Blog

een baan zoeken

22 Banen Die Je Kunt Krijgen Met Een Architectuurdiploma

Afgestudeerden die architectuur hebben gestudeerd, kunnen verschillende rollen vervullen binnen het vakgebied en ernaast. Terwijl veel van degenen met een architectuurdiploma hun kennis rechtstreeks toepassen als architecten en tekenaars, hebben anderen banen in aanverwante creatieve en academische gebieden. Of je nu een architectuurdiploma hebt of binnenkort afgestudeerd bent, je hebt veel opties om uit te kiezen bij het nastreven van je carrière. In dit artikel schetsen we 22 banen die je kunt doen met een architectuurdiploma in verschillende industrieën.

Gerelateerd: Bouw aan uw carrière als architect: taken, vaardigheden en salarisinformatie

Welke loopbaantrajecten kun je volgen met een architectuurdiploma?

Er zijn verschillende carrièrepaden die je kunt volgen met een diploma in de architectuur. Hoewel velen geloven dat het behalen van een architectuurdiploma een directe en rigide pijplijn is om architect te worden, is dat een veel voorkomende misvatting. Niet alleen zijn er veel andere vacatures beschikbaar op het gebied van architectuur zelf, maar afgestudeerden in de architectuur leren vaardigheden die op veel andere gebieden van toepassing zijn. Met een architectuurdiploma ontwikkel je doorgaans zeer nuttige vaardigheden, zoals:

 • Creatief denken
 • Visueel ontwerp
 • Het opstellen van
 • Tekening
 • Project management
 • Analyse vaardigheden
 • Wiskundige vaardigheden
 • Computer programmeren
 • Softwaremodellering
 • Mogelijkheid om samen te werken
 • Aandacht voor detail
 • Probleemoplossend vermogen
 • Organisatorisch vermogen
 • Communicatie vaardigheden
 • Klantbeheer
 • Leiderschap
 • Feedback
 • Aanpassingsvermogen
 • Ondernemerschap

De vele vaardigheden die door afgestudeerden in de architectuur worden verdiend, lenen zich vaak voor het werken op andere gebieden, zoals kunst, design, de academische wereld, techniek en openbare dienstverlening. Daarom kunnen mensen met een architectuurdiploma ervoor kiezen om meer traditionele routes te volgen - vast te houden aan een loopbaan binnen het architecturale veld - of niet-traditionele paden naar externe industrieën die ook hun zorgvuldig aangescherpte competenties waarderen.

Gerelateerd: Architect worden: stapsgewijze handleiding

22 banen die je kunt doen met een architectuurdiploma

Er zijn veel mogelijkheden voor afgestudeerden in de architectuur om hun unieke vaardigheden op verschillende gebieden te oefenen. Hier zijn 22 verschillende banen in meerdere velden die je kunt krijgen met een architectuurdiploma, gerangschikt op salaris:

1. Grafisch ontwerper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 3.340 per maand
Belangrijkste taken: Grafisch ontwerpers gebruiken gemengde kunsttechnieken om visuele ontwerpen te maken voor gebruik bij de publicatie van tijdschriften, labels, marketingmateriaal, bewegwijzering en andere media. Ze kunnen communiceren met klanten om hun specifieke behoeften te bepalen en voorstellen te beheren voor opmaak, opmaak, kleur en andere details. Van hieruit ontwikkelen grafisch ontwerpers illustratieve concepten, afbeeldingen en lay-outs voor gebruik door de klant.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een grafisch ontwerper

2. Framer

Nationaal gemiddeld salaris: $ 42.197 per jaar
Primaire taken: Framers gebruiken timmer- en technische vaardigheden om het raamwerk van bouwconstructies te bouwen of te repareren. Ze kunnen werken in de commerciële, industriële of residentiële sector. Framers zijn verantwoordelijk voor het beoordelen van de bouwbehoeften, het opstellen van plannen en het nemen van metingen indien nodig. Vanaf hier snijden, vormen en installeren ze bouwframematerialen om ervoor te zorgen dat ze structureel gezond zijn.

