Blog

een baan zoeken

25 Carrières In De Geestelijke Gezondheidszorg Zonder Diploma

De geestelijke gezondheidszorg is een groeiend gebied binnen de gezondheidszorg en er zijn verschillende banen om patiënten en medisch personeel te ondersteunen, zelfs zonder een diploma hoger onderwijs. Sommige banen in de geestelijke gezondheidszorg zonder een hbo-opleiding vereisen eerdere ervaring, licenties of certificering of bieden instapsalarissen. Als je geïnteresseerd bent in de geestelijke gezondheidszorg, maar geen diploma hebt, kan het helpen om je zoektocht naar een baan te verfijnen door meer te weten over functies waar je werk kunt vinden.

In dit artikel onderzoeken we wat een loopbaan in de geestelijke gezondheidszorg is en 25 banen binnen het veld waar je zonder diploma aan het werk kunt gaan om je te helpen beslissen of een loopbaan in de geestelijke gezondheidszorg iets voor jou is.

Gerelateerd: 30 carrières in de gezondheids- en welzijnsindustrie

Wat zijn loopbanen in de geestelijke gezondheidszorg?

Loopbanen in de geestelijke gezondheidszorg zijn professionele functies voor diegenen die werken met individuen en groepen van alle leeftijden bij het omgaan met verschillende levensstress, problemen, uitdagingen of problemen, inclusief maar niet beperkt tot:

 • Eigenwaarde
 • Drugsverslaving of -misbruik
 • Rouw
 • Spanning
 • Depressie
 • Zelfmoordgedachten
 • Impuls controle
 • Alzheimer
 • Fobieën en paranoia
 • Oosterse stoornissen
 • Obsessief-compulsieve stoornis (OCS)
 • Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD)
 • Bipolaire stoornissen
 • Schizofrenie
 • Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
 • Woedebeheersing
 • Emotionele en gedragsproblemen
 • Eet stoornissen
 • Echtelijke of familiale problemen
 • Autismespectrumstoornis

De geestelijke gezondheidszorg heeft een breed scala aan beroepen en voor sommige functies zijn geavanceerde graden en speciale training vereist, terwijl dat voor andere rollen niet het geval is. Geestelijke gezondheidsfuncties werken vaak in ziekenhuizen, klinieken, scholen, overheidsinstanties, onderzoeksfaciliteiten en privépraktijken. Het starten van een loopbaan in de geestelijke gezondheidszorg zonder diploma kan vaak dienen als een baan op instapniveau met veel mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling en vooruitgang door ervaring en aanvullende opleiding.

Lees meer: ​​​​Wat is een professional in de geestelijke gezondheidszorg? Carrièredefinitie en typen

13 carrières in de geestelijke gezondheidszorg zonder diploma

Als je geïnteresseerd bent om je aan te sluiten bij professionals in de geestelijke gezondheidszorg, maar geen diploma hebt, overweeg dan deze 13 functies, gerangschikt op gemiddeld salaris, om je te helpen beslissen wat een carrièrepad voor jou kan zijn:

1. Onderwijsassistent

Nationaal gemiddeld salaris: $ 26.299 per jaar

Primaire taken: Een onderwijsassistent werkt vaak met gehandicapte studenten of mensen met psychische aandoeningen, of het nu gaat om instellingen voor speciaal onderwijs, openbare scholen of particuliere instellingen. Ze helpen leerkrachten, ouders, leerlingen en ander schoolpersoneel bij de ontwikkeling van leerlingen en individuele vooruitgang. Onderwijsassistenten organiseren de klas, beantwoorden vragen en helpen de leerlingen ordelijk te houden. Veel onderwijsassistenten moeten nog een diploma behalen, maar velen gaan door.

Lees meer: ​​Meer informatie over het zijn van een onderwijsassistent

2. Gezondheidsvoorlichter

Nationaal gemiddeld salaris: $ 27.277 per jaar

Primaire taken: Een gezondheidsvoorlichter werkt om mensen in de gemeenschap voor te lichten over gezondheid, welzijn en gedrag, inclusief elementen van geestelijke gezondheid. Ze ontwikkelen programma's, organiseren evenementen, leggen verbindingen, koppelen patiënten aan geschikte diensten en pleiten voor individuen en gemeenschappen. Gezondheidsvoorlichters kunnen geld inzamelen voor hun doel of organisatie en ze promoten vaak een verscheidenheid aan algemene gezondheidspraktijken en informatie. Ze kunnen zich specialiseren in bepaalde aspecten van het bewustzijn van de geestelijke gezondheid, zoals eetstoornissen, PTSS of ADHD, of werken met een breed scala aan aandoeningen en ziekten.

