Blog

Milieu-ingenieurs hebben verschillende carrières te overwegen in hun vakgebied. Om een ​​carrière als milieu-ingenieur na te streven, moet u over de juiste vaardigheden en kwalificaties beschikken. In dit artikel sommen we verschillende carrières van milieu-ingenieur op, leggen we de rol van een milieu-ingenieur uit, geven we een overzicht van de stappen om milieu-ingenieur te worden en geven we je meer inzicht in dit beroep.

Gerelateerd: Wat is milieutechniek?

Wat zijn carrières als milieu-ingenieur?

Als milieu-ingenieur heb je veel carrièremogelijkheden die je allemaal kunnen helpen de natuurlijke wereld te behouden. Als je eenmaal weet wat je op dit gebied wilt doen, kun je de exacte ervaring en kwalificaties bepalen die je nodig hebt om werk te vinden. Met een masterdiploma kun je doorstromen naar de volgende carrières op het gebied van milieutechniek:

Projectmanager water

Waterprojectmanagers houden toezicht op gemeentelijke waterzuiveringsprojecten. Ze zorgen voor de juiste reiniging van water en de levering ervan aan bewoners over de hele wereld. Sommige van uw dagelijkse taken in dit beroep kunnen betrekking hebben op biologische behandelingsprocessen, scheidingsprocessen en verschillende waterbehandelingstechnologieën. Aanverwante beroepen op het gebied van waterbeheer zijn onder meer regenwatermanagers, projectmanagers voor afvalwater en overstromingsrisicomanagers.

Senior milieu ingenieur

Als milieutechnisch ingenieur heb je de mogelijkheid om door te groeien naar een senior milieutechnische functie. Senior milieu-ingenieurs hebben meer verantwoordelijkheden en leiden doorgaans projecten, houden toezicht op en begeleiden hun ondergeschikten en werken samen met verschillende managementteams. Een masterdiploma kan je helpen je carrière vooruit te helpen en werk te verdienen met deze leiderschapsrol.

Directeur milieugezondheid en veiligheid

Als milieugezondheids- en veiligheidsdirecteur zorg je ervoor dat bedrijven compliant blijven met verschillende regelgevingen die het milieu beschermen en oplossingen bieden voor duurzaamheid. Enkele van je taken in deze functie kunnen zijn het leiden van een duurzaamheidsprogramma van een bedrijf, het adviseren van het publiek over duurzaamheidsinitiatieven en het creëren van zakelijke partnerschappen om duurzaamheid te bevorderen. Net als bij de rol van senior milieu-ingenieur, kan een masteropleiding je helpen je voor te bereiden op de rol van directeur milieugezondheid en -veiligheid.

Groene bouwingenieur

Groene bouwingenieurs werken aan duurzame bouwprojecten die een kleinere ecologische voetafdruk achterlaten dan traditionele gebouwen. Ze creëren in wezen meer hulpbronnenefficiënte modellen om het milieu te beschermen tegen de schade waarmee traditionele gebouwen worden geconfronteerd en om te voorkomen dat mensen de extremen van de natuur doorstaan. Groene gebouwen richten zich vaak op zaken als water- en energie-efficiëntie, luchtkwaliteit binnenshuis, de vermindering van gifstoffen en hernieuwbare energie.

Wat doen milieu-ingenieurs?

Met behulp van hun kennis van wiskunde en wetenschap vinden milieu-ingenieurs oplossingen voor een verscheidenheid aan milieuproblemen. Dit omvat het vinden van manieren om de productiviteit te verbeteren en de natuurlijke wereld te beschermen. Milieu-ingenieurs helpen bij het verbeteren van de beheersing van water- en luchtverontreiniging en processen voor recycling en afvalverwerking. Op mondiaal niveau pakken ze klimaatverandering, ecologische duurzaamheid en onveilig drinkwater aan. Milieutechnici hebben doorgaans de volgende taken:

 • Milieuonderzoeksrapporten maken, beoordelen en bijwerken
 • Ontwerp projecten om te helpen met milieubescherming
 • Manieren aanbevelen om de milieuprestaties te verbeteren en te behouden
 • Herziening van milieuregelgeving en regenwaterbeheerpraktijken
 • Ontwikkelen en onderhouden van luchtkwaliteitsbeheersystemen om te voldoen aan vergunningen en voorschriften
 • Meld incidenten zoals interne lekkages of aanstaande wettelijke inspecties aan het fabrieksmanagement
 • Volg de voortgang van milieuprogramma's die erop gericht zijn hun praktijken te verbeteren
 • Verkrijgen, bijwerken en onderhouden van plannen, procedures en vergunningen
 • Analyseer wetenschappelijke gegevens voor kwaliteitscontroles

Gerelateerd: Meer informatie over het zijn van een milieu-ingenieur

Hoe word je een milieu-ingenieur?