3. Projectcoördinator

Nationaal gemiddeld salaris: $ 45.996 per jaar
Primaire taken: Architecturale projectcoördinatoren zijn medewerkers binnen projectontwikkelingsteams. Ze coördineren de workflow van structurele taken, interpreteren blauwdrukken en zorgen voor kwaliteitsborgingsinspecties. Projectcoördinatoren kunnen werken in een verscheidenheid aan industrieën die grenzen aan architectuur, maar hun belangrijkste doel is om samen te werken met ingenieurs en organisaties bij het toezicht op bouwprojecten.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een projectcoördinator

4. Interieurontwerper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 4.174 per maand
Primaire taken: interieurontwerpers creëren functionele, veilige en visueel aantrekkelijke binnenruimten. Ze kunnen specifieke materialen, decor en verlichting samenstellen om hun visies te actualiseren. Interieurontwerpers kunnen teken- en visuele ontwerpvaardigheden gebruiken om plannen voor hun projecten te maken. Hoewel interieurontwerpers als onderdeel van een team kunnen werken, bieden ze vaak het directe toezicht om een ​​interieurproject tot zijn voltooiing te brengen.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een interieurontwerper

5. Verlichtingsadviseur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 53.657 per jaar
Primaire taken: lichtadviseurs plannen en ontwerpen verlichtingssystemen. Hoewel ze vaak voor verlichtingsbedrijven werken, kunnen consultants hun diensten ook verlenen aan grote locaties, residentiële klanten, winkelruimtes, evenementenbedrijven of architectenbureaus. Ze bezoeken projectlocaties, maken plannen voor klantspecificaties, beheren budgetten en houden toezicht op de installatie-inspanningen. Het belangrijkste doel van lichtadviseurs is ervoor te zorgen dat verlichtingssystemen visueel aantrekkelijk zijn, correct worden geïnstalleerd en efficiënt werken.

6. Computer aided design (CAD) ontwerper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 54.396 per jaar
Primaire taken: CAD-ontwerpers gebruiken specifieke technologie om ontwerpen en concepten voor grootschalige projecten te genereren. Ze creëren 2D-afbeeldingen (oppervlaktemodellen) en 3D-afbeeldingen (solide modellen) om dergelijke afbeeldingen te maken. CAD-ontwerpers zijn nauw betrokken bij de ontwikkelingsprocessen op gebieden als architectuur, productie en auto-ontwerp. Ze vertalen doorgaans complexe verbale instructies of gesprekken naar werkbare modellen.

7. Professor

Nationaal gemiddeld salaris: $ 4.576 per maand
Primaire taken: professoren werken op hogescholen en universiteiten en hebben verschillende functies. Ze werken op veel gebieden, waaronder architectuur en engineering. Afhankelijk van hun specifieke rol, kunnen professoren niet-gegradueerde en afgestudeerde studenten lesgeven die in hun vakgebied studeren, een curriculum plannen, directe programmering, toezicht houden op buitenschoolse inspanningen, onderzoeksprojecten voltooien, beurzen binnenhalen, geschreven werk publiceren en de ontwikkeling van studenten ondersteunen. Hoogleraren adviseren vaak ook studenten met een hoofdvak in hun vakgebied om scriptieonderzoek en loopbaanontwikkeling te leiden.

8. Architectonisch tekenaar

Nationaal gemiddeld salaris: $ 55.582 per jaar
Primaire taken: architectonisch tekenaars maken gedetailleerde tekeningen van plannen en ontwerpen die door architecten worden gebruikt om constructies te bouwen. Ze moeten zich houden aan specifieke richtlijnen van architecten en software gebruiken om hun concepten voor te bereiden. Architectenopstellers moeten vaak complexe en abstracte ideeën vertalen in georganiseerde technische plannen waarmee bouwteams kunnen werken. Ze integreren metingen en aanwijzingen in hun ontwerpen.

9. Restauratiemanager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 59.607 per jaar
Primaire taken: Restauratiemanagers, vaak restauratiearchitecten genoemd, zijn professionals die zich concentreren op het behoud en behoud van historische gebouwen, constructies en monumenten. Restauratiemanagers maken plannen om het onvermijdelijke verval van dergelijke constructies te voorkomen. Restauratiemanagers zijn experts in de specifieke technieken die nodig zijn om originele materialen te behouden, zoals hout, staal, graniet, beton en meer. Ze kunnen toezicht houden op een team van restauratieprofessionals of onafhankelijk werken, afhankelijk van de behoeften van hun specifieke projecten.

10. Architectonisch technoloog

Nationaal gemiddeld salaris: $ 61.791 per jaar
Primaire taken: Architecturale technologen werken samen met architecten en ingenieurs om de constructiedetails voor bouwprojecten te ontwerpen. Ze moeten over specifieke technische vaardigheden beschikken om te begrijpen hoe ze architecturale ontwerpen en bouwvoorschriften kunnen maken. Architectuurtechnologen fungeren meestal als liaisons tussen creatieve en technische teams. Architectuurtechnologen geven vaak metingen, milieuproblemen en eventueel benodigde specificaties door aan opstellers die verantwoordelijk zijn voor het maken van ontwerpen.

