Blog

Nieuwe onderzoeksmethoden en technologische vooruitgang maken het gemakkelijk om honderdduizenden stukjes gegevens te verzamelen in moderne biologische experimenten. Een computerbioloog zet die datapunten om in zinvolle informatie, verwerkt ze digitaal en maakt modellen om de resultaten duidelijk weer te geven. Naarmate het veld blijft groeien, kan het werken als computationeel bioloog veel verschillende dagelijkse banen omvatten die te maken hebben met biologische gegevens en wiskundige systemen. In dit artikel praten we over wat een computationeel bioloog doet, hoe je er een kunt worden en de verschillende soorten werk die ze doen.

Wat is een computationeel bioloog?

Een computationeel bioloog, ook wel bioinformaticus genoemd, heeft zowel biologische kennis als een computerwetenschappelijke achtergrond en gebruikt deze om gegevens te analyseren en te modelleren. Het veld omvat vele soorten biologisch onderzoek, van medicijnontwikkeling tot genetica en is de afgelopen jaren samen met de biotech- en farmaceutische industrie uitgebreid. Computerbiologen werken meestal voor onderzoeksinstellingen of doen onderzoek voor particuliere bedrijven.

Verwant: Wat is een bioloog?

Wat doet een computationeel bioloog?

Een computerbioloog ontwikkelt analysegegevens om bruikbare resultaten en modellen te krijgen. Dit omvat kennis van de gegevens zelf, begrijpen waar ze vandaan komen en hoe ze moeten worden gebruikt. Het omvat ook een grondige kennis van beschikbare computersoftware en -processen, aangezien de computerbioloog het juiste hulpmiddel voor de gegevens moet selecteren dat gebruikmaakt van geschikte algoritmen en vergelijkingen. Dit zijn de stappen die een computerbioloog neemt om met een bepaalde dataset te werken:

 • Ontwerpt een data-analyseplan, waarbij wordt besloten welke algoritmen en software het meest geschikt zijn voor het project
 • Onderzoekt soortgelijke benaderingen die door anderen worden gebruikt
 • Maakt de programma's om te gebruiken en analyseert de gegevens
 • Implementeert testen om ervoor te zorgen dat de gegevens nauwkeurig worden verwerkt, zoals het gebruik van een controlegroep in een wetenschappelijk onderzoek
 • Maak gegevensmodellen om de gegevens te interpreteren, zodat anderen deze kunnen begrijpen en gebruiken in verder onderzoek
 • Communiceert resultaten aan anderen en vergelijkt vergelijkbare gegevens

Sommige banen in de computationele biologie kunnen zich specialiseren in een deel van dit proces, zoals het ontwikkelen van software die anderen kunnen gebruiken, of het maken van modellen van gegevens die anderen eerder hebben verzameld.

Gerelateerd: 16 bestbetaalde banen in de biologie

Hoe word je een computationele bioloog?

Als computationeel bioloog is een aanzienlijke gespecialiseerde opleiding nodig in zowel informatica als natuurwetenschappen. Dit zijn de stappen om die opleiding te krijgen en aan het werk te gaan als computationeel bioloog:

1. Verdien een bachelordiploma

Majors in biochemie, statistiek, wiskunde, informatica of bijna alle natuurwetenschappen kunnen je voorbereiden om een ​​computationeel bioloog te worden. Om van jezelf een competitieve kandidaat voor een graduate school te maken, moet je je gemiddelde cijfer hoog houden en lessen volgen om meer te weten te komen over dingen waarin je je later kunt specialiseren.

2. Doe Graduate Record Examens (GRE)

Het GRE-examen is een toelatingseis voor graduate studies die zijn ontworpen om uw verbale en kwantitatieve redenering en analytisch schrijven te evalueren. Het is een meerkeuze- en schriftelijk examen dat iets minder dan vier uur duurt. U kunt materialen of cursussen ter voorbereiding van de toets overwegen om u voor te bereiden op de specifieke vragen over de toets. Als potentiële computerbioloog zou je ook de speciale GRE-vaktests in biologie en scheikunde kunnen afleggen.

