Blog

Het personeelsbestand omvat veel door vrouwen en mannen gedomineerde beroepen. Ondanks een genderdominantie kan elk geslacht solliciteren en toegang krijgen tot deze functies met de juiste kwalificaties. Als u de niet-traditionele banen voor zowel mannen als vrouwen kent, kunt u een meer complete carrièrebeslissing nemen. In dit artikel definiëren we een niet-traditionele baan, geven we een overzicht van de stappen om in een niet-traditionele baan te komen en geven we je lijsten met niet-traditionele banen voor zowel mannen als vrouwen.

Gerelateerd: Navigeren op een onconventioneel carrièrepad

Wat is een niet-traditionele baan?

Een niet-traditionele baan is een beroep dat voornamelijk wordt uitgeoefend door één geslacht. Als één geslacht bijvoorbeeld minder dan 25% uitmaakt van de personen die werkzaam zijn in een bepaalde baan, wordt het beschouwd als een niet-traditionele baan voor het andere geslacht. Met andere woorden, het ene geslacht heeft meer vertegenwoordiging dan het andere, waardoor het een niet-traditionele baan is voor het geslacht dat ondervertegenwoordigd is.

Hoe kom je in een niet-traditionele baan?

Wanneer u aan uw toekomstige carrière denkt, moet u niet alleen rekening houden met uw vaardigheden en interesses, maar ook met hoe u van plan bent het door u gekozen beroep uit te oefenen. Als een niet-traditionele baan je interesseert, is het belangrijk om deze carrière met de juiste stappen na te streven. Gebruik deze stappen om een ​​niet-traditionele baan te krijgen:

1. Denk buiten de norm

Denk aan carrières waar je misschien niet eerder aan gedacht hebt, gezien je achtergrond of eerdere ervaring. Als u bijvoorbeeld een auteur was die opgroeide met Engelse lessen en schrijven, heeft u misschien niet eerder een baan als ingenieur overwogen die zich bezighoudt met wetenschap en wiskunde. Om u te helpen met het bedenken van onconventionele baanideeën voor uw geslacht, denk aan de mannen en vrouwen in uw leven en hun carrière. Bedenk daarnaast welke banen meer vrouwen aannemen en welke meer mannen.

2. Zoek een mentor

Als je eenmaal hebt bepaald welke niet-traditionele baan je wilt uitoefenen, overweeg dan om een ​​mentor te zoeken die je kan helpen met je toekomstige carrière. Ongeacht hun geslacht, kan het helpen om te weten dat iemand misschien heeft meegemaakt wat je momenteel doormaakt. Wanneer je beslissingen begint te nemen over je loopbaanrichting, kunnen het inzicht en advies van je mentor je de begeleiding bieden die je nodig hebt om te slagen. Ze kunnen je zelfs kennis laten maken met banen in jouw vakgebied waar je misschien nog niet eerder aan hebt gedacht.

3. Begin met netwerken

Zoek naar manieren om te netwerken in jouw vakgebied. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met een online community in uw branche of beroep, of iemand in uw omgeving vinden die het beroep heeft waarin u geïnteresseerd bent. Door een soort netwerk op te zetten, kunt u gemakkelijker uw vakgebied betreden. De mensen die je ontmoet en met wie je netwerkt, kunnen je van advies voorzien en je misschien zelfs kennis laten maken met nieuwe vacatures of zelfs meer connecties.

Gerelateerd: 10 tips om u te helpen netwerken als een pro

4. Sluit je aan bij professionele organisaties

Word lid van een professionele organisatie op basis van het vakgebied waarin u geïnteresseerd bent. Professionele organisaties kunnen advies geven en u de begeleiding bieden die u nodig hebt om het door u gekozen vakgebied te bereiken. Sommige organisaties bieden zelfs lessen aan om u te helpen het vak te leren of om uw kennisbasis op te bouwen.

Gerelateerd: Wat is een professionele organisatie?

Niet-traditionele banen voor vrouwen

Hoewel mannen bepaalde posities in het personeelsbestand kunnen domineren, kunnen vrouwen zich nog steeds kwalificeren en solliciteren op deze banen. Als u weet welke banen als niet-traditioneel voor vrouwen worden geclassificeerd, kunt u kennismaken met alternatieve loopbaantrajecten die u eerder niet had overwogen. Hier zijn enkele niet-traditionele banen voor vrouwen om te overwegen:

1. Chef

Nationaal gemiddeld salaris: $ 30.909 per jaar

Primaire taken: Chef-koks zijn professionele koks die het keukenpersoneel leiden in een restaurant, hotel of andere eetgelegenheid. Met behulp van hun kennis van voedselbereiding creëren ze nieuwe recepten, plannen ze een menu, leiden ze het keukenpersoneel op en beheren ze zowel de inventaris als de kwaliteitscontrole.

