Blog

Hoewel de muziekindustrie competitief kan zijn, kan het nastreven van een carrière in muziekcompositie een bevredigende beslissing zijn. Met banen voor muziekcompositie kun je netwerken met professionals in de muziekindustrie, op de hoogte blijven van de huidige muziektrends en je creatief laten groeien tijdens het werk. Of je nu een major muziekcompositie bent of gewoon een passie hebt voor muziekcompositie, er zijn verschillende banen voor muziekcompositie die je kunt overwegen. In dit artikel bespreken we de soorten banen voor muziekcompositie die beschikbaar zijn en bekijken we 21 banen in muziekcompositie om te overwegen.

Welke soorten muziekcompositiebanen zijn er?

Veel mensen die in de muziekcompositie willen werken, hopen componist te worden. Componisten maken partituren voor vele industrieën, waaronder film, reclame en theater.

Er zijn ook veel carrières gerelateerd aan muziekcompositie, zoals dirigeren en transcriberen. Sommige mensen kiezen een van deze banen om zich op te werken tot componist. Anderen besluiten om parttime muziek te gaan componeren naast een aangrenzende carrière.

Wat is het gemiddelde salaris voor banen in muziekcompositie?

Het gemiddelde salaris voor banen voor muziekcompositie varieert, omdat er veel carrières zijn in en gerelateerd aan muziekcompositie. Salarissen variëren ook omdat veel componisten freelance of contractopdrachten werken in plaats van of naast een vast dienstverband.

De rol van een muziekregisseur is een van de meest voorkomende banen met betrekking tot muziekcompositie. Muziekregisseurs verdienen landelijk gemiddeld $ 35.519 per jaar.

Gerelateerd: Hoe muzikanten geld verdienen

21 banen in muziekcompositie

Hier zijn 21 banen in muziekcompositie om te overwegen:

1. Filmcomponist

Filmcomponerende banen behoren tot de meest competitieve banen in het componeren van muziek. Filmcomponisten ontwikkelen de partituren van films. Ze werken meestal lange dagen tijdens individuele filmprojecten. Om de partituur te maken, houden filmcomponisten rekening met meerdere aspecten van de film, zoals:

 • Tijdsperiode
 • Plaats
 • Genre
 • filmische stijl
 • De acties en emoties van de personages

Filmcomponisten beginnen meestal met componeren nadat de film is opgenomen, wanneer ze een vroege versie van de film kunnen bekijken. De vroege versie van de film stelt componisten in staat om precies uit te zoeken hoe lang bepaalde muzikale secties of liedjes zouden moeten duren.

Gerelateerd: Hoe kom je in de filmindustrie: stappen, voordelen en typische banen

2. Jingle-schrijver

Jingle-schrijvers componeren muziek voor televisie- en radiocommercials. Soms arrangeren en nemen ze de melodie ook op. Een jingleschrijver kan een lied componeren voor een specifieke reclamecampagne of een lied dat jarenlang herhaaldelijk in advertenties wordt gebruikt. Sommige merken kunnen jingleschrijvers vragen om in een bepaalde muziekstijl te componeren of de slogan van het merk in de jingle op te nemen. Jingle-schrijfopdrachten behoren meestal tot de meer lucratieve carrières in het componeren van muziek.

Gerelateerd: Commerciële kunst: definitie en carrières om na te streven

3. Muziekartiest

Veel componisten beginnen als musicus. Muziekartiesten bespelen hun muziekinstrumenten of zingen voor een publiek. Een muziekartiest kan spelen in een orkest, band of solo op grote of kleine podia. Componisten die besluiten hun carrière als artiest voort te zetten, kunnen de muziek die ze componeren precies zo spelen als ze willen dat het publiek het hoort.

4. Klassieke componist

Klassieke componisten worden soms operacomponisten, jazzcomponisten of componisten voor concerten en podia genoemd. Klassieke componisten maken muziek voor operahuizen, dansgezelschappen, symfonieorkesten en podiumkunstencentra. Hoewel meer ervaren componisten opdrachten kunnen krijgen, moeten beginnende componisten zich doorgaans eerst in het veld vestigen door:

 • Deelnemen aan wedstrijden
 • Netwerken
 • Componeren voor kleinere zalen

5. Muziekregisseur

Muziekdirigenten, ook wel dirigenten genoemd, begeleiden orkesten, bands en koren bij het spelen van muziek. Dirigenten leiden deze muziekgroepen tijdens live optredens, opnamesessies en repetities. Hun primaire doel is om muzikanten te helpen goed te spelen, zowel individueel als als groep. Veel componisten streven ook naar een loopbaan als muziekregisseur om hen meer controle te geven over hoe muziekgroepen hun composities uitvoeren of opnemen.

