Blog

Als je van het toneel houdt en theater hebt gestudeerd, zijn er veel banen in de theaterindustrie die je kunt nastreven. Als u begrijpt waar u kunt werken en wat u kunt doen met uw theaterdiploma, kunt u het beste carrièrepad voor uw interesses bepalen. In dit artikel onderzoeken we banen in het theater en laten we je de belangrijkste taken en mogelijke salarissen binnen elke theatercategorie zien.

Wat is een theateropleiding?

Een major theater is een hoger onderwijsprogramma dat theaterkunsten, design en management bestudeert. Als afstudeerrichting theater volg je cursussen en ontwikkel je vaardigheden en kennis in:

 • Theatergeschiedenis
 • Acteren
 • Schrijven
 • regie
 • Produceren
 • Theaterbeheer en budgettering
 • Kostuums en make-up
 • Dans en beweging
 • Stemacteren en zingen
 • Instrumentale muziek
 • Verlichting
 • Prop maken en beheren
 • Decor en decorontwerp

Gerelateerd: Hoe een theater-cv te schrijven

Banen in theaterkunsten en podiumkunsten

Als je geïnteresseerd bent om op het podium te staan, voor een camera of betrokken te zijn bij het regisseren van artiesten, overweeg dan een van deze rollen. Voor de meest actuele salarisinformatie van Carrieree, klikt u op elke salarislink hieronder:

1. Acteur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 18.868 per jaar

Primaire taken: Een acteur vertolkt een personage op het podium of in een film- of tv-productie. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het leren van hun lijnen, repeteren met castmates en werken samen met de regisseur, haarstylist, visagist en kostuumontwerper om hun karakter tot leven te brengen. Raadpleeg de Screen Actors Guild (SAG-AFTRA) voor industrienormen op loonschaal voor rollen waarvoor acteerervaring of acteervaardigheden vereist zijn.

Lees meer: ​​Hoe word je een acteur (met veelgestelde vragen)

2. Choreograaf

Nationaal gemiddeld salaris: $ 32.058 per jaar

Primaire taken: Een choreograaf plant een dans- of vechtsequentie en coacht de artiesten daarin. De sequenties die ze creëren, moeten het conflict in de scène, de interne gedachten en gevoelens van de personages vastleggen, veilig blijven voor alle artiesten en gemakkelijk te volgen en boeiend zijn voor het publiek.

3. Danser

Nationaal gemiddeld salaris: $ 46.808 per jaar

Primaire taken: Een danser leert sequenties van een choreograaf en voert deze op het podium uit. Veel professionele dansers hebben ervaring in een aantal stijlen en kunnen zich specialiseren in een of twee, afhankelijk van de rollen die ze hebben. Het kunnen ook dansers of achtergronddansers zijn voor een andere artiest.

4. Adjunct-directeur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 52.057 per jaar

Primaire taken: Een adjunct-regisseur ondersteunt de regisseur bij het aansturen van artiesten, het monitoren van repetities en het coördineren van de toneelploeg. In deze rol werk je rechtstreeks samen met de stagemanager, maak je aantekeningen en zorg je ervoor dat de productie soepel verloopt.

5. Uitzender

Nationaal gemiddeld salaris: $ 57.889 per jaar

Primaire taken: Met een theaterdiploma kun je omroeper worden en je stem gebruiken om emotie te benadrukken en voor grote groepen mensen te spreken. In deze rol kun je muziek, nieuws of sport presenteren, gasten interviewen en zelfs dienen als ceremoniemeester bij op televisie uitgezonden bruiloften, feesten en evenementen.

6. Schrijver

Nationaal gemiddeld salaris: $ 58.943 per jaar

Primaire taken: In de theaterindustrie creëert een schrijver meestal de personages, dialogen en acties in een toneelstuk of script. Ze kunnen samenwerken met de regisseur en producent om het verhaal op het podium of op het scherm te brengen, of ze kunnen onafhankelijk werken en stukken schrijven zonder toezicht en feedback te geven.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een talkshowhost

7. Castingmanager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 69.731 per jaar

Primaire taken: Een castingmanager assisteert de regisseur en producent bij het auditeren, selecteren en begeleiden van artiesten voor een productie. Ze regelen en voeren interviews voor rollen en kunnen verantwoordelijk zijn voor het selecteren van achtergrondartiesten.

8. Regisseur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 82.881 per jaar

Primaire taken: Deze theaterprofessional leidt de hele productie door artiesten te instrueren, scènes te blokkeren met boeiende bewegingen over het podium of de set en te coördineren met decorontwerpers, rekwisietenmakers, kostuumontwerpers en andere creatieve professionals om looks voor personages te creëren. Ze kunnen ook samenwerken met producenten om ervoor te zorgen dat de productie binnen het budget blijft en volgens schema verloopt.