Gerelateerd: Leer meer over chef-kok zijn

2. Lasser:

Nationaal gemiddeld salaris: $ 37.253 per jaar

Primaire taken: Een lasser smelt metalen onderdelen aan elkaar door middel van hitte, druk of een combinatie van beide. Ze registreren metingen, lezen blauwdrukken, bepalen welke apparatuur of methode ze gebruiken en bewaken het lasproces.

Gerelateerd: Leer meer over lasser zijn

3. Piloot

Nationaal gemiddeld salaris: $ 43.848 per jaar

Primaire taken: Piloten besturen vliegtuigen om passagiers of goederen tussen locaties te vervoeren. Sommige van de vliegtuigen die ze gebruiken, zijn vliegtuigen en helikopters. Piloten vinden ook de veiligste transportroutes, bekijken een vluchtplan en de weersomstandigheden, bepalen hoeveel brandstof ze hebben en inspecteren de navigatieapparatuur.

4. Brandweerman

Nationaal gemiddeld salaris: $ 44.274 per jaar

Primaire taken: Brandweerlieden blussen branden die een gevaar vormen voor mensen, eigendommen en de omgeving. Ze besturen brandweerwagens en bedienen apparatuur om branden te blussen. Brandweerlieden kunnen ook reddingsacties uitvoeren, de oorzaak van een brand onderzoeken en brandweervoorschriften handhaven.

Gerelateerd: Leer meer over het zijn van een brandweerman

5. Computerprogrammeur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 48.381 per jaar

Primaire taken: Computerprogrammeurs maken computersoftware. Ze schrijven en testen allebei de code waarmee softwaretoepassingen en programma's kunnen worden uitgevoerd. Computerprogrammeurs testen ook computerprogramma's op fouten en lossen eventuele codeerfouten op.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een computerprogrammeur

6. Elektricien

Nationaal gemiddeld salaris: $48.984 per jaar

Primaire taken: Elektriciens zijn gespecialiseerd in elektrische bedrading. Ze kunnen helpen bij het installeren van nieuwe elektrische componenten of helpen bij het repareren van bestaande componenten en infrastructuur.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een elektricien

7. Politieagent

Nationaal gemiddeld salaris: $ 54,149 per jaar

Primaire taken: Politieagenten beschermen burgers door de handhaving van verschillende wet- en regelgeving. Ze patrouilleren in hun steden, arresteren overtreders van de wet, schrijven citaten en leveren huiszoekingsbevelen aan burgers.

Gerelateerd: Leer meer over het zijn van een politieagent

8. Ingenieur

Nationaal gemiddeld salaris: $69.621 per jaar

Hoofdtaken: Ingenieurs ontwerpen en bouwen machines, constructies en complexe systemen. Ze maken plannen met gedetailleerde tekeningen, stellen een begroting op en stellen projectspecificaties op. Met behulp van hun kennis van wetenschap en wiskunde vinden ingenieurs economische oplossingen voor een verscheidenheid aan technische problemen en problemen.

9. Arts

Nationaal gemiddeld salaris: $ 241.415 per jaar

Primaire taken: Artsen oefenen de geneeskunde uit door een verscheidenheid aan ziekten en aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen. Ze doen lichamelijk onderzoek, leggen de medische geschiedenis van een patiënt vast, voeren en interpreteren diagnostische tests uit en adviseren patiënten over gezondheidskwesties en preventieve gezondheidszorg.

Verwant: Leer meer over het zijn van een arts

10. Chirurg

Nationaal gemiddeld salaris: $ 268.372 per jaar

Primaire taken: Chirurgen leiden het chirurgisch team van een zorginstelling. Voorafgaand aan de operatie beoordelen ze de medische geschiedenis van een patiënt, hun onderzoeksresultaten, eventuele medicatieallergieën en hun toestand om de veiligheid en effectiviteit van de operatie te garanderen. Ze informeren patiënten over de risico's van een operatie, voeren chirurgische ingrepen uit en bieden patiënten postoperatieve zorg en behandeling.

Gerelateerd: Leer meer over het zijn van een chirurg

Niet-traditionele banen voor mannen

Net zoals mannen bepaalde carrières domineren, domineren vrouwen andere. Als u weet welke banen als niet-traditioneel voor mannen worden geclassificeerd, kunt u kennismaken met nieuwe carrièremogelijkheden. Overweeg deze niet-traditionele banen voor mannen, hun nationale gemiddelde salarissen en hun primaire taken:

1. Haarstylist

Nationaal gemiddeld salaris: $15.538 per jaar

Hoofdtaken: Haarstylisten knippen en stylen het haar van hun klanten. Ze voeren een verscheidenheid aan technieken uit, zoals het wassen, kleuren en bleken van hun haar. Haarstylisten kunnen ook haarextensies aanbrengen of chemicaliën gebruiken om het haar van hun klant recht te trekken of te krullen. Voordat ze hun haar knippen en stylen, overleggen ze met hun klanten over hun stylingopties en bepalen ze hun behoeften of voorkeuren.

