Blog

een baan zoeken

5 Meest Populaire Bibliotheekbanen: Met Tips Voor Het Vinden Van Een Baan Bij Een Bibliotheek

Veel mensen die graag boeken lezen, voelen zich aangetrokken tot het werken in bibliotheken. Er zijn veel functies die u in een bibliotheek kunt vinden, waaronder bibliothecaris en bibliotheekassistent. Als u geïnteresseerd bent om in een bibliotheek te werken, is het handig om uw verschillende baanopties te begrijpen, zodat u de best mogelijke carrièrebeslissing kunt nemen op basis van uw vaardigheden en interesses. In dit artikel sommen we verschillende populaire banen op die je in bibliotheken kunt vinden, evenals tips voor het vinden van bibliotheekbanen.

Gerelateerd: Hoe krijg je een baan bij een bibliotheek

5 van de meest populaire bibliotheekjobs

Er zijn veel bibliotheekbanen die je kunt krijgen met verschillende kwalificaties en verantwoordelijkheden, en de meest populaire banen zijn meestal de meest voorkomende die je kunt vinden. Voor bibliotheekfuncties is vaak minimaal een middelbare schooldiploma of GED vereist, maar dit kan per functie verschillen. Hier zijn enkele van de meest populaire en veelvoorkomende taken in een bibliotheek:

1. Bibliotheekassistent

Nationaal gemiddeld salaris: $ 25.833 per jaar

Primaire taken: Bibliotheekassistenten zijn verantwoordelijk voor het helpen van andere leden van het bibliotheekpersoneel bij het runnen van de bibliotheek. Hun taken kunnen bestaan ​​uit het organiseren van bibliotheekboeken en andere media, het helpen van bibliotheekbezoekers bij het lokaliseren van media en het voltooien van transacties. Ze kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het helpen organiseren van bibliotheekevenementen en het helpen van klanten om zich aan te melden voor bibliotheekkaarten.

2. Bibliotheeksecretaris

Nationaal gemiddeld salaris: $ 26.287 per jaar

Primaire taken: Bibliotheeksecretarissen zijn verantwoordelijk voor het afhandelen van administratieve taken in hun bibliotheek, waaronder het bijhouden van gegevens, het beantwoorden van telefoontjes en het organiseren van planningen. Ze kunnen ook worden belast met het betalen van vergoedingen aan klanten met achterstallig bibliotheekmateriaal en het beheren van bibliotheekinventaris.

3. Bibliotheektechnicus

Nationaal gemiddeld salaris: $ 36,131 per jaar

Primaire taken: Een bibliotheektechnicus is verantwoordelijk voor een verscheidenheid aan operationele taken in een bibliotheek, waaronder het werken met klanten, het assisteren van bibliothecarissen met taken en het organiseren van de bronnen van een bibliotheek. Hun taken kunnen variëren op basis van wat nodig is in hun bibliotheek.

4. Bibliothecaris

Nationaal gemiddeld salaris: $ 54.372 per jaar

Primaire taken: Een bibliothecaris is verantwoordelijk voor veel professionele taken in een bibliotheek. Op een normale dag kunnen ze klanten helpen boeken en andere media te vinden, klanten helpen bij het uitchecken van boeken, klanten inschrijven voor bibliotheekkaarten, bibliotheekmedia organiseren en werken met bibliotheekdatabases. Ze kunnen ook toezicht houden op ander bibliotheekpersoneel. Hoewel een hbo-opleiding niet altijd vereist is om bibliothecaris te worden, geven veel bibliotheken de voorkeur aan bibliothecarissen met een bachelor- of masterdiploma.

Lees meer: ​​​​Meer informatie over het zijn van een bibliothecaris

5. Archivaris

Nationaal gemiddeld salaris: $60,895 per jaar

Hoofdtaken: Een archivaris is verantwoordelijk voor het verzamelen en bewaren van de archieven van een bibliotheek. Andere taken voor archivarissen zijn het scannen van documenten, het beheren van collecties en het helpen van andere mensen bij het lokaliseren van archieven. Ze kunnen ook strategieën bedenken om archieven te bewaren. Vaak hebben archivarissen een bachelordiploma nodig om gekwalificeerd te zijn voor hun loopbaan, en ze kunnen ook een masterdiploma behalen om hun carrière vooruit te helpen.