Afhankelijk van waar u ervoor kiest om te solliciteren, kunnen afgestudeerde programma's deze testresultaten vereisen of waarderen. Sommige scholen hebben de GRE misschien helemaal niet nodig als je relevante ervaring hebt, dus controleer de toelatingseisen voordat je je aan de GRE bindt.

Lees meer: ​​Hoe een Graduate School aanvragen

3. Verdien een masterdiploma

Je kunt een masterdiploma in computationele biologie zelf behalen of een nauw verwant vakgebied, zoals geautomatiseerde wetenschap, bio-informatica of kwantitatieve genetica. Sommige programma's plaatsen deze graad binnen een bètaafdeling, maar in sommige gevallen is het een informatica-specialisatie. De meeste masterprogramma's op deze gebieden duren 3-4 semesters. De masteropleiding is een kans om je te concentreren op onderzoek, dus veel programma's vereisen of moedigen een onderzoeksscriptie of -ervaring aan, waardoor je ook een meer competitieve kandidaat voor doctoraatsprogramma's kunt worden.

Sommige doctoraatsprogramma's accepteren studenten die geen masterdiploma hebben behaald, dus je kunt ervoor kiezen om je direct na een bachelordiploma aan te melden voor doctoraatsprogramma's, vooral als je al onderzoekservaring en relevante cursussen hebt.

4. Verdien een doctoraat

De volgende stap is het behalen van een doctoraat, dat 4-5 jaar duurt en gepaard gaat met laboratoriumrotaties en persoonlijk onderzoekswerk dat de student tot een proefschrift maakt. De student begint meestal de eerste paar jaar van de studie met deze laboratoriumrotaties en relevante cursussen en voltooit vervolgens een examen om hun wetenschappelijke kennis te testen. Studenten die slagen, worden promovendus en gebruiken de resterende tijd om hun proefschrift of scriptie, een onafhankelijk onderzoeksproject, af te ronden. Aan het einde van het afstudeerprogramma presenteren ze dit proefschrift aan een panel van academische experts.

Aangezien een doctoraat duur kan zijn, kunt u specifiek zoeken naar volledig gefinancierde programma's die uw collegegeld betalen en een kleine toelage verstrekken. Soms bieden deze programma's assistentschappen of instructeursschappen aan, waarbij lessen worden gegeven om het collegegeld of stipendium te verdienen. Een andere financieringsoptie is een fellowship voor afgestudeerden, die van de school kan zijn en ongeveer werkt als een niet-gegradueerde beurs, of extern kan zijn van een non-profit, bedrijf of overheidsinstantie.

Lees meer: ​​35 bestbetaalde banen in de wetenschap (met salarissen)

Computational bioloog vaardigheden

Dit zijn de vaardigheden om een ​​computationeel bioloog te zijn:

Academische vaardigheden

Deze vaardigheden die door academische studie zijn verworven, vormen de basis voor computationeel biologiewerk:

 • Onderzoeksvaardigheden: als u weet hoe u wetenschappelijke gegevens kunt vinden en ordenen, kunt u de context en het experiment begrijpen waarmee u als computationeel bioloog werkt.
 • Kennis van biochemie: de kennis van biologische processen in het algemeen en de bijzonderheden van genetica, eiwitbemonstering en andere beperkte velden die je opdoet in de graduate school, is essentieel om de basis te begrijpen van de experimenten die je als computationeel bioloog verwerkt.
 • Wiskunde: een grondige kennis van wiskundige principes zoals statistische processen en de ontwikkeling van algoritmen helpt u te begrijpen hoe u gegevens kunt analyseren.