Om milieu-ingenieur te worden, moet je voldoen aan de algemene kwalificaties voor de meeste banen op dit gebied. Hoewel de kwalificaties waaraan u moet voldoen per werkgever verschillen, zoeken personeelsmanagers doorgaans naar sollicitanten met een specifiek type achtergrond. Gebruik deze stappen om een ​​milieu-ingenieur te worden:

1. Behaal een bachelordiploma

Verdien een bachelordiploma in milieutechniek of een gerelateerd technisch gebied, zoals civiele, chemische of algemene techniek. Het behalen van een diploma op een van deze gebieden geeft je de kennis die je nodig hebt om een ​​carrière als milieu-ingenieur na te streven. Als je een graad in milieutechniek volgt, kun je verwachten te werken in een laboratorium, in het veld en in de klas.

2. Licentie aanvragen

Hoewel je als milieu-ingenieur op instapniveau geen licentie nodig hebt, kan met name een licentie voor professionele engineering je helpen om vooruit te komen in je carrière. Hoewel de regelgeving van de staat vaak varieert, moet je meestal afstuderen aan een geaccrediteerd programma, slagen voor het Fundamentals of Engineering-examen en minimaal vier jaar relevante ervaring hebben.

3. Verbeter uw vaardigheden op het gebied van milieutechniek

Als milieu-ingenieur heb je sterke probleemoplossende en communicatieve vaardigheden nodig om je dagelijkse verantwoordelijkheden uit te voeren. Werk aan het verbeteren van uw technische vaardigheden om u te helpen een baan te vinden na het behalen van uw diploma en licentie.

4. Volg een masteropleiding

Hoewel je geen masterdiploma nodig hebt om een ​​baan als milieu-ingenieur te vinden, biedt deze geavanceerde graad je meer kansen op werk, kun je onderzoek doen en kun je hoger onderwijs doceren. Overweeg of u een masteropleiding wilt volgen en een geaccrediteerd programma wilt aanvragen. Houd er rekening mee dat je bij sommige bacheloropleidingen de mogelijkheid hebt om via een vijfjarig programma een masterdiploma te behalen.

Gerelateerd: Hoe word je een milieu-ingenieur ?

Gemiddeld salaris

Milieu-ingenieurs verdienen een nationaal gemiddeld salaris van $ 83.472 per jaar. Naarmate je carrière vordert, kun je een hoger salaris verdienen dat in overeenstemming is met je vaardigheden en ervaring. Senior milieu-ingenieurs verdienen bijvoorbeeld een nationaal gemiddeld salaris van $ 98.631 per jaar. Houd er rekening mee dat uw salaris ook afhangt van uw geografische locatie en het bedrijf waarvoor u werkt.

Werkomgeving

Milieutechnici werken in verschillende omgevingen, afhankelijk van de aard van hun taken en met wie ze werken. U werkt bijvoorbeeld op een kantoor, op een bouwplaats of op een seminarie. Meestal werk je op een kantoor als je samenwerkt met stedenbouwkundige en regionale planners of andere ingenieurs. Wanneer u samenwerkt met zakenmensen en advocaten, kunt u op een seminar werken, informatie geven en vragen beantwoorden. Bovendien bevindt u zich misschien op een bouwplaats wanneer u werkt met verwijderingsmedewerkers van gevaarlijke stoffen en milieuwetenschappers terwijl u op zoek bent naar oplossingen voor problemen waarmee bouwprojecten worden geconfronteerd.

Vaardigheden en kwalificaties

Als milieu-ingenieur heb je een bepaalde reeks vaardigheden en kwalificaties nodig om niet alleen werk te verdienen, maar ook om je te helpen slagen in je rol. Hoe meer vaardigheden en kwalificaties u heeft, hoe groter de kans dat u een baan krijgt. Dit zijn de vaardigheden en kwalificaties die je nodig hebt in dit beroep:

 • Creatief denken: Milieutechnici gebruiken hun creatieve denkvaardigheden en verbeeldingskracht om systemen te ontwerpen en te voorzien hoe ze kunnen interageren als onderdeel van een groter systeem. Het hebben van sterke creatieve denkvaardigheden helpt je ook om unieke oplossingen te bedenken voor een verscheidenheid aan milieuprocessen en -problemen.
 • Probleemoplossende vaardigheden: Milieutechnici gebruiken hun probleemoplossende vaardigheden om oplossingen voor milieuproblemen te ontwikkelen. Ze gebruiken deze vaardigheden ook om problemen op te lossen die verband houden met het ontwerp van faciliteiten en de ontwikkeling van processen. Vooraf signaleren en anticiperen op problemen helpt milieuschade te voorkomen en zorgt voor de veiligheid van andere medewerkers.
 • Leesvaardigheid: hoewel je een sterke kennis van wetenschap en wiskunde nodig hebt, heb je ook sterke leesvaardigheid nodig om te slagen als milieu-ingenieur. Milieuwetenschappers gebruiken hun leesvaardigheid om documenten van zakenmensen en advocaten te lezen en te begrijpen die onderwerpen behandelen die buiten uw algemene kennis vallen.
 • Schrijfvaardigheid: Milieutechnici gebruiken hun schrijfvaardigheid om duidelijke documenten te schrijven op een manier die anderen zonder hun opleiding kunnen begrijpen.
 • Interpersoonlijke vaardigheden: als milieu-ingenieur moet u effectief communiceren en samen met anderen werken aan een gemeenschappelijk doel. Dit omvat interactie met ingenieurs, wetenschappers, technici en monteurs.

Certificeringen en licenties

Als beginnend milieutechnicus heb je niet per se een licentie nodig. Houd er echter rekening mee dat het behalen van uw Professional Engineering-licentie u een hoger niveau van leiderschap en algehele onafhankelijkheid op dit gebied kan bieden. U kunt uw licentie vroeg of later in uw carrière behalen.

Zodra u uw licentie hebt behaald, kunt u overwegen om een ​​bestuurscertificaat te behalen bij de American Academy of Environmental Engineers and Scientists. Hoewel je deze certificering misschien niet nodig hebt om uit te blinken in je carrière, laat het wervingsmanagers zien dat je gespecialiseerde expertise in jouw vakgebied hebt.

Werkvooruitzicht

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics meldt een verwachte werkgelegenheidsgroei van 3% van 2019 tot 2029 voor milieu-ingenieurs. Deze werkgelegenheidsgroei sluit aan bij de gemiddelde groei voor alle andere banen in de beroepsbevolking. Zo kunt u erop vertrouwen dat u de komende jaren werk kunt vinden.

Hoe verder te gaan als milieu-ingenieur?

Zoals bij elke carrière, is het belangrijk om te zoeken naar manieren om je kennis en vaardigheden in je vakgebied te verbeteren. Door meer ervaring en kennis op te doen als milieutechnicus, kun je moeilijkere projecten aangaan, krijg je meer zelfstandigheid in je beroep en kun je een team van ingenieurs begeleiden. Volg deze stappen om u te helpen vooruitgang te boeken als milieutechnicus:

1. Verkrijg uw licentie

Als je je licentie nog niet hebt behaald, overweeg dan om een ​​licentie aan te vragen om jezelf open te stellen voor meer vacatures op dit gebied. Met een Professional Engineering-licentie kunt u andere ingenieurs aansturen, projecten goedkeuren en uw diensten rechtstreeks aan het publiek aanbieden. Om je staatslicentie te verkrijgen, heb je vaak een diploma van een geaccrediteerd programma, een voldoende score op het Fundamental of Engineering-examen en het Professional Engineering-examen en voldoende relevante werkervaring nodig. In sommige staten moet u mogelijk uw opleiding voortzetten om uw licentie te behouden.

2. Verdien je certificering

Zoals eerder vermeld, kunt u een bordcertificering behalen bij de American Academy of Environmental Engineers and Scientists. Verdien uw certificering om gespecialiseerde kennis op te doen in een bepaald gebied van uw vakgebied. Net als bij een licentie, benadrukt het behalen van een certificering uw kennis als milieu-ingenieur voor personeelsmanagers.

3. Een masteropleiding volgen

Overweeg een masterdiploma te behalen om je te helpen aanvullende kennis op te doen in je carrière als milieu-ingenieur. Terwijl een bachelordiploma je een basis biedt en je de kennisbasis geeft die nodig is voor een instappositie, bereidt een masterdiploma je voor op meer geavanceerde rollen in dit beroep.

4. Doe meer ervaring op

Hoe meer tijd je als milieuingenieur doorbrengt, hoe meer kennis je opdoet. Ga door met het nastreven van uw carrière terwijl u hard werkt om uw vaardigheden in uw huidige functie te ontwikkelen. Het hebben van solide werkervaring en werken onder een ervaren ingenieur kan u helpen om in de toekomst naar leidinggevende of uitvoerende functies te gaan.


About author

Egbert Staarman

Milieu-ingenieurs hebben verschillende carrières te overwegen in hun vakgebied. Om een carrière als milieu-ingenieur na te streven, moet u over de juiste vaardigheden en kwalificaties beschikken. In dit artikel sommen we verschillende carrières van milieu-ingenieur op, leggen we de rol van een milieu-ingenieur uit, geven we een overzicht van de stappen om milieu-ingenieur te worden en geven we je meer inzicht in dit beroep.


Scroll to Top