Blog

Als je je stempel wilt drukken in de wereld door problemen aan te pakken die van invloed zijn op de samenleving, dan heb je de juiste opleiding gekozen. Een socioloog kijkt naar en onderzoekt sociaal gedrag en sociale invloed in culturen, instellingen en groepen om te bepalen hoe de samenleving in het algemeen wordt beïnvloed. Een socioloog heeft de mogelijkheid voor een interessante carrière waarin je relaties en de samenleving kunt verkennen.

Of je nu net bent afgestudeerd, nog op school zit, geïnteresseerd bent in het toevoegen van een hogere graad, of al in dienst bent en overweegt een diploma te behalen dat gunstig is voor je carrière, de investering in tijd, energie en geld om een ​​diploma sociologie te behalen loont op veel manieren.

Goedbetaalde sociologische banen

Op het werk werken organisaties, instituten en bedrijven aan een beter begrip van sociaal gedrag en het vinden van geschikte manieren om dat gedrag aan te pakken. Daartoe is er een voortdurende behoefte om vacatures te vullen met deskundig onderzoek en observaties van bekwame sociologen.

Volgens het Bureau of Labor Statistics was het gemiddelde loon in 2018 voor een socioloog $ 82.050 per jaar en $ 39,45 per uur. Dit cijfer kan variëren op basis van verschillende factoren, te beginnen met de branche die je kiest, het niveau van je diploma en de functie die je binnen een bedrijf hebt. Onderzoek en ontwikkeling (R&D) kan bijvoorbeeld hoger betalen dan andere sectoren, zoals onderwijs. Salarissen worden ook beïnvloed door de locatie van de baan en de kosten van levensonderhoud in uw regio.

Enkele van de industrieën met bestbetaalde salarissen voor sociologen zijn:

 • Lokale overheid (ziekenhuizen en scholen niet inbegrepen)
 • Wetenschappelijke diensten voor onderzoek en ontwikkeling
 • Staatsoverheid (exclusief scholen en ziekenhuizen)
 • Adviesbureaus voor technisch, management en wetenschappelijk werk
 • Maatschappelijke belangenorganisaties

Wanneer u uw carrièrepad en -doelen plant, is het belangrijk om te overwegen waar u wilt werken en het soort werk dat u van plan bent te doen, aangezien elke staat zijn eigen vereisten voor licenties heeft.

Je vraagt ​​​​je misschien af ​​​​wat de graad voor je zal doen, welke banen beschikbaar zijn en welke loopbaantrajecten openstaan ​​​​voor mensen met een sociologie-diploma. Dit zijn legitieme vragen die verband houden met het hebben of werken aan een sociologie-graad die de volgende informatie zou moeten beantwoorden.

Lees meer: ​​De gids voor nieuwe afgestudeerden voor het vinden van een baan

Sociologie arbeidsmarkt

Als je interesse ligt in het begrijpen van cultuur, macht en sociaal gedrag en hoe de drie met elkaar verweven zijn en de samenleving rechtstreeks beïnvloeden, dan zal je diploma sociologie je goed van pas komen.

Sociologie is een breed veld met tal van toepasbare loopbaantrajecten, waar de vaardigheden die je hebt geleerd en verworven, bruikbaar zijn voor de doelen die je stelt voor je professionele en persoonlijke pad. Met andere woorden, een diploma sociologie zal tot ver in de toekomst gunstig zijn. Zeker als je doorgaat met je opleiding.

Werkgelegenheid in verschillende industrieën bieden u verschillende keuzes. Dit is vooral belangrijk als je je carrièrepad aflegt. Als u ervoor kiest om op een bepaald punt langs het pad dat u volgt een omweg te maken, zult u geen tekort aan industrieën vinden waar uw vaardigheden van toepassing zijn. Voor sommige individuen stelt het beginnen in een instappositie hen in staat om te bepalen of dat het veld is waarin ze willen werken en in een vroeg stadium aanpassingen door te voeren als dat niet het geval is.

Maak bij het zoeken naar een baan gebruik van zoveel mogelijk bronnen voor het vinden van banen die beschikbare sociologische functies bevatten. Volgens het Bureau of Labor Statistics zal de arbeidsmarkt voor sociologen naar verwachting tot 2026 minimale verandering vertonen.

Lees meer: ​​De essentiële gids voor het zoeken naar werk

Wat kun je doen met een diploma sociologie?

