Blog

een baan zoeken

23 Rare Maar Coole Banen: Met Gemiddeld Salaris En Taken

Er zijn duizenden rare banen waar velen van ons nog nooit van hebben gehoord. Van smaakmakers tot nagellaknamen tot veterinaire acupuncturisten, de mogelijkheden zijn eindeloos en als je ze kent, kan dit je misschien naar je volgende carrière leiden. In dit artikel onderzoeken we 23 rare maar coole banen die je misschien niet kent en de salarissen en taken van elk.

Wat is een raar beroep?

Hoewel de term raar subjectief is voor de persoon die het gebruikt, is een "rare" baan in dit artikel een baan die door de meerderheid van de mensen als onconventioneel wordt beschouwd. Het gebruik van het woord raar is op geen enkele manier negatief. Het wordt in deze lijst zelfs gebruikt om banen te beschrijven die mogelijk leuk en opwindend zijn voor degenen die ze nastreven. De belangrijkste overeenkomst tussen alle banen die hier worden vermeld, is dat het geen gewone carrières zijn en dat veel mensen zich niet bewust zijn van hun bestaan.

23 rare banen om te overwegen

Hier zijn 23 rare maar interessante banen om te overwegen als je op zoek bent naar een carrière die verre van conventioneel is:

1. Premiejager

Landelijk gemiddeld salaris: Geen gegevens beschikbaar

Primaire taken: premiejagers zijn verantwoordelijk voor het vinden van criminelen die op borgtocht zijn weggelopen en om ze terug te leveren aan de politie. Veel premiejagers verdienen tussen de 10% en 40% van het borgsombedrag als ze erin slagen de crimineel te vinden. Premiejagers hebben doorgaans geen formele opleiding nodig om deze carrière na te streven, maar een achtergrond in criminologie of een gerelateerd vakgebied kan de voorkeur hebben.

Lees meer: ​​Hoe word je een premiejager: stapsgewijze handleiding

2. Opschonen van misdaadscènes

Landelijk gemiddeld salaris: Geen gegevens beschikbaar

Primaire taken: Schoonmakers van plaats delict zijn verantwoordelijk voor het betreden van een plaats delict zodra de politie en rechercheurs hiermee klaar zijn en het schoonmaken van de plaats, zodat er geen sporen van de misdaad meer zijn. Taken zijn onder meer het opruimen van bloed en bloederige vloeistoffen en het ontsmetten van de hele ruimte. Schoonmakers van misdaadscènes moeten vaak een opleiding en certificering volgen om deze carrière na te streven.

3. Menselijk standbeeld

Landelijk gemiddeld salaris: Geen gegevens beschikbaar

Primaire taken: Menselijke standbeelden zijn mensen die zich meerdere uren achter elkaar in een lokaal gebied verkleden en staan. Het kan zijn dat ze bodypaint of kostuums moeten dragen en zich tijdens hun hele dienst niet kunnen bewegen om een ​​standbeeld na te bootsen. Voor deze functie is in de meeste gevallen geen eerdere ervaring of opleiding vereist.

4. Kleurexpert

Landelijk gemiddeld salaris: Geen gegevens beschikbaar

Primaire taken: Kleurexperts zijn verantwoordelijk voor het helpen van klanten bij het vinden van modieuze kleuren en schaduwcombinaties met betrekking tot vloerbedekking, papier, verf of andere decoraties of huisinstallaties. Ze gebruiken de huidige trends en kleurontwerptheorieën om kleur zo nauwkeurig mogelijk in een bepaald project op te nemen. Kleurexperts hebben doorgaans een formele opleiding nodig, bijvoorbeeld via het programma dat wordt aangeboden door The International Association of Color Consultants.

5. Lichaamsschilder

Landelijk gemiddeld salaris: Geen gegevens beschikbaar

Primaire taken: Een bodypainter werkt meestal op een festival, beurs of een ander evenement waar face- of bodypainting wordt aangeboden. Ze zijn meestal gespecialiseerd in het schilderen van gezichten, maar sommige bodypainters schilderen hele lichamen voor evenementen zoals muziekfestivals of concerten. Hoewel voor deze functie in de meeste gevallen geen formele opleiding vereist is, zijn werkgevers vaak op zoek naar goede artistieke vaardigheden en bewezen creativiteit.

6. Deelnemer aan focusgroep

Landelijk gemiddeld salaris: Geen gegevens beschikbaar

Primaire taken: Deelnemers aan de focusgroep zijn verantwoordelijk voor deelname aan verschillende tests en geven feedback over ideeën, diensten of producten. De bedrijven waaraan ze deelnemen aan focusgroepen kunnen sterk variëren, en de meeste deelnemers kunnen kiezen of ze deel willen uitmaken van een bepaalde groep. Er is geen formele opleiding vereist om deel te nemen aan focusgroepen.