Banen in productie

Deze rollen ondersteunen performers en regisseurs bij het succesvol maken van een productie. Voor de meest actuele salarisinformatie van Carrieree, klikt u op elke salarislink hieronder:

9. Stagehand

Nationaal gemiddeld salaris: $ 35.026 per jaar

Primaire taken: Met zoveel verschillende bewegende delen in het theater, kan een toneelknecht verschillende verantwoordelijkheden hebben. Ze kunnen rekwisieten organiseren en leveren, decorstukken tussen scènes verplaatsen, apparatuur zoals het gordijn of de lichten bedienen en artiesten helpen kostuums te verzamelen, naar haar en make-up te gaan en de show in het algemeen draaiende te houden. Ze rapporteren meestal aan een toneelmeester.

10. Producent

Nationaal gemiddeld salaris: $ 41.550 per jaar

Primaire taken: Een producent beheert het budget en de financiering, tijdlijn, zakelijke partnerschappen, theaterhuisvesting en andere managementtaken voor een productie. Ze werken ook samen met de regisseur om het beste talent, de crew en het theater voor de show binnen te halen.

11. Stagemanager

Nationaal gemiddeld salaris: $ 42.624 per jaar

Primaire taken: Een stagemanager leidt de stagehands en andere productieprofessionals om artiesten, rekwisieten, decors, kostuums en haar en make-up op schema te houden tijdens de show. Ze helpen artiesten hun cues te maken, werken samen met de regisseur om de dramatische timing te verbeteren en coördineren setovergangen en speciale effecten.

12. Haarstylist

Nationaal gemiddeld salaris: $46.909 per jaar

Primaire taken: In theater interpreteert een haarstylist de personages in een toneelstuk, script of een ander type uitvoering en ontwerpt kapsels om elk personage en het verhaal aan te vullen. Ze kunnen werken met pruiken, haarverf en andere accessoires om elke look te maken. Ze helpen artiesten ook om zich voor te bereiden op elke show en voor elke scène of act die een nieuwe look vereist.

Lees meer: ​​Meer informatie over het zijn van een haarstylist

13. Kostuumontwerper

Nationaal gemiddeld salaris: $ 52,875 per jaar

Primaire taken: Een kostuumontwerper, ook wel modeontwerper genoemd, interpreteert het toneelstuk of het script om kleding en accessoires te maken en te selecteren die passen bij de persoonlijkheid van het personage, de tijdsperiode van het verhaal en om over het podium te bewegen. Ze kunnen nieuwe kledingstukken maken of materialen kopen om kostuums voor de productie opnieuw te ontwerpen. Ze kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het organiseren van kostuums voor, tijdens en na producties.

14. Verlichtingstechnicus

Nationaal gemiddeld salaris: $ 53.197 per jaar

Hoofdtaken: Deze theatertechnieker is verantwoordelijk voor het opzetten, bedienen en beheren van de belichting van een productie. Ze werken meestal samen met de regisseur op het gebied van lichtplaatsing, lichtmotivatie, kleur en toon en timing.

15. Make-up artiest

Nationaal gemiddeld salaris: $66,641 per jaar

Primaire taken: Een visagist interpreteert het toneelstuk of script om unieke en authentieke make-uplooks voor personages te creëren. Ze werken samen met de regisseur, artiesten, kostuumontwerper en haarstylist om ervoor te zorgen dat de stijl die ze hebben gekozen aansluit bij het verhaal en het personage, er goed uitziet op het podium of op het scherm en comfortabel is voor de artiest.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een make-upartiest

Theater banen in het onderwijs

Als je anderen wilt leren over theaterkunsten of het leven van studenten wilt verrijken met verhalen vertellen, overweeg dan een van deze banen in het onderwijs. Voor de meest actuele salarisinformatie van Carrieree, klikt u op elke salarislink hieronder:

16. Dansinstructeur

Nationaal gemiddeld salaris: $ 19.098 per jaar

Primaire taken: Een dansleraar leert kinderen, tieners en volwassenen hoe ze verschillende dansen kunnen uitvoeren. Bij het lesgeven aan kinderen kunnen ze zich concentreren op ballet, jazz, tap of hedendaags en recitals houden voor de dansers om hun vaardigheden te demonstreren. Met volwassenen leren ze meestal stijldansen of vormen van hedendaagse dans. Ze kunnen werken in een school, een dansstudio, in een theater of voor een maatschappelijke organisatie.

17. Peuterleraar

Nationaal gemiddeld salaris: $39.562 per jaar

Primaire taken: Voor baby's tot kinderen van voor de K-leeftijd gebruiken kleuterleidsters vaak verhalende technieken zoals drama en poppenspel om lessen te geven en kinderen te betrekken. Met de creativiteit, dynamische persoonlijkheid en tijdmanagementvaardigheden van een theatermajoor kun je dit type klaslokaal beheren.