11. Archivaris

Nationaal gemiddeld salaris: $ 66.115 per jaar
Primaire taken: Archivarissen werken binnen specifieke collecties boeken en ander materiaal. Ze werken aan het behoud van dergelijke materialen, die vaak historisch of op de een of andere manier belangrijk zijn. Veel archivarissen werken binnen disciplinespecifieke of cultureel specifieke archieven die hun collectie richten op bepaalde materialen uit bepaalde tijdsperioden, studies, subculturen, landen of locaties. Archivarissen kunnen organisatie- en opslagsystemen bouwen om ervoor te zorgen dat materialen goed worden verzorgd. Daarnaast zijn archivarissen vaak verantwoordelijk voor het helpen van onderzoekers bij het ontsluiten van archieven en het zorgvuldig omgaan met materiaal.

12. Industrieel ontwerper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 67.585 per jaar
Primaire taken: industrieel ontwerpers werken samen met andere specialisten zoals ingenieurs, accountants, marktanalisten en materiaalwetenschappers om producten en gefabriceerde goederen te ontwikkelen. Ze werken aan de ontwikkeling van producten zoals auto's, voedselverpakkingen, huishoudelijke artikelen en medische apparatuur. Industrieel ontwerpers zijn verantwoordelijk voor het opstellen van ontwerpconcepten en het werken met marktonderzoekers om potentiële productprestaties te beoordelen.

13. Landschapsarchitect

Nationaal gemiddeld salaris: $ 68.769 per jaar
Primaire taken: landschapsarchitecten ontwerpen, plannen en beheren landruimten zoals parken, woningen, schoolcampussen, begraafplaatsen, hotels en resorts, bedrijfscampussen, tuinen en meer. Veel landschapsarchitecten werken aan het systematisch ontwerpen en ontwerpen van ruimtes die zijn gericht op het verbeteren van de gezondheid van de gemeenschap en het milieu. Vaak zijn landschapsarchitecten gespecialiseerd in openbare ordening en werken ze samen om specifieke doelen te bereiken binnen grotere projecten.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een landschapsarchitect

14. Stedenbouwkundige

Nationaal gemiddeld salaris: $ 68.869 per jaar
Primaire taken: Stedenbouwkundigen zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen van openbare grond voor gemeenschappelijk gebruik. Ze moeten speciale aandacht besteden aan bouwvoorschriften en openbaar beleid om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de voorschriften en tegelijkertijd gemeenschapsvriendelijke ruimtes creëren. Terwijl sommige stedenbouwkundigen hun werk richten op verbetering van het milieu, kunnen anderen zich specialiseren in revitalisering, transportinfrastructuur of inspanningen voor het behoud van monumenten.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een stedenbouwkundige

15. Constructief ontwerper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 77.048 per jaar
Primaire taken: structurele ontwerpers werken op het gebied van civiele techniek om de structurele degelijkheid van gebouwen, monumenten en andere constructies te onderzoeken. Ze richten hun onderzoek op het begrijpen of constructies relatieve stabiliteit, sterkte en stijfheid bezitten die hen kunnen helpen weerstand te bieden aan verslechtering door belasting en omgevingsinvloeden.

16. Bouwarchitect

Nationaal gemiddeld salaris: $ 78.219 per jaar
Primaire taken: Bouwarchitecten werken specifiek om de bouw van huizen, appartementsgebouwen, flatgebouwen, kantoorruimtes, bedrijfsgebouwen, winkels en andere constructies te ontwerpen en te overzien. Zoals de meeste architecten zijn bouwarchitecten verantwoordelijk voor het toepassen van hun kennis van ontwerp, bouwprocedures en omgevingsanalyses op alle projecten waaraan ze werken. Bouwarchitecten kunnen ook de kosten van voorstellen bepalen en workflow-tijdlijnen creëren om processen te overzien.

17. Projectmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 81.818 per jaar
Primaire taken: Architecturale projectmanagers houden toezicht op ontwerp- en bouwprocessen van specifieke projecten. Ze kunnen toezicht houden op de ontwikkeling, processen beoordelen en opstellen om ervoor te zorgen dat een specifiek project voldoet aan de milieu- en bestemmingsplannen. Projectmanagers behandelen meestal budgettaire zaken, financiële volgprocedures en teamcommunicatie om collega's te begeleiden naar een succesvolle voltooiing van het project.