7. Veterinaire acupuncturist

Landelijk gemiddeld salaris: Geen gegevens beschikbaar

Primaire taken: Veterinaire acupuncturisten brengen naalden in op bepaalde plaatsen op het lichaam van een dier om de bloedsomloop te stimuleren, de zenuwactiviteit te corrigeren en pijn te verlichten. Taken zijn onder meer het uitvoeren van lichamelijk onderzoek bij dieren, het beoordelen van de gezondheidstoestand van dieren en het toedienen van acupunctuur. Om veterinair acupuncturist te worden, moet u een associate's degree in acupunctuur behalen en een licentie verkrijgen via de Board of Animal Acupuncture.

8. Nagellaknaam

Landelijk gemiddeld salaris: Geen gegevens beschikbaar

Primaire taken: Nagellaknamen bedenken slimme namen voor nagellakkleuren. De meeste nagellaknamen hebben geen formele opleiding of training nodig, maar moeten over sterke creatieve vaardigheden beschikken.

9. Hippotherapeut

Landelijk gemiddeld salaris: Geen gegevens beschikbaar

Primaire taken: Een hippotherapeut is een therapeut die personen met zintuiglijke, neurologische, mentale en fysieke aandoeningen helpt om te gaan door de natuurlijke beweging en gang van een paard te implementeren om sensorische en motorische input te bieden. Deze therapeuten worden beschouwd als spraak-, fysieke en ergotherapeuten en moeten worden opgeleid en gecertificeerd om te oefenen.

10. Online recensent

Landelijk gemiddeld salaris: Geen gegevens beschikbaar

Primaire taken: Een online recensent is een persoon die diensten en producten beoordeelt en er vervolgens professionele recensies over schrijft. Online recensenten moeten uitstekende schrijvers zijn en rapporten maken over de ervaring met het product of de dienst en beoordelingen geven voor verschillende aspecten van het product of de dienst. De meeste online reviewers hebben geen formele training nodig, maar eerdere ervaring is meestal vereist of heeft de voorkeur.

11. Smaakmaker

Landelijk gemiddeld salaris: Geen gegevens beschikbaar

Primaire taken: Smaakmakers zijn getraind in het ontwikkelen en creëren van smaken en moeten bekend zijn met verschillende smaken. Taken zijn onder meer het werken in laboratoria om smaaksystemen te bedenken, toezicht te houden op verschillende smaakgerelateerde projecten en informatie en updates te verstrekken aan belanghebbenden en management over de voortgang van smaakprojecten.

12. Krabvisser

Nationaal gemiddeld salaris: $ 28.530 per jaar

Primaire taken: Krabvissers brengen hun dagen door op boten die op krabben vissen. Het exacte inkomen dat u met deze positie verdient, hangt af van het aantal krabben dat u kunt vangen en verkopen.

13. Mysteryshopper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 33.114 per jaar

Primaire taken: Mystery shoppers reizen naar toegewezen winkels en fungeren als gewone shoppers terwijl ze heimelijk de service en producten beoordelen die door de winkel of het restaurant worden aangeboden. Vervolgens moeten ze een gedetailleerd rapport invullen over hun bevindingen om de klantenservice en andere aandachtspunten met betrekking tot de locatie die ze hebben bezocht te verbeteren. Mystery shoppers hebben geen formele opleiding nodig en hebben in de meeste gevallen geen eerdere ervaring nodig. Sommige bedrijven die mystery shoppers inhuren, bieden on-the-job training.

14. Culinaire specialistische onderzeeër (CSS)

Nationaal gemiddeld salaris: $ 39.405 per jaar

Primaire taken: Onderzeeërchefs, of culinaire specialisten - onderzeeërs (CSS), zijn chef-koks die doorgaans aan marineonderzeeërs werken en maaltijden bereiden voor de inzittenden. Gemeenschappelijke taken zijn onder meer het voorbereiden van menu's, het bestellen van noodzakelijke goede items, het bijhouden van financiële budgetten en voedselvoorraden en het optreden als foodservice-specialisten voor hogere officieren op het schip en op bases.

15. Afvalverzamelaar

Nationaal gemiddeld salaris: $ 41.400 per jaar

Primaire taken: Vuilnisophalers zijn verantwoordelijk voor het verzamelen van afval en ander afval voor verwerking. Taken zijn onder meer het bedienen van vuilniswagens en het brengen van het afval naar de verwerkingsfabriek.

