Blog

een baan zoeken

21 Banen Die U Kunt Doen Met Een Graad In Cognitieve Wetenschappen

Door cognitieve wetenschap te bestuderen, kun je begrijpen hoe mensen redeneren, wat hen motiveert en hoe het denkproces werkt. Een achtergrond in cognitieve wetenschappen is in veel industrieën erg gewild vanwege de interdisciplinaire vaardigheden. Om te beslissen of cognitieve wetenschappen de juiste major voor je is, is het belangrijk om te begrijpen welke carrières je zou kunnen nastreven. In dit artikel bekijken we 21 banen die je kunt doen met een diploma cognitieve wetenschappen, samen met hun salarissen en primaire verantwoordelijkheden.

Wat is cognitieve wetenschap?

Cognitieve wetenschap is de interdisciplinaire wetenschap van hoe de menselijke geest werkt. Een graad in cognitieve wetenschappen richt zich meestal op neurowetenschappen, taalkunde, filosofie en psychologie, maar het kan ook de studie van biologie en communicatie omvatten. Sommige programma's voor cognitieve wetenschappen richten zich op informatica en hoe het de activiteit van de geest kan modelleren, waardoor deze studenten een sterke programmeerachtergrond hebben die vergelijkbaar is met die van een major informatica.

Vanwege het interdisciplinaire karakter en de focus op menselijk gedrag, kunnen mensen met een cognitief wetenschappelijk diploma werk vinden op vele gebieden, waaronder:

 • Zakelijk en marketing
 • Informatie Technologie
 • Gezondheidszorg
 • Wet
 • Opleiding
 • Onderzoek en ontwikkeling
 • overheid en politiek
 • Psychologie

Welke soorten cognitieve wetenschapsgraden zijn er?

Hogescholen en universiteiten die cognitieve wetenschap aanbieden, hebben meestal sterke technische en onderzoeksprogramma's en graduate schools. Dit zijn de opleidingen die ze mogelijk aanbieden:

 • Bachelor's degree: Bachelor's graden duren meestal vier jaar om te voltooien, en of cognitieve wetenschappen een bachelor of arts of science is, hangt af van de instelling. Sommige scholen bieden ook bachelordiploma's aan in verwante of gespecialiseerde cognitieve wetenschapsgebieden zoals cognitieve gedragsneurowetenschappen.
 • Master's degree: Deze graad biedt meer mogelijkheden voor onderzoek en volgt meestal een bachelor in cognitieve wetenschappen of een gerelateerd vakgebied.
 • Doctoraat: een Ph.D. in de cognitieve wetenschappen is het hoogste studieniveau dat in het veld wordt aangeboden. De voltooiing van een doctoraat omvat een proefschrift over een gespecialiseerd onderzoeksonderwerp.

21 banen voor mensen met een diploma in cognitieve wetenschappen

Hier zijn 21 banen in verschillende industrieën en specialisaties die een persoon met een cognitief wetenschappelijk diploma kan nastreven:

1. Personeelscoördinator

Nationaal gemiddeld salaris: $ 40.941 per jaar

Primaire taken: Een personeelscoördinator beheert alle personeelszaken bij een bedrijf, van het aannemen en ontslaan van werknemers tot het schrijven van rapporten en het ontwikkelen van bedrijfsrichtlijnen. Een cognitief-wetenschappelijke achtergrond kan personeelscoördinatoren helpen zich in te leven in werknemers en beleid te ontwikkelen dat gewenst gedrag op de werkplek stimuleert.

2. Arbeidsconsulent

Nationaal gemiddeld salaris: $ 42.428 per jaar

Primaire taken: een arbeidsconsulent werkt met individuen of groepen om hen te helpen hun arbeidsmogelijkheden te begrijpen en zich voor te bereiden op het zoeken en krijgen van een baan. Ze verzamelen informatie over de achtergronden, interesses en vaardigheden van hun klanten om hen te helpen de juiste baan te vinden. Een graad in cognitieve wetenschappen kan werkgelegenheidsadviseurs helpen hun klanten te beoordelen en plannen voor hen te maken.

3. Technisch schrijver

Nationaal gemiddeld salaris: $ 58.000 per jaar

Primaire taken: Een technisch schrijver werkt om complexe onderwerpen duidelijk en beknopt te beschrijven voor interne documenten, bedieningshandleidingen of trainingsmateriaal. Een goed begrip van cognitieve wetenschap kan een technisch schrijver helpen begrijpen hoe een lezer zal interpreteren wat hij schrijft en hoe hij zijn werk kan structureren voor optimaal begrijpend lezen.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een technisch schrijver

4. Advertentiemanager

Nationaal gemiddeld salaris: $60,803 per jaar

Primaire taken: een advertentiemanager is verantwoordelijk voor het afhandelen van de advertentiecampagnes van een bedrijf, waaronder het coördineren van interne advertentie-experts, het beheren van budgetten en het analyseren van campagneresultaten. De kennis van menselijk gedrag en motivatie die een reclamemanager opdoet door cognitief wetenschappelijk onderzoek, kan hen helpen om klanten effectiever te targeten.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een advertentiemanager

5. Archeoloog

Nationaal gemiddeld salaris: $67,481 per jaar

Primaire taken: Een archeoloog doet onderzoek en veldwerk om te begrijpen hoe oude culturen leefden. Ze kunnen voor een overheidsinstantie of een universiteit werken en kennis van menselijk gedrag combineren met natuurwetenschap en materiaalanalyse om de historische context van artefacten te begrijpen.