6. Docent of docent compositie

Componisten die geïnteresseerd zijn in het volgen van hoger onderwijs, kunnen overwegen om instructeur muziekcompositie te worden. De meeste compositie-instructeurs geven les op universitair niveau, hoewel sommigen een baan kunnen vinden bij andere onderwijsinstellingen of gemeenschapscentra. Componisten die professor worden, zijn in staat en genieten van het onderwijzen van de kunst van het componeren aan anderen. Werken aan een universiteit kan ook bijdragen aan de carrière van een componist, aangezien universiteiten aanvullende financiering en netwerkmogelijkheden kunnen bieden.

Lees meer: ​​Hoe word je een universiteitsprofessor ?

7. Videogamecomponist

Componisten van videogames maken soundtracks voor mobiele, console-, computer- en augmented reality-videogames. Net als bij het componeren voor film en televisie, houden componisten van videogames rekening met de setting, het genre, de personages en emotionele veranderingen van een bepaalde videogame. Componisten van videogames moeten echter ook nadenken over elementen die uniek zijn voor het interactieve aspect van videogames, zoals hoe de muziek kan veranderen afhankelijk van de keuzes die een individuele speler maakt.

8. Muziekkopiist

Kopiisten ordenen en bewerken bladmuziek in zijn definitieve geschreven vorm. Kopiisten ontvangen eerst een kopie van de masterpartituur, waarin de partituren voor een verscheidenheid aan instrumenten worden beschreven. Kopiisten scheiden de masterpartituur in geschreven bladmuziek voor elk instrument. Kopiisten moeten ook bedreven zijn in het proeflezen van muziek, rekening houdend met factoren zoals de locatie van pagina's omslaan of rustpauzes. Veel componisten beginnen hun carrière als kopiist om een ​​aanvullend inkomen te verschaffen en te netwerken met professionals in de muziekindustrie.

9. Componistenassistent

De assistent van een componist ondersteunt een componist door taken uit te voeren die nodig zijn voor het werk van zijn supervisor. De dagelijkse verantwoordelijkheden van de assistent van een componist variëren op basis van het type componist waarvoor ze werken, evenals de huidige projecten van de componist. De meeste assistenten van componisten voeren administratieve taken uit, zoals het sorteren van bestanden, het beheren van audiokabels of het bezorgen van berichten aan andere muziekprofessionals. Velen helpen ook met technische verantwoordelijkheden, zoals het bijwerken van audiosoftware of het mixen van audiotracks.

10. Muziektheatercomponist

Muziektheatercomponisten maken muziek voor live theatervoorstellingen. Deze voorstellingen kunnen traditionele muziektheatervoorstellingen zijn, maar ook cabarets, toneelstukken, experimenteel theater of circussen. De stukken van een muziektheatercomponist kunnen songteksten vergezellen, dienen als opmaat voor de show, het publiek laten genieten tijdens scènewisselingen of spelen onder een dialoog op het podium. Componisten voor traditioneel muziektheater werken meestal nauw samen met een tekstschrijver en boekschrijver om een ​​verenigd werk van muziektheater te creëren.

11. Muzieksoftware-consultant

Veel ontwikkelaars van muzieksoftware zijn geïnteresseerd in het werken met componisten. Afhankelijk van de bijzonderheden van de taakopdracht en software, moeten componisten mogelijk enige vaardigheden in technologie of computers hebben. Er zijn veel soorten muzieksoftware waarvoor mogelijk de hulp van een getrainde componist nodig is, zoals notatie-, audio- en educatieve muzieksoftware. Muzieksoftwareconsulenten met componeerervaring kunnen ook werken aan de ontwerpen voor keyboards of digitale interfaces voor muziekinstrumenten (MIDI's).

Gerelateerd: 12 banen in de muziekindustrie

12. Televisiecomponist

Televisiecomponisten maken muziek voor televisie. Als een televisiecomponist aan een specifiek televisieprogramma werkt, lijkt zijn werk op dat van een film- of videogamecomponist wat betreft het genre, de esthetiek, de personages en de emotionele scènes van het tv-programma. Sommige televisiecomponisten kunnen echter werken maken die uniek zijn voor tv, zoals de themamuziek voor een nieuwsuitzending of een jingle bij een netwerklogo.

13. Muziekjournalist

Muziekjournalisten, ook wel muziekreporters of critici genoemd, schrijven over muziek voor online en gedrukte publicaties. Muziekjournalisten kunnen schrijven over concerten, live-opnames, zakelijke deals in de muziekindustrie, het laatste muzieknieuws of de geschiedenis van een muziekgenre of -groep. Muziekjournalist worden kan een geweldige kans zijn voor een componist, omdat het hen helpt op de hoogte te blijven van andere muzikanten en trends in de industrie.