Naarmate je de vaardigheden toepast die je hebt opgedaan met je diploma sociologie, zal je professionele ervaring in het door jou gekozen vakgebied meer gedefinieerd worden naarmate je praktische training en ervaring opdoet. Om uw vaardigheden voor potentiële banen op andere gebieden verder te verbeteren, kunt u overwegen certificeringsprogramma's te volgen die relevant zijn voor uw carrièrepad om uw vaardigheden en kennisbasis te vergroten.

Enkele van de gebieden die van toepassing zijn op certificaten in de sociologie zijn:

 • Onderzoek en statistieken
 • Sociale psychologie
 • taalkunde
 • Sociologie van ziekte en gezondheid
 • Wereldbevolking
 • Geavanceerde statistische technieken
 • Archeologie
 • Gegevensanalyse
 • Antropologie

Naarmate u meer ervaring opdoet tijdens uw werk, verbetert u uw communicatieve, analytische en kritische denkvaardigheden. Dit, in combinatie met het voortzetten van je opleiding met workshops, certificeringen en online cursussen en het behalen van een gevorderd diploma, zal het veld van werk- en carrièremogelijkheden vergroten.

De vaardigheden die je leert terwijl je werkt aan een sociologiegraad, verruimen de manier waarop je naar de wereld kijkt. U krijgt een groter beeld van het 'grote geheel'. De ervaring zal uw communicatieve en kritische denkvaardigheden ondersteunen en verbeteren, samen met uw interactie met anderen. De praktische ervaring is een troef die u aan bedrijven kunt aanbieden bij het solliciteren naar een baan.

Top banen in sociologie

Een diploma sociologie bereidt de weg voor een loopbaan in het bedrijfsleven, het onderwijs, de overheid, onderzoek en meer. Het volgende is een greep uit de loopbanen in enkele van de categorieën.

In het bedrijfsleven en de industrie zijn carrièremogelijkheden beschikbaar als:

 1. Bankvertegenwoordiger
 2. Personeelsmanager
 3. Specialist in consumentenrelaties
 4. Merchandiser/koper
 5. Technische schrijver
 6. Kwaliteitscontrole manager
 7. Marktanalist

Het loopbaantraject in het onderwijs omvat:

 1. Extensie service specialist
 2. Docent
 3. Toelatingsadviseur
 4. Opvoeder volksgezondheid

Loopbanen bij de overheid zijn divers, zoals:

 1. Wetgevende hulp
 2. Stedenbouwkundige
 3. Vrijwilliger van het Vredeskorps
 4. Medewerker specialist
 5. Mensenrechtenfunctionaris
 6. Personeelscoördinator
 7. Programma service medewerker
 8. Programmabegeleider
 9. speciaal agent

Voor degenen die een voorliefde hebben voor het kraken van cijfers en het aangaan van de uitdaging van analyse, biedt werken op het gebied van onderzoek een verscheidenheid aan opties. Deze omvatten functies zoals:

 1. Statisticus
 2. Data analist
 3. volkstelling onderzoeker
 4. Enquête onderzoekstechnicus
 5. Interviewer
 6. Criminologie onderzoeker
 7. Marktonderzoeker
 8. Consumentenonderzoeker
 9. sociaal onderzoeker

Een verdere uitsplitsing van gebieden waar een graad in sociologie gunstig is, omvat:

 1. Publieke administratie
 2. Werken met non-profitorganisaties
 3. Gerontologie
 4. Journalistiek
 5. communicatie
 6. Gezondheid en medicijnen
 7. Politie
 8. strafrechtelijk systeem

Voor sociologie-majors die geïnteresseerd zijn in werken in het buitenland, kan een concentratie in internationale studies carrièremogelijkheden bieden in buitenlandse dienst en posities met internationaal beleid.

Vaardigheden die je nodig hebt voor sociologische banen

Probleemoplossing

Als je weet hoe je antwoorden kunt vinden op complexe vraagstukken, oefen je je analytische vaardigheden. Deze vaardigheden omvatten het verzamelen en ontcijferen van gegevens en het vervolgens analyseren van de gegevens om complexe problemen op te lossen met behulp van statistische methoden om theorieën te testen.

Kritisch en onafhankelijk denken

In dit soort werk bepalen sociologen waar inconsistenties bestaan ​​en welke gevolgen kunnen optreden, samen met het onderzoeken en begrijpen van acties die mensen hebben ondernomen, denkprocessen die ze hebben gebruikt en de levensvatbaarheid van onderzoeksresultaten. Eenvoudiger gezegd: je moet de informatie kunnen opnemen, alle betrokken onderdelen en stappen met elkaar kunnen verbinden, hun relevantie kunnen bepalen en conclusies kunnen trekken over de samenleving.