16. Film/TV extra

Nationaal gemiddeld salaris: $ 42.494 per jaar

Primaire taken: Film- en tv-extra's zijn professionele of onprofessionele acteurs die een kleine rol spelen in een film of televisieprogramma. Rollen voor extra's kunnen variëren van een seconde in de show of film tot een klein deel waarbij de acteur moet spreken als onderdeel van de film. Er is geen opleiding vereist om een ​​film- of tv-extra te zijn, maar sommige organisaties kunnen kandidaten vragen om eerdere acteerervaring, afhankelijk van de omvang van de rol.

Gerelateerd: Hoe u extra films voor films kunt vinden (met tips)

17. Tuinbouwtherapeut

Nationaal gemiddeld salaris: $ 48.610 per jaar

Primaire taken: Tuinbouwtherapeuten zijn verantwoordelijk voor het beoordelen van de mentale en fysieke vermogens van patiënten en het opstellen van een herstelplan dat tuinieren en planten omvat en werkt om ontspanning en revalidatie te bieden. Tuinbouwtherapeuten dienen in het bezit te zijn van een bachelordiploma tuinbouwtherapie en stage te lopen. Sommige staten vereisen licenties of certificering samen met professionele registratie.

18. Olie- en gasduiker

Nationaal gemiddeld salaris: $ 50.121 per jaar

Primaire taken: Olie- en gasduikers zijn verantwoordelijk voor het inspecteren van booreilanden, lassen onder water, het leggen van pijpen en het uitvoeren van andere duikgerelateerde taken in de olie- en gasindustrie.

19. Fotovoltaïsch zonne-installatieprogramma

Nationaal gemiddeld salaris: $ 58.469 per jaar

Primaire taken: Installateurs van fotovoltaïsche zonne-energie zijn verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van zonnepanelen. Deze professionals, ook wel zonne-installateurs of PV-installateurs genoemd, installeren zonnepanelen op daken en zorgen ervoor dat de constructie voldoet aan verschillende voorschriften, codes, schema's en locatiebeoordelingen. De meeste installateurs van fotovoltaïsche zonne-energie hebben geen vooropleiding nodig, maar hebben wel een praktijkopleiding nodig.

Lees meer: ​​Gids om een ​​zonne-installateur te worden

20. Ademhalingstherapeut

Nationaal gemiddeld salaris: $61.330 per jaar

Hoofdtaken: Ademhalingstherapeuten zijn verantwoordelijk voor het diagnosticeren en behandelen van ademhalingsstoornissen en longziekten. Taken zijn onder meer het onderzoeken van patiënten, het evalueren en diagnosticeren van aandoeningen die verband houden met de ademhaling, het maken van behandelplannen voor patiënten en het vastleggen van de voortgang van patiënten. Ze werken onder direct toezicht van een arts en moeten in het bezit zijn van een certificering van de National Board for Respiratory Care (NBRC).

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een ademhalingstherapeut

21. Cartograaf

Nationaal gemiddeld salaris: $ 72.027 per jaar

Primaire taken: Cartografen zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen en voorbereiden van kaarten, tekeningen en grafieken met behulp van informatie die is verzameld uit enquêtes en luchtfotografie. Taken zijn onder meer het uitvoeren van kaartonderzoek, het maken van kaarttechnieken en het leren hoe mensen kaarten het vaakst gebruiken. Cartografen moeten minimaal een bachelordiploma hebben en gecertificeerd zijn.

22. Geurchemicus

Nationaal gemiddeld salaris: $78,790 per jaar

Primaire taken: Een geurchemicus is een soort wetenschapper die verschillende facetten van geur bestudeert, zoals hun moleculen, en deze informatie gebruikt om organisaties te informeren over hoe deze moleculen kunnen worden gebruikt voor geuren zoals parfum. Ze besteden veel van hun tijd aan het ontwikkelen en testen van geuren voor verschillende producten zoals lotions, zeep en parfums. Deze professional moet in het bezit zijn van een master of Ph.D. in de chemie of een gerelateerd veld.

23. Jachtkapitein

Nationaal gemiddeld salaris: $ 87.420 per jaar

Primaire taken: Jachtkapiteins zijn verantwoordelijk voor de veilige bediening en navigatie van een jacht. Andere taken zijn onder meer het toezicht houden op jachtpersoneel, het inhuren en ontslaan van jachtpersoneel, het opstellen en onderhouden van budgetten en ervoor zorgen dat gasten tevreden zijn met de service en ervaring.


About author

Trijntje Oosterkamp

Er zijn duizenden rare banen waar velen van ons nog nooit van hebben gehoord. Van smaakmakers tot nagellaknamen tot veterinaire acupuncturisten, de mogelijkheden zijn eindeloos en als je ze kent, kan dit je misschien naar je volgende carrière leiden. In dit artikel onderzoeken we 23 rare maar coole banen die je misschien niet kent en de salarissen en taken van elk.


Scroll to Top