Lees meer: ​​Meer informatie over het zijn van een projectmanager

18. Computer aided design (CAD) detailer

Nationaal gemiddeld salaris: $ 82.282 per jaar
Primaire taken: CAD-detailers gebruiken specifieke software en technologie om zeer gedetailleerde tekeningen en ontwerpen te maken voor staalfabrikanten, monteurs en andere grondstoffen en productieklanten. Ze ontwikkelen plannen zoals blauwdrukken en architecturale illustraties die bouwprofessionals helpen bij hun processen. CAD-detailers gebruiken zeer technische ruimtelijke en wiskundige vaardigheden om de doelen van hun werk te bereiken.

19. Architectuurhistoricus

Nationaal gemiddeld salaris: $ 84.042 per jaar
Primaire taken: Architectuurhistorici adviseren de restauratie en het behoud van historisch belangrijke gebouwen. Ze werken vaak voor historische verenigingen, overheidsinstanties, organisaties voor cultuurbehoud, musea en openbare planningscommissies om historische structuren te behouden. Architectuurhistorici kunnen hun conserveringsstudies richten op specialisaties, zoals herstel van milieueffecten. Dit type specialisatie helpt historici te begrijpen hoe milieurampen van invloed zijn op structuren en hoe mensen van verschillende tijdsperioden en culturen zich op dergelijke rampen hebben voorbereid.

20. Onderzoeker

Nationaal gemiddeld salaris: $ 84.649 per jaar
Primaire taken: Architecturale onderzoekers bepalen de doelstellingen van specifieke onderzoeksprojecten om gegevensanalyses te plannen en uit te voeren. Ze kunnen veldwerk uitvoeren, papers schrijven waarin hun bevindingen worden beschreven, hun resultaten presenteren als adviseurs voor verschillende projecten en beoordelingen uitvoeren. Onderzoekers zijn doorgaans probleemoplossers die veelvoorkomende problemen en trends binnen een bepaalde discipline onderzoeken om praktische oplossingen te vinden.

21. Bouwkundig ingenieur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 88.305 per jaar
Primaire taken: structurele ingenieurs houden toezicht op bouwprojecten tot ze zijn voltooid en voeren beoordelingstests uit om ervoor te zorgen dat constructies stabiel en veilig zijn. Ze kunnen gebouwen, bruggen, nutsinfrastructuur en andere constructies ontwerpen om omgevingsomstandigheden en natuurlijke erosie te weerstaan. Hoewel bouwkundig ingenieurs doorgaans een specifieke opleiding moeten volgen om hun rol te kunnen vervullen, is hun werk vergelijkbaar met dat van architecten: ze stellen rapporten en ontwerpen op, maken berekeningen om degelijke ontwerpen te garanderen, selecteren materialen, bieden technische expertise en werken samen met andere bouwgerelateerde professionals .

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een bouwkundig ingenieur

22. Architect

Nationaal gemiddeld salaris: $ 110.628 per jaar
Primaire taken: architecten plannen, ontwikkelen en ontwerpen verschillende soorten structuren. Ze moeten toezicht houden op een project van de ontwikkelingsfasen tot de voltooiing. Architecten moeten speciale aandacht besteden aan het creëren van visueel aantrekkelijke ontwerpen die ook functioneel veilig en economisch efficiënt zijn. Ze hebben regelmatig contact met klanten en bouwprofessionals om ontwerpplannen te bepalen die rekening houden met verschillende aspecten van bouwprocessen. Veel architecten zijn gespecialiseerd in bepaalde bouwgebieden, zoals extreme architectuur, woonarchitectuur, commerciële architectuur, groene architectuur en meer.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over architect zijn


About author

Karlijn Hassink

Afgestudeerden die architectuur hebben gestudeerd, kunnen verschillende rollen vervullen binnen het vakgebied en ernaast. Terwijl veel van degenen met een architectuurdiploma hun kennis rechtstreeks toepassen als architecten en tekenaars, hebben anderen banen in aanverwante creatieve en academische gebieden. Of je nu een architectuurdiploma hebt of binnenkort afgestudeerd bent, je hebt veel opties om uit te kiezen bij het nastreven van je carrière. In dit artikel schetsen we 22 banen die je kunt doen met een architectuurdiploma in verschillende industrieën.


Scroll to Top