6. Ontwerper van educatieve systemen

Nationaal gemiddeld salaris: $ 67.580 per jaar

Primaire taken: een ontwerper van educatieve systemen analyseert onderwijsbehoeften en ontwikkelt systemen om aan die behoeften te voldoen, of dat nu permanente educatie voor een bedrijf is of systemen voor scholen om te gebruiken. Hierbij kan het gaan om het ontwikkelen van e-learning systemen, print of audiovisueel materiaal. Cognitieve wetenschap helpt ontwerpers van educatieve systemen om verschillende methoden en processen voor leren in verschillende stadia van psychologische ontwikkeling te begrijpen.

7. Professor

Nationaal gemiddeld salaris: $69.693 per jaar

Primaire taken: Een professor werkt voor een hogeschool of universiteit, geeft cursussen en doet onderzoek. Met een doctoraat in de cognitieve wetenschappen kan een professor werk vinden waarmee hij onderzoek op het gebied van cognitieve wetenschappen kan voortzetten terwijl hij cursussen doceert in cognitieve wetenschappen en aanverwante disciplines.

8. Coördinator klinisch onderzoek

Nationaal gemiddeld salaris: $ 69.796 per jaar

Primaire taken: Een coördinator voor klinisch onderzoek beheert medische proeven en experimenten, en werkt nauw samen met hoofdonderzoekers en onderzoeksassistenten om grondig onderzoek te voltooien dat up-to-date is met de medische normen. Een student cognitiewetenschappen kan al met onderzoek beginnen voordat hij is afgestudeerd, en er zijn mogelijkheden om dit werk professioneel voort te zetten als hij eenmaal zijn diploma heeft behaald.

9. Politiek adviseur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 69.908 per jaar

Primaire taken: Een politiek adviseur werkt aan een politieke campagne om een ​​kandidaat te helpen bij het creëren van een effectieve outreach-strategie, het schrijven van toespraken, het beheren van advertenties, het ontwikkelen van public relations-berichten en het strategiseren van optredens. Deze functie vereist een aanzienlijke kennis van politieke wetenschappen, marketing en psychologische technieken, waarvan de laatste studenten leren in cursussen cognitieve wetenschappen.

10. Gegevensanalist

Nationaal gemiddeld salaris: $ 73.578 per jaar

Primaire taken: een data-analist helpt een bedrijf bij het interpreteren van grote hoeveelheden gegevens over verkoop, klantinteracties of productieprocessen. Deze rol vereist een sterk logisch redeneervermogen en het vermogen om gegevens digitaal te verwerken voor interpretatie en rapporten. De computerwetenschaps- en gegevensverwerkingsvaardigheden die een graad in cognitieve wetenschappen biedt, kunnen een persoon voorbereiden op het werk van data-analisten.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een gegevensanalist

11. Kwaliteitsingenieur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 74.320 per jaar

Primaire taken: Een kwaliteitsingenieur beheert de productieprocessen van een bedrijf en zorgt ervoor dat werknemers gereedschap correct en veilig gebruiken. Een cognitief wetenschappelijk diploma kan een kwaliteitsingenieur helpen begrijpen waarom mensen dingen op verschillende manieren doen en hoe ze systemen kunnen bouwen om daarvan te profiteren.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een kwaliteitsingenieur

12. Ergotherapeut

Nationaal gemiddeld salaris: $ 82.501 per jaar

Primaire taken: een ergotherapeut helpt patiënten bij het hervatten van dagelijkse activiteiten zoals oefeningen en natuurlijke bewegingen bij het herstellen van een ziekte of het aanpassen aan een handicap. Weten hoe mensen leren en denken, kan een ergotherapeut helpen om behandelplannen te maken die patiënten motiveren. Om een ​​gediplomeerd ergotherapeut te worden, moet een student cognitieve wetenschappen ook ergotherapie op graduaatsniveau studeren.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een ergotherapeut

13. Interaction designer of user interface designer

Nationaal gemiddeld salaris: $ 83.224 per jaar

Primaire taken: Een interaction designer conceptualiseert de grafische lay-out tussen een gebruiker en een applicatie of website. Cognitieve wetenschap kan deze professionals helpen begrijpen hoe interactie voor de gebruiker natuurlijk en efficiënt kan worden gemaakt. Het helpt hen ook om te weten hoe ze bepaalde acties kunnen aanmoedigen of ontmoedigen met plaatsing, kleur en functie.