3. Thuiszorghulp

Nationaal gemiddeld salaris: $29.624 per jaar

Primaire taken: Een thuishulpverlener bezoekt de privéwoning van een persoon om hen te helpen met praktische en dagelijkse taken, zoals wassen, eten en huishoudelijke taken. Veel thuiszorgmedewerkers werken met patiënten met psychische aandoeningen, en sommigen komen rechtstreeks in dienst bij organisaties voor geestelijke gezondheidszorg, middelenmisbruik en revalidatie. Thuiszorgmedewerkers kunnen op korte of lange termijn met een patiënt werken.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over hoe u een thuishulpverlener bent

4. Gezondheidswerker in de gemeenschap

Nationaal gemiddeld salaris: $31.514 per jaar

Primaire taken: Een gezondheidswerker in de gemeenschap verbindt individuen en groepen mensen in een gemeenschap met verschillende diensten en organisaties door middel van outreach- en educatieve programma's. Ze leggen contacten, verwijzen door en geven sociale steun aan mensen die psychische problemen hebben of ermee te maken hebben in hun familie of vrienden. Gezondheidswerkers in de gemeenschap kunnen bijvoorbeeld een cliënt helpen bij het aanmelden voor en het ontvangen van gezondheidsdiensten, voedselbonnen of vervoer van en naar afspraken.

5. Begeleidende stagiair

Nationaal gemiddeld salaris: $ 36.393 per jaar

Primaire taken: Een counseling-stagiair leidt en werkt samen in een begeleide groep of individuele counselingsessies, inclusief consultatie, outreach en crisisinterventie. Ze voeren vaak beoordelingen en intake-onderzoeken uit om verwijzingen te doen of om een ​​begeleidingsplan op te stellen. Als stagiaires voor geestelijke gezondheidszorg rapporteren ze doorgaans aan professionele medewerkers, waaronder gediplomeerde psychologen. Terwijl counseling-stagiairs zelden een diploma hebben, behalen velen er uiteindelijk een.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een geestelijke gezondheidsadviseur

6. Casemanager geestelijke gezondheid

Nationaal gemiddeld salaris: $ 41.274 per jaar

Primaire taken: Een casemanager in de geestelijke gezondheidszorg ontwerpt plannen voor patiëntenzorg, vaak gericht op het bereiken van specifieke levens- en welzijnsdoelen. Ze werken samen en coördineren met andere professionals in de geestelijke gezondheidszorg, waaronder artsen, verpleegkundigen en counselors, om patiëntenplannen op te stellen en goed te keuren. Een casemanager in de geestelijke gezondheidszorg kan voor een korte periode of voor langdurige geestelijke gezondheidsbehoeften met een patiënt werken. Ze reageren ook op en handelen crisissituaties af wanneer dat nodig is.

Lees meer: ​​Leer hoe u een casemanager bent

7. Peer-supportspecialist

Nationaal gemiddeld salaris: $ 41.645 per jaar

Primaire taken: een specialist in peer-ondersteuning helpt mensen die herstellen van verschillende verslavingen of ondersteunt mensen met een psychische aandoening. Vaak hebben peer-supportspecialisten persoonlijke levenservaring in het omgaan met gerelateerde problemen, en bieden ze informatie, hulpmiddelen en tips om in bepaalde situaties of uitdagende levensmomenten het hoofd te bieden. Sommige peer-specialisten zijn zelf nog in herstel en voor de meeste van deze functies is alleen een middelbare schooldiploma en -opleiding vereist.

8. Administratief medewerker

Nationaal gemiddeld salaris: $ 42.952 per jaar

Primaire taken: Een administratief medewerker is verantwoordelijk voor het beantwoorden van telefoons, het plannen van afspraken, het afhandelen van facturering, facturering en het innen van betalingen, het bemannen van de receptie en meer. Op het gebied van geestelijke gezondheidszorg kunnen administratieve assistenten werken in woonvoorzieningen, klinieken, gemeenschapsgezondheidscentra of non-profit- en overheidsorganisaties.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een administratief medewerker

9. Adviseur voor middelenmisbruik

Nationaal gemiddeld salaris: $ 46,121 per jaar

Primaire taken: Een verslavingsconsulent behandelt aspecten van verslaving en herstel voor cliënten, zowel alcohol- als drugsgerelateerd. Ze werken vrijwillig met patiënten of degenen die door de rechtbank zijn bevolen om een ​​behandeling te ondergaan en helpen ook families en vrienden bij het begeleiden van iemand die herstelt. Hoewel counselors voor middelenmisbruik vaak verschillende opleidingsniveaus hebben, beginnen velen hun loopbaan zonder diploma. Ze werken vaak in ziekenhuizen, detentiecentra, scholen, sociale voorzieningen en revalidatiecentra.