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een kleuteronderwijzer

18. Acteercoach

Nationaal gemiddeld salaris: $42.545 per jaar

Primaire taken: Een acteercoach kan zijn theateropleiding en ervaring gebruiken om nieuwe of ervaren acteurs te helpen hun vaardigheden te verbeteren, nieuwe of geavanceerde technieken te oefenen of zich voor te bereiden op een toekomstige rol. Deze professionals kunnen werken bij een theater, voor een theatergezelschap of gezelschap of als zzp'er.

19. Theaterprofessor

Nationaal gemiddeld salaris: $ 56.240 per jaar

Primaire taken: na het behalen van een master- of doctoraatsdiploma kunnen theatermajors theaterprofessoren worden die studenten basis- en geavanceerde acteertechnieken, toneelschrijven, regisseren en theatermanagement bijbrengen. Ze kunnen door studenten gespeelde toneelstukken regisseren, toezicht houden op door studenten geleide projecten, speciale cursussen en workshops geven en uitvoeringen en projecten beoordelen door constructieve feedback te geven.

20. Drama leraar

Nationaal gemiddeld salaris: $ 56.801 per jaar

Primaire taken: Een dramaleraar, ook bekend als theaterleraar, werkt in een school- of gemeenschapsomgeving, instrueert studenten over de geschiedenis van theater, regisseert toneelstukken van studenten en bevordert een liefde voor kunst, theater en muziek.

Banen voor theater majors in het bedrijfsleven en management

Er komt veel kijken bij het managen van een theater, inclusief budgettering, marketing en administratief werk. Als je de productie achter de schermen wilt ondersteunen, probeer dan een van deze zakelijke rollen in theatermanagement. Voor de meest actuele salarisinformatie van Carrieree, klikt u op elke salarislink hieronder:

21. Marketingcoördinator

Nationaal gemiddeld salaris: $ 45.478 per jaar

Primaire taken: In theater creëert en publiceert een marketingcoördinator de marketinginhoud voor een show of theateropstelling. Ze kunnen samenwerken met andere marketing- en reclameprofessionals om sociale media te beheren, flyers en advertenties te maken en het marketing- en reclamebudget te beheren.

22. Theaterbibliothecaris

Nationaal gemiddeld salaris: $ 54.301 per jaar

Primaire taken: Een theaterbibliothecaris organiseert, catalogiseert en koopt toneelstukken, verzamelt historische theaterartefacten en helpt theaters, regisseurs en producenten bij het vinden van hun volgende show. Ze kunnen werken bij een theater of universiteit.

23. Theateroperatiemanager

Nationaal gemiddeld salaris: $63.900 per jaar

Primaire taken: deze theatermanagementprofessional is verantwoordelijk voor de dagelijkse activiteiten van de organisatie, inclusief het veiligstellen van financiering, het beheren van budgetten, het promoten van shows, samenwerken met regisseurs en producenten om shows op het podium te brengen en het verbeteren van de betrokkenheid van het publiek en de relaties met de gemeenschap.

24. Creatief directeur

Nationaal gemiddeld salaris: $81.810 per jaar

Primaire taken: Een theatermajoor kan een creatief directeur worden van een theater, school, gemeenschapsorganisatie of museum waar ze creatieve normen en doelen stellen, artiesten, talent en personeel veiligstellen, een budget beheren en sterke gemeenschaps- en zakelijke partnerschappen creëren.

Lees meer: ​​Meer informatie over creatief directeur zijn

Banen voor theater majors in gemeenschapsdiensten en geestelijke gezondheid

Theater kan levens veranderen, en deze professionals werken hard om theater naar anderen te brengen. Voor de meest actuele salarisinformatie van Carrieree, klikt u op elke salarislink hieronder:

25. Coördinator gemeenschapskunsten

Nationaal gemiddeld salaris: $49.577 per jaar

Primaire taken: Een community arts-coördinator werkt voor een school of gemeenschapsorganisatie om creatieve programma's te plannen, inclusief programma's met betrekking tot theater, muziek en beeldende kunst. Ze werken samen met gemeenschapsleiders en lokale kunstenaars om verschillende gemeenschapsgroepen te betrekken, waaronder kinderen, tieners, volwassenen en senioren.

26. Dramatherapeut

Nationaal gemiddeld salaris: $71.266 per jaar

Primaire taken: Een dramatherapeut gebruikt verschillende theaterprincipes - zoals rollenspel, performance, verhalen vertellen, muziek en schrijven - om patiënten met geestelijke gezondheid of gedragsproblemen en verschillende leervaardigheden te helpen hun emotioneel welzijn en probleemoplossend vermogen te verbeteren .


About author

Carlijn Voorn

Als je van het toneel houdt en theater hebt gestudeerd, zijn er veel banen in de theaterindustrie die je kunt nastreven. Als u begrijpt waar u kunt werken en wat u kunt doen met uw theaterdiploma, kunt u het beste carrièrepad voor uw interesses bepalen. In dit artikel onderzoeken we banen in het theater en laten we je de belangrijkste taken en mogelijke salarissen binnen elke theatercategorie zien.


Scroll to Top