Computer vaardigheden

Deze vaardigheden bij het beheren en onderhouden van grote computersystemen helpen u bij het verwerken van experimentele gegevens:

 • Computationeel beheer: Om met grote hoeveelheden gegevens om te gaan en deze tijdig te verwerken, is kennis van besturingssystemen zoals Unix vereist om stroom en verwerkingscapaciteit efficiënt te gebruiken.
 • High-performance computing: Computational biologen zijn bekend met optimalisatie, parallel computing en gedistribueerde systemen om efficiënt en snel resultaten uit grote computers te halen.
 • Computerprogrammering: Als computationeel bioloog kun je verschillende programmeertalen gebruiken, zoals Python, R, MATLAB en C++.
 • Data-analyse: je hebt specifieke vaardigheden nodig om grote datasets te beheren en modellen te ontwikkelen om ze weer te geven. Regressie, neurale netwerken, machine learning en andere data-analyseconcepten zijn allemaal nuttig.
 • Problemen oplossen: als er een ongebruikelijk resultaat optreedt, moet een computerbioloog uitzoeken waarom en eventuele verwerkingsproblemen oplossen.

Professionele vaardigheden

Deze vaardigheden helpen je om je academische ervaring in je professionele veld te brengen:

 • Redeneren en besluitvorming: deze vaardigheden stellen u in staat uw kennisbasis toe te passen op een manier die logisch is, fouten minimaliseert en de beste resultaten oplevert.
 • Communicatie: als computationeel bioloog gebruik je uitstekende communicatieve vaardigheden om de resultaten te delen met teamgenoten en andere wetenschappers via schrijven en presentaties.
 • Netwerken en professionele nieuwsgierigheid: Omdat het gebied van computationele biologie zich snel ontwikkelt, moet je gemotiveerd zijn om nieuwe technieken te leren, het werk van andere wetenschappers te volgen en oplossingen te delen.

Gerelateerd: Loopbaangids voor banen in de bio-informatica

Computational biologie specialisaties

Hier zijn enkele van de velden binnen de computationele biologie waarin je zou kunnen studeren of werken:

 • Bioinformatica: verzamelen, analyseren en beheren van biologische gegevens zoals DNA-sequenties en aminozuursequenties
 • Medische informatica: het verzamelen, analyseren en beheren van gegevens uit zorginteracties en behandelingen, ook wel gezondheidsinformatica genoemd
 • Biomathematica: wiskunde gebruiken om ziekten en natuurlijke processen te onderzoeken en te behandelen, ook bekend als wiskundige biologie
 • Geautomatiseerde wetenschap: combineert AI, machine learning en computationele verwerking om wetenschappelijk onderzoek te doen met minimale menselijke activiteit
 • Computationele geneeskunde: gebruikt computermodellering en patiëntgegevens om modellen te maken die kunnen helpen bij het behandelen en diagnosticeren van ziekten
 • Computationele medicijnontwikkeling: gebruikt computersoftware om verbindingen te analyseren die ziekten kunnen behandelen, ook wel computerondersteund medicijnontwerp of computergestuurde medicijnontdekking genoemd
 • Computationele fylogenetica: analyse van genetische informatie om evolutionaire processen en genetische relaties te onderzoeken
 • Genexpressie-analyse: de studie van hoe genen worden gevormd uit hun coderende genen

Salaris en baanvooruitzichten voor computationele biologen

Het gemiddelde loon voor een bioloog is $ 81.345 per jaar. Het Bureau of Labor Statistics (BLS) voorspelt een groeipercentage van 15% voor alle wetenschappers op het gebied van computer- en informatieonderzoek, of ongeveer 5.000 nieuwe banen tussen 2019 en 2029.


About author

Nelleke Wibier

Nieuwe onderzoeksmethoden en technologische vooruitgang maken het gemakkelijk om honderdduizenden stukjes gegevens te verzamelen in moderne biologische experimenten. Een computerbioloog zet die datapunten om in zinvolle informatie, verwerkt ze digitaal en maakt modellen om de resultaten duidelijk weer te geven. Naarmate het veld blijft groeien, kan het werken als computationeel bioloog veel verschillende dagelijkse banen omvatten die te maken hebben met biologische gegevens en wiskundige systemen. In dit artikel praten we over wat een computationeel bioloog doet, hoe je er een kunt worden en de verschillende soorten werk die ze doen.


Scroll to Top