10. Caseworker

Nationaal gemiddeld salaris: $ 46,176 per jaar

Primaire taken: Een caseworker of maatschappelijk werker helpt kansarme gezinnen en patiënten op hun weg naar welzijn. Bij geestelijke gezondheidsproblemen werken caseworkers vaak samen met andere professionals in de gezondheidszorg om ervoor te zorgen dat patiënten correct worden beoordeeld en behandeld en ondersteuning krijgen van verschillende diensten. Caseworkers werken met alle leeftijden, van kinderen tot ouderen, en worden vaak ingehuurd door gezondheidszorg-, overheids- en non-profitorganisaties.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over hoe je een caseworker bent

11. Medewerker sociale diensten

Nationaal gemiddeld salaris: $ 48.135 per jaar

Primaire taken: Een assistent voor sociale diensten is verantwoordelijk voor het helpen van cliënten om kennis te nemen van en toegang te krijgen tot diensten die bedoeld zijn om aan hun medische, geestelijke gezondheids- en praktische behoeften te voldoen. Ze onderzoeken en organiseren steungroepen, huisvestingsopties, financiële diensten, medicatiediensten en andere nuttige connecties om mensen met geestelijke gezondheidsproblemen te helpen hun toestand of situatie te beheersen. Hulpverleners geven informatie en helpen in plaats van patiënten te diagnosticeren of te behandelen. Ze ondersteunen ook andere professionals in de geestelijke gezondheidszorg, zoals maatschappelijk werkers, psychologen en counselors.

12. Medisch secretaresse

Nationaal gemiddeld salaris: $ 51.775 per jaar

Primaire taken: een medisch secretaresse op het gebied van geestelijke gezondheid is vaak verantwoordelijk voor de dagelijkse activiteiten van een medisch kantoor voor geestelijke gezondheidszorg, het plannen van afspraken, het inhuren en opleiden van personeel, het bestellen van benodigdheden, het voorbereiden van e-mails en correspondentie, het werken met medisch personeel en het bedienen van kantoortechnologie. Medisch secretaresses kunnen vaak een baan krijgen met een certificering of doorstromen naar het hoger onderwijs.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een medisch secretaresse

13. Psychiatrisch technicus

Nationaal gemiddeld salaris: $74.519 per jaar

Primaire taken: Een psychiatrisch technicus, of psychiater, is verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van patiënten en personeel in verschillende faciliteiten, zoals ziekenhuizen en behandelcentra. Ze helpen maatschappelijk werkers, counselors en anderen bij individuele en groepstherapiesessies en helpen bij het in bedwang houden van patiënten die gewelddadig gedrag of uitbarstingen vertonen. Psychiatrische technici controleren vaak patiënten, helpen bij het toedienen van behandeling en medicatie en helpen patiënten bij dagelijkse taken. De functie vereist vaak inschrijving in een certificaat of beroepsopleiding.

12 extra functies in de geestelijke gezondheidszorg

Overweeg om deze 12 andere rollen in de geestelijke gezondheidszorg te verkennen voor mensen zonder diploma:

 • Psychiatrische assistent
 • Verpleegkundige voor middelenmisbruik
 • Verpleegster
 • verzorger
 • Patiënt oppas
 • Psychiatrisch GGZ verpleegkundige
 • Peer herstel coach
 • Peer mentor, pleitbezorger of opvoeder
 • ergotherapeut assistent
 • medische rekening

About author

Kasper Klein Stroek

De geestelijke gezondheidszorg is een groeiend gebied binnen de gezondheidszorg en er zijn verschillende banen om patiënten en medisch personeel te ondersteunen, zelfs zonder een diploma hoger onderwijs. Sommige banen in de geestelijke gezondheidszorg zonder een hbo-opleiding vereisen eerdere ervaring, licenties of certificering of bieden instapsalarissen. Als je geïnteresseerd bent in de geestelijke gezondheidszorg, maar geen diploma hebt, kan het helpen om je zoektocht naar een baan te verfijnen door meer te weten over functies waar je werk kunt vinden.


Scroll to Top