Meer bibliotheek vacatures

Hier zijn enkele extra bibliotheektaken die u kunt verkennen:

conservator bibliotheek

Een bibliotheekconservator is verantwoordelijk voor het vinden en verzamelen van media om op te nemen in de inventaris van een bibliotheek. Doorgaans zijn bibliotheekconservatoren goed geïnformeerd over veel verschillende mediagenres, evenals over de voorkeuren van de gebruikers van hun bibliotheek. Ze zijn vaak verantwoordelijk voor het onderzoeken en kopen van inventaris voor de bibliotheek.

Onderzoeksbibliothecaris

Een onderzoeksbibliothecaris is verantwoordelijk voor het helpen van bibliotheekbezoekers bij het vinden van onderzoeksmateriaal. Vaak hebben onderzoeksbibliothecarissen toegang tot de archieven van hun bibliotheek om zeldzame bronnen te vinden die wetenschappers en andere onderzoekers bij hun onderzoek kunnen gebruiken. Sommige onderzoeksbibliothecarissen werken ook aan hun eigen onderzoeksprojecten.

academische bibliothecaris

Een academische bibliothecaris is verantwoordelijk voor het runnen van een bibliotheek aan een academische instelling, meestal een hogeschool of universiteit. Academische bibliothecarissen helpen studenten vaak met het vinden van studieboeken voor hun cursussen en materialen voor onderzoeksprojecten. Ze kunnen studenten ook helpen bij het vinden van apparatuur die ze kunnen lenen voor academische projecten.

schoolbibliothecaris

Een schoolbibliothecaris is verantwoordelijk voor het werken in de bibliotheek van een schoolsysteem. Vaak werken schoolbibliothecarissen rechtstreeks met kinderen en helpen ze hen boeken en andere media te vinden en uit te lezen. Ze kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het lokaliseren van media voor opname in de bibliotheekcollectie en het organiseren van bibliotheektrainingen en leermogelijkheden voor studenten.

Lees meer: ​​Hoe word je een schoolbibliothecaris (met veelgestelde vragen)

Tips voor het vinden van een bibliotheekbaan

Hier zijn enkele tips die u kunt volgen om u te helpen een bibliotheekbaan te vinden:

Meer informatie over verschillende soorten bibliotheken

Er zijn veel verschillende soorten bibliotheken, en het vinden van de bibliotheken die het beste bij uw interesses en vaardigheden past, kan u helpen in uw carrière te gedijen. Hier zijn drie soorten om te overwegen:

 • Openbare bibliotheken: Openbare bibliotheken geven het publiek toegang tot boeken en andere media. Vaak organiseren openbare bibliotheken evenementen die voor het publiek toegankelijk zijn, waaronder boeklezingen en kinderactiviteiten.
 • Academische bibliotheken: Academische bibliotheken bevinden zich doorgaans op campussen van hogescholen en universiteiten en staan ​​open voor de studenten en medewerkers van de instelling. Wetenschappelijke bibliotheken hebben vaak media die aansluiten bij de lessen die aan de instelling worden aangeboden, en hebben meestal speciale archieven en collecties.
 • Schoolbibliotheken: Schoolbibliotheken worden meestal gehost binnen een schoolsysteem zodat studenten boeken en andere media kunnen bekijken. Mensen die graag met kinderen werken, vinden werken bij een schoolbibliotheek misschien goed bij hen passen.

Doe vrijwilligerservaring op

Om een ​​baan bij een bibliotheek te krijgen, kan het ook helpen om vrijwilligerservaring op te doen. Veel bibliotheken hebben vrijwilligersprogramma's waarvoor u zich kunt aanmelden, en u kunt ook bij uw bibliotheek informeren naar een vrijwilligersfunctie als deze geen formeel vrijwilligersprogramma heeft. Vrijwilligerswerk bij een bibliotheek kan u helpen:

 • Bibliotheekervaring opdoen: Vrijwilligerswerk bij een bibliotheek kan je de kans geven om tijd door te brengen met werken in een bibliotheek en het ontwikkelen van vaardigheden. Het kan u ook vertrouwd maken met verschillende organisatiesystemen en bibliotheekgebruikers helpen.