14. Arbeidsrelatiespecialist

Nationaal gemiddeld salaris: $ 85.601 per jaar

Primaire taken: een specialist op het gebied van arbeidsverhoudingen werkt samen met een bedrijf om werknemers te helpen bij het opleiden van werknemers, om te reageren op zorgen en om eerlijke deals te sluiten. Dit omvat een aanzienlijke kennis van wetten die de rechten van werknemers regelen en geavanceerde interpersoonlijke vaardigheden om effectief te onderhandelen en te communiceren. Een cognitief-wetenschappelijke achtergrond kan een arbeidsrelatiespecialist helpen bij alles, van het ontwikkelen van educatief materiaal tot het beslechten van conflicten.

15. Technisch adviseur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 85.983 per jaar

Primaire taken: een technisch adviseur helpt bedrijven bij het beheren van hun technische systemen en zorgt ervoor dat ze de rekencapaciteit hebben voor wat ze moeten doen. Een cognitief wetenschappelijk diploma dat zich richt op informatica kan technische consultants helpen te begrijpen wat een gebruiker nodig heeft en welke technologie die behoefte kan beantwoorden.

16. Ontwerper gebruikerservaring

Nationaal gemiddeld salaris: $ 100.670 per jaar

Primaire taken: Een user experience designer, of UX designer, bepaalt hoe een gebruiker omgaat met een app, site of andere digitale ervaring. Cognitieve wetenschap kan een UX-ontwerper helpen begrijpen wat belangrijk is voor gebruikers en hoe ze van nature reageren op bepaalde ontwerpelementen.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een UX-ontwerper

17. Computerlinguïst

Nationaal gemiddeld salaris: $ 107.917 per jaar

Primaire taken: Een computerlinguïst werkt om gesproken en geschreven taal te begrijpen door deze computationeel te analyseren, en ze kunnen werken aan het maken van tools die mechanisch kunnen vertalen of teksten kunnen creëren. Ze kunnen voor een onderzoeksinstelling of een technologiebedrijf werken aan spraakherkenningssoftware, vertaalsoftware of taalpatroonherkenning. De expertise van een op computerwetenschap gericht cognitief wetenschappelijk programma kan computerlinguïsten helpen te begrijpen hoe zowel mensen als computers taal interpreteren.

18. Softwareontwikkelingsingenieur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 111.154 per jaar

Primaire taken: een softwareontwikkelaar identificeert wat een gebruiker nodig heeft van een programma, stelt vervolgens een concept voor en bouwt dat programma. Cursussen in de psychologie kunnen een softwareontwikkelaar helpen begrijpen wat een gebruiker nodig heeft, terwijl het computerwetenschappelijke gedeelte van een cognitief wetenschappelijk diploma studenten voorbereidt op het softwareontwikkelingsgedeelte van deze rol.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een software-ingenieur

19. Productontwerper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 119.887 per jaar

Primaire taken: Een productontwerper werkt aan het ontwerpen, bouwen en testen van nieuwe producten voor een bedrijf. Door cognitieve wetenschappen te studeren, kan een productontwerper beoordelen hoe mensen omgaan met hun producten en kunnen ze nuttiger en elegantere items maken.

Gerelateerd: Hoe word je een productontwerpingenieur?

20. Advocaat

Nationaal gemiddeld salaris: $ 119.988 per jaar

Primaire taken: Een advocaat verdedigt cliënten en vervolgt zaken voor de rechtbank, en buiten de rechtbank kunnen ze mensen helpen bij het onderhandelen over pleidooiovereenkomsten, het begrijpen van wettelijke voorschriften, het indienen van octrooien en het schrijven van contracten. Deze carrière vereist aanvullende opleiding en licenties na een graad in cognitieve wetenschappen, maar het kan een mogelijkheid bieden om kennis van mentale processen te gebruiken om juridische resultaten en precedenten te creëren.

Gerelateerd: Leer meer over advocaat zijn

21. Machine learning-ingenieur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 150.767 per jaar

Primaire taken: Een machine learning engineer gebruikt kunstmatige intelligentie om productieprocessen veiliger en efficiënter te maken. Het bestuderen van cognitieve wetenschappen kan een machine learning-ingenieur helpen om menselijke leer- en verwerkingsmethoden te gebruiken als model voor technologische processen.


About author

Remco van Doorn

Door cognitieve wetenschap te bestuderen, kun je begrijpen hoe mensen redeneren, wat hen motiveert en hoe het denkproces werkt. Een achtergrond in cognitieve wetenschappen is in veel industrieën erg gewild vanwege de interdisciplinaire vaardigheden. Om te beslissen of cognitieve wetenschappen de juiste major voor je is, is het belangrijk om te begrijpen welke carrières je zou kunnen nastreven. In dit artikel bekijken we 21 banen die je kunt doen met een diploma cognitieve wetenschappen, samen met hun salarissen en primaire verantwoordelijkheden.


Scroll to Top