Communicatie

Deze baan vereist effectieve spreekvaardigheid. In je job voer je gesprekken met individuen en groepen. Je moet in staat zijn om interviews en vergaderingen te houden en je op je gemak voelen met spreken in het openbaar. In een professionele omgeving is het duidelijk presenteren van gedachten en ideeën aan collega's en klanten een essentiële vaardigheid en onderdeel van de taakverantwoordelijkheden van sociologen.

Schrijven

Schrijfvaardigheid omvat het verstrekken van duidelijk geschreven onderzoekspapers of voorstellen voor projecten met behulp van de juiste woordenstroom en het verstrekken van rapporten zonder grammaticale fouten. Sociologen met verfijnde schrijfvaardigheden zijn uitstekende kandidaten voor onderzoeks- en projectgerelateerde banen.

Banen die je kunt hebben met geavanceerde sociologiegraden

Bij het overwegen van een diploma sociologie, is het belangrijk om de uitsplitsing van de niveaus binnen carrièremogelijkheden te begrijpen. Het is een vakgebied dat veel kansen biedt voor degenen die hun opleiding voortzetten.

Sociologie is een competitief veld om te betreden, en geavanceerde graden en ervaring kunnen je een stap voor zijn op anderen die strijden om dezelfde posities. Dit is belangrijk, omdat banen op het gebied van sociologie beperkt zijn, volgens het Bureau of Labor Statistics. Om uw verkoopbaarheid te vergroten, heeft u een masterdiploma nodig om in aanmerking te komen voor de beterbetaalde functies.

Instapniveau

Sociologie als hoofdvak biedt in verschillende gradaties toegang tot het beroep. Afgestudeerden met een associate degree kunnen bijvoorbeeld minimaal worden gedegradeerd naar functies op instapniveau.

Een entry-level positie is gunstig bij het verstrekken van waardevolle ervaring. Als u ervoor kiest om uw carrière voort te zetten met een geavanceerde graad, zal de ervaring van een instappositie het leren gemakkelijker maken. Voorbeelden van carrières zijn onder meer sociale of human service-assistent, casemanager, correctionele officier en administratief medewerker.

Bachelor's

Als je ervoor kiest om een ​​bachelordiploma te halen, is dit een stap in de goede richting voor werkgevers die geïnteresseerd zijn in het inhuren van een sociologieprofessional, aangezien het proces studenten voorbereidt met vaardigheden en ervaring die ze nodig hebben voor vele carrières.

Een bachelordiploma stuurt ook de boodschap naar potentiële werkgevers dat je toegewijd bent aan het veld en de tijd hebt gestoken die nodig is om een ​​diploma sociologie te behalen. De gemiddelde doorlooptijd voor het behalen van een bachelordiploma is vier jaar om 120 studiepunten te behalen.

Carrières om te overwegen zijn onder meer privé-consulting, voorwaardelijke of reclasseringsambtenaar, leraar op een middelbare school, huisvestingsmanager, enquêteonderzoeker, coördinator voor gemeenschapsbereik, alcohol- en drugsverslavingsconsulent en sociale diensten.

Master's

Op het volgende niveau bereidt de masteropleiding personen voor die geïnteresseerd zijn in leidinggevende functies of personen die leiderschapsrollen willen bekleden. Studenten verdienen ongeveer 180 studiepunten om hun masterdiploma te behalen, afhankelijk van de individuele omstandigheden duurt het twee tot drie jaar na een masterdiploma. Carrières zijn meestal op het gebied van onderzoek, analyse, statistiek en beleidsontwikkeling.

Doctoraat

Met een doctoraat zijn de carrièremogelijkheden gediversifieerd en neemt het verdienpotentieel toe. Op dit niveau neigen sociologen naar projecten waar ze de leiding hebben over het doen van onderzoek, lesgeven op universitair niveau en werken als provoost. Het behalen van een Ph.D. kan vijf tot acht jaar duren.

Certificeringen en geavanceerde graden in sociologie zijn gunstig in een carrièrepad dat leidt tot een verscheidenheid aan diverse werkmogelijkheden.


About author

Heleen Niewmeijer

Als je je stempel wilt drukken in de wereld door problemen aan te pakken die van invloed zijn op de samenleving, dan heb je de juiste opleiding gekozen. Een socioloog kijkt naar en onderzoekt sociaal gedrag en sociale invloed in culturen, instellingen en groepen om te bepalen hoe de samenleving in het algemeen wordt beïnvloed. Een socioloog heeft de mogelijkheid voor een interessante carrière waarin je relaties en de samenleving kunt verkennen.


Scroll to Top