 • Bouw uw professionele netwerk op: Een ander voordeel van vrijwilligerswerk bij een bibliotheek is de mogelijkheid om uw professionele netwerk op te bouwen. Tijdens je vrijwilligerservaring kun je je inspannen om in contact te komen met mensen die bij de bibliotheek werken, wat je in de toekomst kan helpen om daar een baan te vinden.

 • Meer informatie over de carrière: Vrijwilligerswerk bij een bibliotheek kan je helpen meer te weten te komen over de carrière en te bepalen wat voor soort functies je wilt uitoefenen. U kunt verschillende taken uitproberen om te zien welke soorten verantwoordelijkheden het beste bij u passen.

 • Leer uw bibliotheek kennen: Als u vrijwilligerswerk doet bij dezelfde bibliotheek waar u wilt werken, kan uw ervaring u in staat stellen om uw bibliotheek te leren kennen, inclusief de lay-out en het organisatiesysteem, waardoor u kunt gedijen in een baan daar.

Lees meer: ​​Wat zijn de voordelen van vrijwilligerswerk? Belangrijkste redenen om vrijwilligerswerk te doen

Ontwikkel je vaardigheden

Door je vaardigheden te ontwikkelen, kun je ook een geweldige bibliotheekbaan krijgen, omdat het je kwalificaties kan verbeteren en je kan helpen groeien in het carrièreveld. Enkele van de nuttigste vaardigheden voor mensen die bij bibliotheken werken, zijn:

 • Organisatie: Organisatievaardigheden zijn erg handig voor mensen die in bibliotheken werken. Het is belangrijk om het organisatiesysteem van de specifieke bibliotheek waar u werkt te leren kennen, zoals het Dewey Decimal System, om uw werk effectief uit te voeren.

 • Communicatie: Communicatie is een andere essentiële vaardigheid voor bibliotheekbanen. Mensen die bij bibliotheken werken, moeten vaak communiceren met klanten en collega's, waardoor het belangrijk is om sterke communicatieve vaardigheden te hebben. Goede klantenservice-vaardigheden zijn ook belangrijk voor de communicatie met klanten.

 • Informatietechnologie: mensen die bij bibliotheken werken, kunnen ook profiteren van vaardigheden op het gebied van informatietechnologie. Vaak gebruiken ze computersystemen om de inventaris bij te houden, dus het is belangrijk om bibliotheektechnologie te begrijpen en toegang te krijgen tot databases.

 • Onderzoek: onderzoeksvaardigheden zijn ook nuttig voor bibliotheektaken, aangezien bibliothecarissen vaak onderzoek doen om inventaris te vinden of om specifieke media voor klanten te vinden. Het is handig om te weten hoe je zowel fysiek onderzoek doet in een bibliotheek als digitaal onderzoek doet op een computer.

Lees meer: ​​Hoe u uw vaardigheden kunt ontwikkelen om uw carrière vooruit te helpen

Controleer op vacatures via de bibliotheek

Als je klaar bent om naar vacatures te gaan zoeken, controleer dan op vacatures via de bibliotheek. Uw bibliotheek kan vacatures op haar website of op het fysieke prikbord plaatsen. Het is handig om zowel digitale als persoonlijke locaties te controleren om mogelijke banen te vinden waarop u kunt solliciteren. Door de bibliotheek persoonlijk te bezoeken, kunt u ook personeel vragen naar vacatures en proberen de mensen die bij de bibliotheek werken te leren kennen, wat het in de toekomst gemakkelijker kan maken om daar een baan te vinden.


About author

Eelco Klumpers

Veel mensen die graag boeken lezen, voelen zich aangetrokken tot het werken in bibliotheken. Er zijn veel functies die u in een bibliotheek kunt vinden, waaronder bibliothecaris en bibliotheekassistent. Als u geïnteresseerd bent om in een bibliotheek te werken, is het handig om uw verschillende baanopties te begrijpen, zodat u de best mogelijke carrièrebeslissing kunt nemen op basis van uw vaardigheden en interesses. In dit artikel sommen we verschillende populaire banen op die je in bibliotheken kunt vinden, evenals tips voor het vinden van bibliotheekbanen.


Scroll to Top