14. Kunstbeheerder

Sommige muziekcomponisten vinden een baan in de kunstadministratie. Afhankelijk van de specifieke interesses en vaardigheden van een componist, kunnen ze overwegen om bij een kunstorganisatie te gaan werken op de marketing-, juridische, educatieve of financiële afdeling. Veel componisten werken ook als presentator voor kunstorganisaties, wat betekent dat ze helpen bij het verzorgen van concerten voor het publiek.

15. Radio-dj

Radiostations met speciale programma's voor nieuwe muziek geven er vaak de voorkeur aan om componisten in te huren. Radio-dj's voor nieuwe muzieksegmenten kiezen het muziekrepertoire en stellen hun selectie kort voor via de radio.

Lees meer: ​​Hoe word je een radio-dj ?

16. Verkenner publiceren

Uitgeversscouts werken voor muziekuitgeverijen. Een uitgeverij-scout bezoekt concerten en andere uitvoeringen om nieuw muzikaal talent te ontdekken en te contracteren bij hun uitgeverij. Componisten vinden werken als uitgeverij-scout misschien een goede manier om nieuwe muziek te ervaren en te netwerken met andere muziekprofessionals.

17. Arrangeur

Arrangeurs wijzigen bestaande muziekcomposities. Een arrangeur kan aspecten van het originele nummer veranderen, zoals:

 • Harmonieën
 • Ritme
 • Snelheid
 • Muziekgenre
 • zang
 • Instrumentatie

Arrangeurs werken op tal van terreinen aan verschillende projecten. Terwijl sommigen bijvoorbeeld alternatieve versies van liedjes kunnen maken voor populaire artiesten, kunnen anderen toneelmuzieknummers aanpassen aan filmmuziek.

18. Muziekeditor

Componisten met interesse in of vaardigheid in technologie kunnen overwegen om muziekeditor te worden. Muziekeditors compileren, bewerken en synchroniseren film- of televisiespoelen met de bijbehorende partituren. Een muziekeditor houdt toezicht op de opname van de partituur, gebruikt een opnamemixer om de filmscore in evenwicht te brengen met andere geluiden en maakt een opname van alle muziek in de uiteindelijke film om te helpen bij royaltyberekeningen.

Gerelateerd: 16 carrières die je kunt nastreven in muziekproductie

19. orkestrator

Orkestratoren zetten de muzikale schets van een componist om in een volledige partituur. De verantwoordelijkheden van een orkestrator variëren, afhankelijk van hoe gedetailleerd de omtrek van een componist is. Orkestratoren kunnen rollen toewijzen aan verschillende instrumenten, beslissen hoeveel van elk instrument in het orkest moeten worden opgenomen of zelfs extra harmonieën creëren.

20. Stafschrijver

Een stafschrijver componeert muziek voor populaire artiesten. Schrijvers van het personeel ondertekenen meestal contracten die uitgevers onmiddellijke publicatierechten voor hun liedjes geven in ruil voor geldelijke voorschotten en marketinghulp. Stafschrijvers krijgen meestal een muziekgenre of -markt om in te schrijven en soms details over de individuele artiest. Stafschrijvers componeren en maken demo-opnames van hun nummers.

21. Muziektranscribent

Muziektranscribenten zijn vergelijkbaar met orkestrators omdat beide gedetailleerde bladmuziek maken. Terwijl een orkestrator echter werkt vanuit een geschreven overzicht, werkt een transcribent vanuit een audio-opname. Transcribenten moeten goed kunnen luisteren en het arrangement, de instrumentatie, de harmonieën en andere muzikale elementen van een audio-opname kunnen interpreteren. Transcribenten zijn vervolgens verantwoordelijk voor het maken van nauwkeurige muzieknotaties op basis van de opname.


About author

Diederick Kater

Hoewel de muziekindustrie competitief kan zijn, kan het nastreven van een carrière in muziekcompositie een bevredigende beslissing zijn. Met banen voor muziekcompositie kun je netwerken met professionals in de muziekindustrie, op de hoogte blijven van de huidige muziektrends en je creatief laten groeien tijdens het werk. Of je nu een major muziekcompositie bent of gewoon een passie hebt voor muziekcompositie, er zijn verschillende banen voor muziekcompositie die je kunt overwegen. In dit artikel bespreken we de soorten banen voor muziekcompositie die beschikbaar zijn en bekijken we 21 banen in muziekcompositie om te overwegen.


Scroll to Top