enthousiast om een baan te krijgen en hun carrière te beginnen. In sommige gevallen geldt dat hoe eerder u een baan vindt en begint met het opbouwen van uw reputatie, hoe sneller u professionele vooruitgang kunt boeken. Aan het begin van je carrière kun je stappen zetten om je kansen op succes te vergroten. In dit artikel beschrijven we hoe u uw carrière een vliegende start kunt geven en waarom dit belangrijk is.


Scroll to Top