Gerelateerd: Leer meer over het zijn van een kapper

2. Kinderopvang

Nationaal gemiddeld salaris: $ 23.878 per jaar

Primaire taken: Kinderopvangaanbieders zorgen voor kinderen en bewaken hun veiligheid. Ze bereiden hun snacks, zorgen voor goede hygiëne, verschonen hun luiers als dat nodig is en plannen activiteiten of een curriculum om hen te helpen hun kennis op te bouwen en hun interesses te verkennen.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een kinderopvangaanbieder

3. Stewardess

Nationaal gemiddeld salaris: $ 30.912 per jaar

Primaire taken: Stewardessen zorgen voor de veiligheid van passagiers aan boord van een vliegtuig. Ze begroeten passagiers, voeren veiligheidscontroles uit voorafgaand aan een vlucht, helpen passagiers hun stoel te vinden en serveren ze eten en drinken tijdens de vlucht.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een stewardess

4. Tandartsassistent

Nationaal gemiddeld salaris: $ 37.336 per jaar

Primaire taken: Tandartsassistenten helpen bij verschillende tandheelkundige behandelingsprocedures. Ze hebben ook kantoortaken, zoals het bijhouden van patiëntendossiers en het plannen van patiëntafspraken. Onder toezicht van een tandarts bereiden tandartsassistenten patiënten voor op hun tandheelkundige werk of procedure, steriliseren en desinfecteren ze instrumenten en helpen ze bij tandheelkundige ingrepen.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een tandartsassistent

5. Boekhouder

Nationaal gemiddeld salaris: $ 37.981 per jaar

Primaire functies:** Boekhouders registreren financiële transacties en stellen rekeningen op. Ze verwerken ook betalingen, maken financiële rapporten en zorgen voor de juistheid van hun administratie.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een boekhouder

6. Paralegal

Nationaal gemiddeld salaris: $ 48.367 per jaar

Hoofdtaken: Paralegals verlenen juridische bijstand aan advocaten. Zij doen gedelegeerd juridisch werk voor een advocaat, waaronder vaak het afnemen van cliëntinterviews, het lokaliseren van getuigen, het uitvoeren van onderzoeken en onderzoeken en het opstellen van juridische documenten.

Gerelateerd: Meer informatie over paralegal zijn

7. Maatschappelijk werker

Nationaal gemiddeld salaris: $ 59.977 per jaar

Primaire taken: Maatschappelijk werkers helpen kinderen en gezinnen om te gaan met problemen waarmee ze in de verschillende aspecten van hun leven worden geconfronteerd. Ze verbeteren in wezen hun welzijn en zorgen voor hun toegang tot basisbehoeften. Klinische maatschappelijk werkers diagnosticeren en behandelen patiënten voor verschillende mentale, emotionele en gedragsproblemen.

Gerelateerd: Leer meer over het zijn van een maatschappelijk werker

8. Geregistreerde verpleegster

Nationaal gemiddeld salaris: $ 60.174 per jaar

Primaire taken: Geregistreerde verpleegkundigen verlenen medische zorg aan patiënten in een ziekenhuis. Samen met hun collega-zorgmedewerkers observeren ze patiënten, doen ze lichamelijk onderzoek, dienen ze medicijnen toe en adviseren ze patiënten over hun behandelplan.

Gerelateerd: Leer meer over het zijn van een geregistreerde verpleegster (RN)

9. Massagetherapeut

Nationaal gemiddeld salaris: $ 63.024 per jaar

Primaire taken: Massagetherapeuten spreken met cliënten om de pijnlijke of gespannen delen van hun lichaam te lokaliseren. Ze manipuleren hun spieren en andere weefsels om pijnverlichting en ontspanning te bieden. Massagetherapeuten bieden hun klanten ook begeleiding bij het juiste strekken en de juiste houding.

Gerelateerd: Leer meer over het zijn van een massagetherapeut

10. Ergotherapeut

Nationaal gemiddeld salaris: $93.538 per jaar

Primaire taken: Ergotherapeuten bevorderen de gezondheid en helpen hun patiënten ziekten, handicaps of verwondingen te voorkomen of ermee om te gaan. Ze helpen hun patiënten ook bepaalde vaardigheden die ze in hun dagelijks leven nodig hebben, te verbeteren, terug te krijgen of te ontwikkelen.


About author

Hendrik-Jan de Vlogt

Het personeelsbestand omvat veel door vrouwen en mannen gedomineerde beroepen. Ondanks een genderdominantie kan elk geslacht solliciteren en toegang krijgen tot deze functies met de juiste kwalificaties. Als u de niet-traditionele banen voor zowel mannen als vrouwen kent, kunt u een meer complete carrièrebeslissing nemen. In dit artikel definiëren we een niet-traditionele baan, geven we een overzicht van de stappen om in een niet-traditionele baan te komen en geven we je lijsten met niet-traditionele banen voor zowel mannen als vrouwen.


Scroll to Top